Transformatorbänk: den mest framgångsrika modellen, steg-för-steg-instruktioner med foton och videor

Ritningar och mått på en transformerande bänk kommer definitivt att behövas om det finns en önskan att göra sådana ovanliga trädgårdsmöbler. Trots sin enkla struktur anses designen fortfarande vara komplex. Det är viktigt att korrekt beräkna och göra alla noder så att transformatorn kan vikas och vikas ut fritt.

För- och nackdelar med en transformerande bänk för en sommarresidens

En hopfällbar bänk efterfrågas av sommarboende, ägare av lanthus.

Transformatorns popularitet beror på fördelarna:

 1. Huvudplusten är kompakthet. När den är vikad tar bänken lite plats. Den kan placeras mot väggen eller precis längs trottoaren.
 2. De försöker göra transformatorn av lätta och hållbara material. På grund av sin låga vikt är bänken lätt att bära till en annan plats.
 3. Det tredje pluset är möjligheten att omvandla en bänk med rygg till ett bord med två bänkar utan rygg. Transformatorn hjälper till i naturen när du behöver anordna en fest för gästerna.

Försedd med en ovanlig bänk och nackdelar:

 1. Gör-det-själv-ritningar med exakta mått krävs för att montera bordet på transformatorbänken. Om ett fel görs i diagrammet kan det hända att strukturen inte utvecklas eller inte helt fälls in.
 2. Med tjockväggiga rör eller massivt trä kommer bänken att öka. Det blir svårare att utveckla det. Endast två personer kan knappt flytta transformatorn till en annan plats.
 3. Med tiden, från frekvent användning, försvagas de rörliga noder på bänken, en motreaktion uppträder. Transformatorn blir vacklande.

Efter att ha vägt alla ovanstående faktorer är det lättare att avgöra om en sådan bänk behövs hemma.

Typer av landstransformatorbänkar

De flesta fällbara bänkar är utformade enligt samma princip. Storleken skiljer sig åt, varför antalet platser är beroende. En annan nyans av transformatorer är ramens struktur, rörliga enheter, tillverkningsmaterial.

Om vi ​​pratar om skillnaderna mellan bänkar i allmän design, så förekommer oftast följande alternativ:

 1. Ett transformatorbord, en bänk för en sommarresidens, som är lätt att fälla ut på 1-2 sekunder anses vara en klassiker. När den är vikad tar strukturen lite utrymme. Använd den istället för den vanliga bekväma bänken med rygg. Efter utvecklingen har transformatorn en bordsskiva med två bänkar som vetter mot varandra.
 2. Transformatorkonstruktören är en ram gjord av rör, där L-formade trädelar spänns på en lång tvärstång. De roterar fritt och elementen fixeras i önskat läge. Designern låter dig utföra fyra kombinationer: omvandling till en lång bänk med rygg, två breda fåtöljer med armstöd eller två smala fåtöljer och ett bord mellan dem, en fåtölj med ett sidobord.
 3. Transformatorn med det ovanliga namnet "blomma" liknar pianotangenter. Strukturen består av ett stort antal lameller, varav några roterar på ramens tvärstång.När den viks, visar det sig vara en vanlig bänk, bekväm att transportera. För att vila bekvämt räcker det att lyfta några av plankorna så får du en bekväm baksida på bänken. Fördelen är att de upphöjda kronbladen kan fixeras i vilken vinkel som helst för att få den vilande människans rygg bekvämare.

Det finns andra typer av fällbara bänkar, till exempel radiebänkar. Sådana transformatorer är dock sällan efterfrågade på grund av enhetens komplexitet och obekväm form.

Vad du behöver för att montera en transformatorbänk

Den vikbara strukturen anses vara svår att tillverka. Först och främst behöver du en detaljerad ritning av transformatorbänken, där alla noder, dimensionerna på varje del anges. När det gäller materialen är bänkarna gjorda av trä och metall. Det bästa alternativet är deras kombination. För att förbättra styrkan är transformatorramen gjord av metall och sätena och bordsskivan är gjorda av trä.

Det är tillrådligt att köpa rör med en diameter på 20-25 mm med en galvaniserad beläggning. Det skyddande skiktet förhindrar snabb rostutveckling.

Råd! Det bästa materialet för ramen på en hopfällbar bänk är en profil. På grund av kanterna ökar dess hållfasthet, vilket möjliggör användning av ett rör med tunna väggar, vilket minskar den totala vikten på den färdiga strukturen.

Från virke behöver du ett hyvlat bräde med en tjocklek på 20 mm. Om transformatorns ram också är gjord av trä används en stång av lärk, ek, bok. Du kan ta en tallskiva. På bords- och bänkplatserna kommer det att hålla länge.

För att arbeta behöver du fortfarande en standard uppsättning verktyg:

 • bågfil för trä;
 • plan;
 • borra;
 • skruvmejsel;
 • roulett;
 • hammare;
 • tång;
 • skruvmejsel.

Om fällbänkens ram är av metall behövs en svetsmaskin för montering. Kvarnen hjälper dig att snabbt klippa av röret.

Förbrukningsvaror kräver bultar, skruvar, sandpapper, svetselektroder.

Ritningar och monteringsscheman för transformatorbänken

Utan erfarenhet är det inte önskvärt att utarbeta ett bänkplan på egen hand. Det är optimalt att hitta en färdig ritning med de angivna dimensionerna för varje del. Om grannarna har en sådan transformator kan schemat kopieras, men du måste noga överväga enheten för de rörliga noderna. Det är de som skapar huvudkomplexiteten i den fällbara bänkdesignen.

Generellt sett har olika ritningar av en transformatorbänk med metallram likheter. Ofta skiljer sig storleken på en klassisk bänk. Som grund kan du ta ritningen på bilden av alla träelement och den färdiga monteringen.

Dimensioner på den transformerande bänken

Huvudsyftet med den hopfällbara bänken är att ge en behaglig vila. Storleken på strukturen spelar en ganska stor roll, eftersom antalet platser på transformatorn beror på den. Här styrs varje ägare av sina egna behov. Ta hänsyn till familjens sammansättning, det ungefärliga antalet gäster.

Oftast, i den klassiska versionen, är dimensionerna på transformatorbänken från det professionella röret följande:

 • höjden från marken till bordsskivan när den viks ut är 750 mm;
 • bredden på den utvecklade transformatorn - 900-1000 mm;
 • bordsbredd - 600 mm, varje säte - 300 mm.

Transformatorns längd är en rent individuell parameter. Antal sittplatser beror på storleken. Bänkar längre än 2 m tillverkas dock sällan.

Hur man gör en gör-det-själv-förvandlingsbutik

När ritningen och materialen förbereds börjar de skapa strukturen. Varje fällbar bänkmodell monteras individuellt. Det är viktigt att förstå att en allmän steg-för-steg-instruktion för en gör-det-själv-transformatorbänk inte finns. Monteringsprocessen för montering av olika bänkar kan skilja sig mycket från varandra.

Videon visar ett exempel på en butik:

Den mest framgångsrika modellen för en transformerande bänk

För alla transformatorer gäller en regel: strukturen ska vara enkel, lätt, lätt att fälla ut och fälla.I detta avseende anses den mest framgångsrika modellen vara en bänk gjord av en profil med en sektion på 20 mm.

Komplexiteten i tillverkningen av denna modell av transformatorn är behovet av att böja bågar. Det går inte att böja husets profil snyggt. För hjälp vänder de sig till produktion, där det finns en rörbockare. Du måste böja två halvcirklar för benen och sex bågar som bildar stödet på bordsskivan och samtidigt fungera som en fällbar bänkmekanism.

Från raka delar av profilen svetsas ramarna på bänksätena och bordsramen. Mantel utförs med flerskikts fuktbeständig plywood, tjock textolit.

I videon, en gör-det-själv-transformatorbänk i en visuell demonstration:

Enkel metalltransformeringsbänk

Det enkla designalternativet är på samma sätt baserat på montering av en metallram. Alla element på bänken är gjorda av en plan profil. De kan ges en något böjd form utan rörbockare. För att en enkel transformator ska få originalitet svetsas inköpta smidda element på ramen. Bordsskivan är mantlad med plywood och sätet på varje bänk kan byggas från två brädor.

Ett exempel på en enkel metalltransformator visas i videon.

Fällbar konvertibel bänk i trä

Trätransformatorer tillverkas ofta enligt samma schema. Processen består av följande steg:

 1. För benen sågas åtta identiska arbetsstycken med en längd på 700 mm från stången. I ändarna skärs sneda snitt med en bågfil eller sticksåg. De hjälper dig att placera bänken i en sluttning för optimal stabilitet.

  Viktig! Klipp på alla arbetsstycken måste göras i samma vinkel.
 2. Ramar för två transformatorbänkar är monterade från kantade brädor. Virket är slipat. Såg av 4 stycken med en längd på 400 mm och 4 stycken med en längd av 1700 mm. Hörnen skärs på brädorna så att när de dockas upp erhålls en avlång rektangulär ram. I långa arbetsstycken borras ett hål.
 3. För att bänksätena inte ska böjas förstärks ramarna med stänger. Elementen är fixerade på ett avstånd av 500 mm från varandra och delar rektangeln i sektioner. De förberedda stängerna för benen är fästa vid bänkens ram. De installeras och går tillbaka från varje hörn 100 mm. Transformatorns ben är fästa med tre bultar. För att förhindra att huvuden och muttrarna sticker ut mot ytan, är de dolda i de borrade försänkta hålen.
 4. Nästa tredje ram monteras för bordsskivan, som i transformatorns vikta tillstånd spelar rollen som bänkryggen. Här behöver du också en bar. Ramen är monterad i en rektangulär form med en storlek på 700x1700 mm. Det är för tidigt att göra klädseln i detta skede. Det kommer att störa monteringen av den fällbara bänkmekanismen.
 5. När bänkarnas ramar och bordet är färdiga placeras de på ett plant område, anslutna till en enda struktur. För att göra transformatorn hopfällbar görs anslutningarna med bultar. Muttrarna måste vara kontramutterade för att undvika spontan åtdragning eller lossning.
 6. En struktur monteras av 400 mm långa stänger. Den är fäst mellan bänken och bordsskivan i hörnen. Elementen ska placeras längst ner på bordsskivan, men på sidan av bänken. Självgängande skruvar används för att ansluta ämnena.
 7. Ytterligare två arbetsstycken med en längd på 1100 mm sågas av från stången. Elementen fästs med självgängande skruvar i mitten av en annan bänk. Fästelement på närsidan kan inte placeras. Det fungerar inte att ansluta två bänkar tillsammans.

Alla färdiga transformatorramar kombineras i en enda struktur. Från en kantad polerad bräda fästs manteln på bordsskivan och bänksätena med skruvar. Strukturen kontrolleras för funktion, bänken är dekorativt färdig.

Radiell transformerande bänk

Bänken med radieform utgör en halvcirkelformad eller rund sittplats. Transformatorns ram är gjord av profilen. Rören får en radieböjning. Fodringen av bänkarna utförs med en hyvlad bräda. Arbetsstyckena på ena sidan är gjorda bredare än i motsatt ände.Tack vare brädans smala sida är det möjligt att uppnå en jämn krökning av sätet medan du fäster dem på ramen.

Bänkarna är gjorda utan rygg, vilket gör att de kan installeras runt ett träd, ett runt bord eller baksidan till ett inre hörn som bildas av platsens staket, de intilliggande väggarna i angränsande byggnader.

Bänk-transformator från ett professionellt rör

Den mest pålitliga är den klassiska fällbara bänken från profilen. Tillverkningsprincipen liknar en träkonstruktion, men det finns vissa nyanser. Bilden visar en ritning av en transformatorbänk gjord av ett fyrkantigt rör, enligt vilket det blir lättare att montera strukturen.

Fällbar bänkmonteringsprocedur består av följande steg:

 1. Profilröret har inte alltid en ren yta. Från lagring i ett lager rostar metall. Mekaniska stötar uppstår under hantering. Vassa skåror uppträder på väggarna. Allt detta måste rengöras med en kvarn genom att installera en slipskiva.
 2. Enligt ritningen skärs profilen med en kvarn till arbetsstycken av önskad längd. Varje element är numrerat och signerat med krita.
 3. Bänkstolens ram är svetsad från fyra ämnen. Om så önskas kan strukturen förstärkas med en distans, men då kommer transformatorns vikt att öka, vilket inte är särskilt bra.
 4. Det L-formade arbetsstycket är svetsat på baksidan av bänken. Dess långsida spelar samtidigt rollen som en bordsram.

  Råd! Det är bättre att svetsa det L-formade arbetsstycket inte i rät vinkel så att bänkens baksida är bekväm.
 5. För sätet på den andra bänken svetsas tre delar av ett profilrör. Det visar sig en konstruktion av obestämd form, som visas på bilden.
 6. Alla svetsade element i transformatorramen är anslutna med bultar som är 60 mm långa. Metallbrickor placeras under huvuden och muttrarna. Glöm inte att motlåsa, annars kan en mutter dra åt eller lossa under rörelsenheterna.
 7. Metallkonstruktionen är mantlad med en 20 mm tjock bräda. Fixering av träämnen utförs med möbelbultar.

Nackdelen med metallbänkben är nedsänkning i marken. Vassa kanter på metallen repar beläggningsplattorna och skjuter genom asfalten. För att förhindra att detta händer svetsas fläckar på 50x50 mm-plattor. Det är optimalt att avrunda dem, annars kan du skadas i vassa hörn. Den färdiga transformatorn är polerad och målad.

Design av en fällbar transformerande bänk

Det är optimalt att installera en hopfällbar bänk under en baldakin, annars kommer de rörliga enheterna så småningom att försvinna från påverkan av naturliga faktorer. Med denna installationsmetod målas träelement med träfläck och lack. Om transformatorn står i trädgården utan skydd på sommaren är det optimalt att måla den med vattentät emalj för utomhusbruk. Trädet målas årligen, impregneras dessutom med ett antiseptiskt medel som skyddar mot insekter och svampar.

Vid metallramen, innan målning, rengörs svetsfogarna med en kvarn. Strukturen är avfettad, grundad, målad med emalj. Ramen, målad med en sprutpistol eller sprayfärg, ser vackrare ut.

Slutsats

Ritningar och mått på den transformerande bänken hjälper till att skapa en användbar vikningsstruktur. Om monteringstekniken följdes korrekt kommer produkten att fungera i många år och kommer inte att brytas på rörliga delar från frekvent användning.

Recensioner av den transformerande bänken

Sergey Vitalievich Shpak, 39 år, Nizjnij Novgorod
En fällbar bänk med ett bord gjordes av ett professionellt rör. I ramen missförstod jag lite med anslutningen av bänkar. Vid vikning sker engagemang. Första gången kan du inte göra allt säkert, det är väldigt svårt. Jag kommer att förbättra, korrigera fel.
Lyudmila Evgenievna Sych, 59 år, Tula
Tillverkningen av transformatorn beställdes av en lokal hantverkare. Befälhavaren är bra gjort, han gjorde det med sitt samvete. Bänken är bekväm bara för att koppla av eller för att placera sex gäster. Tung konstruktion för trädgårdsmöbler. Vi ordnar om nödvändigt tillsammans med min man.
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion