Goldenrod-växt: foto och beskrivning, typer och sorter, var och hur den växer, plantering och vård

Om den vanliga guldröda växer på platsen är det omöjligt att inte märka det - det väcker uppmärksamhet med sin ljusa färg och ursprungliga arom. Växten används inte bara som en del av landskapsdesign utan också som en medicinsk råvara och honungsväxt. Lång blomning, snabb tillväxt och opretentiös vård är orsakerna till populariteten hos vanliga goldenrod, som har många arter och sorter.

Goldenrod blommar från maj till september

Detaljerad beskrivning av goldenrod

Goldenrod, eller solidago, är en flerårig örtartad växt. Dess stjälkar är upprätta, från 30 cm till 2 m i höjd. Bladen är elliptiska, något spetsiga, arrangemanget är alternativt. De nedre bladplattorna bildar en bevingad bladben, de mellersta och övre är smalare, sittande. Alla delar av växten är något pubescent. Rhizomen är kort, stark, träig.

Små ljusgula blommakorgar samlas i panikulära blomställningar. Den extrema (pistillaten) blommar tidigare än mitten (bisexuell). Efter pollinering bildas frukter på växten - brunaktiga värk med en liten tuft.

Hur och var växer goldenrod

Eftersom goldenrod är krävande för jord, lätt, tål lätt torka och svår frost, är den utbredd i Sibirien, den europeiska delen av Ryska federationen, Nordkaukasien, Fjärran Östern, Skandinavien, Medelhavet och Nordamerika. Det finns på skogskanter, ängar, röjningar och längs vägar. Flerårig växer bättre på lätta, sandiga, välbefruktade, andningsbara jordar, med regelbunden vattning.

Hur luktar goldenrod?

Aromen från solidago förklaras av dess kemiska sammansättning, som innehåller eteriska oljor (upp till 1,4%), aromatiska syror. Under blomningsperioden avger växten en behaglig, skarp örtartad lukt med toner av tallnålar och kamfer.

Goldenrodfrön kan flyga långa sträckor

Skillnaden mellan ragweed och goldenrod

Mycket ofta förväxlas goldenrod med ragweed, en karantän ogräs som kan angripa grödor, fleråriga och ettåriga gräs.

För att skilja det från ambrosia bör du vara uppmärksam på ett antal funktioner:

 • ambrosia lövverk liknar malurt;
 • stammen är grenad, rektangulär, med ett synligt spår;
 • bladen är mörka över, grågröna - nedanför;
 • pubescens på växten - tät, borstig;
 • blomställningen har form av ett öra.
Viktig! Goldenrod, till skillnad från ragweed, orsakar inte allergiska reaktioner under blomningsperioden.

Goldenrod som en honungsväxt

Solidago avser honungsplantor. Dess pollen och nektar lockar bin under en blomningsperiod på mer än två månader. Nektar släpps ut hela dagsljuset, så växten odlas ofta när blomningen av de viktigaste naturliga honungsplantorna har avslutats.

Goldenrod honungsproduktivitet

En hektar solidago-planteringar ger upp till 150 kg honung, som har en stark arom och överdriven sammandragning, och senare får en mjuk och behaglig smak. Tjock honung av gul eller rödaktig färg används i folkmedicin för behandling av urinvägspatologier och hudsjukdomar.

Kristalliseringen sker mycket snabbt - en och en halv månad efter pumpning. Även om goldenrod som honungsväxt har en genomsnittlig honungsproduktivitet är den lämplig för övervintrande bin och tillåter inte ytterligare utfodring.

Typer och sorter av goldenrod

Goldenrod-sorten innehåller upp till 100 växtarter. Bland dem är långa, dvärg, med olika blomningsperioder och utbredningsområden.

Kanadensisk

Kanadensisk guldrod är utbredd i Nordamerika och Eurasien. Dess stjälkar är raka, kraftfulla och når en höjd av en och en halv meter, rikligt täckta med mörkgröna blad med ojämna kanter. Smala racemose-blomställningar består av små citronfärgade korgar.

Rötterna till den kanadensiska goldenrod producerar ämnen som hämmar utvecklingen av andra växter

Kanadensisk guldrod används som en prydnadsväxt, som ofta löper vild och börjar fånga fler och fler nya territorier. Den fleråriga är vinterhärdig, kan snabbt spridas även på dåliga jordar, kräver inte ofta vattning.

den högsta

Den högsta goldenrod lever upp till sitt namn - dess skott når 2 m i höjd och bildar riktiga snår. Stammar är inte starkt grenade, något pubescent. Arrangemanget av tätt smaragdlöv på skotten är alternerande, deras form är lansettformad, kanterna är ojämna. Växten har ljusgula blomställningar i form av panicles, vars längd ibland når 35 cm. De fleråriga korgarna blommar i slutet av augusti, blomman varar i en och en halv månad.

Hemland för den högsta goldenrod - Nordamerika

Kutler's goldenrod

Arten är dvärg, höjden är 25 cm. Bladen är långa, ovala, grova i konsistens, med ojämna kanter. Den fleråriga stammen är sällan täckt med lövverk. Blomställningarna är korta, i form av skurar eller borstar av bärnstensfärgad färg.

Goldenrod "Kutlera" (Solidago cutlieri) används ofta i landskapsdesign för plantering på gräsmattor, trottoarkanter och stenar. Blomningen börjar i slutet av augusti och slutar med den första frosten.

På platsen passar sorten Kutlera bra med spannmål, larkspur och brottare

Goldenrod hybrid

Det är från denna art som de viktigaste hybrid-dekorativa sorterna har sitt ursprung. De kännetecknas av vackert lövverk och liten buskstorlek. Trädgårdsmästare lockas av hybridernas utseende och långvariga blomning. För sina tomter väljer de oftast flera sorter.

Solidago är grunden för skapandet av medicinska teer, avkok, salvor och oljor

Perkeo

Variation "Perkeo" (Perkeo) hänvisar till det tidiga. Den konformade busken har en höjd på upp till 60 cm. Dess pistaschott är starka men ser elegant ut. Smaragdfärgat löv täcker hela växten tätt. Bladplattornas form är smalare, längden är cirka 7 cm. De gula dekorativa blomställningarna i form av borstar är 17 cm långa och 20 cm breda. Blommande varar i en och en halv månad, med början i juli

"Perkeo" - mögelresistent sort

Golden Dwof

Hybridsorten "Golden Dwarf" har en höjd under 60 cm. Vackra saffranfärgade blomställningar 16 cm långa visas på fleråriga i augusti. Golden Dwof kan odlas både i soliga områden och i delvis skugga, det föredrar tunga lerjordar som behåller fukten bra. Oftast ordnar blommodlare buskarna som separata planteringar eller som bakgrund för andra växter.

Golden Dwof ser spektakulär ut när den skärs

Dzintra

Dzintra-hybridens guldrodsort odlades i de baltiska staterna, där den fanns bred spridning. Busken har formen av en kolonn med en höjd av 60 cm, en tät struktur, tjocka skott, en stor mängd ljusgrönt glänsande lövverk.Gula paraplyformade blomställningar visas under andra halvan av juli och förblir i ett dekorativt tillstånd fram till september. Tillämpning inom landskapsdesign och blomsterbruk är universell.

Efter blomning skärs ovanjordiska skott av "Dzintra"

Goljungle

Sorten "Goljungl" (Goldjunge) skiljer sig från andra i sin starka arom och buskehöjd upp till 120 cm. Dess grenar är starka, bladen är grå, smal, lång, med släta kanter. Panikulära blomställningar, guldgula, upp till 40 cm långa, består av små korgar. Att döma av beskrivningen av växten och dess foto ser Goldenrods grenar graciösa ut, de avviker vackert från busken. Blomningen börjar på sensommaren och varar till början av vintern.

Goljungle vassblommor är underutvecklade

Pelare

Sorten "Pillare" fick sitt namn för formen av en buske i form av en kolonn. Dess höjd är över genomsnittet - cirka 90 cm. Skotten är starka, täckta med en stor mängd olivfärgat lövverk med små ojämna kanter. Blomställningen är en smal linda 15 cm lång, dess bredd är 5 cm. De har de mest rörformiga ljusgula blommorna som förekommer på gyllene buskar under det andra decenniet i augusti.

Blomningen av goldenrod "Pillar" varar cirka 40 dagar

Goldtann

Senblommande sort av hybridgyllenrod "Goldtanne" har en skotthöjd på upp till 2 m. Bladen på växten är smala, med skarpa ändar, blågröna i färgen. Vener och små skåror längs kanterna syns tydligt på dem. Den panikformade blomställningen är stor (upp till 50 cm lång), blommorna är tätt ordnade i den. De förekommer på fleråriga i början av september och ändrar gradvis färg från halm till bärnstensgult.

Peduncles av solidago sort "Goldtan" har hög styrka

Bicolor

Distributionsområdet för goldenrod bicolor är Nordamerika. Växten har en höjd av 120 cm. Dess stjälkar är styva, pubescent, grågröna, täckta med elliptiska lövverk med små tandbågar längs kanterna. Ett kännetecken för arten är tvåfärgspannorna. Korgarna innehåller både vita och grädde blommor.

I en tvåfärgad solidago blommar knopparna inte i skottens ändar utan i bladaxlarna

Rynkig

Rynkad guldröd är en lång flerårig, skottens längd är 80-120 cm. Lågresistenta stjälkar växer i form av en buske. Växtens blommor samlas i gula skivor med en syrlig lukt. Det skrynkliga utseendet växer bra både i solen och i skuggan och är mycket vinterhärdigt.

Den fleråriga växer snabbt, blomningen börjar i september och varar till vintern.

Rynkad guldröd växer snabbt på lerjord

Blågrå

Arten är vanlig i Kanada och USA. Dess utseende är väldigt annorlunda än andra goldenrods. Busken ser graciös ut på grund av de kala långa grenarna, vars löv bara ligger högst upp. De liknar pil, taggig, smaragd nyans. Blomsterskolan är sällsynt, ser ut som ett halsband, blommar på senhösten och blommar fram till vintern.

Blågrå gyllene stammar kan vara 0,3 till 1,2 meter långa

Daursky

Hemlandet för Daurian goldenrod är Sibirien. Busken kännetecknas av kraften hos skott som inte har grenar, förutom i blomställningarna. Den övre delen av stjälkarna är täckt med hårstrån, den nedre är glät. Lövverket har olika petioles - högst upp är de korta, längst ner - långa. Växthöjd 1 m. Blomställning av en enkel form i form av en våg, bestående av små gula korgar.

Goldenrod "Daursky" växer i lätta skogar, i flodbäddarna i centrala Sibirien

Goldenrod i landskapsdesign

De flesta sorter av solidago kan odlas så dekorativa och användas för att skapa kompositioner så nära det naturliga utseendet som möjligt. De placeras på en rabatka, blomsterrabatt, mixborder, används som en gräns eller bandmask.

Höga arter planteras på baksidan av platsen, vilket skapar en bakgrund från dem för andra växter, dvärg placeras i förgrunden. Blomningen av goldenrods kan förlängas i flera månader om sorterna väljs korrekt.

Rudbeckia, echinacea, zinnia, georginer och spannmål ser bra ut som grannar bredvid solidago.

Reproduktionsmetoder

För att få nya plantor av goldenrod kan du använda någon av följande metoder:

 • sådd i marken
 • användning av plantor;
 • dela busken;
 • genom sticklingar.

Den mest populära metoden för att dela busken, eftersom den gör att du kan bevara den gyllene rodens sortkvaliteter och egenskaper, växten rotar bra, blommar samma år.

Plantering och vård av goldenrod

Med korrekt plantering och ordentlig vård kan solidago växa på ett ställe i upp till tio år. Det är nödvändigt att säkerställa att växten inte skadar, inte är bar i mitten av busken och vidtar åtgärder för att eliminera bristerna - för att utföra lossning, vattning och utfodring i tid.

Landningsvillkor och regler

Att placera gyllene i öppen mark kan utföras både på våren och på hösten.

För att plantera en flerårig måste du välja en solig plats för den eller ett område med en ljus nyans, gräva sedan upp jorden och tillsätt humus eller kompost. Mineralgödselmedel läggs till de beredda hålen och blandas med jorden. Växtens rötter sprids över gropen, strössas försiktigt och fuktas rikligt.

Viktig! Den första halvan av maj anses vara den optimala planteringsperioden.

I Kina och Polen klassificeras goldenrod som en karantänväxt.

Växande funktioner

Vanlig goldenrod är opretentiös, plantering och vård av det är inte svårt. Även efter minimal uppmärksamhet svarar den med riklig blomning, snabb tillväxt och utveckling.

Förse växten med korrekt belysning kan du uppnå en ökning av blomställningens storlek, deras större ljusstyrka. Samtidigt leder ett överflöd av befruktning till en stark utveckling av skott till nackdel för blomningen. Dålig mark påverkar tillväxten av goldenrod - den utvecklas långsammare och blommar mindre frodig.

Vattnings- och utfodringsschema

Busken behöver inte vattnas om det regnar ibland. Vid varmt torrt väder bör goldenrod fuktas rikligt en gång i veckan.

Införandet av gödsling för växten krävs endast vid uttömning av jorden. Organiska och mineralgödselmedel används två gånger per säsong - på våren och hösten.

Viktig! För att förhindra mjöldagg införs träaska under buskarna.

Beskärning och förberedelse för vintern

Goldenrod kräver ingen speciell förberedelse för vintern, eftersom den tillhör den frostbeständiga arten. På senhösten skärs skotten till en höjd av 15 cm från markytan. På våren utför de sanitetsrengöring och tar bort försvagade grenar. Förfarandet gör att du kan uppnå ett kraftfullt utseende och en spektakulär blomning av växter.

Sjukdomar och skadedjur

Trots guldrodens motståndskraft mot sjukdomar leder torka, förtjockning av planteringar och ett överskott av kväve i jorden till skador på växten genom mögel och rost. För att bekämpa patologier används sprutning med Bordeaux-blandning och kopparsulfat.

De farligaste insekterna är lacemakers - små buggar som kan förstöra en växt och larver som vrider bladplattor, vilket leder till att de torkar ut. Den mest effektiva skadedjursbekämpningen är insektsmedel.

Goldenrod busken ser snygg ut om du regelbundet skär den

Goldenrod som ett ogräs

Trots att solidago är en bra honungsväxt och en vacker prydnadsväxt, kan det skada miljön. Den fleråriga ger en enorm mängd frön som efter mognad kan spridas över långa avstånd. På grund av den höga procentandelen groning fyller den stora territorier och förskjuter de vanliga åkplanterna - klöver, blåklint, pilört och till och med buskar. Efter växterna försvinner insekter, djur och fåglar på grund av förlusten av deras livsmedelsbas, eftersom guldraden i sig är olämplig för näring.

Att fånga ängar, perenner försämrar betarnas och slåtterfältens kvalitet, jorden blir hård och tät.Det är mycket svårt att hantera det, endast herbicider i höga koncentrationer hjälper, vars användning är begränsad nära ett bostadsområde och vattenkroppar. I vissa länder ingår växten i listan över karantän som utgör ett hot mot människors biologiska mångfald, liv och hälsa. Kampen mot goldenrod utförs på statsnivå.

Hur man kan bli av med Goldenrod i området

För att plantering av solidago inte ska bli tjock, är det nödvändigt att utföra förebyggande arbete:

 1. Slåtter skjuter omedelbart efter blomningen 2-3 gånger per säsong.
 2. Gräva jorden runt buskarna och ta bort bevuxna rötter.
 3. Mulching jorden med tätt material under växten.
Viktig! Hybridarter med begränsad tillväxt väljs som dekorativa sorter för platsen.

Slutsats

Vanlig guldrod växer lätt och snabbt i alla klimat och mark. Du bör välja rätt typ av växt så att den ser dekorativ ut och samtidigt inte skadar miljön. Med ordentlig vård ser den fleråriga lyxiga ut och pryder webbplatsen med sin ljusa, soliga färg.

Kommentarer (1)
 1. Som en prydnadsväxt kanske någon gillar goldenrod, men att ta bort den senare från platsen är en tråkig affär. Är det gift med kemi.

  20/07/2020 klockan 11:07
  Nut-plantskola
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion