Torkade plommon hemma

Torkad plommon, eller plommon, är en populär, prisvärd och älskad delikatess av många. Det smakar inte bara bra, det är också känt för sina många hälsofördelar. Det är inte svårt att köpa det i en butik eller på färdiga marknaden, men vid produktion av torkade plommon under industriella förhållanden används ofta kemikalier som är osäkra för människors hälsa. Ett utmärkt alternativ till en köpt produkt är hemlagad katrinplommon, särskilt eftersom det inte alls är svårt att göra. Det viktigaste är att välja rätt frukter som är lämpliga för torkning eller torkning, samt att bestämma receptet, eftersom det finns många alternativ för dem.

Torkade plommonfördelar

Utbudet av användbara egenskaper som denna produkt besitter är mycket stort:

 • Torkad plommon i lätt smältbar form innehåller många spårämnen (kalium, kalcium, järn, natrium, jod, fosfor, krom, fluor), vitaminer (C, A, E, P, PP), ämnen som är nödvändiga för människokroppen (fiber , pektin, fruktos, organiska syror, proteiner);
 • det förbättrar mag-tarmkanalens funktioner, förbättrar matsmältningen och stimulerar aptiten;
 • torkad plommon har en mild laxerande effekt, hjälper till att normalisera ämnesomsättningen;
 • det har en fördelaktig effekt på blodkärlens arbete, rensar dem från kolesterolplack, minskar trycket vid högt blodtryck;
 • antioxidanter i torkade plommon förbättrar blodcirkulationen och hjälper till med anemi;
 • det tar bort överflödig vätska och salter från kroppen, lindrar ödem;
 • torkad plommon bekämpar patogena bakterier i kroppen, vilket minskar antalet E. coli, stafylokocker, salmonella;
 • med regelbunden användning stärker benvävnaden, förhindrar osteoporos;
 • torkad plommon är oumbärlig för vitaminbrist, minskad prestanda och förlust av styrka;
 • det anses vara ett utmärkt naturligt antidepressivt medel.

Viktig! 100 g torkade plommon (cirka 10 stycken) innehåller cirka 231 kcal. Samtidigt innehåller produkten inga mättade fetter. Detta gör torkade plommon till en nästan oumbärlig del av kosten för dem som vill gå ner i vikt.

Det finns väldigt få kontraindikationer för användning av katrinplommon, men de finns. Det är inte önskvärt att föras okontrollerat med torkade plommon:

 • människor som lider av fetma;
 • har problem med njursten
 • patienter med diabetes mellitus;
 • ammande mödrar.
Råd! Förbrukningen av torkade plommon för en frisk vuxen är från 2 till 6 frukter per dag. I det här fallet kommer kroppen att perfekt assimilera de fördelaktiga substanserna som finns i den, och obehagliga effekter kommer inte att visas.

Hur man torkar plommon hemma

För att hemgjorda katrinplommon ska bli "perfekt" är det viktigt att veta vilka sorter plommon som bäst torkas och hur man förbereder dem på förhand.

Vilken plommon som kan torkas

Man tror att torkad plommon bäst erhålls från ungerska (Donetskaya, Kubanskaya, Belorusskaya, italienska, Moskovskaya, etc.) på grund av det optimala innehållet av socker och pektin i frukt. Andra plommon kan dock torkas perfekt:

 • kyustendilblått;
 • renklody;
 • körsbärsplommon.

Frukt, som säkert kommer att göra en utmärkt beskärning, väljs enligt följande kriterier:

 • väl mogna - helst, väger cirka 30-40 g, med ett medelstort ben;
 • hård, tät vid beröring, vacker, utan rutt och skada;
 • högt innehåll av torra ämnen i massan (17% eller mer);
 • söt (inte mindre än 12% socker), med en svagt uttryckt "surhet".

Viktig! Du kan också torka sådana frukter som har fått tid att mogna helt och falla från grenen, eller har något "vissna" på den. Men de som skördades för tidigt är inte lämpliga för att göra torkade plommon.

Förbereder plommon för torkning

Plommon som ska torkas måste vara färska - efter att ha plockats från trädet ska de inte förvaras mer än en dag.

Först måste du förbereda dem:

 • sortera efter storlek för att torka identiska frukter tillsammans;
 • ta bort stjälkar och löv;
 • tvätta väl under rinnande vatten och torka med pappershanddukar;
 • skär i halva och ta bort fröna (om du planerar att skörda katrinplommon utan dem - är små frukter som regel bäst torkade hela).

Viktig! Pitted plommon är trevligare och bekvämare att äta. Samtidigt anses plommon torkad tillsammans med stenen vara mer användbar.

Hur man torkar plommon korrekt

Högkvalitativa torkade plommon hemma kan fås på olika sätt - du måste bara välja den mest föredragna och bekväma för dig själv.

Torka avlopp i en elektrisk torktumlare

Det här alternativet liknar industriell torkning av frukt med "eld" -metoden - genom värmebehandling i speciella kamrar - men anpassad för hemlagning. "Plus" med denna teknik är att det visar sig att torka plommon mycket snabbt - inom några timmar.

Före torkning blancheras de beredda frukterna - doppas i ungefär en halv minut i kokande vatten med tillsats av bakpulver (i 1 liter - cirka 15 g). Sedan tvättas de i kallt vatten och får torka.

Därefter läggs frukterna i en rad på brickorna på den elektriska torken. Därefter bereds den torkade plommon i tre steg. Efter var och en av dem tas pallarna med frukt bort från enheten och kyls till rumstemperatur:

Hur mycket att torka (timmar)

Vid vilken temperatur (grader)

3,5

50

3–6

60–65

3–6

70

Uppmärksamhet! För att få bästa resultat i vart och ett av stegen, byt pallarna på platser en gång i timmen och vänd den torkade plommon.

Hur man torkar plommon i ugnen

För självtillagning av torkade plommon är det mycket möjligt att använda ugnen på hemmet. I det här fallet tar det cirka 2 dagar att torka frukterna.

Till att börja med, som i föregående recept, måste frukten blancheras i kokande vatten med läsk, sköljas och torkas.

Ugnsplåtarna måste täckas med kulinariskt pergament och frukterna ska läggas på den (om de är halvor, ska de läggas med uppskuren).

Därefter måste du skicka plommon till en förvärmd ugn. De måste också torkas i flera steg:

Hur mycket att torka (timmar)

Vid vilken temperatur (grader)

8

50–55

8

60–65

24

Ta ut ur ugnen och förvara vid rumstemperatur

8

75–80

Råd! För att få ytan på den resulterande katrinplommon att lysa kan du i slutet av höja temperaturen i ugnen till 100 grader och hålla den nästan färdiga torkade plommon med den ett tag.

Hur man torkar plommon i solen

Metoden att förbereda torkade plommon i solen och frisk luft är verkligen prisvärd och enkel. Det tar dock lång tid (från 7 till 10 dagar) och kräver bra väder.

Förberedda frukter läggs ut i trälådor eller på galler och tas ut för att torka utomhus i solen, där de lämnas hela dagen.På kvällen döljs behållarna i rummet och utsätts igen för solen nästa morgon - efter att daggen har smält. Som regel måste dessa steg upprepas från 4 till 6 dagar. Då bör frukterna torkas i skuggan i ytterligare 3-4 dagar.

Varning! Tiden som krävs för att en torkad plommon ska kokas helt i solen kan variera kraftigt beroende på det aktuella vädret och fruktens storlek.

Hur man torkar plommon i mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen låter dig torka plommon på ett "express sätt" - på bara några minuter. Men samtidigt är det nödvändigt att noggrant övervaka processen, annars kan kol förekomma vid utgången istället för katrinplommon. Dessutom kommer du inte att kunna torka frukt i stora portioner.

Placera de urholkade halvorna av plommon, skurna uppåt, på en platt platta som är lämplig för mikrovågsbruk. Lägg pappershanddukar i botten av behållaren och ovanpå fruktskivorna.

Viktig! Den optimala effekten vid vilken den ska koka torkade plommon i mikrovågsugnen är 250-300 watt.

Först måste en tallrik med frukt placeras i mikrovågsugnen i 2 minuter. Därefter måste timern ställas in på det minsta (10–20 sekunder) och kontrollera hela tiden produkten tills den är klar, så att den inte brinner ut.

Torkad plommon, tillagad korrekt, är mjuk och elastisk vid beröring, och när den pressas kommer ingen juice ut ur den.

Hur man torkar plommon hemma i en airfryer

Du kan också laga torkade plommon i lufttorkaren. Det visar sig vara tätt, vackert i utseende, med en lättrökt arom. Nackdelen med denna metod är det relativt lilla utbytet av den färdiga produkten (endast cirka 200 g torkade plommon erhålls från 1 kg frukt).

De beredda frukterna placeras i lufttorkaren på flera nivåer. De bör torkas vid en temperatur på 65 grader. Apparaten slås på i 40 minuter och sedan får frukten svalna i en timme. Sådana åtgärder utförs 2-3 gånger, varefter den torkade plommon läggs på papper och får "vila". Proceduren upprepas nästa dag.

Viktig! Det är nödvändigt att torka avloppet i lufttorkaren med fläkten på full effekt.

Hur man torkar gula plommon

Plommongula sorter kallas ofta "honung" för den söta smaken av öm, saftig massa. Den kan också torkas med de regler och tekniker som beskrivs ovan.

Många sorter av körsbärsplommon kännetecknas också av en gul integrerad hud. Denna frukt rekommenderas att torka på samma sätt som för vanliga plommon. Den färdiga produkten har en sur smak, brun eller brunaktig färg. Jämfört med vanliga torkade plommon är det något tuffare.

Viktig! När du använder en ugn eller elektrisk torktumlare rekommenderas det inte att dela körsbärsplommon i halvor. Benet ska inte tas bort. Annars kommer massan av den torkade körsbärsplommon att "spridas" och torka ut för mycket, vilket resulterar i att endast en hud kommer att finnas kvar.

Hur torkade plommon ska förvaras

Torkade plommon rekommenderas att förvaras på en mörk, torr och sval plats. Som behållare är tygpåsar, trä- eller kartonglådor perfekt för papperspåsar.

Det är också tillåtet att lagra torkade plommon i glasburkar, men i det här fallet är det bättre att hålla dem i kylen.

Hållbarheten för hemlagade katrinplommon som tillagats enligt alla regler är 1 år.

Varning! Torkade plommon bör inte förvaras nära produkter med stark lukt (kaffe eller kryddor), såväl som lämnas på platser där skadedjur (kackerlackor, myror, malar) lever.

Plommon, torkad plommon hemma

Torkning är ett annat intressant och billigt alternativ för lagring av plommon för framtida bruk under hösten och vintern. Torkad plommon skiljer sig från traditionell torkad plommon genom att den åldras inte så länge och vid lägre temperaturförhållanden, liksom en viss extra beredning av frukt före tillagning. Det finns ännu fler recept på torkade plommon än det finns sätt att torka dem.

Soltorkade plommon i ugnen

Det enklaste sättet är att vissna frukterna i ugnen utan speciella krusiduller.Resultatet kan vara ett bra komplement till kött- och fiskrätter, en salt salladsingrediens eller ett bra tillskott till salta bakverk.

Du borde ta:

 • 0,5 kg väl mogna plommon (vilken sort som helst är lämplig);
 • lite olivolja;
 • lite salt;
 • torra doftande örter.

Förberedelse:

 1. Skär frukten i halvor, ta bort fröna.
 2. Linja ett bakplåt med pergamentpapper. Lägg ut halvorna av frukten i täta rader (skär upp), salta och strö över olivolja.
 3. Förvärm ugnen till 80-90 grader. Placera bakplåten med fruktskivor på den övre nivån och torka i ca 45-50 minuter och öppna dörren något.
 4. Stäng ugnen, stäng av värmen och vänta några timmar tills kilarna är helt svala.
 5. Strö dem med en blandning av doftande örter och upprepa steg 3 och 4 igen.
 6. Överför den färdiga produkten till en glasburk, tillsätt olivolja och kyl i förvaring.

Råd! Rosmarin, persilja, timjan, gurkmeja, basilika, bockhornsklöver, dragon, timjan, paprika passar bäst som torra kryddor för torkning av plommon.

Torkad plommon med vitlök

Några vitlöksklyftor ger en kryddig skarpt smak av torkad plommon.

Du borde ta:

 • cirka 1,2 kg plommon;
 • 5 msk vardera olivolja och vegetabilisk olja;
 • 5-7 vitlöksklyftor;
 • 2 nypor grovt salt (bords- eller havssalt);
 • 2,5 tsk torra aromatiska örter.

Förberedelse:

 1. Ordna halvorna av den tvättade och gropiga frukten, skär uppåt på ett bakplåt täckt med bakpapper. Strö över en blandning av salt och örter.
 2. Lägg bakplåten i ugnen, värmd till 100 grader. Torka med dörren på glänt i 2 till 3 timmar, kontrollera noggrant processen så att frukten inte brinner.
 3. Längst ner i en steriliserad, torr glasburk, lägg lite vitlök skuren i tunna skivor, sedan halvor torkad plommon och strö över örter. Upprepa skikten tills behållaren är full.
 4. Tillsätt en blandning av solros- och olivoljor i burken så att frukterna är helt täckta. Stäng locket och sätt i kylen.

Råd! Denna aptitretare kommer att vara mest utsökt när den väl infunderas. Men om det inte finns tid eller önskan att vänta 2-3 månader kan du prova det på ett par dagar.

Soltorkade plommon i en elektrisk torktumlare

Den torkade plommon tillagad i en elektrisk torktumlare visar sig vara mycket god. Denna apparat kan hålla en konstant temperatur under lång tid, vilket gör att du kan torka fruktskivorna helt och jämnt utan att lämna dem för saftiga i mitten.

Du borde ta:

 • 1,5 kg plommon;
 • 0,1 1 vegetabilisk olja (företrädesvis olivolja);
 • cirka 15 g salt;
 • 2 vitlökar;
 • 1 skida varm rödpeppar;
 • 1 msk en blandning av torra örter (basilika, persilja).

Förberedelse:

 1. Skär den tvättade frukten i hälften, ta bort groparna och placera skärsidan uppåt på en bred tallrik eller skärbräda.
 2. På varje kryddnejlika lägger du en tunn tallrik vitlök och en liten mängd finhackad peppar, salt och strö över örter.
 3. Överför försiktigt skivorna till torrfacket. Torka i cirka 20 timmar på medium värme.
 4. Lägg den färdiga produkten i en glasbehållare, tillsätt vegetabilisk olja och förvara på en kall plats.

Råd! Ett underbart tillskott till torkade plommon är hård ost.

Söta torkade plommon i ugnen

Soltorkade plommon kan inte bara vara sura, kryddiga eller kryddiga. Ett utmärkt resultat kommer också att uppnås om de bereds med tillsats av strösocker.

Du borde ta:

 • 1 kg plommonfrukt;
 • 100 g socker.

Förberedelse:

 1. Tvätta frukterna, skär dem på mitten och välj fröna.
 2. Lägg skivorna i en kastrull, täck med socker och sätt förtrycket på toppen. Lägg det på en kall plats i flera timmar tills juice produceras.
 3. Den resulterande saften bör tömmas och fruktskivorna läggs på ett bakplåt (efter att ha spridit ett ark kulinariskt pergament på det).
 4. Skicka till ugnen förvärmd till 65 grader.Torka tills ytan på frukten "fastnar" ovanpå (medan köttet inuti ska förbli elastiskt).
Råd! Saften som finns kvar efter beredningen av plommon enligt detta recept kan användas för tillagning av kompott eller gelé eller konserver.

En metod för att laga söta torkade plommon i ugnen, liknande den som presenteras ovan, visas mycket tydligt i videon:

Plommon, torkad i sirap

Du kan också vissna plommon i ugnen när du tidigare har blötlagt dem i söt sirap - du får en annan original delikatess som barn utan tvekan kommer att uppskatta. Smaken av hälsosamma "godis" gjorda av en naturlig produkt kommer emellertid inte att lämna likgiltiga vuxna älskare av godis.

Du borde ta:

 • 1 kg mogna och söta plommon;
 • 700 g socker.

Förberedelse:

 1. Fröfria frukter, skuren i halvor, täck med socker (400 g) och låt stå i ungefär en dag.
 2. Töm den resulterande saften.
 3. Koka sirap med 1 kopp (250 ml) vatten och kvarvarande socker. Häll frukthalvorna över dem och låt stå i cirka 10 minuter.
 4. Kasta skivorna i ett durkslag och lägg dem sedan på ett bakplåt täckt med bakpapper.
 5. Placera plommon i en ugn som är uppvärmd till 100 grader. Torka i 1 timme och låt sedan svalna. Upprepa tills önskad torrhetsgrad uppnås.
Viktig! Denna torkade plommon ska förvaras i en hermetiskt tillsluten behållare i glas på en sval, mörk plats.

Soltorkade plommon: ett recept av italienska kockar

Receptet på kryddiga soltorkade plommon i olja föddes en gång i Italien. Kombinationen av honung och aromatiska örter ger en speciell "anteckning" till den karaktäristiska sötsuriga smaken av detta mellanmål.

Du borde ta:

 • cirka 1,2 kg fasta plommon;
 • 1 msk honung (flytande);
 • 80 ml olivolja;
 • 50 ml vegetabilisk (solros) olja;
 • 4-5 vitlöksklyftor;
 • en nypa havssalt;
 • en blandning av torra medelhavs örter.

Förberedelse:

 1. Skär den gropade frukten i fjärdedelar och sprid massasidan uppåt på ett bakplåt fodrat med bakpapper eller lätt oljad folie.
 2. Blanda vegetabilisk olja med honung i en liten behållare.
 3. Häll blandningen över fruktskivorna, strö över örter, lätt salt.
 4. Skicka bakplåten till ugnen (förvärm den till 110-120 grader). Torka i 2-3 timmar tills önskad grad av mjukhet hos frukten.
 5. Fyll en glasbehållare, alternerande lager: färdiga frukter, tunnhackad vitlök, örter. Täck med varm olivolja.
 6. Ta bort mellanmålet i kylhyllan efter kylning.

Viktig! Tillsätt lite färsk timjan eller rosmarin i burken för att göra denna aptitretare ännu mer utsökt.

Hur man torkar plommon i en långsam spis

För att förbereda soltorkade plommon i en multikokare behöver du en grill som låter dig ånga.

Du borde ta:

 • 1 kg plommon
 • 1 msk olivolja;
 • 1 tsk. havssalt och torra örter.

Förberedelse:

 1. Frukten måste tvättas och skäras i "skivor", så att fröna tas bort.
 2. Lägg en cirkel pergament längst ner på multikokskålen, lägg hälften av de beredda skivorna. Strö över salt och örter och droppa med olja.
 3. Placera trådstället i apparaten. Lägg de återstående skivorna på den. Krydda med salt, rör om med örter, strö över kvarvarande olja.
 4. Öppna multikokventilen. Stäng locket ordentligt och ställ in "Bakning" -läget i 1 timme.
 5. I slutet av tiden, prova produkten. Om du behöver torka plommon lite mer till önskad grad av doneness, förläng tillagningstiden med en kvarts timme.

Hur man torkar plommon med kanel och kryddnejlika hemma

En ovanlig version av en mycket söt och doftande beredning av torkad plommon kommer att visa sig om du tillsätter kryddnejlika och kanelpulver som kryddor och använder flytande honung som fyllning.

Du borde ta:

 • 1 kg plommon
 • 0,3 l honung (flytande);
 • 1 tsk. (top off) malet kanel och kryddnejlika.

Förberedelse:

 1. Pitted frukt, skuren i skivor, lägg i en djup behållare, strö över en blandning av kryddnejlika och kanel. Rör om ordentligt.
 2. Placera skivorna på ett pergamentfodrad bakplåt. Torka i ugnen vid 110 grader i cirka 2,5 timmar.
 3. Lägg den färdiga produkten i en burk, häll flytande honung uppåt och rulla upp locket.

Villkor för lagring av torkade plommon

För att den torkade plommon som skördas för framtiden inte ska försämras måste du veta hur du lagrar den korrekt:

 • kryddiga plommon dränkta i olivolja eller honung (ett utmärkt konserveringsmedel) kan förvaras i en tätt försluten behållare på kylskåpet i 1 år;
 • söta soltorkade frukter (utan att hälla) rekommenderas att de förvaras i förseglade behållare efter att ha ströts med skivorna med strösocker eller pulver.

Slutsats

Torkade plommon är ett utmärkt alternativ för hemberedning av denna produkt för framtida bruk. Dess förberedelse kräver inte en stor investering av pengar eller arbetskraft - även en nybörjad värdinna klarar det utan problem. Det finns många rekommendationer för hur man torkar eller torkar plommon. Den kan vara sur, söt eller kryddig och kan användas som en fristående maträtt eller användas som en extra ingrediens i recept. Det räcker att försöka en gång att laga en plommon enligt en av de föreslagna metoderna - och du kommer sannolikt att vilja fortsätta experimentera med den i köket.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion