Kupena squat (dvärg): foto och beskrivning

Squat Kupena (Polygonatum humile) är en flerårig som tillhör Asparagus-familjen. Det är en typisk skogsväxt som ser ut som en stor liljekonvalj. I vissa källor finns det under namnet "Salomons sigill", vilket beror på rotens struktur. Nu används squat bush mycket i landskapsdesign, eftersom den är mycket motståndskraftig mot ogynnsamma väderfaktorer och behåller sin dekorativa effekt under hela säsongen, vilket gör att du kan skapa spektakulära kompositioner.

Squat Kupena - skuggtolerant kultur

 

Botanisk beskrivning av arten

Denna växt är kort, långsamt växande. Buskens höjd når 12-30 cm. Knäböj Kupena kännetecknas av täta låga klumpar och tunna upprätta skott. Bladen är lansettformade-ovala eller ovoida. De pekar mot ändarna. Plattorna är sittande, ordnade växelvis på skotten. Det finns en liten kant på baksidan.

Blommor vid kupena är klockformade, vita. Korollans diameter når 2,2 cm. Knopparna är enkla, växer från bladaxlarna i 2-5 bitar. på samma gång. Peduncles är glättade, välvda. Knäböjens ståndare sticker ut från perianth-röret. Växten bildar knoppar i slutet av maj och varar i 15-20 dagar. Som ett resultat bildas bärfrukter av en mörkblå nyans. De innehåller från 1 till 9 frön. Fruktmognad sker i augusti.

Roten till kupenaen är knäböjande, sladdliknande, med en ljus nyans. Dess tjocklek är 2-3 cm och ligger horisontellt mot markytan. Varje år på våren börjar växten växa och flera skott växer. Med ankomsten av höstfrost dör de av, och märkliga runda bucklor, som påminner om en tätning, förblir vid roten. Som ett resultat fick anläggningen sitt andra namn.

Viktig! Knäböjsköpet är en giftig växt, så när du arbetar med den måste du bära handskar.

Växtens rot har återhämtningsknoppar

Var och hur den växer

Denna kultur är vanlig i Sibirien, Fjärran Östern, Kina och Japan. Squat Kupena föredrar att bosätta sig i inte täta tall- och björkskogar. Det finns i utkanten av skogen i skuggan av buskar och träd. Mindre vanligt i ängar, kullar, sluttningar.

Föredrar platser med näringsrik jord rik på vermikompost. Växten tolererar lätt vattendränkning av jorden.

Tillämpning i landskapsdesign

Squat kupena, som ett element för landskapsarkitektur en webbplats, används alltmer av trädgårdsmästare. Det hjälper till att framgångsrikt dölja fula platser där de flesta kulturer dör. Den ska planteras i grupper. Den är lämplig som ram för trädgårdsstigar, rabatter, konstgjorda dammar. Det kan också planteras vid basen av buskar för att försköna sina nakna skott nedan.

I följeslagare för ett squat-köp kan du välja:

  • träsk iris;
  • tulpaner;
  • hyacinter;
  • påskliljor;
  • krokusar;
  • centrum
  • färgade calla liljor.

Reproduktionsmetoder

För att få nya plantor av denna kultur rekommenderas det att använda metoden för att dela busken. Denna procedur kan utföras när som helst på året, men den mest optimala perioden är slutet av sommaren och början av hösten.

För att göra detta är det nödvändigt att vattna ett hukfack på en dag. Gräva sedan upp växten och ta försiktigt bort jorden från roten. Dela busken i separata segment med händerna eller en kniv.Var och en av dem måste ha en shoot, en regenereringsknopp och en välutvecklad underground shoot. Remsorna ska planteras omedelbart och fördjupas med 8-9 cm. Roten ska läggas horisontellt.

Viktig! Det är möjligt att dela upp knäböj en gång vart tredje år.

Fröförökningsmetoden används inte för denna gröda, eftersom pollinering sällan sker på grund av den smala långa perianten. Endast långa humlor är lämpliga för detta. Därför mognar frön från squat kupena mycket sällan.

Landningsvillkor och regler

För denna kultur är jordens sammansättning inte viktig. Därför kan du välja ett något skuggat område där marken sällan torkar för att köpa ett knäböj. Plantering rekommenderas på sen vår eller tidig höst. För att göra detta måste du först gräva upp området och förbereda hål som mäter 20 x 20 cm. Lägg ett dräneringsskikt på botten och täck det med en blandning av torv och humus i lika stora mängder.

Vid plantering bör rotkragen fördjupas med 2 cm. Strö sedan rötterna med jord och komprimera ytan. I slutet av proceduren, vattna knäböj med mycket vatten. För gruppplantering ska plantor placeras på ett avstånd av 25 cm.

Växten blommar det andra året efter plantering

Vårdfunktioner

Växten kräver inte särskild uppmärksamhet åt sig själv och är idealisk för en trädgård som inte har tid att ta hand om. Det är bara nödvändigt att vattna squat kupena under långvarig torka. Detta bör göras två gånger i veckan med att jorden blir våt till ett djup av 10 cm. Under den heta säsongen är det nödvändigt att lägga mulch från humus eller torv mellan unga plantor, vilket minskar avdunstningen.

Det är bara nödvändigt att lossa och ta bort ogräs de första två åren efter plantering. Detta bör göras noggrant eftersom plantans rötter ligger nära markytan. I framtiden kommer buskarna i kupena att växa och tätt ihop, så det kommer inte att finnas något behov av detta.

Växten reagerar bra på utfodring, därför rekommenderas det att införa organiskt material i jorden på våren och försommaren och applicera sedan fosfor-kaliummineralblandningar.

Förbereder sig för vintern

Med ankomsten av höstfrost dör den ovanjordiska delen av squat kupena. Och dess rot kan övervintra utan skydd. Därför behöver växten inte någon speciell förberedelse under denna period.

Men så att vissna löv inte blir en källa till infektion, bör de skäras av vid basen. När du odlar squat kupena i regioner med svåra klimatförhållanden, rekommenderas det att täcka plantans rot med grangrenar. Skyddet bör tas bort tidigt på våren utan att vänta på konstant värme så att roten inte kommer ut.

Lapnik skyddar perfekt från frost

Sjukdomar och skadedjur

Squat Kupena har en hög naturlig immunitet. Därför visar det motståndskraft mot många sjukdomar. I fallet med långvarig stagnation av fukt i jorden kan det dock påverkas av rotröta. För att förhindra detta måste du välja områden för anläggningen med god luftgenomsläpplighet. När du planterar i tung lerajord måste du först lägga till sand och torv med en hastighet på 5 kg per 1 kvm. m.

Av skadedjur kan sniglar som matar på sina unga skott och löv orsaka skada på knäböjningen. Som ett resultat visas hål på växten, vilket minskar dess dekorativa effekt. För att skrämma bort, strö jorden i botten av buskarna med tobaksdamm eller träaska.

Slutsats

Squat Kupena är en opretentiös kultur som kan dekorera alla iögonfallande hörn i trädgården. Samtidigt behöver växten inte komplex vård och kan utvecklas och blomstra helt årligen. Men för detta måste du först välja en webbplats med hänsyn till dess krav. Och detta är ganska enkelt, eftersom det tar rot där andra trädgårdsgrödor dör. Det viktigaste att komma ihåg är att när du arbetar med en växt måste du följa reglerna för personlig säkerhet, eftersom alla dess delar är giftiga.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion