Gödselmedel för petunior för riklig blomning

Frodiga petuniabuskar med ljusa blommor glädjer ögat under den varma säsongen. Och även om man allmänt tror att denna växt är opretentiös, behöver den fortfarande skötsel i rätt tid. I synnerhet kommer överflödet av blomningen att bero på hur korrekt gödselmedel väljs för utfodring av petunier.

Om du är en nybörjare blomsterhandlare, har du förmodligen undrat mer än en gång hur man matar petunia för riklig blomning för att uppnå en långvarig effekt. Det finns flera hemligheter som vi kommer att berätta om i den här artikeln.

Gödselmedel

Hemma använder amatörblommodlare vanligtvis flytande preparat för utfodring. Dessa kan vara lösningar med en hög koncentration av näringsämnen. Innan de befruktar jorden där petunia växer måste de spädas med vatten. Beroende på vilket resultat du vill uppnå kan du köpa en av de mest populära flytande beredningarna för petunia: Garden of Miracles, Ideal, Uniflor, Bona Forte, Agricola.

Dessutom kan du i specialbutiker köpa en mängd torra blandningar i form av pulver eller korngödsel. De späds som regel också med vatten i den andel som anges i instruktionerna för användning av gödselmedel för blommande växter. Några av de vanligaste typerna av torra blandningar är Plantofol, Master och Kemira Lux.

Långvariga gödningsmedel säljs också. Dessa inkluderar superfosfater, Agricola kapslar, nitroammofoska, Etisso, etc. Marken med dessa föreningar fylls med användbara ämnen gradvis under påverkan av vatten under vattning av växten. Långvariga toppdressingskorn läggs till jorden innan du planterar petunia. Detta är mycket bekvämt eftersom gödselmedlet appliceras en gång under hela säsongen. Men vissa odlare har märkt att denna typ av utfodring inte räcker för utvecklingen av en frodig växt.

Antag att en petuniabuske byter bladfärg från grön till lila och antalet knoppar minskar. Det här är säkra tecken på att blomman saknar fosfor. Med användning av flytande preparat för utfodring löses detta problem snabbt. För att göra detta byts ett läkemedel till ett annat, som innehåller mer fosfor och det är det. Om petunia återhämtar sig har sjukdomen identifierats korrekt. Och om inte, måste du fortsätta leta efter orsaken.

Men om du bara använder långvariga formuleringar kommer blomman troligen att dö mycket snabbt. Om du överdriver det och lägger till mer fosfor i underlaget än du behöver, vilket kan hända när du applicerar långvarig gödselmedel, kommer blomman att dö. Detta beror på att näringsämnet kommer att finnas kvar i potten under lång tid.

Erfarna odlare använder som regel inte långvariga gödningsmedel. Men även om de används i sin praktik, är de mindre än den standardiserade dosen två eller tre gånger.

Primär befruktning

Den första utfodringen av petunier utförs ungefär 2 veckor efter utsäde av frön. Således kommer växterna att få grön massa snabbare, vilket gör det lättare att bilda en buske. I detta fall passar komplexa gödningsmedel mättade med fosfor och kväve.

Direktblandningar som Ideal, Garden of Miracles och Bona Forte är perfekta för primär bearbetning. Dessutom kan torra blandningar såsom Master och Plantofol användas i detta stadium av petuniornas utveckling.

Råd! Gödselmedel rik på järn kommer att förhindra gulhet av petunia löv... För detta ändamål är feronit eller ammoniumnitrat perfekt.

Matning av petunia plantor utförs i 3 steg:

  • När de första skotten dyker upp. Gödselkoncentrationen bör vara hälften så mycket som anges i instruktionerna.
  • Det är nödvändigt att upprepa utfodringen efter att plantorna härdats och blir starkare.
  • Den sista behandlingen är före plantering i marken.

Sekundär utfodring

Efter att de första knopparna dyker upp bör petunia sprutas med Planfotol, som innehåller kalium. Använd en fin sprayflaska när du gör detta.

Vattenlösligt gödningsmedel "Kristalon Green" är också lämpligt för bildandet av en frodig buske. Plantor bearbetas av den. En tesked grönt pulver löses i 5 liter vatten. Petunia sprutas med denna lösning var 3-4: e dag. Det rekommenderas inte att spruta växten under blomningsperioden.

Viktig! Under blomningsperioden bör gödselmedel som Camera, Aquarin, Skotts, Kristalon appliceras på jorden. Ansökningsfrekvensen är 1 gång per 10 dagar.

Riklig blomning av petunia uppnås också genom gödselmedel, som innehåller en stor mängd kalcium.

Riklig blomning av petunior

Kommentar! Om du minskar koncentrationen av gödsel 3-4 gånger, kan utfodring göras varannan dag.

För att göra knopparna större kan petunia befruktas med Epin eller Zircon. Nya skott bildas på grund av gödselmedel mättat med kalcium. Blomningsperioden kan förlängas genom att mata petuniaen med rosa eller brun Kristalon.

Om jorden i blomsterrabatten är bördig, behöver petunia praktiskt taget inte matas. Allt som behövs är att plocka bort de vissna knopparna i rätt tid. Överdriv inte med gödselmedel, applicera dem strikt enligt instruktionerna eller gör en svagare lösning än vad som anges i den. Det här är det enda sättet att odla vackra petuniabuskar. Annars kommer växten att dö.

Matningsmetoder

Det finns flera metoder för utfodring av petunier. Låt oss överväga var och en av dem separat och i detalj. Det kommer att handla om att befrukta jorden, befrukta frön, befrukta plantor och vuxna växter, utfodring av blad.

Markens toppförband

Markens kvalitet är nyckeln till petunias bra utseende. Mot bakgrund av detta kan man dra slutsatsen att jorden behöver matas. Marken för petunior bör inte vara rik på näringsämnen. Vanligtvis, för en framgångsrik odling av plantor, är det tillräckligt att lägga torv i jorden, vilket ger dränering av hög kvalitet.

Innan du planterar frön kan jorden vattnas med ett fungicid som skyddar plantorna från utvecklingen av svart ben. Om du inte har ett fungicid kan du desinficera jorden med vanligt kaliumpermanganat.

Befrukta frön

Tillväxten och utvecklingen av petunier, antalet knoppar och till och med blomningstiden beror på fröns kvalitet och styrka. Pelleterade frön kräver ingen befruktning, men de är dyrare än vanliga frön. För att i slutändan kunna odla friska petunier måste gödselmedel appliceras från utsädesstadiet när det gäller billiga sorter.

Så den torkade jorden bör matas med bärnstenssyra efter sådd av fröna. Således uppnås en hög groning av plantor.

Befruktning av plantor och vuxna petunier

Två veckor efter plantornas dyk kan du utföra nästa utfodring. Kvävegödselmedel, som nämnts i artikeln ovan, stimulerar buskernas tillväxt, och fosfor och kaliumgödsel främjar utvecklingen av knoppar.

Ferovit innehåller järnkelat, vilket förhindrar manifestation av kloros eller gulhet av petuniablad. Du måste använda läkemedlet 3-4 gånger med ett intervall på flera dagar. Det är värt att notera att rotmatning bör växlas med bladmatning.

Bladförband

Sprutning av löv är ett slags bladförband. Det är värt att notera att nästan alla gödningsmedel som säljs i flytande form kan användas för att spraya bladen.För detta tillsätts mer vatten till läkemedlet än vad som anges i bruksanvisningen. Så du kan avyttra petuniasjukdom i början. Detta tillvägagångssätt gör att du kan uppnå ett positivt resultat mycket snabbt.

Snabb vattning

Detta betyder inte att den framgångsrika odlingen av vackra petunier bara beror på att gödselmedel appliceras i rätt tid. Tidig vattning är också en av nycklarna till framgång med att odla denna blommande växt. Det är uppenbart att allt genialt är enkelt!

Blommor måste vattnas på morgonen och kvällen. Det bästa vattnet för bevattning är snö eller regnvatten. Vattentemperaturen bör vara 3-4 ° C högre än marktemperaturen. Vattnet måste vara av god kvalitet. Detta beror på att jordens struktur förstörs på grund av dåligt vatten, giftiga joner ackumuleras, pH-förändringar, gödningsmedels smältbarhet försämras, tillväxt och utveckling av petunier saktar ner och sjukdomar i rotsystemet utvecklas . Bevattning bör göras försiktigt, hälla vatten under roten för att inte skada blommorna.

Så för att blomningen ska vara riklig och långvarig är det bättre att använda komplexa gödningsmedel och inte formuleringar som innehåller enskilda näringsämnen. Dessutom är det viktigt att vattna blommorna i tid med högkvalitativt vatten för detta ändamål.

Vi uppmärksammar videor som kommer att utöka din kunskap om petunia-befruktning:

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion