Hur man gör ett växthus från plaströr

Växthuset är baserat på en ram. Den är gjord av träplattor, metallrör, profiler, hörn. Men idag ska vi titta på konstruktionen av en ram från ett plaströr. På bilden kommer en ritning att tillhandahållas för varje modell för en bättre förståelse av konstruktionens delar. Så låt oss ta reda på hur ett växthus görs gör det själv från plaströr och vilken form byggnaderna har.

Befintliga sorter av växthus av plaströr

Utformningen av varje växthus består av nästan samma komponenter. Endast storleken på strukturen och takschemat skiljer sig åt, vilket kan vara välvt, skjul eller gavel. Bilden visar olika alternativ för ramkonstruktioner av plaströr. Med dem kan du skapa en ritning av ditt framtida växthus.

För växthus med välvda tak är den nedre basen - lådan monterad av trä. Ingången är vanligtvis brädor eller trä. Rören är fästa på metallstift som är fästa i marken. Ibland byts stavarna ut med träpinnar, men den här designen visar sig vara kortvarig. Stiftet sticker ut från marken ungefär 400 mm i höjd. Dess tjocklek bör motsvara rörens innerdiameter. Om den gjorda ramen kommer att täckas med PET-film bör ändarna på strukturen vara optimalt gjorda av plywood eller annat liknande material. En dörr och ventiler skärs genom dem. Om ett växthus av polykarbonat kommer att dekorera gården sys ändarna med samma material.

Ramkonstruktioner med gavel och lutande tak är mantlade polykarbonat och polyeten. Tidigare användes glas, men materialets höga kostnad och bräcklighet gjorde det mindre populärt. Gavel- och skjutramar är fästa på en stel bas för bättre styvhet.

Råd! Självgjorda av plaströr, växthuset är väldigt lätt och ömtåligt. För att stärka strukturen rekommenderas det att fästa ramen på en remsa eller en kolonnfundament.

Konstruktion av ett välvt växthus av polypropenrör

Det enklaste sättet är att bygga ett växthus från köpta ämnen. Polypropenrör levereras i en skärsnitt till en viss storlek med fästelement och beslag. Nedan på bilden kan du se en ritning av ett av dessa växthus. Ramen är monterad som en konstruktör. En grund krävs inte för det, det räcker bara för att jämna ut webbplatsen. Om ett växthus är tillverkat av plaströr med egna händer, har du här möjligheten att välja en individuell storlek.

Välja rätt plats för växthus växthus

Ett växthus eller ett växthus med en välvd struktur av polypropenrör måste placeras korrekt på platsen:

 • det är optimalt för strukturen att välja en solig plats, inte skuggad av höga träd och byggnader;
 • det är nödvändigt att tillhandahålla ett bekvämt tillvägagångssätt för växthuset;
 • det är tillrådligt att installera ett växthus i ett mindre vindblåst område.

En trädgårdsmästare som har byggt ett växthus i enlighet med dessa nyanser kommer att få en struktur med minimal värmeförlust.

Steg-för-steg-instruktioner för att bygga ett växthus av polypropenrör

Redan före byggstart är det nödvändigt att planera ut växthusytan. Det är tillrådligt att lossa eller komprimera jorden så lite som möjligt för att inte störa dess struktur. Enligt den färdiga ritningen köper de erforderlig mängd material. Polypropenrör är lämpliga med en diameter på minst 20 mm. För ändbandet behöver du en träbalk, plywood eller annat arkmaterial.

Så när de har allt material och en ritning börjar de bygga ett växthus:

 • Ett enkelt alternativ för att fästa en välvd ram, särskilt för ett litet växthus, är stiftmetoden. Det förberedda området är markerat och överför dimensionerna för den framtida ramen. Metallstavar drivs i marken längs markeringslinjerna för växthusets långa sidoväggar. Ramens styrka beror på avståndet mellan stängerna. Ju mindre frekvent steget är, desto stabilare kommer växthuset att visa sig. En låda slås ner från en bräda eller träbalk längs ramens omkrets. Polypropylenrör böjs med en båge och skjuts på stiften på motsatta väggar. I finalen ska ett skelett göras av bågar som är fästa vid en träram.
  Råd! Avståndet mellan bågarna för polykarbonat kan göras större. Materialets vikt och styrka gör växthuset tungt, stabilt och starkt. Ett litet steg av bågar under filmen kommer inte bara att stärka strukturen utan också minska filmens nedgång.

  För att fästa ändväggarna monteras en ram från en stång med en sektion på 50x50 mm. Framväggens ram är gjord med hänsyn till dörren och fönstret. På bakväggen tillhandahålls vanligtvis bara ett fönster, men du kan installera en annan dörr för att göra växthuset en genomgång. Träramramar är fästa vid ett vanligt bågskelett. Ytterligare förstyvningar installeras från virket. Vid bågens högsta punkt längs ramen är det övre avstrykningselementet i hela strukturen fixerat med klämmor.

 • När växthusramen är helt klar dras en PET-film över den. Längst ner spikas den med spikar och träplankor. På kroppen börjar fixeringen från mitten och rör sig gradvis mot hörnen. I slutet av växthuset samlas filmens kanter med ett dragspel och spikas också på en träram.
  Råd! För att minska behovet av att överlappa ett växthus av plaströr är det bättre att använda flerskiktad eller förstärkt polyeten.

 • Ändsidan kan sys med valfritt arkmaterial, men det är bättre att göra väggarna också transparenta så att mer ljus kommer in i växthuset. För tillverkning av filmändar av polyeten skärs fragment av täckning av dörrar och ventiler. De är fästa på en träram med plankor eller häftklamrar från en konstruktionshäftapparat.

På detta är växthuset av plaströr klart, du kan gå vidare till dess interna arrangemang.

Videon visar processen att montera ett växthus från plaströr:

Välvt växthus av plaströr och polykarbonat

Ett stort plus av plaströr är deras långa livslängd. Detta innebär att växthusskyddet också måste uppfylla samma standarder. Alla filmer under säsongen eller till och med varje år måste ändras. Polykarbonat är ett idealiskt material för växthusbeklädnad. Strukturen kommer att visa sig vara hållbar, varm och kommer att hålla i många år. Bilden nedan visar en ritning av ett typiskt välvt växthus täckt med polykarbonat.

Välja en plats på platsen, växthusets typ och storlek

Om ett filmväxthus kan kallas en tillfällig struktur är det svårare att ta isär en polykarbonatstruktur för att flytta till en annan plats. Här måste du omedelbart tänka över dess permanenta plats. Valet av en webbplats utförs enligt samma regler som för ett filmväxthus - en ljus solig plats med ett bekvämt tillvägagångssätt. I ett växthus av plaströr fodrade med polykarbonat kan grönsaker odlas även på vintern. I det här fallet måste du tillhandahålla ett värmesystem.

Växthusets form och storlek bestäms av personliga preferenser. Ju tyngre strukturen är, desto kraftfullare måste grunden göras för den.Vanligtvis bestäms växthusets storlek av antalet odlade grödor. Det rekommenderas inte att bygga stora strukturer på grund av det svåra underhållet av det inre mikroklimatet. Det är optimalt för växthus av polykarbonat att sätta välvda tak med en höjd av 2 m. Den breda bredden och längden på strukturen är 3x6 m, och det är nödvändigt att ta hänsyn till vägen mellan sängarna. Dess optimala bredd sträcker sig från 600 mm. Detta räcker för ett bekvämt arrangemang av ytterdörren.

Konstruktion av basen för växthusramen

En betongbas för ett växthus i polykarbonat anses vara tillförlitlig. Men för ett litet hemväxthus kan du göra en träbas av en bar med en sektion på 100x100 mm. För att göra träet mindre mottagligt för ruttnande behandlas det med ett antiseptiskt medel och slås sedan in i en ram med hjälp av häftklamrar.

En trench måste förberedas under trälådan. På en plan mark körs träpinnar in som indikerar strukturens dimensioner. De är anslutna till varandra med en byggkabel och diagonalerna kontrolleras också så att avståndet mellan hörnen är detsamma. Om rektangeln är korrekt är markeringen korrekt.

Grävdjupet bestäms av höjden på den framtida trälådan. Den ska skjuta ut 50% av marken. Botten är planad och täckt med ett 50 mm sandlager. En trälåda behandlad med ett antiseptiskt medel måste dessutom skyddas mot fukt. För att göra detta, ta takmaterial och linda in hela strukturen. Det är nödvändigt att ränderna överlappar varandra.

Råd! Lådans bästa vattentätning uppnås genom att bearbeta den med het bitumen, varefter takmaterialet fixeras ovanpå.

Det återstår att sänka den färdiga lådan i diket, sätta den på en plan, fylla den med jord och tampa den.

Att göra en ram av plaströr

En ram gjord av plaströr för polykarbonatmantel monteras på samma sätt som för ett filmväxthus. Det finns dock några nyanser som vi kommer att försöka täcka nu:

 • Det är nödvändigt att ta förstärkning med en tjocklek på plaströrets innerdiameter och skära den i bitar på 800 mm. De förberedda tapparna drivs nära den nedgrävda lådan längs de långa väggarna så att de skjuter ut 350 mm från marken. Mellan stängerna bibehålls en stigning på 600 mm. Det är absolut nödvändigt att säkerställa att de motsatta stavarna på båda väggarna ligger strikt mittemot varandra, annars kommer bågarna som läggs på dem att bli sneda.
 • Plaströr böjs i en båge och placerar dem på de motsatta väggarnas hamrade stavar. Varje nedre ände av röret är fäst med metallklämmor på en trälåda. Förstärkare läggs ut längs det monterade skelettet längs alla bågar. I framtiden kommer de att spela rollen som en låda. Anslutningen av dessa element utförs med plastklämmor.
 • För att fästa polykarbonat i växthusets ändar behöver du också en låda. Tillverkningen börjar med installation av stativ i strukturens ändar. Ta fyra stänger med en sektion på 20x40 mm på varje sida. Två centrala pelare installeras på ett avstånd från varandra lika med fönstrets och dörrens bredd. Rackarna är fästa ihop med tvärremsor.

När ramen är helt klar kan du börja hölja den med polykarbonat.

Mantel av ett välvt växthus med polykarbonat

Att täcka ett välvt växthus med polykarbonat är ganska enkelt. Lätta lakan böjer sig perfekt, de kan formas till en ram och monteras på egen hand utan hjälp. Arket läggs på ramen med en skyddande film vänd uppåt. I steg om 45 mm borras hål längs arket med en diameter på 1 mm större än tjockleken på den självgängande skruven. De börjar fixa arket från botten upp och samtidigt böja sig runt bågen med polykarbonat. Vi får inte glömma att använda pressbrickor tillsammans med självgängande skruvar.

Dockning av intilliggande ark sker mot varandra med hjälp av anslutningsremsor. Hörnanslutningar fixeras med en speciell hörnprofil.

När hela ramen är helt mantlad kan skyddsfilmen tas bort från polykarbonatet.

Uppmärksamhet! Innan polykarbonatark läggs, är dess ändar stängda med en profil med ett perforerat tejpfoder. Ett sådant skydd tillåter inte att damm tränger in i bikakan av materialet och kondensat kommer att avdunsta från polykarbonatcellerna.

Användning av HDPE-rör för tillverkning av växthus på betongfundament

HDPE-rör är billiga och lätta att använda. De säljs i spolar eller i bitar. Det är mer lönsamt att ta en vik för att bli av med onödigt avfall. Låt oss titta på ett annat av alternativen för hur man gör ett växthus från HDPE-plaströr på en remsfundament.

Efter att ha gjort en markering av det framtida växthuset på den beredda platsen gräver de en diket 300 mm bred och 500 mm djup under fundamentet. Botten är täckt med ett 100 mm lager av en blandning av sand och grus. Runt diket byggs formen av gamla brädor, ett armeringsbälte läggs ut från metallstavar inuti gropen och allt hälls med en betonglösning. För att fundamentet ska vara monolitiskt, gjuts det på 1 dag. Lösningen framställs av cement, sand och krossad sten i förhållandet 1: 3: 5, vilket ger den konsistensen av gräddfil.

Medan betongen härdar börjar de göra ramen. Först slås den nedre lådan från en trästav. Bågar från HDPE-rör är fästa på den med hjälp av självgängande skruvar och klämmor. Längs det resulterande skelettet fästes förstyvningar från samma HDPE-rör med plastklämmor. Det räcker att lägga tre sådana revben, en i mitten och en på varje sida.

Den färdiga strukturen fästs på en helt frusen grund med hjälp av pluggar och metallhörn. För vattentätning placeras ett lager av takmaterial mellan betongen och trälådan. Ytterligare arbete syftar till att installera ändväggarna och manteln med folie eller polykarbonat. Förfarandet utförs på samma sätt som för de växthusalternativ som redan beaktats.

Videon visar installationen av ett växthus av plaströr:

Trädgårdsmästaren kan självständigt bygga vart och ett av de växthus som övervägs på sin webbplats. Plaströr är lätta, böjer sig bra, vilket gör att du kan skapa en ram utan hjälp.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion