Receptet för squashkaviar enligt GOST USSR

Fråga vilken person som är i 40-talet idag vilken butik mellanmål de gillade mest som barn. Svaret blir omedelbart - zucchini kaviar. Sovjetunionen har länge upphört att existera som en stat, men minnena om det goda som hände finns kvar i människornas minne. För närvarande producerar konserveringsfabriker kaviar enligt TU (tekniska villkor) eller enligt GOST 52477 2005 (gäller 2018 och idag).

Men de produkter som produceras enligt de recept som motsvarar dem kan inte jämföras med den sovjetiska GOST 51926 2002. Trots det faktum att praktiskt taget samma ingredienser används i moderna produkter skiljer sig squashkaviar enligt GOST från moderna tillverkare inte i dess utsökta smak. Och priset är inte alltid attraktivt. Om du har tid är det bättre att laga kaviar själv och snälla din hemlagade squashkaviar, som i Sovjetunionen. En sådan produkt kan skördas för vintern.

Ingredienser till ett mellanmål som i Sovjetunionen

Alla ingredienser som är nödvändiga för att göra squashkaviar i enlighet med GOST för receptet är alltid i stora mängder från trädgårdsmästare. Ja, och invånarna i städerna för att förvärva dem kommer inte att leverera mycket arbetskraftskostnader.

Så vi måste förbereda kaviar i enlighet med GOST för vintern:

 • zucchini - 3 kg;
 • raffinerad vegetabilisk olja - 0,3 l;
 • lök - 1 kg;
 • morötter - 1 kg;
 • tomatpuré - 3 höga matskedar;
 • vitlöksklyftor (stora) - 8 bitar;
 • strösocker - 1 matsked;
 • malt svartpeppar - 2 g (du kan ersätta svartpeppar med en kruka - 10 bitar och 5 söta ärter);
 • selleri eller persilja rot (hackad) 1 msk.
 • bordssalt (inte jodiserat!) - 1,5 matskedar;
 • vinägeressens 70% - 1-2 matskedar (med hänsyn till smakpreferenser och skedstorlek).

Matlagningskaviar enligt GOST för vintern

Varning! Innan vi förbereder kaviar, sköljer vi först alla grönsaker, eftersom även ett litet sandkorn kan göra produkterna oanvändbara och orsaka tamsjukdomar.

Matlagning zucchini

För högkvalitativ kaviar för vintern är ung zucchini, i vilken frön ännu inte har bildats, bättre lämpad. I dem, till skillnad från övermogna grönsaker, behöver du inte ta bort massan. Och det färdiga mellanmålets konsistens visar sig vara mer ömt.

Tvättad och torkad zucchini skalas, skärs i bitar.

Sprid i små portioner i en stekpanna med het olja tills hela arbetsstycket är stuvat. Zucchini stekes på medelhög värme utan lock för att avdunsta överflödig vätska.

Viktig! De bitar som har släppts in ska bli transparenta.

Lök och morötter

Lök för kaviar, skalad och tvättad under rinnande vatten, skärs i kuber. För att förhindra att denna grönsak får dig att gråta, kan du hålla den i frysen eller strö lite salt på brädet.

Skölj persilja eller sellerirot och skär i bitar.

För märgkaviar för vintern GOST 2002 hackas morötterna på ett grovt rivjärn eller skärs i remsor. Beredda grönsaker och rötter separat (tillåtet enligt GOST-receptet och samtidigt) sauteras i uppvärmd olja i en stekpanna med locket stängt tills det mjuknat i 5-10 minuter.

Uppmärksamhet! Du behöver inte steka grönsaker.

Vi lägger alla grönsaker i en gryta. Häll oljan från pannorna på samma plats.

Vitlök

För de skalade och tvättade vitlöksklyftorna genom en kross. Det behöver inte stekas. Denna kryddiga grönsak går ner nästan innan slutet av tillagningen av zucchinikaviar.

Hugga grönsaker

För att få kaviar från zucchini för vintern, enligt GOST, är slipning i köttkvarn inte det bästa alternativet, eftersom kompositionen inte kommer att vara enhetlig. Naturligtvis gjorde våra mödrar och mormor just det, men idag görs denna procedur bäst med en stavmixer.

Råd! För att undvika att bli bränd när du hugger grönsaker, kyla massan något.

Bryggningsprocess

Därefter överförs kaviar från zucchini för vintern i enlighet med GOST, som drivs i Sovjetunionen, till en behållare med tjock botten på ett minimum av eld. Det är bra att laga det i en gryta med locket stängt. Massan måste omröras regelbundet så att den inte brinner.

En timme senare, tillsätt de resterande ingredienserna från receptet (utom vinäger och vitlök), blanda och fortsätt laga i minst en halvtimme.

Uppmärksamhet! Oljan som återstår efter stekning av grönsakerna hälls i den totala massan.

Tillsätt sedan vinägeressens och vitlök, koka i mer än 5 minuter.

Medan squashkaviaren enligt GOST för förvaring för vintern inte har svalnat, överförs den till heta sterila burkar, rullade upp. För att säkerställa att luften inte passerar och kommer att stå hela vintern vänds burken på locken och lindas in. I denna position ska kaviaren stå tills den svalnat helt. Läxor lagras perfekt på alla svala platser.

Viktig! Sådan långvarig beredning av kaviar säkerställer att den lagras på vintern.

För att göra läckra zucchini kaviar enligt receptet GOST 51926 2002 tar lite mer än två timmar för vintern. Men du behöver inte ångra tiden du spenderar: du kommer inte att köpa en så doftande kaviar från zucchini i någon butik.

Recept för vinterkvashkaviar:

Istället för en slutsats

Kaviar gjord av zucchini är en hälsosam produkt. Även från värmebehandling tappas inte ingrediensernas kvalitet. Mellanmålen är särskilt användbart eftersom det innehåller lite kalorier, men samtidigt näringsrikt. Den färdiga produkten innehåller en stor mängd vitaminer, spårämnen, mineraler och syror.

GOST-recepten som fanns i Sovjetunionen anses fortfarande vara standarden, eftersom de skapades av specialister, arbetade i flera år i produktion av erfarna hantverkare. När det gäller modern produktion av konserverade grönsaker tillverkas de huvudsakligen enligt TU, det vill säga att produkten inte alltid motsvarar smaken, receptet förändras dramatiskt.

Många gillar inte den här typen av kaviar. Det är därför receptens relevans inte bara minskar utan bara blir populär. Tiden spenderas av hushållets utmärkta aptit och beröm av värdinnans kulinariska förmågor.

Kommentarer (1)
 1. Kaviaren visade sig vara UTMÄRKT! det är tredje gången jag gör det den här säsongen. från det första partiet, ingenting kvar - åt! det enda ändrade mängden vinäger. En tesked räcker, inte ens full. tack för receptet!

  17.08.2019 klockan 11:08
  Tatyana
 2. Och jag gör från beräkningen:
  3 kg zucchini (mogen stor, ta bort huden och kornen)
  1 kg paprika
  1 kg morötter
  1 kg lök
  2 msk tomatpuré (Hanz är bäst)
  300 gr persilja
  Salt, peppar, socker, vitlök efter smak.
  För hela denna volym, 200 gram vegetabilisk olja.
  Vinäger 100-150 gr;
  Matlagningsteknik:
  Zucchini skuren i kuber 2x2 cm
  Sötpepparremsor
  Låt först simma i zucchini i en kastrull med tjock botten (jag har inte olja, jag har en septor) i 30-40 minuter,
  Tillsätt paprika, simma samma mängd,
  Stek morötter och lök separat
  Tills kokt, sedan kombinera allt i en kastrull.
  Simma på låg värme i 20 minuter, tillsätt örter, kryddor, salt, socker, vitlök, smak, du borde gilla smaken. (Socker, salt, anpassa efter smak)
  Sedan stansar vi allt med en mixer tills det är jämnt, tillsätt tomatpuré, jag lägger 2 msk. Sked heinz och låt det simma i ungefär fem minuter.Tillsätt 9% ättika innan du lägger den i burkarna.
  Jag har en kastrull på låg värme medan jag lägger den i burkarna.
  Naturligtvis steriliserar vi burkar och lock på vanligt sätt. Jag är för ett par. Kaviaren är mycket god, magen är inte helt frisk, jag äter utan konsekvenser, till skillnad från butiken. Om det inte finns tillräckligt med vegetabilisk olja kan du lägga till den färdiga kaviaren och gryta lite i 5-7 minuter är tillräckligt.

  06.08.2019 kl 04:08
  Natalia
  1. Tacka!

   08/07/2019 kl 07:08
   Alena Valerievna
 3. Wow, och med så mycket olja är det helt klart inte lågt i kalorier.

  04.11.2018 kl 09:11
  Oksana
 4. Vinäger läggs INTE till squashkaviaren! Mitt recept är som följer (det står i burkar till nästa skörd, om det inte äts direkt): en ganska stor kastrull, 8-10 liter, 5 kg zucchini, 2 kg morötter, 2 kg lök, dill, persilja, malet svartpeppar, salt, tomatpasta 500 gr burk, vitlök, 300 ml rast. oljor. Det är bättre att ta zucchini med medel mogenhet (på detta sätt erhålls mindre vätska; om du har din egen tomt, så plantera F1-hybrider, de bildar nästan inte frön). Först hackar jag allt: lök eller medium. eller finrivna morötter. Om morötterna är torra kan du lägga till mer olja 100-150 gram. Jag steker lökarna i en kastrull tills de är gyllenbruna, det finns morötter i 10 minuter, sedan zucchini skuren i kuber. Jag spädar tomatpastan 1 till 1, det vill säga jag spädar en 500 g burk i 500 ml vatten och i en kastrull. Ta tomatpasta utan ättika och socker. Kompositionen bör endast innehålla tomater och salt. Salt, peppar, vitlök, persilja och dill (finhackad) efter smak. Vinäger krävs inte för vinterförvaring. Jag stänger till och med svamparna för vintern utan vinäger och allt är bara underbart. Detta är mitt eget recept på kaviar med hjälp av poke-metoden. Jag har stängt det här i flera år nu och alla är alltid glada. Kaviaren är mycket välsmakande och öm. Jag delade ut receptet till flickvännerna.

  07/30/2018 klockan 08:07
  Olga
  1. Din beskrivning som "öm" framkallar bilden av dagens kaviar i butiken, som är homogeniserad till skräck och olägenhet. Under sovjetiska tider hade kaviar
   någon \ struktur.

   04.10.2018 kl. 05:10
   Rashid
 5. Jag gjorde en testdel av detta recept. Jag tillsatte ättika med en eftersked, men bättre utan den, och om vitlök är det bättre att lägga den tillsammans med lök och morötter. I slutet av tillagningen avger det en obehaglig lukt. Resten av kaviaren visar sig vara mycket välsmakande, verkligen smaken av barndomen. Jag är glad.

  28.07.2018 klockan 08:07
  Natalia
 6. Hej, olika källor ger olika recept. Det finns alternativ där vinäger och vitlök inte tillsätts. Men eftersom olika temperaturer och specialutrustning används på fabriken kan squashkaviar tillagas utan ättika. Utan denna ingrediens bereds kaviar om den äts omedelbart. För vinterförvaring är vinäger en viktig ingrediens. När det gäller vitlök tillsätts det beroende på smakpreferenser. Vi skulle vara tacksamma om du kunde dela receptet.

  28.03.2018 kl 10:03
  Alena Bertram
 7. Det finns ingen vitlök eller vinäger i GOST, och proportionerna är inte korrekta. Varför vilseleda människor?

  2018-03-27 kl 03:03
  Sergey
  1. Och vilken GOST innehåller inte vinäger och vitlök? I boken "For You, Hostess", utgåva från 1988, är närvaron av vitlök och vinäger mycket tydligt stavad. Endast tillagningsprocessen är lite annorlunda.

   07/27/2019 klockan 08:07
   Dmitry
  2. Jag kommer inte ihåg vitlök i sovjetisk kaviar, annars skulle jag inte äta den. I många år har jag lagat kaviar utan vinäger, du måste steka länge tills den är tjock och omedelbart stäng den varm. Lagras perfekt.

   09/23/2019 vid 10:09
   Alla
 8. Jag tillbringade så mycket tid på att laga mat och förstörde allt med 2 matskedar ättiksyra. Det är inte möjligt att äta denna kaviar, det är bara en mardröm!

  2016-10-16 kl 03:10
  Tatyana
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion