Hur man skapar ett varmt hundhus med egna händer

Att bygga ett hundhus är enkelt. Oftast slår ägaren en låda ur brädet, skär ett hål och kenneln är redo. Under sommaren kommer naturligtvis ett sådant hus att passa en fyrbenta vän, men på vintern blir det kallt i det. Idag ska vi titta på hur man gör en varm kennel för en hund, i vilken djuret inte fryser även i svåra frost.

Beräkning av hundkennelns mått

Bilden visar ett exempel på måtten på bås och manhål för olika hundraser. När du gör en hundkoja kan du använda måtten från tabellen eller göra egna beräkningar.

Viktig! Du kan inte bygga ett hus för en hund slumpmässigt. Om det visar sig vara för stort blir hunden kall på vintern. Inuti en trång monter kan hunden inte vända.

Kennelns höjd bestäms av tillväxten av hunden på manken och ytterligare 15 cm läggs till. Lagret behövs för vinterbädd och plötsligt kommer djuret att växa upp. Båsets djup motsvaras av den liggande hundens längd med tassarna utsträckta framför den. Mätning görs mellan spetsarna på tassarna och svansen, och 15 cm läggs till resultatet.

Beräkningen av husets bredd beror på dess design. Om båsen består av ett fack beräknas dess bredd enligt samma princip som djupet. Hunden ska vara bekväm att ligga även över kenneln. I norra regioner med långa, hårda vintrar är det klokt att bygga ett hus med två fack. Sovplatsen är ordnad i det andra facket från manhålet. Här sover hunden på vintern. Sovkammarens mått beräknas med hjälp av de exempel som redan ges för att bestämma monterens bredd och djup. Tamburen görs framför sovutrymmet. Dess storlek väljs godtyckligt enligt hundens uppbyggnad. Djuret måste fritt komma in och lämna huset.

Råd! Ibland byggs en vinter kennel med en vestibul större än sovutrymmet. Här kommer hunden att kunna sova på sommaren och titta på allt som händer på gården genom hålet.

Det är viktigt för hunden att ordna hålet i kenneln ordentligt. Den skärs ut i en rektangulär eller oval form, beräknad av höjden på djurets mank och ger 10 cm. Bredden på hålet görs 8 cm mer än hundens bröst.

Vi ritar en ritning av en vinterbås med en vestibule

Kennelns design är enkel, och du behöver knappast rita upp ritningar för den. Precis som en introduktion, på bilden av det presenterade diagrammet, kan du se ett exempel på en kennel med två fack och ett vikbart tak.

Om du ändå bestämmer dig för att bygga ett hundhus enligt ritningen anses detta bara vara ett plus. Diagrammet hjälper dig mer exakt att bestämma husets storlek och form.

Några användbara tips hjälper dig att utforma en ritning korrekt:

 • Kennelns inre utrymme bör vara tillräckligt för hunden för fri utplacering och bekväm sömn. Man måste komma ihåg att en ung valp kommer att växa upp över tiden, och han behöver mer utrymme.
 • För byggandet av en varm kennel är det bättre att bara ta brädor. Träet håller bra på värmen, är lätt att bearbeta och är också ofarligt för hunden.
 • I de norra regionerna är det fortfarande nödvändigt att föredra en monter med två fack. Under konstruktionen av strukturen tillhandahålls dubbla väggar, mellan vilka det finns utrymme för att lägga isolering.
 • Alternativt kan ett varmt hundhus byggas inuti höljet. Sådana lösningar tillgrips av ägarna som har anskaffat en stor hund som inte sätts i en kedja.
 • Vid designfasen av ritningen för båsen bestäms takets form.För en stor hund kennel är det bättre att skapa ett lutande tak som kan öppnas. På sommaren kommer hunden att ligga på den. Ett gaveltak ökar kennelns utrymme, så det är att föredra att bygga det på ett litet hus.
Viktig! Gaveltaket är bekvämt men gör bås tyngre. Designen med en lutning är lättare men minskar det fria utrymmet inuti kenneln.

Att rita upp en ritning med hänsyn till alla nyanser, det kommer att vara möjligt att försörja alla små saker, och den isolerade hundkiosken blir ett bekvämt hem.

Träbåsstillverkningsprocess

Så med de förberedande frågorna redo är det dags att börja skapa ett hundhus:

 • Alla gör-det-själv-hundbås börjar göras från montering av ramen. För dessa ändamål behöver du en stång med en sektion på 50x50 mm. Du kan ta ämnen 10 mm tjockare eller tunnare. Ingenting kommer att förändras markant från detta. Från skurna till stora ämnen monteras ramen på hund kennelns botten. Du borde få en rektangulär ram. För en stor hund är det bättre att förstärka ramen med ytterligare byglar så att botten inte böjs. Den färdiga ramen är mantlad på toppen med en 30 mm tjock bräda.
 • Golvet i hundkojen är klart, vi går vidare till väggarna. Vertikala rack fästs från en liknande stång från bottenhörnen. Ytterligare två element placeras på framväggen för manhålet. Om kenneln är utformad för två fack, kommer det att finnas en skiljevägg inuti med ett annat åtkomsthål. För honom måste du installera ytterligare två rack. Ovanifrån är racken sammankopplade med en bar. Den resulterande ramen blir basen på kenneltaket.
 • Den färdiga ramen är mantlad med en bräda eller träpanel, och stängerna måste förbli inne i huset. De kommer fortfarande att behövas när väggarna är fodrade med isolering. I detta skede spikas en invändig skiljevägg från brädet och omedelbart skärs ett hål på två väggar med en elektrisk sticksåg.
 • Takstrukturen i ett varmt hus skiljer sig från den vanliga kalla strukturen. Även när det gäller gavelversionen måste du offra det inre utrymmet genom att installera ett tak inuti kenneln. Så, en plywoodbit är fäst vid ramställens övre band, precis under ramens botten. Detta blir taket. Ovanpå plywooden bildades ett urtag, kantat med en stång i den övre remmen. Här läggs takmaterial, sedan skum eller mineralull, återigen takmaterial och ett annat ark av plywood spikas på ramen uppifrån. Resultatet är ett varmt laminerat tak som ligger mellan stängerna på ramen på fjäderbenens övre kant.
 • Det är ingen mening att skapa ett gaveltak för en isolerad hundhund, eftersom det inre utrymmet fortfarande inte kommer att öka på grund av taket. För att bygga ett skjultak fästs takbjälkar från brädan på den övre ramen och bildar en sluttning mot bakväggen. Ovanifrån spikas en bräda på takbjälken, på vilka takmaterialet läggs.
 • De resulterande luckorna mellan taket och husets kropp är stängda med plattband. För att förhindra att värme släpper ut från hundhuset stängs manhålet med en presenning eller gummigardin. För att göra det tyngre kan du fixa lasten längst ner.

Men för närvarande är det för tidigt att haka på gardinen och taket, eftersom processen med väggisolering fortfarande ligger framför oss. Och vi kommer att hantera detta just nu.

Isolerar ett hundhus

Frågan om hur man isolerar hundkiosken borde inte vara ett problem, eftersom något värmeisolerande material klarar det. Mineralull eller skumstycken används vanligtvis.

Så låt oss komma igång:

 • Hundbåsens isolering måste tas på allvar, och först och främst lyfta den från marken. Kenneln vänds upp och ner. Bottenbrädorna spikades inifrån, så en ram av trä förblev utanför. Ett lager av takmaterial läggs inuti ramen. Isolering placeras ovanpå den och sedan takmaterial igen. Nu hamras hela lagret med ett bräde. För att höja den isolerade botten från marken till bottenramen spikas benen från träbitar med en sektion på 100x100 mm. De kan tillverkas med en höjd av cirka 100 mm.
 • Ett hundhus med en uppvärmd botten placeras på benen, varefter de fortsätter till väggarna.På bilden kan du se att isoleringen är fäst på insidan av väggarna. Efter att ha mantlat ramen med en bräda, förblev stänger inne i hundkojen och bildade celler. Det är här isoleringen sätts in på samma sätt som den gjordes på botten. Innerfodret kan vara av plywood eller OSB.

Nu kan du stänga dörren med en gardin, sätta på taket och måla båset med svag oljefärg eller öppna den med lack.

Eluppvärmning av ett hundhus

Naturligtvis är det bra att isolera hundbås för vintern. Det kan dock inte alltid vara tillräckligt. Att värma hundens hem när utetemperaturen sjunker under -30handla omC, elektriska värmare krävs.

Elektriska paneler för uppvärmning av bås

Panelvärmare är väl lämpade för uppvärmning av ett hundhus. Enhetens maximala uppvärmningstemperatur är 50handla omC. Hunden bränner sig inte på panelväggarna, så det är inte nödvändigt att täcka den med ett trägaller. Värmarens tjocklek är cirka 20 mm. Panelerna tillverkas i två storlekar: 590x590 mm och 520x960 mm. Värmare fungerar tyst.

Infraröd film

En utmärkt uppvärmd monter kommer att visa sig om en infraröd film läggs i väggarna under innerfodret. Den används vanligtvis när du anordnar en elektrisk golvvärme. Med början av svåra frost räcker det med att leverera elektricitet till filmvärmaren och det kommer att värma båsens väggar till 60handla omC. Hunden kommer att vara bekväm i frost och elförbrukningen är minimal.

Råd! En infraröd filmvärmare kan användas för att skapa ett varmt golv inuti båsen.

DIY värmare

Om en modern uppvärmd monter är för dyr för dig, erbjuds ett alternativ. En bit asbestcementrör skärs längs hundhuset. En lampskärm skärs ur en burk. Burkens storlek väljs så att den fritt går in i röret. Tennskärmen är fäst på en 40 W glödlampa. Den färdiga värmaren sätts in i röret, ledningen tas ut ur båsen och ansluts till nätverket via maskinen. Hela strukturen och kabeln måste skyddas så att hunden inte biter dem.

Videon berättar om hur man gör en hemlagad värmare för en hund:

Slutsats

Så det isolerade hundhuset är färdigt. Nu återstår det att installera det på sin plats, utrusta webbplatsen och starta hunden.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion