En blomsterträdgård runt ett träd i landet: lyxiga idéer från designers + foton

En av förutsättningarna för korrekt trädvård är närvaron av ett ogräsfritt, välgrävt område runt stammen, ungefär lika stor i diameter som kronan. I unga exemplar är stamcirkeln inte för stor, men vuxna behöver mer basutrymme. För att detta land inte ska vara ledigt kan det förvandlas till en elegant blomträdgård. En blomsterbädd runt trädet gör att du kan kombinera affärer med nöje: få en bra skörd av frukt och beundra eleganta blommor hela säsongen.

Om du följer reglerna för att kombinera växter, välja mark och vattning kan du få en mycket original dekoration för din personliga tomt.

Principer för att dekorera en blomsterbädd runt ett träd

Det första du bör vara uppmärksam på är rotzonens tillstånd. Täta kronor ger för tät nyans där blommor inte kommer att överleva. Gran älskar till exempel sur jord och kastar en skugga som är nästan ogenomtränglig för solen, så det är meningslöst att ordna en blomsterträdgård under dem. En spetsig genomskinlig äppelträdskugga är perfekt för de flesta blommor.

Det finns två åsikter om förberedelsen av marken för en blomsterbädd: vissa menar att det inte är nödvändigt att gräva upp jorden för att inte skada rotsystemet, medan andra - att jorden måste förberedas som för en vanlig blomma säng, det vill säga att gräva, men inte för djupt. Båda åsikterna har rätt att existera. För att välja det bästa sättet räcker det att jämföra fördelarna och nackdelarna med var och en:

 • gräva jorden kommer att ge syre tillgång till rötterna, förstöra ogräs, skadedjur larver, hjälpa jämnt fördela gödselmedel;
 • när du gräver kan du skada rötterna på ett träd, särskilt små, förstöra jordens fördelaktiga mikroflora, öppna froståtkomst till rotsystemet.

För att ordna en riktigt vacker blomsterbädd runt ett träd bör du kombinera färgerna på blommor och löv korrekt. I varje blomträdgård är också principen att matcha blommor i höjd viktig: ju högre växten desto längre från kanten ligger den.

Vad du behöver tänka på när du ordnar en blomsterträdgård runt stammen:

 • rotsystemets struktur;
 • val av blommor för en blomsterträdgård;
 • växternas kompatibilitet i en blomsterbädd;
 • utbytbara blommande datum;
 • blomma och träd krav på jordens sammansättning och vattning.

Trädets tillstånd beror på det kompetenta valet av "grannen". Blomsterbädden hjälper till att hålla kvar fukt i rotzonen, skydda mot skadedjur och ogräs. Det är tillrådligt att bara använda naturliga material för att skapa en blomträdgård runt stammen: bark, nålar, trasigt tegel, brädor, keramiska plattor etc.

Välja ett träd för en blomsterträdgård

Du kan ordna vackra blomsterbäddar endast runt mogna träd. Unga plantor kräver mer vård (regelbunden vattning, toppdressing), så marken runt stammen ska vara tom. Rötterna kan gå djupt i marken eller sprida sig i underlagets lager till ett djup av en halv meter. I det första fallet kommer blommorna som planteras i blomsterrabatten inte att störa trädet, men i det andra kan växternas rotsystem hindra varandra från att utvecklas normalt. Träd med djupa, taproot eller grenade rotsystem inkluderar äpple, plommon, päron, bergaska och hagtorn.

Du kan skapa en blomsterträdgård under ett träd med djupa rötter med hjälp av skuggälskande växter, blommor eller prydnadsgräs.

Ytliga rotsystem har:

 • körsbär;
 • persika;
 • Valnöt;
 • hästkastanj, björk, tall, ek.

I skuggan av dessa arter rotar de flesta prydnadsväxter inte. Sötkörsbär har ett horisontellt rotsystem, men med en ideal jordkomposition bildas en vertikal taproot, därför är arrangemanget av en blomsterbädd runt stammen beroende på lokala förhållanden.

Hur man väljer blommor till en blomsterbädd under ett träd

Att välja blommor för en blomsterrabatt runt en trädstam skiljer sig lite från att välja växter för en vanlig blomster trädgård. Reglerna för att välja växter efter färg, spirande tid, krav på jordkomposition och vattning förblir oförändrade, men solälskande arter kan inte väljas för ett skuggat rotområde.

Du kan välja kontrasterande kombinationer eller plantera växter med en jämn färgövergång. En neutral grön bakgrund accentuerar ljusa färger. Blomsterrabatten ser harmonisk ut där färgintensiteten ökar från kanterna till mitten. Mättade röda och lila blandas inte bra sida vid sida, men de kan spädas med vita eller ljusa toner.

Vissa blommor dekorerar inte bara området runt stammen, de skyddar också mot skadedjur och sjukdomar:

 • dalen lilja kan skydda körsbär och körsbär från monilios och fruktrutt;
 • nasturtium, ringblommor, ringblomma ger äpple- och körsbärsträd skydd mot nematoder och bladlöss.

Bulbous, lubelia, cineraria, ageratum är också lämpliga för en skuggad blomsterbädd runt ett träd. Du kan använda kryp- eller markskydd, begonier, klockor, pelargoner. Penséer, påskliljor, krokusar, prästkragar samexisterar framgångsrikt med äppelträdet.

Det rekommenderas att endast plantera liljekonvalj, lungjort eller ormbunkar bredvid björken. Du kan också använda blommor med tidig blomning (skogsmarker, påskliljor, tulpaner), som kommer att ha bleknat när trädet är täckt med tätt lövverk. Exotiska orkidéer, ljung eller liknande växter är lämpliga för alltför mörka blomsterbäddar under barrträd. De vanliga trädgårdsblommorna tål inte ett sådant kvarter.

Viktig! Fleråriga prydnadsväxter rekommenderas inte att planteras i en blomsterbädd runt ett träd.

Hur man gör en blomsterbädd runt ett träd med egna händer

Börja med att välja ett träd. Fruktträd med ett djupt rotsystem är perfekta för att skapa en blomsterträdgård. För att skapa en blomsterbädd runt ett äpple, plommon eller päronträd med egna händer behöver du:

 1. Markera platsen för den framtida blomsterträdgården. Ta bort torka om det behövs.
 2. Ordna ett tillfälligt staket av plastremsor eller speciella metallremsor. Det är inte nödvändigt att göra detta, men det är bekvämare att utföra återfyllning med ett tillfälligt staket.
 3. Förbered jorden. Ta bort allt ogräs, stort skräp och gräs. Jorden måste förbli "bar".
 4. Hitta rötter. Lossa försiktigt jorden runt stammen med en liten spatel. Notera de hittade rötterna. Du kan fästa en hög gren med ljusa markeringar bredvid den (en bit tyg, en bit färgad sladd).
 5. Gräva upp de fria områdena mellan rötterna till ett djup av ca 10 cm. Markera marken försiktigt från dem. Häll en bördig jordblandning i de återstående nischarna. Valet av typ beror på olika blommor. Det är bra att kasta marken.
 6. Plantera de valda blommorna. Trampa jorden lite runt rötterna. Vattna den färdiga blomsterbädden ordentligt igen.
 7. Mark som har förblivit tom rekommenderas att vara mulch (täckt) med sågspån, riven bark eller nålar. Detta skyddar jorden från uttorkning, uppkomsten av ogräs och skadedjur.

Experter rekommenderar att du fyller det beredda området med spån innan du planterar blommor, men du kan göra det efter.

När du förbereder jorden bör du inte hälla jord i omedelbar närhet av bagageutrymmet för att inte skapa ett villkor för dess förfall. Dessutom, om ett högt jordlager dyker upp runt det, kan det lägga ner ytterligare rötter.

Viktig! Den första månaden efter plantering är särskilt viktig för att rota. Under denna period är det tillrådligt att ordna regelbunden vattning av blomsterbäddarna och sedan fukta jorden efter behov.

DIY-idéer för blomsterbäddar under ett träd

Det enklaste designalternativet för blomsterbäddar runt ett äppelträd och andra trädgårdsarter i landet är en blomsterträdgård utan kant (se foto).

Det är lite svårare att ordna en blomsterbädd med en kant av sten, trä eller tegel. Det kommer att ta mer tid och pengar, men resultatet kommer att vara tilltalande i många år. Mycket originella blomsterbäddar erhålls med hjälp av ojämnheten i lättnaden.

En blomsterrabatt som göras av tegelstenar under ett träd

Tegel, klädsel eller vanligt rött, tillsammans med vild sten, dekorativa block eller stenstenar, är väl lämpad för att skapa ett konturstaket i en blomsterträdgård.

Om ett staket av tegel eller sten antas rekommenderas det att placera en betongfundament runt omkretsen av den framtida blomsterbädden. Han kommer att ta på sig vikten på staketet. Det är viktigt att lämna vattendräneringshål i fundamentmonoliten. Dräneringen i detta fall måste vara minst 30 cm.

Hög rabatt under ett träd

En upphöjd blomsterbädd runt en trädstam kan ordnas med plankor, trottoarkant, tegel, vild sten och andra material som kommer att stänga av området för den framtida blomsterträdgården och låta jordskiktet höjas något. Brädorna är fästa med ett hörn eller självgängande skruvar, trottoarkanten grävs i ungefär en tredjedel av bredden, tegel och sten läggs ut i form av en stängd figur (cirkel, oval, rektangel, abstrakt figur).

Innan installationen av staketet påbörjas rensas marken runt stammen från skräp och ogräs, rötterna markeras och överflödig mark väljs. Efter installationen av trottoaren dräneras blomsterbäddens utrymme med trasig röd tegelsten eller expanderad lera. Ett lager av jordblandning hälls ovanpå, en lämplig andel av de valda färgerna hälls, den är väl fuktad. Efter en stund, om den våta jorden har lagt sig, kan du fylla upp jorden och bara därefter plantera plantor eller så frön.

Under vissa träd kan du skapa flerbaserade blomsterbäddar. Det är viktigt att se till att trädstammen är gratis för underhåll och beskärning. Ett lite försänkt område lämnas direkt runt stammen, där jordlagret från början av rotkragen inte överstiger 10 cm. Ett annat tillstånd är närvaron av ett bra dräneringssystem så att trädstammen inte ruttnar.

Viktig! För att skapa en hög blomsterbädd behöver du hållbara material som tål jordens vikt. Experter rekommenderar inte att göra höga blomsterbäddar som är för stora.

Original blomsterrabatt under trädet

Rustika blomsterrabatter med vildblommor, kryddiga gröna, dekorativa solrosor, inhägnad med wattle look original. De mest ovanliga föremålen används för dekorationer: en gammal cykel, en mjölkburk, ett trädgårdsredskap, en babykruka etc.

Bilder av de ursprungliga blomsterbäddarna under träden:

Två i ett: en blomsterbädd och en mysig sittgrupp med en elegant bänk. Blomsträdgården är dekorerad med roliga figurer, bredvid bänken finns en hög blomkruka med blommor.

Använda ett gammalt trädgårdsredskap som blomsterrabatt. En rostig skottkärra fungerar samtidigt som inredning och utgör blomträdgårdens andra nivå.

Slutsats

En blomsterbädd runt ett träd i ett lantgård eller en personlig tomt är den optimala kombinationen av fördelar och skönhet. Det skuggade området under trädets krona står inte inaktivt, förstör inte utseendet. De planterade blommorna behåller fukt, skyddar trädet från skadedjur och sjukdomar. Det är ganska enkelt att skapa en blomsterrabatt i rotzonen om du korrekt kombinerar trädslag och växtsorter, tar hänsyn till markens särdrag och växtskyddskraven.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion