Hydroponics: skada och nytta

Jordbruket har en industri som hydroponics, baserad på växande växter i en näringsvattenlösning eller ett icke-näringsunderlag. Grus, expanderad lera, mineralull etc. används som ett fast fyllmedel. Det finns mycket kontroverser kring denna bransch om dess skada och fördelar.

Varför hydroponics är skadligt och användbart

Hydroponics kan ge en person skada och nytta, eftersom allt beror på den gödning som används för växttillväxt. Låt oss först titta på fördelarna med denna metod. Växter som matar på en lösning av mineraler får hela komplexet av spårämnen som är nödvändiga för tillväxt. Samtidigt ökar avkastningen, det finns inget behov av konstant vattning, växterna växer starka, utvecklas bra. Ett stort plus av hydroponics är att växter inte är mottagliga för sjukdomsbärande skadedjur. I själva verket kan hydroponics vara miljövänligt. Till exempel brukar vissa länder utarbeta en lösning för att odla växter från kokosmjölk. Ett annat plus av hydroponics är förmågan att skörda året runt.

Om vi ​​pratar om farorna med denna metod skapas det mesta av personen själv. Hydroponics i sig är ofarligt. Farliga kemikalier som används av samvetslösa tillverkare. Grönsaker mättade med sådana ämnen kan jämföras med nitrater. Kemikalierna används ofta på grönsaker som säljs. Tillsatserna ökar växtens tillväxt och avkastning. Men frukt samlar tungmetaller som kommer in i människokroppen under en måltid.

Råd! Du kan bli av med några av de skadliga ämnena genom att blötlägga köpta grönsaker med rent vatten i 30 minuter.

Trots hydroponiska växters motståndskraft mot skadedjur måste de fortfarande bearbetas. För kommersiella ändamål används ytterligare sprutning med lösningar för att öka utbytet. Vid okunnighet eller oansvarighet kan giftiga ämnen användas tillsammans med lösningar. Att komma in i människokroppen tillsammans med fostret är en allvarlig källa till sjukdomsutveckling.

Råd! Hydroponiskt odlade grönsaker är helt vackra, jämna och fria från synliga skadedjursangrepp. När du köper skadliga frukter odlade på kemikalier kan du identifiera efter lukt. Bristen på en karakteristisk vegetabilisk arom antyder redan att det är bättre att inte köpa den.

Hydroponic substrat och vatten

Som en fast jord betyder hydroponics användning av speciella substrat. Olika fyllmedel används för beredningen, vilket beror på den hydroponiska utrustningen och typen av växter:

 • Granitflis eller grus är ganska populära för att göra hydroponiskt substrat. Ett stort plus är deras låga kostnad. Den största nackdelen är dock stenens dåliga vattenretention. Ett granit- eller grusbaserat substrat är lämpligt för ofta bevattnade hydroponiska system såsom droppbevattning.
 • Expanderad lera bra för substratet på grund av att dess granuler ger växterna tillgång till en stor mängd syre. Expanderad lera kan dock inte användas på mer än 4 år på grund av dess förmåga att ackumulera mikrober som utvecklas i växtavfallsprodukter. Pellets fukthållningsgrad är låg. Underlaget kräver frekvent vattning.
 • Sphagnum mossa är en naturlig komponent för substratet. Det ger växtrötterna tillräckligt med syre och fukt.Användningen av mossa är motiverad med ett vattens bevattningssystem.
 • Kokosnötsubstrat mer hållbar än mossa och innehåller många användbara spårämnen. Perfekt för all hydroponisk utrustning, växthus och enkla blomkrukor.
 • Mineralull dess struktur liknar ett kokosnötsubstrat, bara det innehåller inte organiska näringsämnen. Mineralull behåller fukten väl, plus att den är tålig. När du odlar växter på mineralull måste du ta hand om högkvalitativ bevattning av rötterna med en näringslösning.
 • Perlit är en granulat av vulkanisk sten. Det porösa fyllmedlet är idealiskt för användning med veken. Ibland blandas perlit med vermikulit i lika stora proportioner.
 • Vermikulit gjord av glimmer. Det är ett organiskt substrat med hög fuktretention, mättad med mikro- och makroelement. För hydroponics anses vermikulit vara det perfekta valet.

Förutom ett fast substrat kan växter odlas i flytande lösningar. Naturligtvis används vatten för deras beredning:

 • Sammansättningen av stadsvattnet från kranen innehåller kemikalier. De tillsätts för att rena vätskan och bringa den till drickestandarder. Den värsta toleransen för hydroponics är natriumklorid, som orsakar giftig växtförgiftning. Klor tenderar dock att avdunsta. Innan du använder stadsvatten måste det skyddas i en öppen behållare i minst 3 dagar och sedan ledas genom ett kolfilter.
 • Tja och flodvatten är mättat med bakterier som inte är önskvärda för växter och orsakar deras sjukdom. Vid användning av en sådan vätska måste den först desinficeras med klor och sedan renas, som det gjordes med vatten från stadens vattenförsörjning.
 • Regnvatten innehåller många föroreningar. Den uppsamlade vätskan, som rinner ner från metalltak, takrännor och andra strukturer, innehåller många föroreningar av zink och andra metaller. Dessutom kan regn vara surt. Kvaliteten på sådant vatten kan bedömas först efter att ha erhållit resultaten av laboratorietester.
 • Destillerat vatten är den renaste och bästa hydroponiska vätskan. Den enda nackdelen är bristen på användbara spårämnen. Denna fråga löses genom att tillsätta en högre koncentration av näringsämnen.

Med dina hydroponiska substrat och ditt vatten ordnat är det dags att bekanta dig med vilken typ av installation de använder.

Hydroponic växter

Den hydroponiska utrustningen du använder kommer att avgöra vilken typ av substrat du använder, samt metoden för odling av växter i vatten. Det finns flera typer av installationer:

 • Wick installation innebär användning av en behållare med en näringslösning. En bricka med växter som växer i substratet är installerad ovanpå den. Veken sänks ned från brickan till behållaren, genom vilken fukt tränger in i substratet till växtrötterna. Utrustningen är lämplig för en liten trädgård eller exotiska växter. Installationen är inte lämplig för odling av grönsaker och grönsaker.
 • Installation från en flytande plattform lämpligare för odling av fuktgivande blommor inomhus. Utrustningen består av en behållare med en näringslösning, på vilken en plattform med till exempel hål av skum flyter ovanpå. Växter växer i dessa hål. Lösningen sprutas till växtrötterna under plattformen med luftkompressorer.
 • Två containrar installerade ovanpå varandra används som utrustning för intermittent översvämning.... Den nedre behållaren innehåller näringslösningen och den övre brickan innehåller substratet med växterna. En pump, reglerad av en timer, pumpar vätska i den övre brickan, varefter den slumpmässigt rinner tillbaka i den nedre behållaren. Installationen är lämplig för en trädgård eller ett växthus.
 • Droppbevattning består av tunna slangar anslutna till rötterna på varje växt som växer på ett hårt underlag. Näringslösningen flyter genom slangarna till varje växts rötter.Utrustningen används i hem- och industriodling av grönsaker.
 • Utrustning för luftodling innebär användning av en tom, utan substrat, behållare av ogenomskinlig plast... Växterna placeras helt enkelt inuti tanken och rötterna sprutas med näringslösningen med en ultraljudsspray. Installationen är perfekt för en hemträdgård.

En allmän förståelse för utrustningen och dess användning bör vara tydlig för alla. Låt oss nu titta på ett exempel på att odla en tomat.

Odlar en tomat hydroponically

Odling av tomater i hydroponics ger bara bra resultat med användning av vissa sorter, till exempel "Gavroche", "Alaska", "Druzhok", "Bon aptit".

Videon berättar om tomater för hydroponics:

Metoden för att göra en växt och odla tomatplantor involverar följande steg:

 • Mineralull impregneras med en lösning av vatten med släckt kalk. Detta uppnår en sur miljö för växten. Tomatfrön placeras i en bomullsull mättad med fukt, varefter de läggs i plastbehållare, där plantorna kommer att växa. Behållarens botten måste borras med 5 små hål.
 • Den grodda groden måste förses med en 12-timmars tillförsel av ljus för dess utveckling. Lätt mogna växter transplanteras i stora behållare med ett desinficerat substrat. Du kan transplantera med bomullsull för att inte skada rotsystemet. En droppbevattningsslang levereras till varje anläggning. Under groddning av frön i mineralullen bör ljus inte komma in i rotsystemet. Detta är destruktivt för växten.
  Videon berättar om tomater för hydroponics:
 • En vuxen växt behöver upp till 4 liter lösning per dag. När det växer ut i vattnet ökar tillsatsen av gödselmedel gradvis, först 1 och sedan 2 gånger i veckan. Efter blomningens början, för bildandet av äggstocken, görs konstgjord pollinering med en vattenfärgborste.
Uppmärksamhet! Tomaten måste växa vertikalt. Alla skott som lämnar sidorna måste brytas av med händerna.

Under långvarig odling ackumuleras salt på plantans rot. För att ta bort ansamlingar tas tomaten ut ur behållaren tillsammans med substratet och rötterna tvättas med rent vatten.

Videon berättar om egenproduktion av hydroponics:

Slutsats

I själva verket är hydroponics en lönsam och miljövänlig metod för odling av grödor hemma och i industriell skala. Det viktigaste är att använda säkra lösningar som inte skadar människokroppen.

Kommentarer (1)
 1. Växande växter utan jord är ganska populärt. Min svärfar odlar således lök, persilja och andra gröna på vintern. Inom hydroponics växer allt bra om förhållandena är rätta. Smaken av hans skörd är mycket normal, den skiljer sig inte mycket från vanliga trädgårdar.

  16.11.2018 kl 07:11
  Dmitry
 2. Tyvärr är det inte alla produkter som köps i butikshyllor. Jag tvättar dem med vatten utspätt med äppelcidervinäger. För att på något sätt skydda dig själv och din familj.

  11/15/2018 kl 09:11
  Assiyam
 3. Hjälpsam information. Du kan prova nästa säsong.

  11/15/2018 kl 07:11
  Sasha Sh.
 4. Av Gud visste jag inte att exakt detta sätt att odla får vi samma vackra tomater och inte bara tomater, som jag förstår det. Och säkert har dessa grönsaker ingen lukt. De smakar också olika från trädgårdens. Åtminstone köpt i en butik eller på marknaden. Färskt, skulle jag säga.

  11/14/2018 kl 02:11
  Oleg
 5. Idén om att odla växter med en soilless-metod har blivit populär. Så här växer jag gröna på vintern. Allt material för detta kan köpas i en specialbutik.Som underlag använder jag ett mineralfyllmedel - mossa eller sågspån. Gröna växer bra hydroponiskt. Det är viktigt att skapa goda förhållanden (ljus, temperatur, fuktighet).

  11/14/2018 kl 07:11
  Sofyhka
 6. Ack, vi kan klippa ut någon bra idé direkt i produktionsfasen. Så i den här frågan finns det stora tvivel, h. Och i slutändan kommer också fördelarna med produkten att vara tveksamma ... då är det tillverkarna som kommer att lägga till som toppdressing

  11/13/2018 vid 04:11
  Albert
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion