Astilba Arends Fanal

Astilba Fanal är en ljus representant för skuggtoleranta växter. Växten värderas för sin opretentiösitet och dekorativa egenskaper. Blomman odlas från frö genom plantor. Med rätt val av plats för plantering kräver Astilba minimalt underhåll.

Botanisk beskrivning

Astilba är en örtartad flerårig som tillhör Saxifrage-familjen. I naturen finns växten i Östasien och Nordamerika, i lövskogar, vid floder och reservoarer. Sedan 1700-talet har blomman odlats i Europa.

Astilba Fanal är en hybrid som erhållits 1930 av den tyska uppfödaren Georg Arends. Namnet på sorten översätts som "fyr" eller "fyrljus".

Beskrivning av Astilba Fanal:

 • höjd 60 cm;
 • rhizomen är kraftfulla, vedartade, upprätta skott;
 • bladen är blanka, cirka 40 cm långa, oparade, pinnade och dissekerade;
 • bladplattornas kanter är tandade;
 • när de blommar har bladen en brun eller rödaktig nyans, på sommaren får de en rik grön färg;
 • petioles och stjälkar med en rödaktig nyans;
 • karmosinröda blommor, samlade i panikulära blomställningar 20 cm långa;
 • blomställningsbredd - upp till 8 cm.

Astilba Fanal blomning börjar i juni-juli och varar i 20 dagar. Blomningsperioden beror på planteringsplatsen och väderförhållandena. Vid hög luftfuktighet och temperatur blommar Astilbe tidigare. I torka eller svalt väder börjar blomningen i augusti. Blomman är uppskattad för sina dekorativa egenskaper. Blomställningar bleknar inte länge och förblir på buskarna.

Efter blomningen slutar i augusti-september bildas fröskalor. De samlas in för att erhålla planteringsmaterial. Frögroning varar i flera år.

Foto av Astilba Fanal:

Fanal variation är opretentiös, föredrar skuggade områden. Växten odlas i rabatter och i rabatter. Blomman ser bra ut i enkel- och gruppplanteringar. Skott används i klipp för att skapa sommarbuketter.

Frön säljs från företag Avista, Russkiy Ogorod, Flos m.fl. Planteringsmaterial levereras också från Holland.

Växande astilba

Astilba Fanal odlas genom att man planterar frön hemma. Plantorna får de nödvändiga förhållandena, varefter de överförs till en permanent plats. Växtfrön planteras också utomhus, men plantan är mer pålitlig och beprövad.

Landningsorder

Planteringsarbetet börjar i mars-april. Först bereds ett substrat bestående av lika mycket torv och sand. Det är tillåtet att använda torvkoppar eller köpt jordblandning.

Innan plantering rekommenderas att ånga jorden i ett vattenbad för desinfektion. Ett annat alternativ är att hålla jorden i kylen eller på balkongen i flera månader i frysningstemperaturer.

Råd! Astilbe planteras i 15 cm höga lådor eller kassetter. Vid användning av separata behållare krävs inte växtplockning.

Innan plantering rekommenderas att desinficera fröna genom att placera dem i Fitosporin-lösning i 2-3 timmar. Bearbetning kommer att undvika sjukdomar i plantor och vuxna växter.

Ordningen att plantera astilba frön:

 1. Behållarna är fyllda med det beredda substratet.
 2. Ett lager av snö 1 cm tjockt hälls på jorden. Om det inte finns något snötäcke används is från frysen.
 3. Frön placeras ovanpå. När snön smälter kommer planteringsmaterialet att finnas i jorden.
 4. När snön har smält helt förpackas behållarna i en plastpåse och förvaras i kylen i 20 dagar.

På grund av stratifiering vid temperaturförändringar accelereras uppkomsten av plantor.När de första skotten dyker upp på markens yta överförs behållarna till rummet. I framtiden ger astilbe plantor nödvändig vård.

Plantor

Astilbe plantor Fanal utvecklas framgångsrikt när ett antal villkor är uppfyllda:

 • temperaturregim: från 18 till 22 ° С;
 • regelbunden vattning;
 • belysning i 10-12 timmar.

Fanals plantor vattnas med varmt, avgjort vatten. När jorden börjar torka ut fuktas den med en sprayflaska. Fukt bör inte komma på växternas löv och stjälkar.

Ytterligare belysning är inställd för plantor om dagsljuset inte är tillräckligt långt. För plantor köps fluorescerande eller fytolampor. De installeras på ett avstånd av 25 cm från växterna och slås på på morgonen eller kvällen.

När 2-3 blad dyker upp i astilbe-plantor sitter de i separata behållare. När det odlas i torvkoppar eller kassetter krävs inte plockning. Den mest skonsamma metoden för växter är omlastningsmetoden när de transplanteras i en ny behållare tillsammans med en jordklump.

Ett par veckor innan de planteras i marken börjar de härda växterna. Först kan du öppna fönstret i ett par timmar för att ge frisk luft. Planteringen överförs sedan till en balkong eller loggia. Härdning gör att du kan påskynda anpassningen av växter till naturliga förhållanden.

Landar i marken

Landningsplatsen för Arends Fanals astilba väljs i förväg. På hösten grävs jorden upp, rensas av ogräs och tidigare kulturer. Blomman föredrar lerig bördig jord. För att förbättra jordens kvalitet när du gräver, lägg till 2 skopor humus och 1 msk. l. komplext gödselmedel per 1 kvm. m.

Blomman transplanteras i slutet av maj eller början av juni, när vårfrosten har passerat. Astilba Fanal växer bra i halvskugga. I upplysta områden blommar växten mycket, men under en kort tid. Blomman kan planteras i ett område med hög grundvattennivå.

Idealiska planteringsplatser för Astilba är norra områden längs byggnader eller staket. Växten är bekväm intill vattendrag och fontäner, i skuggan av träd och buskar.

Handlingssekvensen för plantering av Astilba Arends Fanal:

 1. På våren utförs djup lossning på trädgårdssängen med en kratta.
 2. Gropar 20 cm i storlek och 30 cm djupa är förberedda för plantering. 30 cm är kvar mellan växterna.
 3. Häll ½ kopp träaska i varje hål.
 4. Växterna vattnas, avlägsnas försiktigt från behållarna och överförs till planteringsgropen.
 5. Rotkragen fördjupas med 4 cm. Marken komprimeras och vattnas rikligt.

Efter transplantation av astilba hålls jorden fuktig. Att mulka jorden med torv eller humus hjälper till att minska vattnets regelbundenhet.

Astilba vård

Astilba Fanal utvecklas med minimalt underhåll. Växter vattnas rikligt, särskilt i torka, jorden lossas och ogräs från ogräs. Överflödande blomning av astilba ger gödning med mineraler eller organiska ämnen. Höstbearbetning förbereder växterna för vintern.

Livslängden för en astilbe på ett ställe är 5-7 år. Med god vård förlängs denna period till tio år. Sedan transplanteras buskarna till en ny plats eller nya växter förbereds för plantering.

Vattning

Astilba Fanal vattnas rikligt under hela säsongen. Marken i sängarna måste vara fuktig. För bevattning, ta varmt, avgjort vatten. Förfarandet utförs på morgonen eller kvällen.

Råd! Vid torrt väder vattnas astilba 2 gånger om dagen.

Efter vattning lossas jorden för att påskynda absorptionen av fukt och användbara komponenter. Sängarna rensas ut. Du kan täcka jorden inte bara efter plantering av växterna utan under hela säsongen.

Foto av Astilba Fanal i landskapsdesign:

Astilba rhizom växer gradvis uppåt, så det spudas 2-3 gånger under sommaren. Utan att läka kommer rotsystemet att förlora tillgången till näringsämnen och dö.

Top dressing

Under säsongen matas astilba nog flera gånger.Om jorden är ganska bördig eller har befruktats väl på hösten, utförs befruktning enligt svavelbehovet. Om växten har ett deprimerat utseende och utvecklingen saktar ner, införs mineraler eller organiskt material i jorden.

Frekvensen för utfodring av Astilba Fanal:

 • på våren efter att snön smälter;
 • före blomning;
 • efter blomningen är klar.

För att bygga upp grön massa bereds ett gödningsmedel som innehåller kväve som det första toppförbandet. Från organiska ämnen används en infusion av mullein eller fjäderfäkropp i förhållandet 1:15. Växter kan matas med ammoniumnitratlösning. Sedan tillsätts 20 g av ämnet till 10 liter vatten.

Den andra behandlingen av astilba Fanal utförs med användning av kalium. För en liknande volym vatten räcker det 2 msk. l. kaliumsulfat. Efter blomningen behandlas växterna med en superfosfatlösning som hälls under roten. Ta 20 g fosforgödsel per buske.

Hösten fungerar

På hösten, när blomningen är klar, avskärs astilbe vid roten. Lämna 20-25 cm över marknivån. Växten är mulched och täckt med grangrenar.

Enligt beskrivningen av Astilbe är Fanal en frostbeständig växt och tål vinterfrost väl under snötäcke. I avsaknad av snö täcks astilba dessutom med agrofiber. På våren tas skyddet bort.

Slutsats

Astilba Fanal är perfekt för att dekorera skuggiga områden i trädgården. För riklig blomning förses växter regelbundet med vattning och utfodring. Det rekommenderas att odla blomman hemma och överföra den till ett öppet område i början av sommaren.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion