Petunia plantor sträckte sig ut: vad man ska göra

Friska plantor petunia har en förtjockad huvudstam och stora blad. I vissa fall, under olika stadier av växtsäsongen, förlängs emellertid stammarna avsevärt, blir bräckliga, spröda. En sådan tunn planta av petunia kan därefter inte massivt bilda stora blommor, och i vissa fall kan den till och med dö utan att ha tid att blomstra. För att korrigera situationen och förbättra petuniornas hälsa bör du ta reda på orsaken till en sådan avvikelse och vidta lämpliga åtgärder, som finns i detalj nedan i artikeln.

Första problemen

Ofta börjar petunier att sträcka sig ut även innan dessa blad uppträder. I det här fallet är det värt att tänka på hur det befintliga mikroklimatet i rummet uppfyller de förutsättningar som krävs för odling av unga växter:

 • Temperatur i rummet ska ligga inom + 22- + 250C. Under förhållanden med temperaturer över de angivna värdena börjar plantor av petunier att sträcka sig för mycket. Oftare kan denna situation uppstå om växten är i ett växthus.
 • Fuktighet för odling av petunier bör ligga på 60-65%. Vid låg luftfuktighet ska växter sprutas.
 • Inte tillräckligt med ljus leder ofta till det faktum att petunia är sträckt. De optimala dagsljuset för unga växter är 6-8 timmar. I februari, när sådd av petuniafrön för plantor börjar, finns det inte tillräckligt med naturligt ljus, så växterna bör belysas med lysrör.
 • Petunia-plantor bör inte odlas i behållare med höga kanter.... De kan skapa ett slags barriär för penetrering av ljusstrålar. Växter sträcker sig i detta fall för att erhålla nödvändig energi över det befintliga hindret för ljuskällan.
 • Plantor behållare placerade på fönsterbrädan bör vänd regelbundet olika sidor, så att växterna längst bort från ljuskällan inte upplever skugga och inte sträcker sig.

Att dra petunier tidigt i odlingen kan kontrolleras genom att skapa de bästa mikroklimatiska förhållandena och dyka växter i separata behållare. Så för att förhindra dragning kan du använda följande rekommendationer:

 • när bladbladen uppträder bör temperaturen för plantor sänkas till +200FRÅN;
 • med utseendet på den första riktiga broschyren bör ljusperioden ökas till 8 timmar;
 • samtidigt rekommenderas det att mata växterna med ett komplext gödselmedel som innehåller kalcium för rotrotning;
 • efter att ha dykt petunier i separata behållare, sänk temperaturen till + 16- + 180C för att sakta ner lövtillväxten och den bästa utvecklingen av rotsystemet;
 • ljusperioden för dykade plantor bör vara så lång som möjligt.
Viktig! Petunia kan lysas dygnet runt. I hushållsförhållanden kan du använda lysrör eller lampor med energibesparande "kalla" glödlampor för detta.

Det är värt att notera att frön av petunia är tillräckligt små och när de sås in priming det är svårt att upprätthålla avståndet mellan plantorna, så plantorna blir ganska täta när de växer. Skuggning av varandra försöker groddarna sträcka sig uppåt. För närvarande är det mycket viktigt att dyka växterna i tid innan deras stammar blir mycket tunna och spröda. Information om hur man tar hand om unga plantor och dyker dem i separata behållare finns i videon:

På väg att blomstra

Inte bara små, men redan ganska långa plantor av petunier är benägna att sträcka sig. Anledningen till detta kan också vara otillräckliga mikroklimatiska förhållanden, brist på näringsämnen, irrigulariteter vid bevattning.

Mikroklimat och belysning

Små plantor kräver mycket mindre uppmärksamhet än mogna växter. Så, efter att ha plockat i enskilda krukor, bör växterna härdas. Samtidigt bör dagtemperaturen inte vara högre än +220C- och nattindikatorer ska ställas in på + 14- + 160C. Att lufta rummet hjälper också till att härda plantorna. Så varje dag bör du öppna fönstret i 10-15 minuter. En sådan åtgärd kommer att sänka lufttemperaturen i rummet och mätta rummet med frisk luft. Men vid luftning är det värt att komma ihåg att petunia-plantor inte borde vara i ett utkast, vilket kan vara skadligt för växter. I april-maj kan petunier tas ut för en kortare vistelse för att härda, samt placera behållare med plantor på glaserade balkonger eller loggier.

Viktig! Att härda plantorna förbereder växterna för landar i öppen mark och kommer att förhindra att huvudstammen dras ut.

Fukt spelar också en viktig roll i växtens bildningsprocess. Så, skarpa fluktuationer av denna parameter bör inte tillåtas. Om växterna är i ett växthus med hög luftfuktighet, bör minskningen av indikatorn vara gradvis, annars sträcker sig plantorna av petunier mycket snabbt.

När petunier växer kräver mer och mer ökad ljusintensitet. Men när du markerar växter bör du komma ihåg några regler:

 • under dagen ska lampan lysa med full effekt, men med nattbelysning måste intensiteten minskas.
 • det är omöjligt att använda glödlampor för att markera plantor som värmer upp luften och kan bränna växten;
 • avståndet från lampan till plantornas löv bör vara minst 10 cm.
Viktig! När du använder ett mini-växthus för odling av petunia-plantor, bör du välja ett material med god transparens av ljusstrålar (film, plast). I detta fall rekommenderas inte användning av glas.

Under korrekta mikroklimatiska förhållanden med tillräcklig belysning växer petunia den mest kraftfulla, resistenta mot olika sjukdomar.

Vattning

Korrekt bevattningsregim är också nyckeln till petuniornas hälsa. Så du kan få en stark, stark stam från plantor endast med regelbunden vattning. Mängden vatten för bevattning bör vara liten. Så, en växt, 10-15 cm hög, borde ha 15-20 ml vatten. Vattna petuniorna direkt under roten. Om jorden är för torr kan jorden sprutas ytterligare. Efter vattning måste jorden lossas något genom att mätta den med syre.

Viktig! Brist på fukt leder till vissnande av plantor, och dess överskott leder till utveckling av svampsjukdomar och röta förfall.

Top dressing

När du odlar petunier måste du vara mycket försiktig med införandet av gödningsmedel och tillväxtstimulerande medel. Så, plantor utan symtom på fördröjd tillväxt behöver inte införas av tillväxtstimulerande medel. I det här fallet kan de tvärtom provocera plantornas förlängning utan att bygga upp grön massa.

Top dressing och befruktning i processen för odling av petunier är helt enkelt nödvändigt. De bör appliceras 2-3 gånger under hela växtsäsongen:

 • efter transplantation behöver växter matas med läkemedel med högt kalciuminnehåll. Under denna period kan du använda kalciumnitrat för att spraya bladen;
 • beredningar med kalium, kalcium och fosfor gör det möjligt för petunia plantor att sakta ner tillväxten, bygga upp ett tillräckligt antal starka, stora blad;
 • kväveinnehållande förband i överskott stimulerar tillväxten av petunia plantor, vilket resulterar i att en tunn stam av växter och små blad bildas.

För utfodring av plantor av petunior det är bättre att använda komplexa gödselmedel som innehåller alla spårämnen som är nödvändiga för normal tillväxt och utveckling. Du kan också använda B-vitaminer för befruktning.

Garnering

Det mest effektiva sättet att undvika att dra i petunia-plantor är att nypa. Genom att klämma plantorna kan du bilda en snygg, frodig blommande buske med önskad form. Genom att ta bort toppen av huvudstammen aktiveras tillväxten av sidoskott som senare också kan klämmas.

Viktig! Efter att ha klämt plantorna blommar petunia senare, men växten bildar mycket mer stora knoppar på sidoskotten.

Första gången nypa plantorna av petunior behövs för bildandet av 6-7 sanna löv. Som regel är växten vid denna tidpunkt fortfarande i potten, men under gynnsamma väderförhållanden kan den planteras i marken. Nyp toppen av huvudfotograferingen med en sax eller en nagel. En sådan åtgärd gör att sidoskott kan utvecklas.

Sekundär klämning av petunier rekommenderas att utföras efter att sidoskotten har vuxit med mer än 10 cm. I det här fallet tas deras toppar bort, vilket provocerar tillväxten av sekundära skott. Med hjälp av sådan beskärning kan du bilda en vacker, rikligt blommande buske. En videolektion om hur man korrekt bildar petunia plantor genom att klämma kan ses här:

Viktig! För dekorativa ändamål kan ännu mer klämning utföras för att bilda en buske med önskad form.

Om plantorna som planteras i öppen mark är alltför sträckta, kan det i stället för att klämmas bildas på följande sätt: toppen av huvudstammen måste lutas till marken och strö med jord tätt. Detta kommer också att leda till accelererad tillväxt av sidoskott. På detta sätt kan du bilda vackra dekorativa petuniabuskar.

Slutsats

Innan du börjar odla petunia-plantor, bör du bekanta dig med alla ovanstående gynnsamma villkor för detta. När allt kommer omkring, bara att observera fuktighetsregimen, bibehålla den optimala temperaturen, snabb och måttlig vattning, mata petunierna kan du odla bra, starka plantor. Om vissa parametrar bryts eller växande regler inte följs, kan du få långsträckta, svaga plantor, som inte kommer att behaga med riklig blomning och vacker grönska.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion