Inomhuscitron (citronträd): hemvård

Skötsel av en citron eller ett dekorativt träd måste göras noggrant. Citrus inomhus träd är krävande för mikroklimatet, jorden och miljön. Tillbaka på 1100-talet började invånarna i Indien odla citroner hemma och använda dem i medicin, hemliv och äta dem. Ljusa gula frukter med en delikat arom gör hemmet mer mysigt och bekvämt.

Hur man tar hand om ett citronträd ordentligt

Att odla citrusträd är ganska besvärligt, men citrus är särskilt opretentiöst. En ung växt köps i trädgårdsaffärer eller de försöker odla ett träd från ett frö, en rotad stickling. Om ett frö har planterats kommer de första frukterna att dyka upp på 7-8 år och det köpta trädet kommer att börja bära frukt om 3-4 år. Ursprungligen odlad citron hemma kommer sällan att skada, bära frukt rikligt under lång tid. Under hela sin livstid kan växten växa upp till 1-1,5 m.

Viktig! Med god vård kan citronträd inomhus leva upp till 20-30 år. Annars kommer citronen att smula.

I de tidiga tillväxtstadierna måste du bilda en krona, skära av de övre grenarna, vilket bidrar till bildandet av nytt lövverk. Växten kommer att känna sig bekväm i ett väl upplyst rum med naturligt ljus. Det är mycket avskräckt att flytta trädet, höja det kraftigt, placera det eller bära det. Detta leder till snabb avverkning av lövverk eller knoppar. Med riklig blomning måste du ta bort tomma blommor som inte har stamens. Dessutom dränerar trädet för mycket frukt. På en fruktgren är från 10 till 15 vuxna löv tillåtna, som matar frukterna tills de mognar.

Ett prydnads citronträd i en kruka placeras inte på golvet, eftersom växtens rötter är känsliga för temperatur. Krukan placeras på en nivå av fönsterbrädan eller så att minst 2 m återstår i taket. Att ta hand om tonad citrus skiljer sig från den fruktande genom att beskärning kan utelämnas. Trädet når 60-70 cm och slutar växa och börjar sedan bära frukt som en vanlig citron. Frukten skiljer sig åt i storlek, smak och tjocklek på huden. De kan överexponeras på grenarna och huden blir inte tjock. Efter full mognad faller frukterna antingen av sig själva eller så skärs de av. Att ta hand om ett vanligt fruktande citrus träd är mer noggrant.

Viktig! Växten ska inte flyttas, frukten ska inte beröras. I vissa fall rekommenderas det inte ens att ofta lukta doften av samma blomma - de kan blekna, inte ge en äggstock.

Skapande av optimala förhållanden

Att skapa en bekväm miljö och ordentlig skötsel av citronen garanterar goda och saftiga frukter samt en hälsosam växt. Trädet är mycket förtjust i värme och ljus, så citron odlas på stativ i ett rum med mycket ljus eller på fönsterbrädor på södra sidan av lägenheten.I diffust ljus kommer trädet att utvecklas snabbt, men på sommaren är solens strålar farliga för växten, så du måste begränsa tiden citrus stannar i ljuset till 3-4 timmar. På vintern behöver växten mer ljus, så rummet ska vara upplyst regelbundet i upp till 10-12 timmar.

Under odling och vård av citron hemma måste du följa temperaturregimen och hålla ett konstant mikroklimat i rummet från + 15 ° C till + 25 ° C. När växten börjar blomstra ventileras rummet, temperaturen kan sänkas till + 10 ° C. En kraftig klimatförändring får inte tillåtas, annars kommer lövverket att smula. Efter luftning på vintern eller sommaren lämnas trädet på en sval plats i 20-30 minuter för att acklimatisera citronen. På vintern odlas det kibbled trädet i det svalaste och ljusaste rummet, vilket ger maximal störning i blomningsprocessen.

Viktig! Det bör inte finnas några skarpa drag i rummet, annars släpper växten sina löv, vilket leder till sjukdomar eller skörd av dålig kvalitet.

Vid temperaturer från + 7 ° C och lägre övervintrar anläggningen och kan oberoende avbryta växtsäsongen. Med vårens början tas trädet ut på gatan vid temperaturer från + 12 ° C till + 15 ° C, när marken helt börjar värmas upp frigörs rök. Vid den här tiden kan citron bara vattnas en gång om dagen. Trädet placeras i skugga eller halvskugga så att processen att vänja sig vid solljus är gynnsam. Citrus förs in i rummet med de första tecknen på en temperaturfall. Med början av hösten odlas ett dekorativt träd på verandan till det första kalla vädret och överförs sedan till ett svalt rum.

Luften i rummet bör fuktas regelbundet 1-2 gånger om dagen med en sprayflaska. Den optimala luftfuktigheten är upp till 60-70%. Förutom luft måste du spruta trädets löv med vatten; det är tillåtet att torka hela lövverket med vanligt vatten. Om det förekommer fläckar eller skadedjur, torka av varje ark med en fuktig tvål. Lösningen måste vara mycket svag för att inte skada växten utan bara för att desinficera den.

Hur man skär en citron

Trädgårdsmästare och trädgårdsmästare är inte överens om när beskärning av citrus eller kronformning ska göras. Att ta hand om ett citronträd hemma genom beskärning garanterar snabb kronutveckling och en påskyndad fruktningsprocess. Beskärning av trädet görs på våren innan knopparna dyker upp, på hösten - före de första regnen och på vintern under viloläge så att trädet kommer att bära frukt väl nästa säsong. Den första bildningen av en inköpt växt görs under det första leveåret med hemvård, när huvudstammen växer med 25-30 cm. Stamens topp kläms eller skärs av så att växten börjar förgrena sig.

Innan vårens början, under det andra utvecklingsåret, beskärs citronen igen med 10-15 cm så att 5-6 skott kvarstår på stammen, som kommer att förgrena sig i olika riktningar. Det finns fall då en eller flera knoppar växer från huvudskottet, i det första fallet klipps en knopp av, i det andra är den starkaste skottet kvar, vilket tar bort resten. Alla gamla årliga skott tas bort under basen. Bildandet av kronan på en dekorativ citron accelereras genom att beskära unga växande grenar. En ung växt kan placeras på en fönsterbräda. Du kan ta hand om citronen före den första blomningen genom att ordna regelbunden vattning, snabb utfodring och beskärning.

Den huvudsakliga formativa beskärningen utförs på våren i mars eller april. Skott som förtjockar kronan måste tas bort eller klämmas högst 15-20 cm på toppen av skottet, då kommer grenen att bära frukt. Sanitär beskärning görs varje säsong. Sådan vård förhindrar att citronen blir sjuk eller vissnar. Torra, sjuka, svaga grenar skärs till frisk skottvävnad. Föryngrande vård och trädformning görs efter 5-10 år av citrontillväxt. Så snart ovannämnda nolltemperatur inte ändras mycket, skärs alla nedre grenar från citronen, toppen skärs för att passa den valda formen.Innan trimning desinficeras verktyg med alkohol, kokande vatten eller utspädd manganlösning.

Hemvård och frukt av citron kan regleras redan före blomningen genom att beskära skott och stänk. På vintern finns upp till 10-12 starka blommor kvar på trädet. Det är bättre att lämna upp till 7 stammar på ett ungt träd och sedan öka antalet äggstockar kvar varje år.

Viktig! Att blomma i stort antal indikerar obekväma förhållanden för att ta hand om växten.

Hur man matar citron

När du lämnar är det bra att mata citrus med saltpeter när som helst på året. Det lindrar färgad eller vanlig citron från kvävesvält. För 10 liter vatten finns det 40-50 g nitrat, ibland tillsätts kaliumgödsel. Mineralförband görs med början av det första kalla vädret och mitt i blomningen. Superfosfater ersätter bristen på fosfor i jorden och löses upp under lång tid, så de införs i jorden två gånger om året. För att fosfaterna ska fungera snabbt kokas råvarorna tills de är helt upplösta och späds sedan i 10 liter vatten. Låt lösningen svalna. Sedan vattnas citronen 2 gånger om dagen.

Organiska gödningsmedel för citron är mullein och kycklingavfall. Träaska kan ersätta mineralgödsel. 500 g torra råvaror hälls i 10 liter vatten, lämnas i 2 veckor för jäsning. Före varje vattning späds 500 ml av blandningen med vatten och vattnas med citrus. Toppförband appliceras under vattning eller sprayas med en lösning från en sprayflaska.

Viktig! Det rekommenderas inte att blanda mineralgödsel med organiska gödselmedel. Befruktningens effekt förbättras och växten blir bränd, citronen kan bli sjuk eller blomma kraftigt med karga blommor.

Citron tas om hand och matas:

  1. Under den första tillväxtperioden. Varannan vecka matas växten med kvävegödselmedel eller en liten mängd saltpeter.
  2. Vid tidpunkten för blomningen. Potash, fosfor eller organiska tillsatser tillsätts i jorden.
  3. Under fruktningen. Citrus matas med organiska och mineraler omväxlande.
  4. Under viloläge. Växten matas med mineraltillskott 1 gång per vintersäsong, dosen minskas med 2 gånger.

Marken ska alltid vara fuktig. Övertorkad jord under utfodring med flytande lösningar kommer att stoppa utvecklingen av växten och den kommer att dö. På hösten, före viloläge, hälls citron ofta med starkt te utan tillsatser.

Funktioner för att ta hand om citron inomhus i vissa fall

Inomhus, prydnads- och köpt trä kräver all slags vård. Om den hemlagade citronen inte kan skadas allvarligt, och den dekorativa ofta måste klippas av, är den köpta opretentiös i alla tillväxtfaser.

Hur man sköter en citron ordentligt efter ett köp i butiken

Det rekommenderas att köpa citrus i trädgårdsbutiker under vår- eller sommarsäsongen, när temperaturen alltid är över noll, då citronträdet acklimatiseras snabbt hemma. Hemvård innebär noggrann kontroll av markfuktighet och mikroklimat. Låt inte jorden torka ut; vattning utförs 1-2 gånger om dagen. Beskärning utförs tidigt på hösten och mitten av våren. Top dressing görs varje månad, alternerande mineraliska och organiska kosttillskott.

Hur man tar hand om krukväxter på vintern

Vintervård för inomhuscitron i en kruka påverkar den efterföljande fruktningen av växten. Rumstemperaturen bör inte stiga över + 7-10 ° С. Vattna växten en gång om dagen med vatten vid rumstemperatur. Mineraltillskott kombineras med vattning en gång i veckan. Under vintervården bör det inte finnas någon aktiv manifestation av tillväxt, annars utförs beskärning. Du måste ge konstant belysning eller utsätta citrus i solen från gryning till solnedgång.

Hur man tar hand om hemlagad citron under blomningen

Under blomningsperioden bör citronsjukvård ske så att växten inte tappar blommor eller lövverk på grund av ångest. På en gren med ett stort antal blommor finns 2-3 bitar kvar.Unga träd bör inte få blomstra, först efter att kronan är fullt utvecklad, är ett litet antal blommor kvar. Från felaktig vård under blomningsperioden kan bladen täckas med rost. Vattning utförs varje dag. Varaktigheten av dagsljus för en citron bör vara från 8 till 10 timmar. Toppförband görs med fågelskräp eller en utspädd lösning av gödsel och vatten.

Hur man tar hand om citron hemma under fruktningen

Under fruktperioden är det bättre att inte röra citronen alls och ta hand om den noggrant. Om orden omplaceras slarvigt kan växten kasta sina frukter. Under vården måste du hålla ett konstant mikroklimat eller säkerställa en regelbunden temperatur i rummet. Optimal miljö för god fruktutveckling: + 20 ° C. Varje månad under fruktperioden befruktas jorden med organiska tillsatser. Om växten är ung matas citronen var tredje månad före den första blomningen. För att få en stor och saftig skörd ersätts vanligt vatten med en infusion av äggskal som vattnas till växten en gång i veckan.

Hur man tar hand om ett potatiscitronträd efter fruktning

Frukten skärs när de mognar, tillsammans med stjälken. Ägglösningen ersätts åter med vanligt vatten. Vattna växten på morgonen 1 gång per dag. Ljusregimen måste förlängas upp till 10 timmar och växten måste föras ut i ljuset. Vissa trädgårdsmästare beskär omedelbart och byter till vintervård. Efter frukten vilar växten, så rötterna matas en gång i veckan med ett organiskt eller mineralkomplex av tillsatser.

Funktioner för att ta hand om dekorativ citron

På grund av hybriditet av sorter utvecklas dekorativa citroner snabbt i tillväxt, därför finns det vissa särdrag i vården av växten. Efter 3-4 månaders odling utförs den första beskärningen, sedan utförs den varje säsong. Sådan vård kommer att säkerställa en skörd av hög kvalitet; citrus blir sällan sjuk.

Vattning utförs varje dag, ljusregimen bör inte vara mer än 10 timmar. Temperaturen i rummet bör inte överstiga + 18 ° С, annars torkar jorden snabbt. Regelbunden vård av citronen, när den blommar, avbryts, under denna period ska växten vara i vila. Prydnadscitrus sprutas dagligen med en sprayflaska. Trädet tål bra rörelse och transplantation. Under hela livslängden transplanteras citronen 2-3 gånger och föryngrande beskärning utförs varje vår.

Hur man tar hand om ett citronträd i en nödsituation

Nödsituationer inkluderar torr jord, sjukdom eller plötsliga växtreaktioner på miljön. Citron, som behöver vattnas ofta, viker lövverket i rör, kastar det, eller bladen börjar bli gula och rostiga. Från en överflöd av vattning kan trädet kraftigt kasta bort lövverket, då är det bättre att inte vattna växten i 2-3 dagar och sedan minska frekvensen av vattning.

Det händer så att citrusen fryser. Skötsel av ett fryst citronträd utförs gradvis och försiktigt. Du kan återuppliva växten genom att isolera bagageutrymmet med gasbind, som viks i 3-4 lager. Dagsljus för en frusen växt förlängs till 15-18 timmar. Temperaturen i rummet ska vara från + 15 ° C till + 18. Frysta nedre grenar beskärs helt. Citronen acklimatiseras efter att nya knoppar dyker upp.

Viktig! Överhettning för citron är dödlig, därför utförs vattning endast under rotmetoden under den heta säsongen, de sprutar inte, de läggs i skuggan.

Slutsats

Att ta hand om citron är inte så svårt som det verkar. Gradvis kommer vårdprocessen att bli en vana och växten kommer att glädja ägaren med ett snyggt utseende och näringsrika frukter. Om du följer alla rekommendationer för vård av ett citronträd kan du inte förvänta dig en plötslig negativ reaktion på mikroklimatet eller sjukdomarna.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion