När och hur man planterar Coleus plantor, hur man odlar

Coleus är en populär dekorativ kultur från familjen Lamb. Kulturen är inte kräsen och kräver inte mycket underhåll. Därför kan även en nybörjare trädgårdsmästare odla Coleus från frön hemma.

Regler för odling av coleus från frön hemma

Även en amatör kan odla coleus från frön. För att göra detta måste du följa enkla regler och riktlinjer.

Hur ser Coleusfrön ut?

Coleusfrön (bilden) är mycket små (cirka 3,5 tusen bitar i 1 gram). De har en facetterad form.

Coleusfrön ser ut som vallmofrön.

När ska man så Coleus för plantor

Den optimala perioden för odling av coleus från frön för plantor är tidig vår. Tack vare vårsådd kan odlaren optimera arbetskraftskostnaderna och spara tid, eftersom plantor inte längre behöver växthusförhållanden och ytterligare belysning.

Hur man planterar Coleus frön

Att plantera coleusfrön för plantor kräver ingen speciell kompetens och kunskap. Efter sådd av frön och uppkomst av plantor, dykas de och planteras sedan i krukor. Frön sås från februari till april. De första skotten observeras dag 15-19. Planteringsmaterialet måste förbehandlas i en svag manganlösning. Blötläggning är nödvändig för desinfektion. Därefter sås frön från coleus i marken.

Beredning av behållare och jord

För att plantera Coleus-frön hemma används inte alltför djupa behållare där dräneringshål är färdiga. Lösa substrat mättade med näringsämnen anses vara optimala för växten. Ett exempel på en lämplig jordblandning: krossad sphagnum, torv, sand och humus. Återfyllning utförs utan att marken komprimeras; högst 2 cm ska vara kvar från jorden till behållarens kanter.

Som planteringsbehållare kan du använda både en vanlig plastbehållare och en specialbox. Behållaren måste ha speciella dräneringshål. Annars börjar fuktstagnation och syretillförseln till rotsystemet störs. När du använder gamla krukor kräver de en grundlig rengöring och förbehandling med en manganlösning.

Den bästa jorden för sådd av Coleusfrön är en blandning av flodsand, humus, torv och trädgårdsjord

Sådd Coleusfrön för plantor

Sådd Coleus med frön utförs enligt följande algoritm:

  1. Eftersom Coleus har mycket små frön rekommenderas det att fördela dem jämnt över markytan.
  2. En sprayflaska används för att fukta jorden. Denna manipulation måste utföras med största försiktighet, eftersom fröna kan bli trånga eller gå till ett djup på grund av strålbevattning.
  3. Behållaren placeras i ett växthus i fönster eller täcks med plastfolie för att ge en växthuseffekt. Filmen öppnas något varje dag i några minuter i syfte att sändas.

När fröna är i ett näringsrikt fuktigt substrat behöver de ljus och värme. Det rekommenderas att placera behållaren på en lätt fönsterbräda eller ge plantorna en extra belysningskälla.När det andra bladparet visas på coleusen kan det transplanteras i en kruka.

Hur man planterar coleusfrön i torvtabletter

Såning av coleus för plantor i torvtabletter är ett av de enklaste sätten att odla grödor från frön. Proceduren utförs enligt följande:

  1. Innan du sår torvtabletter måste du ge rikligt med vattning så att de sväller och ökar i storlek.
  2. Du måste bli av med överflödig vätska.
  3. Sedan läggs fröna ut på ett litet avstånd och pressar dem försiktigt in i det elastiska substratets yta.
  4. Torvtabletter med frön placeras i brickor och täcks med plastfolie. Pallarna ska placeras på en plats med god belysning och rumstemperatur.

När det gäller sådd av frön i torvtabletter anses både överdriven fukt i substratet och dess uttorkning vara oacceptabelt.

Viktig! Vatten för bevattning sprutas över torvytan en gång varannan dag och fukt tillsätts i brickorna där tabletterna placeras.

Om fröna planterades i torvtabletter, rekommenderas det att trimma ytskiktet för att utveckla Coleus rotsystem innan det planteras i marken.

Hur man odlar coleus från frön

Köpt frön är mycket grobar. Men under förutsättning av korrekt självuppsamling kommer procentandelen av grobarhet att vara nästan identisk.

Mikroklimat

Den optimala temperaturen för Coleus på sommaren är 22-24 ° C. Det rekommenderas att ta ut plantor på sommaren till frisk luft. På vintern bör kulturen inte förvaras i ett rum med en temperatur under 12 ° C. På sommaren och våren kan löven blekna på grund av direkt solljus. Middagsolen är farlig för växten, så den måste skuggas.

Under rumsförhållanden behöver Coleus hög luftfuktighet. Växten måste sprutas med sedimenterat mjukt vatten. Under vinterperioden växer coleus praktiskt taget inte i vila.

Uppmärksamhet! För fröodlad coleus är husets sydöstra sida bäst.

Marken värms upp av vårstrålar, vilket kommer att ha den mest gynnsamma effekten på utvecklingen av unga plantor.

Efter att frost på natten upphör att utgöra ett hot mot växter kan krukor med plantor tas ut till loggia eller transplanteras i öppen mark

Bevattna och mata

Coleus behöver rikligt med vattning, särskilt på varma dagar. Det är att föredra att använda avloppsvatten vid rumstemperatur. Efter vattning måste jorden lossas och ogräs tas bort.

Uppmärksamhet! På vintern behöver växten måttlig vattning. Matjorden får inte torka ut. Med brist på fukt får Coleus-bladen ett slappt utseende och faller av. Överdriven vattning skadar växten och får lövverk att falla av. Brist på belysning är fylld med sträckning av stjälkarna och förlusten av dekorativa egenskaper.

Växande plantor av coleus från frön innebär periodisk utfodring: i början av sommaren behöver plantorna kvävegödselmedel, från andra halvan av sommaren börjar de göra komplexa mineraltillskott. Växter erhållna från frön kräver kaliumtillskott (kaliumkoncentrationen bör inte överstiga 1 g per 2 liter vatten), liksom kvävekomplex. Under vinterperioden rekommenderas toppdressing inte mer än en gång i månaden.

Dyka

De börjar dyka efter uppkomsten av två löv. Alla manipulationer måste utföras med största försiktighet, eftersom unga plantor är ganska ömtåliga. För att inte skada rotsystemet utförs dyket med en plast- eller träspatel.

Härdning

Plantor som erhållits från frön härdas 7-8 dagar före plantering. Plantorna tas ut och lämnas ett tag och ökar gradvis utomhusperioden från några timmar till en hel dag.Efter härdning anpassar coleus sig bättre till yttre förhållanden och uppvisar höga tillväxthastigheter. Utan denna procedur kan plantor planterade i öppen mark bli sjuka eller till och med dö.

Överför till marken

Spiran grävs upp tillsammans med en jordklump och transplanteras till en annan plats och håller försiktigt basen. Plantering utförs på ett avstånd av minst 10 cm. När proceduren är klar kan du applicera gödselmedel på jorden i form av torr mineralgödsel.

När Coleus växer som ett år behöver det inte transplanteras. Om växten behövs som en flerårig, behöver den en transplantation varannan år. Det är nödvändigt att förbereda ett substrat med en svag eller neutral syra i förväg. En blandning av torv, sand, humus, löv- och sodig jord i förhållandet 1: 1: 2: 4: 4 kommer att vara optimal. Det är nödvändigt att plantera plantor som erhållits från frön på en väl upplyst plats, tillförlitligt skyddad från vinden.

Möjliga problem

Faran för kulturen representeras av: vitfluga, spindelmider och bladlöss.

En tvålösning används för att bekämpa bladlöss.

Luftdelen av växten behandlas och upprepar proceduren på en vecka om skadedjur överlever. Innan manipuleringen påbörjas täcks jorden i potten med plastfolie för att förhindra att tvål kommer in i jorden. Fästingar är inte rädda för tvålvatten, för att bekämpa dem är det värt att använda speciella preparat Agravertin eller Oberon.

I avsaknad av snabb klämning och trimning kommer plantorna att bli mycket långsträckta

Överdriven belysning gör att lövverket blir blekt och missfärgat.

Hur man samlar Coleus frön

För att så Coleus med frön kan du använda både friköpta och självupptagna frön. Kulturen blommar det första året efter plantering. Frön erhålls från blommor som inte ser beskrivande ut. Innan de planteras i torvtabletter eller jord måste de behandlas med en lösning av kaliumpermanganat.

Slutsats

För att odla coleus från frön hemma måste du välja manuellt eller köpa högkvalitativa frön i en trädgårdsbutik, förbereda behållare och jord och också tillhandahålla ett lämpligt mikroklimat, snabb vattning och utfodring. För full utveckling behöver plantor dykning och härdning.

https://youtu.be/MOYfXd6rvbU

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion