Torkade kantareller: medicinska egenskaper, recept, applikation

Hälsofördelarna och skadorna med torkade kantareller är inte kända för alla. När allt kommer omkring är dessa inte helt vanliga svampar: förutom deras gastronomiska värde har de höga medicinska egenskaper. Torkade kantareller används för att främja hälsan inte bara i traditionell medicin: läkemedlet kan också köpas i ett vanligt apotek som ett anthelmintikum.

Varför torra kantarellsvampar är användbara

Kantareller (andra namn på svamp är cockerels eller gula kantareller) är lätta att känna igen bland andra friska svampar. Kappan har en asymmetrisk form av en konvex eller konkav typ och utgör tillsammans med benet en enda helhet. När de trycks in ändras färgen på dessa gula svampar till en ljusrosa. Cockerels kött, vitt med en lätt gulhet, är ganska tätt, med en "gummiaktig" struktur.

Torkade gula kantareller är rika på makro- och mikroelement och andra hälsosamma ingredienser. Det är därför de medicinska egenskaperna hos torra kantareller är kända inte bara för läkare utan också för kvalificerade läkare.

Sammansättningen av 100 g av produkten innehåller:

Makronäringsämnen

Spårelement

Vitaminer

Kalium - 450 mg

Järn - 0,7 mg

C-vitamin - 34 mg

Fosfor - 44 mg

Mangan - 0,41 mg

Vitaminer PP, NE - 5 mg

Svavel - 40 mg

Zink - 0,26 mg

Niacin - 4,9 mg

Klor - 24 mg

Koppar - 290 mcg

Vitamin E - 0,5 mg

Magnesium - 7 mg

Fluor - 55 mcg

Vitamin B2 - 0,35 mg

Kalcium - 4 mg

Kobolt - 4 mcg

Vitamin B1 - 0,01 mg

Natrium - 3 mg

 

Vitamin A - RE, 142 mcg

Förutom detta skafferi av friska element innehåller torkade kantareller amino- och fettsyror, antibiotika, kinomannos, trametonolinsyra, provitamin D2, beta-glukaner, mono- och disackarider, polysackarid K-10.

Hälsofördelarna med torkade kantareller manifesteras i effekterna på kroppen:

 • allmän förstärkning av människors hälsa och immunförsvar;
 • förebyggande och behandling av halsont och förkylning;
 • hjälp med onkologiska sjukdomar;
 • avlägsnande av maskar;
 • förbättra funktionen av levern och bukspottkörteln;
 • normalisering av kroppens allmänna tillstånd, minskning av smärtsamma manifestationer i hepatit C och tuberkulos;
 • stärka hjärtmusklerna, öka den allmänna muskeltonen;
 • avlägsnande av tunga salter från kroppen;
 • återställande av synen;
 • förbättring av hudens och hårets allmänna tillstånd;
 • återställande av ämnesomsättning och normalisering av vikt, stabilisering av mag-tarmkanalen;
 • minskning av blodsockret, stabilisering av hemoglobinnivåerna.
Viktig! Trots överflödet av friska ämnen i torkade kantareller bör du inte använda dem utan läkares rekommendation. Självmedicinering kan vara hälsofarligt.

Oftast används de medicinska egenskaperna hos torkade kantarellsvampar i kampen mot parasiter, vid behandling av cancer, lever och bukspottkörteln, för allmänt hälsostöd på en hög nivå.

Torkad kantarellbehandling

För att torka tupparna kan du använda den långa eller snabba metoden:

 • I det första fallet spänns svamparna på ett rep, som bagels, och hängs i 1-2 veckor nära kaminen eller på fönstret. Du kan också lämna dem på en garderob i ett ventilerat område. Men det kommer att ta ännu mer tid - cirka 2-3 veckor;
 • Den andra, enklare torkningsmetoden är att placera de rena, torra svamparna i ugnen.Temperaturen i den bör inte överstiga 40 handla omC, och uppehållstiden för råvaran är 1,5 till 3 timmar.

Därefter bör de torkade kockarna delas upp i små bitar och hackas i en mixer (murbruk, kaffekvarn) till ett pulver. Det är användbart att lagra den resulterande produkten i tätt stängda glas- eller keramikburkar på en mörk, sval plats utom räckhåll för barn.

Som läkemedel används inte bara pulveriserade torkade kantareller utan också friska infusioner och avkok från färska svampråvaror. Andra metoder kommer inte att ge någon effekt, eftersom när de värms upp till 60 ° C eller fryss, liksom när de interagerar med salt, går alla fördelar med kantareller bort.

Hur man tar torkade kantareller för medicinska ändamål

Beroende på hälsotillståndet, preferenser och kroppens individuella egenskaper kan du använda användbara läkemedel från kantareller: tinktur av vodka eller rött vin, en lösning av pulver i vanligt varmt eller varmt vatten eller avkok av färska svampar.

Kompositionen ska tas en halvtimme före måltiderna, helst på fastande mage. Skaka den användbara lösningen före användning, eftersom pulvret kan sedimentera till botten som ett sediment.

Nedan följer några användbara recept för att göra medicinskt svamppulver.

Universal tinktur

Pulver (1 msk L.) Häll vodka eller rött vin (1 glas). Rör om och lägg på en sval mörk plats (du kan sätta den i kylskåpet) för att infunderas i 10 dagar. Skaka det varje gång du dricker det.

Tinkturen är användbar för att ta bort parasiter från kroppen. Det kommer också att befria kroppen från sina larver, som kan utvecklas till vuxna parasiter. Bör tas 2 tsk. på natten. Behandlingsförloppet är 20 dagar.

En användbar tinktur klarar också effektivt lever- och bukspottkörtelns problem. För detta ändamål tas det i 1 tsk. på natten i 90 - 120 dagar.

För att förbättra hälsan med hepatit är det bra att ta 1 tsk. på morgonen och på kvällen är antagningskursen 120 dagar.

Torkat kantarellpulver

Pulver är den mest populära formen för medicinsk administrering av torkade kantareller. Med sin hjälp görs användbara tinkturer, men buljongen är beredd av färska svampar.

Användningen av pulvret hjälper till att bekämpa cancer, infektionssjukdomar, lever- och bukspottkörtelsjukdomar och kommer att vara användbart för att förbättra den allmänna hälsan.

Behandling av maskar

Torkade kantareller i pulverform används också aktivt för maskar. Utsöndringen av parasiter sker tack vare en användbar komponent - kinomannos - en speciell polysackarid som helminter inte tål. Det är av den anledningen att det aldrig kommer att finnas maskar och andra parasiter i cockerels. Chinomanose bryts ner under påverkan av höga temperaturer, därför är användbara preparat gjorda av torkade krossade svampar.

För att förbereda produkten behöver du:

Häll 1 tsk. pulver 150 ml varmt vatten. Vänta en halvtimme, blanda väl.

Kompositionen kan tas en gång om dagen och för att förbättra effekten - två gånger om dagen, före måltiderna, alltid tillsammans med sedimentet. Behandlingsförloppet är 1 månad.

Mot glaukom

Häll 1 msk med varmt vatten (0,5 l). l. pulver, rör om. Lägg den resulterande vällen i ett vattenbad i 10 - 15 minuter. Lämna sedan kompositionen i 1 timme under locket. Det kommer att vara användbart att ta botemedlet tre gånger om dagen, före måltiderna, en dessertsked.

Råd! På grund av dess behagliga doft och smak kan torkat gult kantarellpulver läggas till maten som kryddor. Det kommer inte bara att lägga till en speciell touch i skålen, men det kommer också att fungera som ett antidepressivt medel.

Med onkologi

Receptet för att laga torkade kantareller för onkologi:

Pulver (1 matsked) ska infunderas med rött vin eller vodka i 10 dagar. Det rekommenderas att dricka läkemedlet en halvtimme före måltiderna. Dosen ställs in individuellt, beroende på personens vikt och kropp, inom 2 tsk. på en gång.

Torkat kantarellavkok

Buljongen används i fall där närvaron av alkoholer i kroppen är oönskad för hälsan. För barn med angina kan du göra en användbar buljong för att gurgla. För detta, 2 msk. l. finhackad färsk svamp, häll 1 msk. kokande vatten. Täck sedan och låt stå i en halvtimme. Sil av buljongen och vänta tills temperaturen i vätskan blir bekväm. Det är nödvändigt att gurgla halsen med buljong två gånger om dagen.

I kosmetologi används ett användbart avkok för att skölja hår. Den kan beredas på samma sätt och spädas sedan med vatten i förhållandet 1: 1. Användningen av sköljhår efter varje tvätt fyller dem med styrka, ger en hälsosam glans.

Tinktur på torkade kantareller

Användbar tinktur framställs av torkat kantarellpulver. Svamp insisterar på vodka eller rött vin (närvaron av alkoholer påverkar inte hälsan). För att kantarellerna ska kunna överföra sina fördelaktiga ämnen till vätskan så mycket som möjligt är infusionens hålltid 14 dagar. Vätskan ska förvaras i en glas- eller keramikbehållare på en sval, mörk plats.

Kontraindikationer för torkade kantarellsvampar

Fördelarna och skadorna med torkade kantareller bör bedömas utifrån deras egen hälsa, men det finns flera kategorier av människor som inte rekommenderas att ta svamp och till och med farliga. Dessa inkluderar:

 1. Gravida flickor och ammande mödrar.
 2. Barn under 3 år.
 3. Människor med individuell svampintolerans.

För personer med gallblåsan och mag-tarmkanalen är behandling med torra kantareller tillåten, med förbehåll för försiktighetsåtgärder.

Viktig! Det är inte önskvärt att köpa svamp på okända platser och från händerna. Det finns falska kantareller, som är mycket lik cockereller, men kan orsaka förgiftning.

Slutsats

Hälsofördelarna och skadorna hos torkade kantareller har i praktiken visat sig vara ett hepatoskyddande och anthelmintiskt medel vid behandling av ögonsjukdomar. Läkemedlet ska användas efter förskrivning av läkemedlet som en del av komplex terapi.

Recensioner av torkade kantareller

Klimova Ekaterina, 44 år, Bryansk.
Jag är ständigt sjuk i halsont. Jag tar de piller som ordinerats av läkaren, men min hälsa blir bara sämre. Efter återhämtningen har inte ens två veckor gått innan jag blir sjuk igen. Jag lärde mig kantarellernas hälsofördelar. Jag bestämde mig för att försöka göra ett avkok från dem. Hon hällde kokande vatten över svampen, insisterade, filtrerade och gurglade i en och en halv månad varje dag, morgon och kväll. Magiskt eller inte, men jag slutade göra ont. Nu, som en förebyggande åtgärd, upprepar jag kursen var 2-3 månad, under en vecka.
Spesivtseva Maria, 28 år, Tula.
Jag gillar inte traditionella behandlingsmetoder, men jag har inte längre styrkan att uthärda maskar. Min mormor rådde mig att dricka en hälsosam tinktur av kantarellpulver, och jag tänkte: varför inte. Ja, behandlingen går inte så snabbt (det tog mig två månader), men efter kursen märkte jag att maskarna försvann och i mer än ett år har de varit borta. Och det allmänna hälsotillståndet har förbättrats. Jag använde en tinktur av vodka (3 teskedar pulver per 200 g), insisterade i 10 dagar. Jag drack på fastande mage på morgonen i en halvtimme före måltider i 2 tsk. på en dag.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion