Hur man gör plana skifferbäddar

Fäktning trädgårdssängar allt material till hands. Framför allt gillar ägarna till förortsområdet skiffer. Billigt material gör att du snabbt kan bygga sidorna och designen är slät och snygg. Varje person kan skapa skifferbäddar med egna händer, du behöver bara ha tålamod och ett verktyg.

Funktioner av asbestcementmaterial

Innan du börjar skapa skifferbäddar måste du bekanta dig med egenskaperna hos detta material. Lakan kan användas för att göra sängar i växthuset och i trädgården. Asbestcement tål alla miljöförhållanden utom exponering för höga temperaturer. Men knappast någon tänder en eld direkt vid sidan av trädgården.

Oftast finns vågig skiffer i en sommarboendes lager. Detta kan vara ett gammalt tak som täcker från ett hus eller skjul. För stängsel är detta material bättre lämpligt än platta ark. Asbestcementskiffer är ett ömtåligt material och vågor bildar ett slags förstyvningsribbor. Det är viktigt att installera det korrekt här. Om en sådan skiffer väljs för trädgårdsbädden är det bättre att skära den i remsor över vågen. Fragmenten kommer att vara kortare än från arket, lösa i längden, men mycket starkare.

Helst erhålls plana sidor om du använder en platt skiffer för sommarstugans sängar. Man måste dock vara beredd på att sådana väggar kommer att bli ganska ömtåliga. Det är optimalt att förstärka sidans omkrets med trä- eller metallpinnar som drivs i marken. Det är bättre att fästa hörnens hörn med metallhörn och bultar. Fogarna på plana sektioner kan anslutas med en metallremsa och samma bultar.

Viktig! Asbestcementskiffer anses vara ett takmaterial. Platta och korrugerade ark kan ha olika tjocklekar, vikter, storlekar och till och med färger.

Skiffer som material för trädgård stängsel har sina fördelar:

 • snarare inte tungt material gör att du snabbt kan bygga sidor;
 • skiffer är resistent mot eld, extrema temperaturer och fukt;
 • korroderar inte och ruttnar inte;
 • livslängden är inte mindre än tio år;
 • arket är lätt att bearbeta;
 • färdiga staket får estetisk tilltalning.

Den stora nackdelen är materialets bräcklighet. Ark är rädda för stötar och tunga laster. Asbestcement är inte rädd för eld, men från långvarig exponering överhettas det och spränger i små bitar.

Råd! Det är bättre att använda skifferbäddar i ett växthus eller i en grönsaksträdgård för att plantera ettåriga växter.

Djupt grävda staket låter inte skadedjur i trädgården och förhindrar också penetrering av krypande rötter ogräs... Men tunna lakan har egenskapen att snabbt värmas upp i solen. Från detta avdunstar fukt snabbt från trädgården, vilket tvingar trädgårdsmästaren att vattna oftare.

Det finns en åsikt att skiffer begravd i marken är skadlig för växande växter. Det är faktiskt så. Asbest som finns i materialet frigör giftiga ämnen som förorenar jorden under nedbrytning.

Detta problem kan lösas om landsängarna är inhägnad med skiffermålade från fabriken. Som en sista utväg kan lakan målas på egen hand med akrylfärg eller flytande plast.

Säker att arbeta med skiffer

Att arbeta med varje typ av byggmaterial har sina egna egenskaper. Asbestcementplåt är lätt att bearbeta men farligt för människors hälsa.Kapning av lakan i remsor för kantning av sängarna måste göras med en kvarn. Stora mängder damm som innehåller små partiklar av asbest kommer in i andningsorganen och ögonen hos en person, vilket kan orsaka allvarlig sjukdom. Var noga med att använda andningsskydd och skyddsglasögon vid kapning av skiffer. Det är tillrådligt att vara uppmärksam på vindriktningen så att dammet transporteras bort.

Efter att alla remsor skurits måste asbestcementdammet kasseras. Annars kommer vinden att blåsa den runt dacha-gården, plus jorden kommer att vara förorenad där skärningen skedde.

Att göra en hög säng av platt och korrugerad skiffer

Så, låt oss ta en närmare titt på hur höga sängar från skiffer på deras sommarstuga. Du kan använda korrugerade och platta ark, och vi kommer att börja överväga tillverkningsprocessen med den första typen av skiffer.

Så det finns korrugerade lakan från vilka du vill skapa ett staket:

 • Vi börjar arbeta med att markera ränder över vågorna. Det är bekvämare att rita skärlinjerna på skiffer med krita. Remsans höjd bestäms av sängens syfte. Vanligtvis räcker det för brädet att skjuta ut från 15 till 30 cm över marken. När du använder "varm säng" -teknik ökar brädans höjd till 50 cm. Ungefär samma start ska lämnas i marken så att sidorna är stabila.
 • Längs de markerade linjerna skärs remsor för skifferbäddar med en kvarn. Först görs skär i arkets kanter så att hörnen inte bryts av. Därefter skärs huvudbladet längs markeringarna.
 • De färdiga remsorna grävs vertikalt längs omkretsen av den framtida sängen. Marken på båda sidor av brädet är väl komprimerad. För tillförlitlighet är varje del av remsan förstärkt med en pinne som drivs i marken.

Vid detta är det vågiga skifferstaket klart, du kan somna i marken.

Sängarna är gjorda av platt skiffer med ett liknande system. Samma markeringar appliceras, skärning utförs med en kvarn, men processen att sammanfoga arken är annorlunda. Om korrugerade skiffer helt enkelt grävs i marken förstärks dessutom arken av platt asbestcementmaterial med metallfogar. Bilden visar hur två ark med platt skiffer ansluts med hjälp av ett metallhörn. Fogarna på raka sektioner är anslutna med metallremsor. Alla anslutningar bultas ihop och målas sedan för att skydda mot korrosion. Ytterligare arbete är detsamma som i versionen med vågigt skiffer.

Funktioner för att ordna en hög säng

Så, skifferstaketarna är klara, det är dags att göra trädgården själv:

 • Först väljs ett bördigt jordlager inifrån tillsammans med gräset, men de kastas inte bort utan läggs åt sidan. Botten tappas och vattnas lätt med vatten.
 • Nästa lager läggs från träavfall. Dessa kan vara små grenar, träspån etc.
 • Ett lager avfall från vilken vegetation som helst hälls ovanpå. Allt detta ströts med torv och den tidigare borttagna bördiga jorden med gräs läggs ovanpå.
Uppmärksamhet! Att lägga jorden med gräs utförs med den gröna massan nere och med rötterna uppåt så att vegetationen förfaller.

När du lägger innehållet i en hög säng rekommenderas det att vattna varje lager med vatten. Fukt kommer att påskynda nedbrytningsprocessen av organiskt material.

När du bygger höga sängar är det dags att komma ihåg skifferets skörhet. En stor jordmassa kan krossa staket. Om brädans höjd överstiger 40 cm dras motsatta remsor ihop med galvaniserad tråd. Hur detta görs visas på bilden. Om stödpinnarna endast installeras på utsidan av staketet, måste hål borras i skiffern och tråden måste dras igenom dem.

Inuti en hög säng, inhägnad med skiffer, är jordtemperaturen 4-5handla omMer än i trädgården. Detta gör att du kan odla tidiga grönsaker och rotgrödor. Ibland sätter trädgårdsmästare dessutom trådbågar och sträcker filmen. Det visar sig vara ett utmärkt växthus med bördig jord.

Videon visar skifferbäddar:

Arrangemang av gångar

Om det finns många höga sängar i sommarstugan är det viktigt att ta hand om gången. Förutom platsens estetiska utseende förstärker gångarna staketet. Först och främst är jorden mellan intilliggande bäddar väl ramad. Ytterligare registrering beror på kapaciteten hos ägaren. Banor är gjorda av betong, utlagda med beläggningsplattor etc.

Här är i princip alla hemligheter angående frågan om hur man gör skifferbäddar i din sommarstuga. Arbetet är, som du kan se, inte komplicerat, men fördelarna kommer att ses i mängden skördad skörd.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion