Hur man gör en jordgubbssäng

Vissa trädgårdsmästare anser att jordgubbar är en kräsen växt som kräver särskild vård, andra hävdar att kulturen kan växa under alla förhållanden. Hur som helst, det kommer att kräva mycket ansträngningar för att få en generös skörd. Buskar börjar planteras i augusti och avslutas i september. Vid denna tidpunkt bör platserna redan vara förberedda. Hemma kan du använda olika jordgubbssängar, men den framtida skörden beror på hur de ordnas.

Var är det bättre att bryta en trädgård

Jordgubbar och jordgubbar odlas bäst i ett väl upplyst område. Växten älskar ljus och värme, men om en sådan plats ligger i ett lågland är det inte önskvärt att bryta en säng här. Faktum är att jorden i låga områden kan frysa igenom även på våren, vilket hotar växten med döden.

Plats sängar för plantering av jordgubbar påverkar även bärens smak. Även om kulturen älskar ljus kan den också planteras i ett skuggat område. Mogna bär tar upp lite socker, men de får mer smak. En sådan gröda är idealisk för konservering av sylt, torkberedning och annan bearbetning. Om jordgubbar bara odlas för ny konsumtion planteras de i solen. Bären mognar mindre aromatiska men med en större ansamling av socker.

Uppmärksamhet! Jordgubbar och jordgubbar tillhör den "rosa" familjen och bör inte planteras bredvid deras släktingar.

Du kan inte bryta jordgubbsängar på platsen där representanter för denna familj växte upp förra året. Växter drar samma näringsämnen från jorden förutom vanliga skadedjur. De flesta av dem vilar i jorden och med vårens början vaknar de och börjar förstöra en ny gröda. Fruktträd har en dålig effekt på jordgubbar: äpple, körsbär, aprikos, plommon etc. Det är inte önskvärt att vildros och fågelkörsbär blommar i närheten. Om hallon, björnbär, jordgubbar eller rosor har vuxit på platsen under de senaste åren måste plantering av jordgubbar på denna plats överges.

Regler för sittplatsberedning

Jordgubbar planteras oftast helt enkelt i trädgården eller i trädgården utan att skapa vertikala sängar och andra komplexa strukturer. Denna metod är också effektiv om en enkel regel observerades när du förbereder webbplatsen:

  • Allt avfall tas bort från det område som avsatts för plantering av jordgubbar. I trädgården kan detta vara lövverk och små grenar.
  • Även om trädgården har plöjts på hösten grävs platsen åter med en spade till djupet av en bajonett.
  • Toppdressing görs med humus. Gödsel sprids med en skopa per 1 m2 sängar.

Efter markförberedelse på trädgårdsbädden är markeringar gjorda i form av remsor för plantering av jordgubbar.

Viktig! När du markerar sängarna är det värt att följa det rekommenderade avståndet mellan raderna. Förtjockad plantering av jordgubbar kommer att leda till minskad avkastning och växtdöd.

När du gör en säng för jordgubbar får du inte glömma bort fårorna som delar den. Överskott av regnvatten samlas i dessa spår. Jordgubbar älskar att vattna, men de tillhör inte fukt-älskande växter. Från ett överskott av fukt runt rotsystemet bildas röta med ett stort antal parasiter. Furrows kommer att leda överflödigt vatten från rötterna. Jordgubbsspåren bör inte grävas djupt.Växten växer långsammare, vilket påverkar grödans mängd.

Den färdiga sängen med jordgubbar ska visa sig vara på en dais. Mellanfåren fördjupas idealiskt med 25 cm, vilket räcker för bra dränering. Under skörden går en person längs dessa fåror. Hålets integritet med växten bevaras, men själva spåret kan inte brytas, annars bryts vattendräneringen.

Den optimala storleken på en jordgubbsbädd och planteringsregler

Så nu är det dags att lära sig hur man planterar en jordgubbsträdgård ordentligt. För att uppnå god avkastning följer vi följande regler:

  • Hålen gjorda för jordgubbsbuskar bör vara på ett avstånd av cirka 40 cm från varandra. Sådana parametrar ger fritt utrymme för god växtutveckling.
  • Bredden på remsan där jordgubbarna kommer att växa hålls inom 20 cm. En 30 cm bred får skärs mellan varje remsa. Resultatet är en 50 cm bred säng, bestående av en remsa och en fog.
  • Rändernas placering på platsen görs i riktning från öst till väst. Med denna plantering får jordgubbar enhetligt solljus.

När de har brutit en bädd för jordgubbar börjar de plantera växter. Detta bör göras noggrant för att inte skada rotsystemet. Efter att ha planterat alla buskar vattnas växterna med rumsvatten vid roten. Det är tillrådligt att inte blöta lövverket.

Viktig! Använd inte en slang eller vattenkanna för att vattna nyplanterade jordgubbar. Lös jord kommer snabbt att tvättas ut och buskar med rötter som inte har rotat kommer att förbli på trädgårdsytan.

Även för att spara utrymme bör jordgubbsbädden inte förtjockas med växter. Det täta arrangemanget av buskarna kommer att leda till deras långsamma utveckling. Värre om en av växterna blir sjuk. Med en nära plantering kommer sjukdomen omedelbart att spridas över alla planteringar. Dessutom måste man komma ihåg att jordgubbar på våren har en lång mustasch som kan flätas samman med varandra. Bevuxna fåror gör det svårt att rensa ogräs... Mustaschen kan av misstag huggas av med en hacka och till och med hakas på huvudbusken.

Det bör antas att alla jordgubbsängar håller högst fyra år. Därefter transplanteras buskarna till en annan plats. Under denna tid suger växterna ut alla näringsämnen från jorden och med ytterligare jordgubbeodling kommer avkastningen att minska och bären blir mycket små.

Låg jordgubbsäng av tysk teknik

Ovan undersökte vi det enklaste alternativet för att ordna en jordgubbsträdgård i trädgården eller i trädgården. Metoden anses vara enkel och prisvärd för nybörjare trädgårdsmästare. Men de enklaste bäddarna tillåter dig inte att få det maximala jordgubbeutbytet som växter kan ge. Nu kommer vi att överväga vilka andra tekniker för odling av jordgubbar som finns, och vi börjar med en tysk trädgård.

Detta system möjliggör tillverkning av lådor. Pärlor gjorda av brädor eller annat material är separatorer av remsor med jordgubbar i trädgården och installeras istället för furen. Det vill säga, du måste göra en säng med en bredd på 40 till 80 cm, bestående av en remsa jordgubbar och stänga den med sidor. Om sängen är gjord med en bredd på 80 cm och lite mer, kan jordgubbar planteras i två rader.

När du tillverkar en låg jordgubbssäng med tysk teknik tas följande steg:

  • På sajten appliceras markeringar på rutan. Denna plats rensas från skräp och ogräs.
  • Lådan skjuts åt sidan. Vid detta tillfälle avlägsnas ett 40 cm djupt skumdjup. Ett staket installeras i den resulterande fördjupningen. Gropens botten är täckt med organiskt avfall som kan förfalla. Du kan använda små trädgrenar, tidningar, majsstjälkar etc.
  • Ovanifrån täcks organiskt material med ett lager av bördig jord, varefter trädgårdens yta planas. Jordgubbar planteras i rader, vars antal beror på staketets bredd. En rad är gjord i smala lådor.Om staketets bredd tillåter dig att göra flera rader, görs en 50 cm bred fure mellan dem.I slutet av plantering av alla jordgubbar, läggs tegel eller kakelvägar i dessa områden.

Närvaron av staket på jordgubbar har en positiv effekt inte bara på grödans mängd utan också på underhållet av växterna. Trädgårdsmästaren får fri tillgång till varje buske. Detta gör det lättare att vattna, ogräs, gödsla och andra växtvårdsprocedurer. Staket tillåter inte att jorden eroderar under regnet, och krypande ogräs tränger in i jordgubbsträdgården. Om växterna i samma staket är sjuka kommer sjukdomen inte att kunna infektera angränsande planteringar. Jordgubbssängpärlan löser problemet med mustaschstrassel. De är inte sammanflätade, vilket är fallet i en vanlig trädgård.

Trots närvaron av staket är det fortfarande nödvändigt att vattna låga jordgubbsbäddar med en speciell teknik. När du använder en trädgårdsvattenkanna utförs vattning i en cirkelrörelse, vilket undviker erosion av jorden nära busken tills rötterna dyker upp. Du kan göra den här processen med en slang. I det här fallet lindas en trasa runt änden som kan passera vattenbrunnen. Bevattning utförs vid roten av växten.

Slarvig vattning av trädgårdsbädden med en slang med en diffusor kommer att urholka jorden under buskarna och på stigarna. Som ett resultat får du ett staket med en massa växter blandade i leran.

Videon berättar om varma sängar för jordgubbar:

Några andra idéer för att ordna jordgubbsängar

Förutom att uppnå huvudmålet att få en skörd kan jordgubbsbäddar vara en bra dekoration för gården. Växter är idealiska för vertikal trädgårdsskötsel, samtidigt som du kan festa på läckra frukter. Nu kommer vi att titta på fotot av jordgubbsängar med egna händer och bekanta oss kort med tekniken för deras produktion.

Höga sängar

Att göra höga sängar för att plantera jordgubbar kan du använda valfritt trä eller plast lådor... De kan till och med placeras på gården istället för blomsterrabatter. Tack vare gallerstrukturen har lådbäddarna utmärkt dränering.

Vertikala sängar

Om det bara finns tillräckligt med utrymme i trädgården för att odla basiska grönsaker, bygger de i trädgården vertikala sängar för jordgubbar, så att du kan plocka bär utan att böja, stå upprätt. Eventuella behållare tas som grund, vare sig det är blomkrukor eller skurna. plastflaska... De är fästa vid vilken vertikal struktur som helst. Ett nätstängsel fungerar bäst, men du kan använda en torr trädstam, ladugård etc. En jordgubbe planteras i varje kruka, där den bär frukt hela sommaren.

Populära vertikala sängar av PVC-avloppsrör. Med tees, armbågar och kors kan du montera en hel vägg med växande jordgubbar. Rör med en diameter på 100 mm är täckta med bördig jord, hål skärs ut i sidoväggarna där buskarna planteras.

I videon kan du se vad en vertikal bädd av ett rör representerar:

Träpyramid

Jordgubbsängar, placerade på en träpyramid, ser vackra ut. En tre- eller fyrkantig pyramid slås ner från en bar och brädor, där celler är utrustade på sidoväggarna för jord med växter. Strukturen kan installeras på gården istället för en blomträdgård.

Vertikal väska

När trädgårdsmästaren har en fråga, hur man gör sängar under jordgubbar, om det inte finns några byggmaterial till hands, kommer vanliga tygpåsar vara en väg ut ur situationen. Du kan sy dem själv av slitstarkt tyg, säckväv eller geotextil. Varje påse är fylld med jord och fäst vid vilket vertikalt stöd, som gjordes med blomkrukor. Jordgubbar planterade i påsar är bekvämt fria från ogräs. Vattna växterna genom den övre övre delen av påsen.

Bildäck pyramider

Gamla bildäck är fantastiska pyramidformade jordgubbsängar. Endast för detta måste du samla däck med olika diametrar och på ena sidan klippa sidohyllan nära slitbanan. Från och med det största däcket, viks en pyramid som fyller utrymmet med bördig jord. När strukturen monteras planteras 4–5 jordgubbar i varje däck.

Uppmärksamhet! Däck är inte ett miljövänligt material. För att bibehålla ett högt utbyte av jordgubbar måste marken från däcken bytas vartannat år.

Om det var möjligt att hitta däck av bara samma storlek, viks de helt enkelt en efter en, fylls med jord, ett fönster skärs på sidan av slitbanan, där jordgubbar planteras.

Slutsats

Nu när du vet hur man gör jordgubbsbäddar ordentligt kan du prova att odla läckra bär på sommaren. Låt den första skörden inte vara för generös, med upplevelsen kommer allt att fungera.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion