Växthusfjäril med egna händer + ritningar

När ett stillastående växthus inte passar i en liten sommarstuga försöker ägaren bygga ett litet växthus. Ett vanligt alternativ är ett täckmaterial sträckt över bågar som drivs i marken. Om du närmar dig den här frågan kreativt, kommer en sådan enkel design som ett fjärilshus att underlätta vård av växter. Produkten kan köpas i en butik eller tillverkas av dig själv. För att hjälpa sommarboende har vi förberett ritningar för ett växthus, och användarrecensioner hjälper dig att ta reda på om en fjäril passar din webbplats.

Vad är fjärilsdesignen

Utseendet på ett fjärilshus med stängda klaffar liknar ett bröst med en välvd topp. Sidodörrarna öppnas uppåt. Beroende på växthusets längd installeras en eller två klaffar på ena sidan. När de är helt öppna, liknar dörrarna vingar. Härifrån fick växthuset sitt namn - fjärilen.

Schemat för fabrikstillverkade produkter från olika tillverkare är nästan detsamma, men fjärilsstorleken kan variera. Växthus med en höjd av 1,1 m, en bredd av 1,5 m och en längd av 4 m anses vara de mest populära. Vikten av den monterade fjärilen är cirka 26 kg.

Fjärilsramen är gjord av en profil. Den mest pålitliga ramen anses vara gjord av metall-plastelement. Polymerbeläggning förhindrar snabb metallkorrosion. Ett bra alternativ är en galvaniserad profilram. Förzinkning är dock mindre hållbar än polymer. Ramen av plastprofil är helt frätande. Designen är lätt, men sämre i styrka än dess motsvarigheter i metall.

När det gäller täckmaterialet är ett fjärilshus vanligen tillverkat av polykarbonat, men i sällsynta fall en film eller non-woven duk. Det är bäst att fästa polykarbonatark på ramen. Detta material är hållbart, det är väl fixerat med hårdvara i profilen, gör att du kan ge ett optimalt mikroklimat inuti växthuset. Dessutom ger polykarbonat strukturen ytterligare styvhet.

En fjäril mantlad med polykarbonat är samma växthus, bara mindre i storlek. Naturligtvis fungerar det inte att odla höga växter i ett växthus på grund av begränsningen av dess höjd. Fjärilen rymmer en stor mängd jord, så den är idealisk för odling av plantor. Under polykarbonat värms jorden snabbt upp, vilket accelererar växttillväxten.

Ett växthus med liknande design är lämpligt för växer tidiga vattenmeloner, meloner, rotgrönsaker och alla undergrönsaker. Ibland anpassar hemmafruar fjärilen för att odla blommor.

På sommaren hålls växthusflikarna öppna i varmt väder. De börjar stänga på senhösten med frost. Detta gör att du kan förlänga frukttiden för grönsaksgrödor. Tidigt på våren täcks fönsterluckorna på natten för att ge plantorna bekväma förhållanden och skydda dem mot nattfrost.

Om så önskas kan fjärilshuset med polykarbonat täckas med värme med en värmekabel. Ett sådant växthus är perfekt även för odling av tidig kål och lågväxande tomater.

Råd! När man odlar i ett växthus olika grödor som har dålig kontakt med varandra separeras det inre utrymmet med en polykarbonat- eller filmdelning.

För- och nackdelar med fjäril växthus

Genom att studera många användarrecensioner försökte vi samla de största nackdelarna och fördelarna med ett växthus. Under de senaste åren har en liten växthusfjäril bosatt sig på många sommarstugor, och först, låt oss beröra dess fördelar:

 • Tillverkaren och grönsaksodlarna, som har haft en fjäril på gården länge, försäkrar att produkten håller minst tio år. Naturligtvis är denna siffra uppnådd förutsatt att ramen är mantlad med polykarbonat.
 • Genom att öppna fjärilsflikar på båda sidor kan du underhålla en trädgårdssäng. Detta tillvägagångssätt gör att du kan utöka ditt hemlagade växthus för mer anläggningskapacitet.
 • Växthuset är lätt och kompakt. Den kan placeras var som helst på gården, demonteras för transport och snabbt monteras vid behov.
 • Helst när ett så litet växthus installeras permanent på fundamentet. Slitstarkt polykarbonat på det välvda taket faller inte igenom i kraftiga snöfall och vindbyar. På sommaren, med helt öppna dörrar, kan långa gurkafransar släppas från växthuset. Fjärilen kan användas året runt utan att demontera och ordna om den från plats till plats.

När det gäller fjärilsbristerna riktar sig användarrecensioner ofta specifikt till fabrikstillverkade mönster. Växthus från olika tillverkare skiljer sig åt i storlek, kvalitet och material. Här är vad grönsaksodlare inte gillar med sådana produkter:

 • Till salu finns det ett växthus, vars ram är gjord av vanligt metallprofiltäckt med färg. Med tiden avlägsnas det och avlägsnas omedelbart vid bultens fästpunkter. Användare säger att färgkvaliteten alltid är dålig. Ramen börjar rosta om den inte är tonad med jämna mellanrum.
 • Bulthål innehåller ofta stora grader. Du måste ta bort dem själv med en fil.
 • Vissa tillverkare rekommenderar att slida fjärilen med folie i frånvaro av polykarbonat. Detta är mycket dåligt råd eftersom det minskar strukturens styvhet. Dessutom kan den styva kanten på polykarbonatet ge ytterligare stöd för de stängda fönstren i den nedre kanten.
 • Fjärilar som produceras i serie har ofta stora mellanrum mellan de stängda klaffarna och kroppen. Ibland finns det svaga öglor som böjs när ventilerna öppnas.
 • Brist på hopfällbara fjärilar vid permanent tätning av fogar. Varje säsong, när du monterar ett växthus, måste du spendera pengar på att köpa silikon.

Du kan undvika bristerna i fabriksdesignen genom att själv skapa ett växthus.

Montering av en fabrikstillverkad fjäril

Hemma monteras ett fabrikstillverkat fjärilsväxthus enligt tillverkarens instruktioner. Det bifogade diagrammet visar anslutningssekvensen för alla element i ramen.

Monteringsanvisningarna ser ungefär så här ut:

 • Montera växthusets ram enligt bifogad ritning med hårdvara. Varje element måste anslutas med ett T-format eller hörnfäste.
 • Förstärk stödelement längre än 2 m med en korsformad fäste.
 • Täck den monterade växthusramen med polykarbonat eller polyeten.

Instruktionerna för varje tillverkare kan vara olika, men i allmänhet är alla punkter för montering av ramen desamma.

Självgjord fjäril växthus

Att göra ett fjäril växthus med egna händer är inte så svårt. För att säkerställa detta kommer vi nu att titta på huvudfaserna i denna process.

Förarbete

För att göra ett snyggt växthus med ett estetiskt utseende måste du rita dess diagram. Det är viktigt att ange ramens alla element, dimensioner och bultpunkter. Omedelbart måste du bestämma formen på ventilerna. De kan göras halvcirkelformiga eller till och med.

Råd! Att göra jämna skärmar är mycket lättare, eftersom det inte alltid är möjligt att böja helt identiska bågar hemma.

Vid egenproduktion av en ritning kommer ett liknande problem att uppstå.För granskning tillhandahåller vi ett foto med bilden av olika fjärilsmönster.

Välja en plats för installation av ett växthus på webbplatsen

Alla växthus eller växthus ligger från norr till söder. Det är bättre att välja ett område som inte är skuggat eller åtminstone väl upplyst av solen fram till lunchtid. Fjärilen passar i vilket hörn som helst på gården, men du måste ge fri tillgång till fönsterluckorna från båda sidor. Det är viktigt att tänka på att det kommer skuggor från höga träd och byggnader, men en tät grön häck skyddar växthuset från den kalla vinden.

Grundläggning

Hopfällbara växthus installeras sällan på fundamentet. Om fjärilen trimmad med polykarbonat kommer att användas som ett stationärt växthus är det optimalt att lägga den på basen. En kraftfull grund behövs inte för en lätt struktur. Det räcker att begrava den i marken med 500 mm. Du kan sätta ihop en trälåda som bas, men den ruttnar snabbt i marken. Det är optimalt att lägga basen av rött tegel, ihåliga block eller, i extrema fall, slå formen runt diket och hälla betong.

Att göra en träram

Hemma kan den enklaste versionen av en fjäril tillverkas av träplattor och gamla fönster:

 • Från den förberedda ritningen överförs dimensionerna till träplattor med en sektion på 30x40 eller 40x50 mm. Såg av alla markerade element med en bågfil.
 • Styrt av schemat monteras växthusets ram. Taket kommer att visa sig vara triangulärt och platt. Det kommer inte att vara möjligt att böja bågar av trä, så det är bättre att stanna vid raka dörrar.
 • Ovanifrån fästs ramarna på den färdiga ramen med hjälp av gångjärn. Ovanifrån täcks de av en film. Om gården har gamla fönsterramar kommer de att spela rollen som färdiga fönsterbågar. Fönsterglas förblir som en klädsel.
 • Ramens sidor kan höljas med ett bräde, men de kommer att vara ogenomskinliga. Förstärkt polyeten, plexiglas eller polykarbonat är ett bra val här.

Om så önskas kan fjärilens träram kläddas med ett non-woven täckmaterial.

Tillverkning av en ram från en metallprofil

Principen för att montera en ram från en metallprofil är densamma som för en träkonstruktion. Den enda skillnaden är den halvcirkelformade bågen. För dem måste du böja bågarna på ett specialiserat företag.

Växthuset kommer att vara stillastående, så det är bättre att svetsa alla ramelement. För det första, enligt ritningen, är en gemensam ram gjord med en central bygel för att fästa bågarna. Det är bättre att skruva fast gångjärnen på överdelen och dörrarna. Den färdiga ramen, efter installation på fundamentet, är mantlad med polykarbonat. De skurna fragmenten fästs med speciell hårdvara med tätningsbrickor. Film och agrofiber passar dåligt för en metallram.

Videon visar fjärilssamlingen:

Vittnesmål

Recensioner av många sommarbor säger att ett fjärilshus är den bästa lösningen för odling av plantor och tidiga grönsaker. Låt oss läsa vad grönsaksodlare tycker om det.

Elena Petrovna, 59 år gammal, Irkutsk
Min man byggde ett växthus i form av en fjäril ur gamla fönster. Flikarna är gjorda så att de kan vara öppna upprätt hela sommaren. Detta gör att även långa tomater och gurkor kan odlas.

Sergey Viktorovich, 60 år, Tomsk
Jag köpte ramen till fjärilen färdig i butiken. Vid montering måste gångjärnen göras om, eftersom bågen inte passade ordentligt. Annars verkar det normalt. Höljd med polykarbonat. Serverar tredje året.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion