Hur man utrustar en kycklingkoja

Många sommarboende och ägare av privata hus håller kycklingar på sin gård. Att hålla dessa opretentiösa fåglar gör att du kan få färska ägg och kött. För att hålla kycklingarna bygger ägarna en liten ladugård, och detta är begränsat. Men med detta tillvägagångssätt kan man inte uppnå goda resultat. Om arrangemanget av kycklinghuset inuti är dåligt gjort, kommer inte ens den mest produktiva rasen av kycklingar att få en snabb ökning och god äggproduktion.

Arrangemanget av kycklinghuset börjar med utrymmets layout.

Det är inte nödvändigt att bygga i landet en skjul för kycklingar, om det redan finns uthus. Varje rum är lämpligt för ett kycklinghus, det viktigaste är att det måste vara ordentligt utrustat. Husplanering börjar med att bestämma antalet kycklingar. Tillåtet i 1 m2 fritt område för högst 2-3 fåglar. Och sedan beror deras antal fortfarande på rasen, eftersom individer skiljer sig åt i storlek och vanor. När du utrustar ett fjäderfähus måste du genast bestämma vilken tid på året kycklingarna ska hållas. För sommarfjäderfeavl, en vanlig icke isolerad ladugård. Med en kyckling året runt är hela rummet isolerat.

Under planeringen av hönshusutrymmet tilldelas ledigt utrymme för promenader. Kycklingar kan inte bara bo i en ladugård, och de måste gå. Promenader görs från ett metallnät sträckt över stolpar. Dessutom bör dess yta vara cirka 1,5 gånger större än själva skjulet. Gångavståndets höjd är cirka 2 m. Ovanför fågeln är täckt med ett nät för att förhindra att rovdjur når kycklingarna. Det är lämpligt att täcka en del av gångområdet med ett tak. Här kommer kycklingar att kunna gömma sig från sol och regn.

Råd! Under byggandet av en promenad nära huset bör cirka 30 cm av nätet grävas i marken. Kycklingar är mycket förtjusta i att gräva tunnlar och kan krypa ut under staketet.

Vi gör vårt eget interna arrangemang av fjäderfähuset

Nu kommer vi att försöka ge en detaljerad beskrivning, samt ett foto av arrangemanget inuti hönshuset med egna händer och börja med ladugårdsdesignen.

Vad man ska göra väggarna i fjäderfähuset

Bygg ett skjul för kycklingar från vilket material som helst. Du kan använda tegel, block eller sten, men för en så tung struktur måste du fylla i en remsfundament. Lättare, billigare och varmare är hönshusets väggar av trä. En sådan kycklingbod kommer att vara mycket lätt och kan installeras på en kolumnerad grund.

För att bygga en kyckling av trä slås en ram ned från en bar, varefter den är mantlad med träpanel, spånskiva eller plywood. Om fjäderfähuset är utformat för att hålla kycklingar året runt måste väggarna isoleras. Mineralull, lera med halm eller skum är lämpliga som värmeisolering för hönshuset.

Korrekt gjorda kycklinghusväggar bör ha fönster. Deras storlek beräknas i förhållande till golvet ungefär 1:10. Det är viktigt att försiktigt täta alla sprickor runt hönshusets fönsteröppningar för att undvika drag.

När kycklinghallen är helt klar behandlas väggarna med en lösning av kalk. Detta säkerställer träets säkerhet plus god desinfektion.

Fjäderfähusgolv

Hur är det rätt, bättre och från vad man ska göra golvet i hönshuset, bestämmer ägaren själv. Det viktigaste är att det är varmt.I allmänhet, om en kycklingbod är byggd på en remsfundament, är golvet vanligtvis gjord av lergods, lera eller betong, medan de inte glömmer att lägga vattentätning från takmaterial och värmeisolering under det övre golvet. När ramkonstruktion av ett trähönshus golvet slås ut ur brädorna. För anordningen av en sådan beläggning slås först ett grovt golv ned från vilket bräde som helst. Grus hälls ovanpå för isolering längs stockens höjd. Fjäderfähusets sista våning läggs från kantade brädor.

Råd! För att göra det lättare att rengöra i kycklinghuset rekommenderar fjäderfäbönder att täcka golvet med gammalt linoleum. Men om materialet är för mjukt kommer kycklingen att plocka utan problem.

Golven i fjäderfähuset är inte slutet på arrangemanget av denna del av ladan. Nu måste kycklingarna hälla strö... Först krossas golvet i kycklinghuset lätt med kalk och sedan hälls sågspån eller sand ovanpå ett lager på 5 cm. Du kan använda hö eller halm för sängkläder för kycklingar, men de blir snabbt våta och måste bytas ut varannan dag. På vintern läggs torv till sängkläderna för isolering, vilket resulterar i att dess tjocklek ökar.

Även under väggkonstruktionen är det lämpligt att utrusta kycklinghuset nära golvet med en öppningslucka. Genom det här fönstret är det bekvämt att kasta smutsig skräp ut ur huset.

Korrekt placering av sittpinnar i huset

När du ordnar ett fjäderfähus inifrån är det viktigt att göra bekväma sittpinnar, eftersom kycklingar tillbringar större delen av dagen på dem. Stolparna är gjorda av en stång med en sektion på 4x7 eller 5x6 cm. Stugorna ska vara bekväma för kycklingar. För tjocka eller tunna stolpar kommer fågeln inte att kunna förstå med sina tassar, och detta kommer att orsaka dess instabilitet. Även tunna sittpinnar kan hänga under kycklingarnas vikt om de inte samtidigt sitter på den.

Vid tillverkning av stolpar för kycklingar behandlas virket med ett plan för att ge det en rundad form. Därefter slipas arbetsstyckena med sandpapper. Färdiga sittpinnar ska vara släta, fria från skarpa utsprång och grader.

Råd! Bra kycklingstavar kommer från de nya spade sticklingar som finns tillgängliga i butiken.

När vi utrustar sittpinnar i ett fjäderfähus väljer vi alltid deras optimala läge. Stolparna kan fästas horisontellt eller vertikalt i form av en stege, och strukturens utseende har inget att göra med den. Den första typen av plats anses vara den mest bekväma för kycklingar, men en sådan abborre tar upp mycket utrymme i hönshuset. Den andra typen av arrangemang väljs för mycket små hus. Den vertikala roosten sparar utrymme inne i coop, men fåglarna känner obehag på det.

Att sätta upp sittpinnar i ett fjäderfähus kräver korrekt längdbestämning. Cirka 30 cm ledigt utrymme tilldelas på stolparna för varje kyckling. Vidare bestäms sittpinnarnas längd av antalet fåglar. Stolparna är fästa minst 50 cm från golvet. När du placerar abborre för kycklingar horisontellt, tas den första stolpen bort från väggen med 25 cm, resten fixeras med ett steg på 35 cm.

Installation av kycklingbon

Under installationen av boet försöker de välja en avskild mörk plats utan drag inne i hönshuset. För att kycklingen ska känna sig trygg och ligga lugnt måste strukturen vara stabil. Det är viktigt att bonna är rymliga. För att göra detta är de gjorda 40 cm djupa. Bredden och höjden på boet är minst 30 cm. Inuti måste ett strö av halm eller sågspån hällas. Du kan använda hö.

Kycklingbon är vanligtvis av trä. Du kan göra dem av brädor eller slå ner en ram från en bar och sedan hölja den med plywood. Färdiga bon kommer att erhållas från valfri behållare eller låda av lämplig storlek. Det är också värt att tillhandahålla en liten stege i form av en stege. Den installeras vid varje bo så att kycklingen fritt kan komma in och ut.

När det gäller kvantitet räcker vanligtvis ett bo för fyra lager. Även om det idealiskt, till exempel för 20 kycklingar, är det önskvärt att ge 10 platser för äggläggning.

Uppmärksamhet! Alla bon inne i kycklinghuset ligger på en höjd av minst 50 cm från golvet.

Matare och drickare för kycklingar

Inuti det utrustade fjäderfähuset är det också viktigt att förse matare och drickare ordentligt. Försök att vara uppmärksam på kycklingarnas vanor på sommaren. Fåglar gräver ständigt marken på jakt efter mat. Så det är bättre att strö kornet på golvet. Kycklingar plockar mat även under kullen.

På vintern kommer naturligtvis mycket mat att försvinna i kullens stora tjocklek och med tiden kommer det att ruttna. Under denna period bör kycklingboden vara utrustad med matare. De köps eller tillverkas på egen hand. Butiksmatare med nätdelning har visat sig vara värd. Kycklingen kryper bara med huvudet mot aktern och kan inte dra ut den därifrån. Med egna händer gör fjäderfäbönder matare för kycklingar av skrotmaterial. Avloppspvc-rör med armbågar är inte dåliga för dessa ändamål. De är fixerade i flera bitar sida vid sida mot väggen. Ett exempel på en sådan matare visas på bilden.

När du ordnar ett kycklinghus inuti med egna händer är det viktigt att skaffa dryckeskålar. Fjäderfäbönder placerar vanligtvis en gammal kruka eller liknande behållare för kycklingarna. Du kan göra detta, men vattnet måste bytas ofta. Nackdelen med en sådan drickare är att det är trängsel. Vattnet blir snabbt förorenat, varefter det kan drickas.

Det är bäst att installera butiksdrinkare eller tillverkade av plastflaskor inuti kycklinghuset. Som i fallet med mataren når kycklinghuvudet bara vattnet. Sannolikheten för att släppa dropp i drinkaren är minimal.

Att organisera en badplats inne i huset

Genom att genomföra det interna arrangemanget av kycklinghuset är det nödvändigt att ta hänsyn till att fåglar är mycket förtjusta i att simma. Kycklingar rengör fjädrarna i dammet. Det är möjligt att ordna sådana bad inne i huset på vintern. För att göra detta, lägg ett grunt tråg eller en annan fri behållare, halvfylld med träaska. Att bada är inte bara en fågels infall. Kycklingens kropp är biten av löss och andra parasiter. Flytande i askan rengör fågeln inte bara fjädrarna utan blir också av med oinbjudna gäster.

Nettogång för fjäderfä nära kycklinghuset

Bra promenader är viktigt inte bara för kycklingar utan också för ägaren själv. En fågel som går runt gården kommer att plocka allt som växer i trädgården. För att skapa ett enkelt staket räcker det att köra 4–6 stålrörshyllor nära kycklinghuset och täcka sedan sidorna och toppen med ett metallnät. De fäster en promenad från sidan av ingångsdörrarna till hönshuset. Här fäster de också ett tak för att skydda sig mot regnet.

Husventilation

Ventilation behövs för luftutbyte inne i kycklinghuset. Normal ventilation kan användas, men på vintern blir huset mycket kallt genom öppna dörrar. Det är optimalt att skapa ett försörjnings- och avgassystem för ett hönakoj av två plaströr. Luftkanalerna släpps ut genom husets tak som visas i diagrammet. Avgasröret är monterat under taket och leder det över takryggen. Tilluftkanalen sänks ner till hönshusets golv och lämnar ett mellanrum på 20–30 cm. Högst 40 cm sticker ut över husets tak.

Konstgjord och naturlig belysning av fjäderfähuset

Under dagen belyses coop av naturligt ljus genom fönstren. Men dagsljus höns inte tillräckligt, och slaktkycklingar äter i allmänhet även på natten. Att installera konstgjord belysning inuti huset hjälper till att säkerställa kycklingarnas komfort. För dessa ändamål är lysrör, som ger ett vitt sken, idealiska. På vintern kan du dessutom skruva in kraftfulla röda lampor. De hjälper till att höja lufttemperaturen inuti hönshuset till ett positivt märke.

Videon berättar om fjäderfähusets interna arrangemang:

Resultat

Så vi tittade på hur man utrustar en kycklingkoja hemma. Om du följer dessa enkla regler kommer du att kunna odla friska kycklingar som ger din familj färska ägg.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion