Iris Dutch bulbous: plantering och skötsel, foton, recensioner

Iris Dutch mix är en mycket vacker lökformig växt som blommar på försommaren. Det är lätt att odla en kultur i en sommarstuga eller till och med omedelbart utvisa den i en kruka, om du känner till de grundläggande kraven för vård.

Allmän beskrivning av holländsk iris

Den holländska irisen, eller Iris hollandica, tillhör Iris-familjen med samma namn och är en flerårig växt med en underjordisk glödlampa upp till 7 cm lång. Varje år växer en lång stam upp till 80 cm från knölen med släta avlånga löv.

Blommorna på den holländska irisen är också enkla och når 8 cm i diameter, beroende på sorten, de kan ha en röd, vit, blå, gul eller tvåfärgad färg. I form liknar de något orkidéer, de består av 6 kronblad, varav 3 pekar uppåt och de återstående 3 hänger ner.

Holländsk iris används för att bilda levande blomsterbäddar på våren

Viktig! Iris Dutch mix är en blandning av flera varianter av lökar. När du köper sådant planteringsmaterial kan trädgårdsmästaren få en blomsterbädd med knoppar i olika nyanser.

Flerårig blomning sker från mitten av maj till mitten av juni, varar vanligtvis cirka 14 dagar. Efter att knopparna vissnar, dör även irisens underjordiska tunna rötter. Växtlökan är dock fortfarande användbar; med korrekt bearbetning ackumulerar den användbara ämnen och ger återigen en stämpel nästa år.

Sorter och sorter av holländska irisar

Holländska glödlampor representeras av dussintals hybridvarianter. Sorterna är väldigt lika när det gäller växande krav, och skillnaderna är i knopparnas färg och i pedunkelernas storlek.

Blue Magic

En mycket vacker variation av holländsk iris har en rik blå färg på kronbladen, i mitten av var och en av dem finns en avlång gul fläck. I höjd kan Blue Magic nå 60 cm, blommar massivt och kraftigt i slutet av maj.

Iris Blue Magic förblir dekorativ fram till mitten av juni

Golden Beauty

Gyllene skönhetssorten producerar jämna, raka trampstolar upp till 60 cm i höjd. Iris täta knoppar blommar i slutet av maj och förvandlas till blommor med gula kronblad, särskilt rik på mitten och ljusare vid kanterna.

Iris Golden Beauty passar bra med andra ljusa och mörka sorter i blandningar

Vit Excelsior

Holländsk iris White Excelsior blommar i början av juni med stora och känsliga snövita knoppar. I den centrala delen av kronbladen märks en ljusgul långsträckt ven. I höjd stiger sorten till 65 cm.

Iris White Excelsior ser särskilt imponerande ut på soliga blomsterbäddar

Röd bärnsten

Holländska Iris Red Ember växer upp till 60-70 cm över marknivån. Blommornas färg är ganska ovanlig, de övre kronbladen är lila och de nedre är brunaktiga med en gul ven. Sorten blommar i slutet av maj.

Iris Red Amber är uppskattad för sin ädla rik nyans

Symfoni

Symfoni anses vara en av de ljusaste och mest spektakulära holländska irisarna.Dess knoppar är tvåfärgade, bestående av ljusgula och snövita kronblad, stammen stiger 65 cm över marken. Blomningen sker i början av juni.

Holländsk irissymfoni utmärks av särskilt stora knoppar - upp till 14 cm i diameter

Tillämpning i landskapsdesign

Även om den holländska irisblandningen inte blommar så länge är den väldigt populär i trädgårdstomter. Oftast används det:

 • som en del av fjädersängar;

  Iris ser bra ut i en separat blomträdgård och i kombination med andra stauder

 • i konstnärliga kompositioner;

  Ljusa iris kan planteras som en förgrund mot en bakgrund av barrträd

 • när du dekorerar trädgårdsstigar;

  Iris kan planteras på vardera sidan av stigen

 • vid stranden av reservoarer.

  Iris är lämplig för landning bredvid en damm eller bäck

Den holländska irisblandningen kan användas mycket bra i kontinuerliga blommande sängar. När den fleråriga vissnar, kommer utrymmet inte att förbli tomt, platsen kommer att dekoreras med andra växters knoppar.

Avelsfunktioner

När man odlar en holländsk irisblandning på en tomt måste man komma ihåg att den är en hybrid. Detta innebär att perenner endast kan odlas från lökar eller sticklingar av jordstammar, de säljs vanligtvis i butiker för blomsterhandlare.

Fröförökning för holländsk irisblandning praktiseras inte. Metoden är mycket mödosam, men oftast ger den inte resultat. Växter gro antingen inte eller blommar först efter några år och sortens egenskaper bevaras inte.

Hur man planterar en holländsk iris

Även nybörjare kan odla en holländsk irismix på webbplatsen. Samtidigt är det viktigt att välja rätt tidsram och utföra förberedelser utan fel.

När man ska plantera holländska irisar

Fleråriga blomstjälkar får näringsämnen främst från sin egen knöl. Därför är det bäst att plantera holländsk bulbös iris på hösten, från slutet av augusti till de sista dagarna i oktober. I kall jord kommer växten att överleva vintern och i maj kommer att glädja dig med överflödig blomning.

Iris Dutch mix planteras bäst på hösten

Det är också tillåtet att plantera den holländska lökformiga irisen våren april eller maj. Men framför det måste knölarna förvaras i en källare eller kylskåp i minst 2-3 månader. Då finns det en chans att vänta på blomningen under den aktuella säsongen, även om den kommer att äga rum senare än vanligt.

Platsval och markberedning

Fleråriga irisblandningar älskar stark belysning men reagerar dåligt på direkt solljus. Därför måste blomsterbädden delas upp i ett område med lätt skuggning. Holländska irisar behöver en näringsrik och lös jord, med en neutral eller alkalisk pH-nivå. Marken kan blandas med kompost i lika stora proportioner.

Innan du planterar blommor i det valda området, gräva det erforderliga antalet hål ca 20 cm djupt och häll lite sand på botten, ungefär en tredjedel. Avståndet mellan groparna bör vara 10-12 cm, annars stör den holländska irisblandningen med varandra.

Plantering av en holländsk bulbös iris

Planteringsalgoritmen för den holländska bulbösa irismixen ser ut så här:

 1. Före plantering desinficeras knölarna genom att placera dem i en manganlösning i flera timmar. Detta gör materialet mer motståndskraftigt mot sjukdomar.
 2. Beredda lökar doppas i planteringshål och vattnas rikligt och ströms sedan ovanpå med sand och jord.
 3. Om den holländska irisblandningen planteras på hösten, måste blomsterbädden mulkas med lövverk eller småsten för att värma knölarna.

När du planterar på våren används inte mulch, det kommer bara att störa spridningen av peduncles.

Groddade holländska irisblandningar på våren är inte täckta med jord till slutet, skotten ska skjuta ut över marken

Råd! Lökar för plantering bör inte vara små. Men om knölarna är mer än 6-7 cm höga, bör du inte heller använda dem, troligen är de överfodrade med kvävegödselmedel, vilket minskar växternas immunitet.

Holländsk iris vård efter plantering

Att ta hand om den holländska irismixen är bara några enkla manipulationer:

 1. Efter plantering vattnas stauder regelbundet, vilket förhindrar att jorden torkar ut. Det är nödvändigt att fukta blomsterbädden, även på hösten, särskilt om vädret är torrt, eftersom blandningen konsumerar mycket näringsämnen under irisrotning. Bevattning bör fortsätta under den aktiva perioden tills knopparna vissnar.
 2. På våren matas den holländska irisblandningen tre gånger - med kvävegödselmedel i början av växtsäsongen, kalium och fosfor under spirande och efter blomning.
 3. Så snart den fleråriga vissnar måste vattnet stoppas omedelbart. I detta skede kräver lökarna torr vila, annars kan de ruttna i jorden.

För att blandningsirisen ska blomstra längre måste de vattnas rikligt och skyddas från solen.

Irisblandning med skurna stänk lämnas kvar i blomsterbädden tills bladen börjar bli gula och vissna. Dessutom kan glödlamporna omedelbart grävas ut, det är inte nödvändigt att vänta på fullständig torkning av den ovanjordiska delen. Teoretiskt kan knölar inte extraheras alls på torra somrar, men oftare gör de det fortfarande, eftersom även i frånvaro av regn kan jorden på ett djup förbli fuktig.

Regler för lagring av glödlampor

Efter att ha tagit bort irislökarna från blomsterbädden måste blandningen skakas av jordens rester och desinficeras i en manganlösning eller Fundazole. Sedan skickas de i 2-3 veckor för torkning vid 20-25 ° C med god ventilation.

Holländska irislökar avlägsnas från jorden för torkning direkt efter blomningen

Torkade lök måste sorteras, skadas och ruttna material kastas. Friska knölar lagras på en mörk plats med en temperatur på 15 till 20 ° C. Under sådana förhållanden bör holländska iris tillbringa resten av sommaren. På hösten kan de planteras igen i marken eller skickas till konstgjord hemlagring.

Tvingar holländsk iris senast den 8 mars

Om så önskas kan den holländska irisblandningen få blomstra i början av mars för Internationella kvinnodagen. Bulbous perennial är lämplig för brådskande tvång i växthus eller hemma i krukor:

 1. I början av sommaren grävs irislökar ur blomsterbädden och förvaras i en månad vid temperaturer upp till 30 ° C och sedan i ytterligare en månad vid 20 ° C.
 2. Därefter överförs knölarna avsedda för destillation till en mörk och kall plats med en temperatur på högst 10 ° C.
 3. Cirka 25 december planteras lökarna i ett växthus, lådor eller krukor och ger en temperatur på 12 ° C, och efter ett par veckor höjer de den till 16 ° C.

Iris Dutch mix lämplig för brådskande destillation senast den 8 mars

Om du skapar en blandning av måttligt varma förhållanden för den holländska irisen och ger den en dagsljus på minst 14 timmar, sedan 2,5 månader efter plantering, kommer växten att börja blomstra.

Sjukdomar och skadedjur

Även om den holländska irisblandningen förblir i jorden bara fram till början av sommaren, kan de även på så kort tid skadas av insekter och svampar. Av sjukdomarna representeras den största faran för kulturen av:

 • fusarium - du kan känna igen sjukdomen genom en gråaktig blomning på bladen och tillväxthämning;

  Vid infektion med fusarium kan holländsk iris sällan räddas, det är lättare att ta bort det från blomsterbädden

 • våt ruttna - svampen utvecklas tidigt på våren under snösmältningsperioden och leder till ruttning av lökarna;

  Våtrutt påverkar speciellt ofta irisblandningar när det är vattendränkt

 • rost, sjukdomen lämnar fula brunbruna fläckar på bladen av en flerårig;

  Rostfläckar irisblad på våren vid temperaturer från + 10 ° С

Svampsjukdomar är mycket farliga för holländsk irisblandning, eftersom de är svåra att behandla. Den infekterade glödlampan börjar snabbt ruttna och den fleråriga dör helt. När de första tecknen uppträder kan blomsterbädden behandlas med preparaten Maxim, Topaz, Doxycyklin och Triazol. Det är dock bättre att bekämpa svampar profylaktiskt och blöta lökarna i en svampdödande lösning innan de planteras.

Av insekterna skadas holländsk iris oftast av:

 • skopa fjärilar - deras larver äter bort blommorna på iris från insidan;

  Fjärilslarverna börjar mata på holländsk iris i mitten av juni.

 • löpband - skadedjur suger ut juicer inte bara från löv utan också från jordstammar;

  Thrips gömmer sig vanligtvis i axlarna på irisblad.

 • bladlus - insekten äter växten och utsöndrar dessutom slem som är skadligt för den fleråriga.

  Bladlöss reproducerar sig på iris i stora kolonier och kan förstöra växten.

För att eliminera skadedjur, använd en lösning av Karbofos eller Actellik. Du kan skydda blomsterbädden förebyggande från insekter om du regelbundet lossar jorden, förhindrar vattendränering och blir av med ogräs.

Slutsats

Iris Dutch Mix är en spektakulär och lätt att odla blomma. Du kan uppnå maximal dekorativitet om du kommer ihåg behovet av stratifiering för lökväxter och följer de grundläggande reglerna för vård.

Recensioner av holländsk iris

Fedulina Tatyana Nikolaevna, 34 år, Ivanovo
För flera år sedan bestämde jag mig för att utrusta en flerfärgad blomsterbädd på platsen, jag köpte en holländsk irismix för plantering. Det var väldigt intressant att vänta på resultaten. Iris blommade i början av juni, mestadels i blå, gul och blå knoppar. Efter blomningen grävde jag upp lökarna och nu planterar jag dem varje år på hösten.
Stepashina Irina Vladimirovna, 42 år, Kursk

Jag älskar irisar väldigt mycket och försöker alltid hitta en plats för dem i trädgården. Jag planterar vanligtvis lökarna på hösten, men jag har provat vårplantering två gånger med förkylning i källaren. Holländska irisar blandas efter att hon verkligen blommat, men senare än terminen och inte så stora knoppar som vanligt.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion