Hängande gunga på kedjor: med ryggstöd, dubbel och för vuxna, design + foto

Gatasvängningar finns på innergården i höghus och på lekplatser och naturligtvis i trädgården. Barn blir aldrig uttråkade av kul, och vuxna har ibland inget emot att svänga, även om de föredrar modeller som en hängstol eller en hängmatta. Gör-det-själv-svängning på kedjor är ett av de mest populära och lättanvända alternativen.

För- och nackdelar med en trädgård som svänger på kedjor

Den grundläggande skillnaden mellan svängningen på kedjorna är möjligheten att justera sätets höjd. Det finns inget enklare än att förkorta kedjan med flera länkar för att göra konstruktionen bekvämare. Gör-det-själv-svängning på kedjor visas på bilden.

Det finns andra fördelar med att använda en kedja som upphängning:

 • metallkedjan är hållbar;
 • metall är inte rädd för eld och fukt;
 • kedjan tål betydande belastningar: med en länktjocklek på 15–20 mm kan gungan rymma 5 vuxna;
 • en sådan upphängning förändras inte på något sätt över tiden: länkarna kryper inte och deformeras inte;
 • den enda vården som kedjesvängningen kräver är smörjmedlet för redskapet.

Detta alternativ har också nackdelar:

 • vid svängning på flexibla upphängningar är sidovibrationer möjliga, på grund av detta kan gungan vridas;
 • metallkedjan är kall att ta på, vilket inte alltid är trevligt.
Viktig! Tidpunkten för konstruktionen av en svängning på kedjor beror inte så mycket på konstruktionen som på vilken typ av material som används.

Typer av utomhus gungkedjor

En svängning på en kedjefjädring är en variant av en gatudesign. Hemma används rep eller rep ofta som upphängning. Men materialet för tillverkning av sätet, stödstöd med egna händer används detsamma.

De vanligaste typerna av gungor utomhus är:

En gunga av trä på kedjor är det bästa valet. Materialet är enkelt att bearbeta, förblir alltid varmt vid beröring och har det mest attraktiva utseendet. Dess kostnad är ganska överkomlig, och det är inte svårt att hitta detta material. Med förbehåll för reglerna för vård - lackering, färgning, behandling med antiseptika, serverar trä under lång tid och behåller sitt utseende oförändrat. Modeller på träkedjor är lätta för enkel installation.

Som ett material för sätet kan du inte bara använda de vanliga träskivorna utan också olika produkter, till exempel en gammal skateboard.

Metall är extremt hållbart och mycket starkt. Behöver det enklaste underhållet och den periodiska målningen för att skydda mot korrosion. Tillverkning och installation av en gunga kräver dock förmågan att arbeta med en svetsmaskin, men ibland kan en skruvförbindelse undvikas. Med förmågan att arbeta med järn kan du göra en vanlig gunga till ett riktigt mästerverk.

Metall är alltid kallt vid beröring. Det är inte ovanligt att komplettera sätet med kuddar. Dessutom är järnstöd traumatiska.

Viktig! I trädgården föredrar de att kombinera trä och metall. Stöd och en ram svetsas av järnrör och träplattor används för sätet och ryggstödet.

Plast för trädgårdsvängningar används sällan. Materialet är väldigt lätt, så sätet är vanligtvis upphängt i en kedja utan på rep.Denna version är för små barn.

Ibland används de mest oväntade materialen för att göra-det-själv-svängning på kedjor. Så basen kan vara ett bildäck, ett par metallcirklar bundna med ett nät, en färdig korgstol.

Kedjesvängningar för en lekplats kännetecknas av designfunktioner:

 • stillastående - modellens stödstolpar grävs ner i marken, och med en stor vikt av strukturen är de till och med gjutna, produkten kan inte överföras;
 • mobil - lättare, stödben bildar en ganska stabil struktur, modell

Beroende på antalet användare är svängningen på kedjorna uppdelad i:

 • singel - ser ut som ett bräde på kedjor eller en hängstol om de är avsedda för vuxna;
 • dubbel - skiljer sig åt i ett bredare säte, ett annat alternativ: 2 platser fixerade i motsatta ändar av en styrelse;
 • trippel - i form av en träbänk med en längd på minst 1,3 m;
 • flersitsig - i huvudsak samma tre-sitsig, men bredare eller fällbar, ett exempel är en soffsvinga.

Gungor klassificeras också efter ålder.

 1. Barn - lätta, nästan alltid enstaka produkter, mestadels plast eller trä. Vanligtvis är barnmodeller utrustade med höga ryggar, ytterligare enheter som förhindrar fall. Men i enkla fall är det vanliga barnalternativet en bräda upphängd från en trädgren.
 2. Teenage - en underart av barn, men med en funktion: den största svängamplituden. Det här är inte alltid säkra modeller, men de är fortfarande populära.
 3. Vuxna - tål mycket mer vikt, oftare är de utformade för flera användare. Vuxna gungor försöker göra dem så bekväma som möjligt, eftersom de inte är avsedda att svänga som sådana utan för avkoppling.

I de flesta fall svängs kedjorna mekaniskt. Elektroniska modifieringar är vanligtvis utformade för mycket unga användare och utför snarare rollen som en vagga eller barnvagn.

Vad du behöver för att göra en flexibel svängning på kedjor

Gör-det-själv trädgårdssvingar är ofta gjorda av trä. Det tar mycket mindre ansträngning och tid. De enklaste materialen och verktygen behövs:

 • cirkelsåg, sticksåg, hammare, plan, borr med borr för 4, 5, 8, 10;
 • du behöver en kvadrat och ett måttband för att mäta;
 • fäst produkten med skruvar och bultar med en ögla - alltid galvaniserad;
 • trä - brädor och lameller för efterbehandling av gungor, trästång för stolpar - 4 stänger med ett tvärsnitt av 90 * 45 och en längd av 2 m, en stång för tvärstänger, ett tvärsnitt av 140 * 45 m och en längd av 2,1 m , samt en stång för tvärbalkar som mäter 140 * 45 mm och längderna 96 och 23 m;
 • kromkedjor i stål.

Ytterligare material kan krävas beroende på vald modell. Dessutom behöver du efterbehandlingsverktyg: lack, grundfärg, antiseptisk för impregnering av trä, eventuellt färg.

Ritningar av en gunga på kedjor

I princip skiljer sig svängningar på kedjor från varandra på det sätt som kedjorna fästs på stöden. Det finns alltså två huvudtyper av produkter:

 1. Versionen med A-format stöd förutsätter att kedjorna fästs vid ett stödstång - en balk. Men eftersom tvärstödet hålls av två A-stolpar är den här modellen mycket stabil. Detta är ett säkrare alternativ, även för dem som gillar att göra "solen" på en gunga: risken för vältning är minimal.
 2. Gungor med U-formade stag är mindre stabila. Oftast är dessa modeller avsedda för små barn som inte kan svänga för mycket.

Gungsoffor på kedjesupphängningar är en separat kategori. I de flesta fall är kedjorna fästa vid två balkar. Som ett resultat rör sig sätet strikt i ett horisontellt plan och i en mycket liten amplitud.

Vilken kedja du ska välja för en trädgårdssvinga

Kedjan tål mycket hög belastning. För en gunga med egna händer behöver du en produkt med länkar med en diameter på 15–20 mm. För ett massivt säte - en soffa behövs kedjor med tjockleken 25 mm.

Kedjorna är gjorda av förkromat stål. Sådant material är inte rädd för vatten och lämpar sig inte för korrosion, vilket sparar stugans ägare från behovet av att måla upphängningarna.

Hur man gör en svängning på kedjor

Konstruktionen av en kedjesvinga är ganska enkel: en stödstolpe, ett säte och upphängningar. Att göra det själv kräver inte mycket arbete. Ett visst undantag är modellen av metall, eftersom du här behöver en spis för att fungera.

Från trä, med hjälp av ritningen och instruktionerna, kan även en nybörjare enkelt montera en struktur.

Sväng på kedjor för vuxna

Vuxna modeller skiljer sig från barnmodeller endast i storlek. Både sätets dimensioner och platsens höjd är utformade för en större person. Dessutom är kedjesvängningar för vuxna sällan ensidiga.

Byggandet börjar med montering av rack. I de flesta fall är trämodellerna stationära, det vill säga stöden måste vara nedgrävda i marken eller gjutna. Den sista åtgärden tar tid.

En stång med en sektion på 145 * 45 mm skärs i längd - för en tresitsversion krävs en tvärstång med en storlek på 210 cm. 150 mm drar sig tillbaka från stångens kanter och markerar en linje med en penna - dessa är tvärstångens ytterkanter.

För A-stödet måste du klippa stången i rätt vinkel. Det säkraste sättet är att använda en fyrkant med stift. Den första fixeras 316 mm från vinkeln - på det längre benet, den andra - på 97 grader på den lilla. Torget överförs till virket, den nedre fasningen markeras. Håll sedan tapparnas läge och flytta verktyget sex gånger längs stödets längd och markera den övre fasningen, den som är inriktad med balk. Klippet kommer att göras längs de markerade linjerna.

Viktig! För att göra fasningen noggrann och jämn används sågtänder.

Det färdiga benet används som en mall för andra stöd. De appliceras på nästa virke änd-till-ände och skär sker på samma platser.

Montering utförs: tvärstången placeras vertikalt och benen appliceras på den. Avståndet mellan stödens nedre kanter bör vara upp till 120 cm.

Distanser är gjorda av en stång med en sektion av 145 * 45 mm. Den nedre är inställd på en höjd av 500 mm. Stången appliceras på benen, skärplatserna är markerade på den, på benen - platsen för kombinationen med stången. Det övre stödet är fixerat på ett avstånd av 150 mm från det nedre. Dess mått och skär bestäms på samma sätt. De färdiga delarna används som en mall för elementen i det andra racket.

Hyllan monteras: benen är fästa med skruvar, distanshållarna är fästa på naglarna. För installation i tvärbalkar görs genomgående hål i benens övre del och balken skruvas in med skruvar. Förstärk fästet vid behov med metallhörn.

Om gungan inte är rörlig och oftare är den monterad på fundamentet. För att göra detta, på ett valt plant område, gräver de hål 40-50 cm djupa, installerar en struktur och fyller hålen med jord och spillror. Med en massiv struktur är stöden konkreta: i det här fallet bör stödbenets längd vara större.

Bänken på kedjorna är monterad från en stång på 70 * 35 mm. För sätet skärs lamellerna med en längd på 120 cm, för den bakre pelaren och armstöden - 90 cm, och stödstänger med en längd på 95 cm skärs av.

En ram monteras från en stång för sätet och stödstänger med egna händer. I detta fall är den bakre brädan fäst vid ändarna på sidoväggarna och den övre läggs platt från ramens botten. Ryggstödet monteras vertikalt inuti ramen och skruvas fast.

Viktig! Om ryggstödet ska fästas i en vinkel måste du klippa alla stödstängerna för ryggstödet i en viss vinkel.

Stängerna för armstöden är installerade i ramens främre hörn med sina ändar på nedre brädan och är också fästa med bultar. Vid behov dupliceras fästelementen med ett metallhörn.

En tvärgående stång är fäst vid ryggstödet. De främre stöden är installerade plana och armstöden är fästa. Armstöden är fästa på ryggstödets bakre stöd med sina ändar.

Ett gungstol med ryggstöd på kedjor monteras så här.Lamellerna för sätet och ryggen - som mäter 70 * 25 m, är fästa vid ramen. Ett avstånd på 5 mm upprätthålls mellan dem. Lamellerna, med undantag av den allra första, skjuter ut 17–20 mm bortom ramens kant. Innan du installerar plankorna bör du förbereda dig: skär hörn i längd och slipa för att minska risken för skador.

Den färdiga produkten slipas med egna händer, poleras, lackeras eller målas. Nu återstår bara att hänga det från stöden.

Sväng på kedjor för barn

Barnmodeller är mindre och ibland bara ett upphängningssäte. Men hemmagjord gunga på kedjor kan göras av de mest oväntade föremålen.

 1. Hjulen och fästena tas bort från den gamla skateboard, rengörs med en järnborste och slipas. Då målas framtida säte i en lämplig färg.
 2. 2 träbitar klipps till skateboardbredden och säkras så nära produktkanten som möjligt.
 3. Borra hål genom sätet och benen och montera ögonbultarna. Kedjor är fästa vid dem. Ett sådant säte är upphängt i ett U-format eller A-format rack, fäst i taket eller på någon annan hormonell stång.

Istället för en skateboard kan du använda ett brett bräde, montera en plats från lameller eller hänga en bildäck på kedjor.

Barns gunga på kedjor med rygg

Skillnaden mellan barnmodeller är en stor svängande amplitud. De flesta av dem är ensamstående, eftersom barn svänger med olika intensitet. Trots användarens låga vikt är modeller för barn tillverkade av metall eftersom de tar hänsyn till den höga användningsintensiteten.

Materialet för svängningen på kedjorna är stålrör med ett tvärsnitt av 40 * 40 mm och 20 * 20 mm. Det är lättare att använda profilprofiler eftersom de är lättare att montera:

 1. För ett rack skärs två rör 2 m långa med ett stort tvärsnitt i en vinkel på 45 grader.
 2. För tvärgående fragment appliceras rör med en sektion på 20 * 20 mm på det framtida stället på ett avstånd av 7000 mm från bottenkanten, fasningarna markeras och överskottet skärs av med en kvarn. Delar till den andra stolpen är gjorda på samma sätt.
 3. Alla element är svetsade och får två A-formade stativ för en gunga med egna händer. Det bör vara ett avstånd på 1600 mm mellan stödbenen.
 4. Stöden installeras, en 2 m lång tvärbalk läggs, vertikaliteten kontrolleras, balken svetsas till stöden. Två öron är fästa vid den horisontella stången för att hänga kedjan. Med en stor tvärstångslängd kan en andra sväng också installeras. Montera sätesramen med ryggstödet. 2 rör 20 * 40 mm av en linje på 1 m är sammanbundna så att de tillfälligt representerar en enda struktur. Gå tillbaka från kanten 100 mm och markera. Sedan upprepas de var 120 mm. Nedskärningar görs i denna riktning. De extrema utförs på baksidan. Sedan böjs strukturen för att bilda önskad form.
 5. Koppla loss ramrören, koka och rengör sömmarna. De är målade för att förhindra korrosion. Öronen är fästa på toppen av rören för att fästa kedjan. De nedre borras för att installera ögonbultarna. Ett träsvängsäte på kedjor monteras från plankor. För fästelement görs först hål i brädorna.

Metallsvängningar med kedjor är mer massiva än trä och är inte benägna att välta. Det rekommenderas dock att stöden är gjutna för att minimera risken för skador.

Dubbel svängning på kedjor med ryggstöd

Konstruktionstekniken för detta alternativ skiljer sig inte från monteringsschemat för en konventionell gunga. Den enda skillnaden är tvärbalkens längd och balkens tjocklek för stödstolparna och balken. När belastningen ökar är det värt att välja en tjockare stång.

Dubbla gungor utförs i två versioner:

 • enkel dubbel - 2 enkelsäten med rygg är fästa vid balken, den här modellen är designad för barn;
 • kombinerat - i det här fallet fixar de en bänkplats för vuxna och en enda gunga för ett barn, för att göra ett sådant komplex mer stabilt installerar de inte 2, utan 3 stödposter.

Både trä och metall fungerar som material för konstruktionen.

Hur man hänger en gunga på kedjor

Attachment för en svängning på en kedja utförs på flera sätt:

 1. För gungor på metallkedjor är det bäst att använda speciella gjutjärnsfästen. De sveper runt järnröret och säkrar gungan säkert. När kedjorna är upphängda förs de genom en karbinhake. Ett stort plus med detta alternativ är möjligheten att demontera. Produkten kan demonteras och återmonteras på gårdsplanen till exempel i stället för en sommarstuga.
 2. Den mest pålitliga modellen för gör-det-själv-träprodukter är en solid metallknut. Vid basen finns en fästplatta med hål för skruvar. Noderna är fästa vid balken med hjälp av mått eller skruvar. Kedjan är upphängd i en mässingsbussning med en ring, så att produkten kommer att fungera i flera decennier, måste du smörja den regelbundet.
 3. Relief mount - har samma design men är utrustad med en plasthylsa. Det minskar friktionen och gör svängrörelsen tyst. Sådana fästelement tål dock låg vikt och används endast för lätta gungor för barn.
 4. Svängenhet - kedjornas rörelse tillhandahålls av glidlager. Inte det bästa alternativet, trots användarvänligheten, eftersom delarna slits ut ganska snabbt. Lageraggregatet bör smörjas en gång i månaden för att förlänga dess livslängd och förhindra korrosion.

Samma armaturer används för att fästa gungan på kedjorna i taket.

Användbara tips

För att en hängande utomhusgunga för en sommarresidens på kedjor ska fungera under lång tid bör du välja rätt modell och följa vårdrekommendationerna:

 1. För en trädgårdssväng är det att föredra att välja ett alternativ som tål en belastning på 150 kg. I det här fallet kan både barn och vuxna använda gungan.
 2. En trädgårdsgunga placeras på ett plant område i skuggan. Annars måste en markis byggas för att skydda mot solen.
 3. Installera inte heller en gunga på ett lågt beläget område. Om platsen är konstant fuktig kommer både trä- och metallkonstruktioner att försämras snabbt.
 4. Det ska finnas 2 m ledigt utrymme framför och bakom sätet.
 5. Om gungan installeras på en mjuk yta - en gräsmatta, används speciella dynor för att stabilisera modellen.
 6. 2-3 gånger om året gungan inspekteras, gångjärnen och arbetsenheterna smörjs. Produktens mekaniska delar ska demonteras och smörjas.
 7. Överdrag och eventuella markiser tvättas minst en gång per säsong.
 8. Gungans trädelar behandlas med antiseptiska medel. Det är önskvärt att öppna trädet med en svampdämpande lack. Metalldelar är grundade och målade en gång om året.
 9. För vintern är det lämpligt att demontera gungan och förvara den på en torr plats.

Viktig! Ofta placeras gungan nära blomsterbäddar eller blommande buskar, eftersom de senare ger attraktivitet för viloplatsen. I det här fallet måste du se till att allergener och honungsplantor inte växer i närheten.

Slutsats

Att svänga på kedjor med egna händer är lätt att göra. Praktiskt taget samma ritning används för att få barnmodeller, flersitsiga vuxna och till och med en soffa. En nybörjare kan också göra trä. För konstruktion av metall krävs förmågan att arbeta med en svetsmaskin.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion