Saxifrage skuggig (skuggig): Variegata, Auravariegata och andra sorter

Shadow saxifrage (Saxifraga umbrosa) är ett vintergrönt marköverdrag med hög frostmotstånd. Växten är idealisk för att fylla öppna ytor i områden där andra trädgårdsodlingar normalt inte skulle överleva. Obehaglig vård och sammansättning av jorden gör att du kan odla skugga, även för trädgårdsmästare som inte har mycket erfarenhet. Men för att växten ska skapa en frodig "levande matta" på markytan måste du följa vissa regler.

Shadow saxifrage passar bra med olika träd och buskar

Beskrivning av skuggig saxifrage

Denna kultur tillhör familjen Kamnelomkovy. Växtens höjd når knappt 8-10 cm. Den bildar många rosetter som är anslutna till varandra med hjälp av underjordiska skott och fyller så hela det tilldelade utrymmet.

Bladen av saxifrage är skuggiga ovala, små, täta. Tallrikarna är mörkgröna, upp till 5 cm långa och koncentreras vid basen av växten och bildar en basal rosett. Lövkanterna är ojämna och lila ränder finns på baksidan.

Viktig! De gamla bladen från skuggsaxifrage dör gradvis och nya växer uppifrån.

Under blomningsperioden bildar växten tunna panikulära stammar upp till 15 cm höga. De stiger över lövverket och kan vara vita, rosa i färg med kontrasterande lila centrum. Blommorna i skuggsaxfragen (bilden nedan) är enkla, består av 5 kronblad, upp till 1 cm i diameter. I mitten, med full avslöjande av knopparna, kan du se 8-10 ståndare.

Viktig! Blomningsperioden för denna typ av marköverdrag börjar i mitten av juni och varar 25-30 dagar.

Frukterna av skuggsaxrage är i form av små avlånga kapslar, där många små svarta frön mognar.

Under blomningsperioden ser plantering av växter ut som en utsökt genombruten "matta"

Distributionsområde

Skuggfästet finns i naturen i Västeuropa. Hon föredrar att bosätta sig på skuggiga platser i bergssluttningarna.

Växten kännetecknas av hög uthållighet och kan växa i alla sprickor, varför den fick sitt namn. I sällsynta fall kan skuggbräda hittas i stäppen, i skogskanterna och på vägarna.

De bästa sorterna

Tack vare det urval som genomförts erhölls nya typer av kultur på grundval av den vilda formen av växten. Moderna sorter är mycket dekorativa, vilket gör det möjligt att utvidga användningsområdet för landskapsdesign.

Variegata

Sorten kännetecknas av breda spatelblad av en grön nyans med gula ränder. Växtens höjd överstiger inte 7 cm, men under blomningsperioden når den 20-30 cm. Blommorna av denna sort är vita med ett konvext rosa centrum, vars färg är i linje med stammarna.

Diametern på bladrosetterna på Variegat skuggsaxrage är 8 cm

Aureovariety

Denna sort liknar på många sätt den tidigare, bara på bladen har den inte gula ränder utan fläckar. Blomningen börjar under andra decenniet i juni och varar i 4 veckor. Shadow saxifrage Aureovariegata bildar enkla vita blommor med ett lila centrum.

Växtens höjd och diametern på rosetterna av denna sort når 8 cm

Aureopunctata

Denna sort kännetecknas av mörkgröna blad, på vilka ljusa fläckar eller prickar slumpmässigt finns. Aureopunctata skugga saxifrage bildar små knoppar som blir ljusrosa när de är helt expanderade. Växtens höjd är 7 cm och pedunkerna är 25 cm.

Blomningsperioden för sorten Aureopunktata börjar under det första decenniet i juni.

Elliotis Variet

Denna typ av saxifrage kännetecknas av små, täta blad med en mörkgrön färg. Det finns små ljusfläckar på plattans yta. Diametern på rosetterna i saxifrage Elliotis-sorten överstiger inte 6 cm. Växtens höjd når 5 cm.

Denna sort har en vit nyans av blommor med en lätt rosa nyans.

Primulodis

Sorten kännetecknas av ett litet, smidigt lövverk av en ljusgrön nyans. Höjden på skuggan av skuggan Primuloides överstiger inte 7 cm, och diametern på basalrosetterna är 6 cm. Blommorna är enkla vita, placerade växelvis på stammarna.

Shade saxifrage Primulodis passar bra med alla trädgårdsgrödor

Tillämpning i landskapsdesign

Denna marköverdrag kan växa på vilken skuggig plats som helst i trädgården där andra grödor inte överlever.

Landskapsdesigners rekommenderar att du använder skuggsaxifrage:

 • för att dekorera steniga trädgårdar;
 • för landskapsarkitektur konstgjorda reservoarer;
 • för inramning av spår;
 • att fylla utrymmet under träd, buskar;
 • för att skapa alpiga bilder, mixborders, rockeries.

Marköverdraget kan kombineras med andra lågväxande trädgårdsgrödor som framgångsrikt kan komplettera varandra. Som grannar kan du använda sumpiris, muscari, dekorerad gentian.

Viktig! För att bevara dess dekorativa effekt rekommenderas det att återplantera nyansskalan till en ny plats vart sjätte år.

Reproduktionsmetoder

För att få nya plantor, saxifrage nyans, använder metoden att dela busken. Förfarandet kan utföras efter blomningen, men senast i slutet av augusti. Att fördröja tidsinställningen kan göra att växterna inte har tid att rota innan frost och dö på vintern. Fröförökningsmetoden används inte för denna typ av odling.

Dagen innan delningen är det nödvändigt att vattna marköverdraget måttligt. Detta gör att proceduren kan utföras med minimal belastning på växten. Nästa dag måste du noggrant gräva upp rosetterna från skuggsaxifrage med en kniv för att skilja dem från varandra.

Därefter bör plantorna omedelbart planteras på en permanent plats och vattnas med en lösning av någon rotbildare. För att växterna ska kunna anpassa sig snabbare måste de täckas med en transparent keps den första veckan.

Viktig! Rosetter av skuggsaxifrage rotar på en ny plats på 3-4 veckor.

Plantering och skötsel av skugga

För detta marköverdrag är det nödvändigt att välja rätt plats i trädgården och plantera den. Annars är det inte möjligt att odla en "levande matta" på webbplatsen. Innan du börjar växten i trädgården bör du därför studera kulturens grundläggande krav.

Rekommenderad timing

Det är nödvändigt att plantera en nyans på en permanent plats när jorden värms upp tillräckligt och varmt väder sätter in med en temperatur på minst 15-17 grader, oavsett tid på dagen. Den optimala tiden för plantering är i slutet av maj och början av juni.

Platsval och förberedelse

För skuggig saxifrage bör du välja skuggade upphöjda områden där smältvatten inte stagnerar på vintern, annars kommer växten att dö. Därför kan den planteras vid basen av träd eller buskar, liksom på den skuggiga sidan av stigar, arbors, i avskilda hörn av trädgården.

Marköverdraget är lite krävande för jordens sammansättning, men det tolererar inte långvarig fuktstagnation, så det måste ge bra dränering. För att göra detta bör kalk, sand, fin grus läggas till jorden i förväg, 3 kg per kvadratmeter. m. Allt detta bör blandas grundligt med marken.Dessutom måste du vattna jorden en dag före plantering.

Landningsalgoritm

Det rekommenderas att plantera skuggiga saxifrage plantor i molnigt väder eller på kvällen. Detta gör att växterna snabbt kan anpassa sig till den nya platsen.

Handlingsalgoritm:

 1. Förbered hål 10 cm från varandra.
 2. Gör en liten höjd i mitten i var och en av dem.
 3. Placera en planta på den, sprid försiktigt rötterna.
 4. Strö dem med jord och fyll i alla tomrum.
 5. Komprimera ytan och vattnet lätt längs kanten av planteringshålet.
Viktig! Efter plantering blommar Saxifrage-nyansen för första gången först nästa år

Bevattnings- och utfodringsschema

I det inledande skedet är det nödvändigt att ständigt övervaka jordens fuktinnehåll och, i frånvaro av regn, vattna. För att göra detta, använd avloppsvatten med en temperatur på +20 grader. Fuktning ska göras varje gång jorden torkar upp till 2-3 cm djup.

Under torra perioder rekommenderas att mulka planteringarna av skugga saxifrage med ett lager av torv 1-2 cm tjockt, vilket minskar avdunstningen av fukt från jorden och förhindrar att rotsystemet torkar ut.

För att mata detta markskydd kan du bara använda mineralgödsel. Första gången de ska appliceras på våren under tillväxten av nya löv. För närvarande kan du använda nitroammofosk. Ytterligare utfodring bör göras före och efter blomningen. Applicera fosfor-kaliumblandningar under dessa perioder.

Beskärning

För att bevara växtens dekorativitet under hela säsongen är det nödvändigt att avlägsna vissna stammar i tid. På våren kan du också klippa av skadade bladuttag och plantera nya på deras plats.

Förbereder sig för vintern

Shadow saxifrage har hög frostbeständighet. Växten lider inte av en temperaturfall till -30 grader. Men för att bevara utseendet på utloppen är det nödvändigt, med ankomsten av de första stabila frostarna, att strö markplanteringens planteringar med ett lager av fallna löv.

Viktig! Det rekommenderas att rengöra skyddet tidigt på våren utan att vänta på konstant värme så att växten inte kommer ut.

Skadedjur och sjukdomar

Om odlingsförhållandena inte överensstämmer minskar växtens immunitet. Därför kan skuggfällan drabbas av svampsjukdomar och skadedjur. För att undvika detta är det nödvändigt att regelbundet inspektera planteringarna och utföra bearbetning vid de första tecknen på skada.

Möjliga problem:

 1. Spindelmider. Skadedjuret blir aktivt vid låg luftfuktighet och höga temperaturer. En skada kan kännas igen av det deprimerade utseendet på växten och det tunna apikala spindelnätet. Det rekommenderas att använda Actellik för kampen.
 2. Bladlus. En sugande växtparasit som matar på saft av blad av saxifrage-skuggan. Det är inte svårt att hitta den, eftersom den bildar hela kolonier på bladets baksida. Med en massiv spridning kan växten dö. För förstörelse bör du använda "Confidor Extra".
 3. Rotrot. Sjukdomen utvecklas med långvarig fuktstagnation i jorden. Detta leder till att luftdelen vissnar, eftersom roten upphör att fungera. Sjuka saxifrage-skuggor kan inte behandlas, så de måste grävas upp. Och för att förhindra ytterligare spridning bör jorden vattnas med "Previkur Energy"
 4. Pulveraktig mögel. Sjukdomen börjar utvecklas med ökad luftfuktighet och temperatur. Det kan kännas igen av den vita blomman på bladen, som senare blir brun. Som ett resultat torkar de drabbade områdena ut. För behandling rekommenderas att använda läkemedlet "Topaz", "Skor".

Slutsats

Shadow saxifrage är en krävande markskydd som hjälper till att maskera fula platser på webbplatsen. Samtidigt behöver växten inte särskild vård. Därför växer dess popularitet varje år, eftersom få trädgårdsgrödor kombinerar liknande kvaliteter.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion