Björnbärsdriftstopp för vintern

Bär av svart chokeberry skiljer sig inte åt i saftighet och sötma, men syltet från det visar sig vara otroligt doftande, tjockt, med en trevlig syrlig smak. Den kan ätas helt enkelt sprids över bröd, eller användas som fyllning för pannkakor och pajer. Dessutom kommer regelbunden konsumtion av denna delikatess att öka immuniteten och lindra huvudvärkattacker.

Hur man gör svart chokeberry jam

För att förbereda delikatesser enligt det klassiska receptet behöver du chokeberryfrukter och socker. Det första steget är att förbereda bären. Sortera dem noggrant, se till att ta bort de bortskämda och skadade. Separera stjälkarna och åsarna. Lägg frukten i en sil eller durkslag och skölj under rinnande vatten. Låt sedan glaset tappa all vätska.

Doppa en sil med svart bergaska i en kastrull med kokande vatten och blanchera i ungefär tio minuter. Det är tillrådligt att göra detta i små portioner så att alla bär kokas jämnt. För de bearbetade frukterna genom en köttkvarn med ett fint galler, eller helt enkelt krossa med en krossning.

Placera bärpurén i en kastrull med tung botten eller koppar. Täck med socker med en hastighet av: 400 g per kg svart bergaska. Simra syltet på låg värme och rör om hela tiden.

Packa delikatessen i en torr steril glasbehållare och täta den tätt med tennlock.

Smaken av sylt kan varieras genom att tillsätta andra frukter eller bär, citrusfrukter.

Klassiskt chokeberry sylt för vintern

Ingredienser:

 • 600 g björnbär;
 • 200 ml kokt vatten;
 • 300 g strösocker.

Gör sylt:

 1. Sortera rönnen, dra av svansarna, lägg i en djup skål och fyll med kylt vatten. Låt stå i tio minuter. Lägg den sedan på en sikt och vänta tills all vätska har tömts.
 2. Häll de beredda bären i en mixerbehållare och vispa med medelhastighet tills den är jämn. Överför bergaska puré till en tungbottnad kastrull eller kopparbassäng. Tillsätt socker, tillsätt vatten och blanda.
 3. Lägg disken med bärpuré på medelhög värme och koka under omrörning i en kvarts timme. Lägg det färdiga syltet varmt i steriliserade torra burkar, täta tätt med tennlock, kyla helt och skicka för förvaring i ett svalt rum.

Det enklaste receptet för chokeberry jam

Ingredienser:

 • 500 g svarta chokeberrybär;
 • 500 g socker.

Förberedelse:

 1. Björnbäret sorteras ut och tar bort bortskämda och ruttna frukter. Bären rengörs från svansarna och tvättas under rinnande vatten.
 2. Koka upp vatten i en kastrull. Rönn läggs i en sil och doppas i kokande vatten. Blanchera i ungefär tio minuter.
 3. Beredda bär krossas med en köttkvarn. Den resulterande purén kombineras med granulerat socker, rörs om och lämnas tills kristallerna är helt upplösta.
 4. Små glasburkar tvättas noggrant, steriliseras och bärmassan sprids över dem. Dra åt med locken. Arbetsstycket förvaras i kylskåpet.
Viktig! Du kan sterilisera burken över ånga eller i ugnen genom att sätta på temperaturen till 50 C.

Sylt från äpplen och chokeberry

Ingredienser

 • 1 kg svart bergaska;
 • 2 g citronsyra;
 • 1 kg 200 g strösocker;
 • 0,5 kg äpplen.

Gör äpple- och chokeberry-sylt:

 1. Sortera rönnen. Skala de utvalda bären från stjälkarna.
 2. Koka vatten i en stor kastrull. Doppa bären i den och koka i sju minuter. Kasta i ett durkslag.
 3. Förbered sockersirapen. Häll två glas vatten i en kastrull, tillsätt ett halvt kilo strösocker. Koka, rör om ibland på låg värme tills sirapen blir klar.
 4. Tvätta äpplen, skär varje frukt på mitten och ta bort kärnan. Skär frukten i tunna skivor.
 5. Placera äpplen och bergaska i varm sirap, tillsätt kvarvarande socker och koka på medelhög värme tills det kokar. Sänk sedan värmen och fortsätt tillagningen, rör om hela tiden och skumma i en halvtimme. Avlägsna från värmen, svalna lite och slå med en doppblandare tills den är jämn.
 6. Sätt tillbaka den resulterande purén på elden och koka. Ta bort från värmen och låt sylt över natten. Nästa dag, tillsätt citronsyra till delikatessen och koka i fem minuter från det ögonblick det kokar. Packa syltet i sterila burkar, täta tätt med lock och kyla.
Viktig! För att göra äpple sylt med chokeberry är söt och sur frukt lämplig.

Chokeberry-sylt med pektin

Ingredienser:

 • 800 g chokeberry;
 • 200 ml filtrerat vatten;
 • 20 g pektin;
 • 650 g strösocker.

Förberedelse:

 1. Rönnbär tas bort från kvistarna. Sorteras noggrant och separerar stjälkarna. Frukten läggs ut i ett durkslag och tvättas under rinnande vatten. Lämna all vätska i glaset.
 2. Bären överförs till ett handfat och krossas med en kross för att göra potatismos, hur som helst, de passeras genom en köttkvarn.
 3. Vatten hälls i den resulterande purén, granulat tillsätts. Sätt på medium värme och koka i ungefär tio minuter och rör om hela tiden. Tillsätt pektin, rör om ordentligt. Efter fem minuter läggs het sylt på en steril torr glasbehållare och rullas hermetiskt upp med tennlock.

Chokeberry-sylt med kvitten

Ingredienser:

 • 200 ml filtrerat vatten;
 • 1,5 kg strösocker;
 • 500 g kvitten;
 • 1 kg svart bergaska.

Gör sylt av chokeberry med kvitten:

 1. Ta bort rönnbär från grenarna. Gå igenom och rengör dem från svansarna. Skölj och kasta i ett durkslag.
 2. Lägg bären i en skål för sylt, häll i vatten och sätt på måttlig värme. Koka tills frukterna är mjuka. Tillsätt socker, rör om och koka i ytterligare tio minuter.
 3. Tvätta kvitten noggrant, ta bort kärnan med frön. Skär fruktmassan i små bitar. Tillsätt kvitten i skålen, rör om och koka tills det är ömt. Döda allt med en nedsänkningsblandare tills den är jämn. Koka upp. Packa den heta delikatessen i en ren, steril glasbehållare och rulla upp hermetiskt.

Svart rönn och plommonstopp

Ingredienser:

 • 2 kg 300 g strösocker;
 • 320 ml filtrerat vatten;
 • 610 g plommon;
 • 1 kg 500 g chokeberry.

Förberedelse:

 1. Plommon tvättas noggrant, bryts i hälften och tar bort fröna. Rönnen sorteras, rengörs från allt onödigt och tvättas, läggs ut i ett durkslag. Plommon och bär vrids i en köttkvarn eller hackas i en mixer.
 2. Bärfruktmassan överförs till ett bassäng, granulat tillsätts och vatten hälls in. Rör om och sätt på medium värme.
 3. Så snart massan börjar koka, minska uppvärmningen och koka i en halvtimme, rör om hela tiden. Den färdiga delikatessen läggs varmt i sterila, torra burkar och rullas upp hermetiskt.

Chokeberry jam för vintern: ett recept med citron

Ingredienser:

 • 100 g filtrerat vatten;
 • 1/2 kg citron;
 • 1 kg strösocker;
 • 1 kg svart chokeberry.

Förberedelse:

 1. Separera bären från kvistarna. Skölj bergaska noggrant och byt ut vattnet flera gånger.
 2. Koka vatten i en kastrull. Lägg de beredda frukterna i den och blanchera i sju minuter. Kasta frukterna i ett durkslag.
 3. Döda bären i en mixer och mala genom en sil. Tillsätt socker, rör om.
 4. Tvätta citronerna, skär i halva och pressa ut saften. Häll den i äppelmosen.Rör om och sätt på långsam uppvärmning. Koka upp och koka utan att sluta röra i fyrtio minuter. Häll het sylt i sterila burkar och rulla upp tätt med locken.
Viktig! Det är nödvändigt att se till att inga citronfrön kommer in i syltet, annars smakar delikatessen bittert.

Björnbär och apelsindriftstopp

Ingredienser:

 • 250 ml filtrerat vatten;
 • 2 kg strösocker;
 • 2 stora äpplen;
 • 2 kg apelsiner;
 • 2 kg svart bergaska.

Gör svart chokeberry och orange sylt:

 1. Sortera rönnen. Ta bort alla bortskämda bär. Ta bort svansarna. Tvätta frukten och lägg i en tungbottnad kastrull.
 2. Tvätta apelsiner, torka av med en servett. Ta bort skalet från citrusfrukterna med ett rivjärn. Klipp av den vita huden med en kniv. Dela apelsinerna i kilar och ta bort fröna. Skär massan i bitar.
 3. Skala äpplen, skär kärnan. Skär frukten i kuber. Lägg apelsiner och äpplen i en kastrull, tillsätt hälften av sockret och håll på låg värme tills sockret löses upp. Ordna med bär och rör om.
 4. Kombinera kvarvarande socker med vatten och koka sirapen tills kristallerna löses upp. Kombinera med resten av ingredienserna, rör om och koka i en halvtimme på låg värme. Döda allt med en nedsänkbar mixer, vänta på kokning och packa delikatessen i burkar efter att ha steriliserat dem tidigare. Rulla upp hermetiskt.

Chokeberry sylt med vanilj

Ingredienser:

 • 10 g vanillin;
 • 500 ml filtrerat vatten;
 • 2 kg 500 g socker;
 • 2 kg svart bergaska.

Förberedelse:

 1. Ta bort bären från grenarna, sortera, dra av svansarna och täck med kallt vatten i tio minuter. Skölj sedan ordentligt och kasta i ett durkslag.
 2. Koka vatten i en kastrull. Häll de beredda bären i den och blanchera i fem minuter. Tillsätt socker. Koka blandningen under omrörning. Koka bären på låg värme i ytterligare en kvart. Ta bort potten från kokplattan. Slipa innehållet med en doppmixer tills det är jämnt. Kyl helt.
 3. Sätt behållaren på elden igen och koka i 15 minuter och rör om hela tiden. Tillsätt vanillin. Vispa. Så snart de första tecknen på kokning dyker upp på ytan, packa behandlingen i steriliserade burkar och rulla upp med tennlock. Vik in med en varm trasa och sval.

Chokeberry sylt i en långsam spis

Ingredienser:

 • 1 liter dricksvatten;
 • 2 kg strösocker;
 • 2 kg svart bergaska.

Förberedelse:

 1. Sortera rönnbär, klipp av svansarna och skölj noggrant. Lägg de beredda frukterna i en kastrull med kokande vatten och blanchera i tio minuter. Kasta rönnen i ett durkslag. Mosa bäret med en förälskelse.
 2. Överför den resulterande purén till en multikokpanna, tillsätt strösocker ovanpå. Låt stå i en halvtimme för att rönnen släpper ut saften. Stäng locket. Starta släckningsprogrammet. Ställ in tiden till fyrtio minuter.
 3. Lägg det färdiga syltet varmt i sterila torra burkar och dra åt hermetiskt med tennlock. Vänd, täck med en varm trasa och låt svalna helt.

Regler för lagring av chokeberry jam

Jam rekommenderas att förvaras på en sval och torr plats. Det här kan vara en källare eller ett skafferi. För att arbetsstycket ska förvaras så länge som möjligt måste burkar och lock steriliseras. Delikatessen läggs ut bara varm och rullas omedelbart upp. Kontrollera tätheten och svalna genom att förpacka den i en varm trasa.

Slutsats

Chokeberry jam, beredd enligt något recept, kommer att bli läcker, tjock och, viktigare, hälsosam. När du äter bara ett par skedar godis varje dag kan du stärka immunförsvaret, vilket är mycket viktigt på vintern och under lågsäsong. Blackberry och apple sylt är särskilt välsmakande.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion