Sterilisering av burkar i en elektrisk ugn: temperatur, läge

Sterilisering av burkar är ett av de viktigaste stegen i beredningsprocessen för konservering. Det finns många steriliseringsmetoder. Ugnar används ofta för detta. Detta gör att du snabbt och effektivt kan värma upp flera burkar samtidigt. Erfarna hemmafruar vet hur mycket tid det tar att sterilisera behållare i vatten eller över ånga. Hur utförs sådan sterilisering och hur länge behöver du behålla burkarna i ugnen? Detta kommer att diskuteras nedan.

Hur man steriliserar tomma burkar ordentligt

Sterilisering är viktigt för att burkarna ska förvaras under lång tid. Utan det kommer olika bakterier att börja föröka sig i ämnena. De toxiner som de släpper ut är mycket farliga för människors hälsa och liv. Med hjälp av ugnen kan du utföra sterilisering av hög kvalitet. Dessutom behöver behållarna inte torkas ytterligare, vilket ofta tar mycket tid.

Fördelen med denna metod är också att det inte är nödvändigt att värma upp varje burk separat. Flera sådana behållare passar in i ugnen på en gång. När det gäller rymd överträffar ugnen även mikrovågsugnen, där du inte kan lägga mer än 5 burkar. I ugnen kan du sterilisera båda tomma behållare och fyllda med arbetsstycken. Och det spelar ingen roll vad du rullar exakt. Det kan vara både olika grönsaksallader och inlagda gurkor och tomater.

Innan du steriliserar tomma behållare, se till att disken är felfri. Spruckna eller flisade behållare kan lätt spricka vid uppvärmning. Burkarna ska också vara fria från fläckar.

Viktig! Alla lämpliga behållare tvättas med diskmedel, läsk kan också användas.

Sedan vändes behållarna och lades torka. Nu kan du starta själva sterilisationen. Alla behållare placeras upp och ner i ugnen. Om burkarna inte är helt torra än, placeras de upp och ner. För sterilisering i ugnen, ställ in temperaturen inom 150 grader. Halvlitersburkar förvaras i ugnen i minst 15 minuter, men tre litersbehållare måste värmas i cirka 30 minuter.

Viktiga nyanser

Det är möjligt att ta ut burkar ur ugnen endast med hjälp av specialhandskar eller en kökshandduk. Så att burken inte plötsligt spricker är det nödvändigt att placera den försiktigt på ytan med nacken nere. För att hålla burken svala långsamt kan du täcka dem med en handduk på toppen.

Uppmärksamhet! Använd inte våta ugnshandskar och handdukar när du tar bort behållare från ugnen. På grund av det kraftiga temperaturfallet kan burken sprängas i dina händer.

Var noga med att hålla burken med båda händerna så att den i fall av något inte faller och skadar dig. Då kan frågan uppstå, vad man ska göra med locken? Det är inte önskvärt att sterilisera dem i ugnen. Lock, som burkar, måste sköljas noggrant och placeras sedan i en kruka med vatten och kokas i 15 minuter. För att ta bort locken från potten är det bäst att tömma vattnet först eller använda en tång.

Sterilisera burkar i en elektrisk ugn

Ägare av elektriska ugnar kan också sterilisera burkar på detta sätt. I det här fallet spelar det ingen roll vilken form och storlek själva ugnen är. Hela processen är som följer:

  1. Burkarna tvättas noggrant med natron som i ovanstående metod. Sedan läggs behållarna på en handduk för att torka.
  2. Glöm inte att våta burkar måste placeras med nacken upp och resten vänds upp och ner.
  3. Metalllock kan också steriliseras i en elektrisk ugn. De läggs helt enkelt ut bredvid burkarna i ugnen.
  4. Vi ställer in temperaturen till cirka 150 ° C. Vi värmer tre litersbehållare i 20 minuter och halvlitersbehållare i cirka 10 minuter.

Som du kan se kan användning av en elektrisk ugn påskynda steriliseringsprocessen avsevärt. Du måste också ta ut burkarna försiktigt med ugnshandskar och handdukar. Det är nödvändigt att bara lägga sterila burkar på en ren, tvättad yta, annars kommer allt arbete att vara förgäves och bakterier faller igen i behållaren.

Uppmärksamhet! Med ett kraftigt temperaturhopp kan burken sprängas, så det är bättre att omedelbart täcka behållarna med en handduk. Så värmen kommer att lagras mycket längre.

Hur man steriliserar burkar av färdiga ämnen

Det finns många fördelar med att använda ugnar för sterilisering. Dessa sömmar är perfekt lagrade och exploderar nästan aldrig. Tack vare uppvärmningen steriliseras behållaren inte bara utan torkas också. Detta sparar tid för ytterligare torkning av behållare, som efter bearbetning över ånga. Dessutom ökar inte ditt kök fuktnivån på grund av den kokande vätskan. Denna process orsakar inga besvär. Du behöver inte ens fiska heta burkar från kokande vatten.

Förutom tomma behållare kan färdiga sömmar också steriliseras i ugnen. Detta är också ganska lätt att göra. Processen är som följer:

  1. Burken fylls med ett ämne och behållaren placeras i vatten. Omslaget behövs inte i detta skede.
  2. Vi ställer in temperaturen till 150 grader. När ugnen värms upp till denna nivå noterar vi tio minuter för halvlitersburkar, 15 minuter för litersbehållare och 20 minuter för 3 eller 2 liters bitar.
  3. När den erforderliga tiden har löpt ut tas burken ur ugnen i tur och ordning och rullas upp med speciella lock.
  4. Vidare vänds burkarna upp och ner så att de svalnar helt. För att kyla glasen långsamt, täck konserveringen med en filt.
  5. En dag senare, när burkarna är helt svala, kan du överföra behållarna till källaren.
Viktig! På samma sätt kan du sterilisera burkar med ämnen i en multikokare. För att göra detta, använd ett läge som heter "Bakning" eller "Ångkokning".

Slutsats

Även matlagning står inte stilla. Allt gammalt ändras till nyare och mer praktiskt. Det är så bra att du med modern teknik inte längre behöver koka stora krukor vatten och sedan, med risk för att du bränner fingrarna, hålla burkar för ämnen ovanför dem. Att använda ugnen för dessa ändamål är mycket bekvämare och snabbare. Ingen ånga, täppa och sprängande burkar, vilket ofta händer under kokningen. Det är möjligt att lista alla fördelar med denna metod under mycket lång tid. Men det är bättre att inte prata om det, utan att prova det. Så om du ännu inte har tid att prova den här underbara metoden, vänta inte till nästa sommar, prova den så snart som möjligt.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion