Bearbetning av ett växthus i polykarbonat från en vitfluga på våren: timing, kontroll och förebyggande åtgärder

Växthusägare stöter ofta på ett skadedjur som vitfluga. Detta är en skadlig insekt som tillhör aleurodidfamiljen. Kampen mot parasiten kännetecknas av en uppsättning åtgärder som måste utföras systematiskt. Det är inte så lätt att behandla ett växthus från en vitfluga på våren. Du måste veta hur du kan påverka skadedjuret, hur och när det behöver göras och med vilket intervall.

Varför är utseendet på en vitfluga i ett växthus farligt?

Vitflugskada kommer från både larver och vuxna. Skadedjuret har sina egna preferenser: han älskar tomater mer än paprika och äggplantor. Dess utseende i växthuset kan leda till att växten dör på några dagar. Till exempel suger larverna juicer från växten, som är nödvändiga för tillväxt och utveckling. Deras antal ökar mycket snabbt, plantorna börjar försvagas och dör så småningom.

Uppmärksamhet! Vuxna livnär sig på massa. Om några dagar kan de förstöra hela busken.

Skadedjuret är väldigt litet, vilket framgår av bilden:

En enskild representant kan inte ha någon märkbar effekt på vegetationen. Vitflugan agerar dock alltid i en grupp: en grupp skadedjur dyker upp omedelbart, vilket inte kan förbises. Tusentals små vita malar attackerar omedelbart växter.

En annan fara är att larverna utsöndrar ett sockerämne under livet. Således skapar de idealiska förhållanden för sotens svamp. Det utvecklas aktivt i denna miljö, ett klibbigt svart lager visas på bladet, vilket leder till igensättning av stomata. Metabolismen störs, bladen torkar och dör av.

Dessutom bär den skadliga insekten ett stort antal virus. Det kan infektera växter med olika sjukdomar, som ett resultat måste du kämpa inte bara med vitflugan utan också med de sjukdomar som den orsakade i växthuskulturen. I det här fallet ökar som regel processen i varaktighet och plantorna återhämtar sig mycket svårare.

Metoder för vitflygkontroll i ett växthus på våren

Det är väldigt svårt att förstöra vitflugan. Under samma tidsperiod lever flera stadier av skadedjuret och reproducerar dem i växthuset. Bland dem finns de som smärtfritt tolererar effekterna av kemikalier. Det är därför kontrollmetoder baseras på användningen av omfattande bearbetningsåtgärder.

Uppmärksamhet! Vuxna tål lätt övervintring, gömmer sig på avskilda platser eller till och med i marken. Så snart jorden och luften värms upp till önskad temperatur, flyger malarna ut ur sina gömställen.

Bland kontrollmetoderna används följande:

 • folkmedicin;
 • kemiska medel;
 • biologiska och mekaniska.

Var och en av metoderna syftar till att förstöra ett visst stadium i utvecklingen av vitflugan. Så till exempel är det omöjligt att bli av med larverna mekaniskt, men det kan göras biologiskt eller kemiskt. Därför måste du använda en uppsättning olika åtgärder samtidigt i kampen mot skadedjur.

Hur man kan bli av med en vitfluga i ett växthus på våren med folkmedicin

Hantverksprodukter hjälper till att bli av med skadedjuret. För att resultatet ska rättfärdiga sig själv är det bättre att använda flera olika metoder. En av dem är frysningen av växthuset.

Även om det var möjligt att övervinna skadedjur och skörda skörden det första året, kommer detta inte att vara en garanti för att vitflugan inte kommer att visas igen nästa år. I form av puppor kan de gömma sig i marken under lång tid. Det är känt att vitflugan dör vid temperaturer av -10 ° C och lägre. Och så att du under de följande åren inte behöver bekämpa samma skadedjur, måste du frysa jorden och byggnaderna. För att göra detta är det nödvändigt att noggrant gräva upp marken innan frosten börjar och sedan lämna växthuset öppet i två eller tre dagar vid kallt väder.

Viktig! All jord bör frysa väl. Om det behövs kan du öka antalet dagar som växthuset kommer att vara öppet.

Vårbearbetning av växthuset från vitflugan kommer att förknippas med användningen av olika infusioner. Ett litet antal aleurodider kan hanteras genom att spola bladen med varmt vatten eller tvålvatten. Förfarandet bör utföras flera gånger om dagen. Om befolkningen har nått ett stort antal används vitlökslösning, infusion av rölleka, maskros, tobakinfusion vid behandlingen. Sådana medel kan till och med påverka växter som redan är drabbade.

Video om hur man förstör en vitfluga med folkrättsmedel:

Hur man hanterar vitfluga i ett växthus på våren med kemiska medel

Naturligtvis är växthuskemikalier inte det bästa alternativet. Men inget annat hjälper, allt som återstår är att använda insektsmedel. Fördelen med sådana produkter är att de förstör skadedjuret i alla livsstadier. Följande läkemedel visar bra resultat:

 • "Confidor". Lämplig för växter som redan är drabbade av parasiter. Parallellt förstör det också vita flygflugägg.
 • Fitoverm. I detta fall måste den föreskrivna dosen ökas: 10 ml per 1 liter vatten.
 • Aktara. Det är utmärkt både i de inledande faserna av aleurodider och i mer avancerade.
 • "Match". Hjälper i kampen mot larver och ägg.

Det sista läkemedlet på listan anses vara ett hormonellt medel. Den kombinerade användningen av kemi och ett hormonellt läkemedel hjälper till att bli av med både mal och larver med ägg. Tack vare detta kommer skadedjuret att elimineras inte under en viss tidsperiod utan för alltid.

Biologiska och mekaniska kontrollmetoder

Användningen av läkemedel baserade på kemi i kampen mot vitfluga ger mycket bra resultat. Men de bidrar också till att giftiga ämnen uppträder i frukterna, på grund av vilka vitaminerna i plantans frukter försvinner. Det är nästan omöjligt att förstöra skadedjuret utan kemikalier, men det är möjligt att avsevärt minska antalet genom biologiska metoder.

Det vanligaste sättet är tobak. Du kan gasa med tobak, använda tobakspinnar, spraya växter med tobakinfusion.

Det bör noteras att nikotin bara dödar vuxna.

Viktig! Under bearbetning med tobak bör utkast inte tillåtas visas i växthuset.

Moderna biokemiska medel hjälper också till att bearbeta ett växthus av polykarbonat på våren från en vitfluga. De är helt säkra för framtida grödor. Dessa inkluderar:

 • "Aversectin C";
 • "Avertin-N";
 • "Bioinsekticid Aktofit" och ett antal andra.

De biologiska metoderna inkluderar också förstörelsen av skadedjuret med hjälp av andra insekter. Den parasitiska insekten i entomofagen används aktivt. Den lägger sina ägg i en vuxen vitfluga. När larven utvecklas växer den och aleurodidaen dör. Det är nödvändigt att starta insekten två veckor innan du planterar plantorna.

Följande insekter jagar också efter mider: lacewing, ladybug, macrolophus bug.

En annan variant av striden är mekanisk.I det här fallet görs speciella skadedjursfällor. Den ljusgula eller blå färgen lockar aleurodider. Du kan använda den här funktionen som grund för att skapa en fälla. Den kan tillverkas av plywood, förmålad i önskad färg. Då är det nödvändigt att applicera en blandning av honung med kolofonium på den. Fällan fästs på hållaren och placeras nära de drabbade växterna.

Agnfällor kan också köpas i specialbutiker.

En annan mekanisk metod är lämplig i de tidiga stadierna av mids uppkomst. Det är väldigt enkelt: insekten slås ner med ett vattentryck från en slang, varefter stjälkarna och bladen torkas för hand. Naturligtvis tar det mycket tid, och det kommer bara att vara relevant med ett litet antal vita flugor.

Förebyggande åtgärder

Det enklaste sättet att förhindra att en vitfluga uppträder är att hantera det. Och för detta är det nödvändigt att genomföra vissa förebyggande åtgärder, som inkluderar:

 • för vinterperioden är det bäst att ta bort locket från växthuset, åtminstone det övre lagret;
 • om beläggningen inte avlägsnades är det absolut nödvändigt att utföra fjädersinfektion, ramen måste behandlas med blekmedel;
 • omedelbart före plantering är det bättre att spilla jorden med en lösning av koppar eller järnsulfat.

Under höstskörden är det viktigt att följa några regler. Först måste all växthusjord grävas djupt och väl innan frost. För det andra, efter att skörden har skördats helt tas alla växtrester bort och bränns. För det tredje finns det ingen plats för kompost i växthuset. Du kan inte placera den direkt i växthuset: alla skadedjur kan komma därifrån. Både höst- och vårbearbetning av ett växthus i polykarbonat från en vitfluga spelar en viktig roll i frågan om förebyggande. Om du följer alla instruktioner kan du helt undvika att skadedjuret uppträder.

Slutsats

Så det är inte så enkelt att behandla ett växthus från en vitfluga på våren. Detta kräver en hel rad åtgärder som måste genomföras systematiskt. Men det viktigaste är resultatet. Om du använder olika metoder i kampen mot aleurodider kan du med tiden nå framgång. Naturligtvis är det bäst att hålla skadedjuret bort från växthuset. Och för detta måste du följa enkla förebyggande åtgärder som kommer att spara dig från ytterligare problem med den vita flugan.

Kommentarer (1)
 1. När det gäller rökbomberna kan jag rekommendera ett par bra alternativ som: "Tyst kväll" eller "Samuro". På en gång hjälpte de mig mycket att eliminera vitflugan i växthuset.

  28.01.2020 kl 03:01
  Yuri
  1. Var kan du få dem?

   2020-03-31 kl 02:03
   Olga
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion