Senap och vinäger från Colorado potatisbaggen: recensioner

Alla trädgårdsmästare känner till Colorado-potatisbaggen.

Ingen tomt med potatis, tomater eller äggplantor har förbises av denna randiga bladbagge. Därför är sommarboende ständigt uppfinnande eller letar efter pålitliga sätt att bekämpa denna skadliga skalbagge. Bland de viktigaste metoderna är:

 • kemisk;
 • agrotekniska;
 • biologisk;
 • recept av folkvisdom.

Idag kommer vi att fokusera på den sista punkten. Faktum är att många potatisodlare undviker användningen av kemiska gifter, de kan ofta inte uppfylla alla kraven inom jordbruksteknik. Därför är den randiga skalbaggen irriterande. En annan obehaglig förmåga hos Colorado-skalbaggen för sommarboende är att den snabbt blir van vid moderna droger. Därför försöker de förgifta Colorado-potatisbaggen med olika kompositioner.

Brinnande botemedel mot bladbaggen

Senapspulver och bordsvinäger är populära ingredienser bland sommarboende. Det bör dock sägas genast att folkreceptet skrämmer bort det vuxna skadedjuret och dess larver och inte förstör.

Senap mot Colorado-potatisbaggen används ensam och blandas med olika ämnen. Det hjälper till att eliminera inte bara ovannämnda skadedjur från trädgården utan också andra oönskade insekter. Dess förmåga att växa snabbt, att rensa marken för sårskorpa och patogen phytophthora sparar planteringar från malar, trådmaskar och sniglar.

En viktig egenskap är senaps miljövänlighet. Det sås som en grön gödsel, används vid matlagning och för att skydda grönsaksbäddar. Du kan förgifta Colorado-potatisbaggen med senap med torrt pulver, vilket är lätt att köpa i butikskedjan.

Dry Mustard vs. Colorado Beetle

Torr senap är väldigt lätt att använda, och dess åtgärd gör att du kan hantera skadedjur över ett stort område. Hur fungerar senap mot parasiter? Det utstrålar en lukt som är obehaglig för skalbaggar och skrämmer dem bort från trädgården. Colorado potatisbaggelarver gillar inte den bittera smaken av senapspulver. Därför lämnar de bladen som senapspulver hälls på.

Ett komplext recept krävs inte för att applicera torrt senapspulver. Du köper råvaror i rätt mängd, sprider dem på platser där skadedjur ackumuleras och i gångar. Strö sedan plantorna väl. Exponeringstiden för pulvret är upp till 4 dagar. Vid denna tid kommer larverna att lämna växterna och de vuxna kommer att kringgå dem. För att förbättra ämnets effekt används olika formuleringar med senap. Senaps- och vinägerreceptet fungerar bra.

Kombinationen av dessa komponenter förbättrar produktens verkan och gör att du kan bli av med Colorado-potatisbaggen snabbare och mer tillförlitligt. Skalbaggen utvecklar inte immunitet mot blandningen eller mot enskilda komponenter, så kompositionen fungerar alltid.

Använd en blandning av komponenter

Inte bara senap har en specifik arom, men ättika har också en karakteristisk skarp lukt. Det viktigaste är att observera proportionerna av komponenterna i blandningen av senap och vinäger mot Colorado potatisbaggen.

Viktig! Vid tidpunkten för beredning av kompositionen, vidta försiktighetsåtgärder, eftersom vinäger kan skada din hälsa.

Det finns flera recept med tillsats av ytterligare ingredienser för att förbereda blandningen för att bekämpa Colorado-parasiten.

Den enklaste ser ut så här:

 1. För 10 liter lösning, ta en påse senapspulver (100 gram) eller 4 matskedar.
 2. Tillsätt 100 ml bordsvinäger (9%).
 3. Blanda ingredienserna väl.
 4. Späd blandningen med vatten (10 liter) och blanda igen.
Viktig! Utför proceduren med handskar så att kompositionen inte kommer på dina händer.

Den andra versionen av kompositionen är lite annorlunda i beredningsmetoden och andelen komponenter. För det, ta dubbelt så mycket torrt senapspulver (200 g), späd i en hink med vatten (10 liter) och låt stå i 12 timmar för att infunderas. Tillsätt sedan bordsvinäger (150 ml). Om i den första versionen en blandning av senap och vinäger späddes med vatten, blandar vi nu inte dessa ämnen i början av beredningen.

För att förbättra läkemedlets effekt lägger många trädgårdsmästare malurt, infusion av vitlök eller lökskal, terpentin till den.

[get_colorado]

Malurt, terpentin, senap, vinäger från Colorado-potatisbaggen har en stark effekt när den används korrekt. Hur applicerar jag den beredda lösningen? Sprutning av buskarna kommer att vara det mest acceptabla sättet. Behandlingen bör påbörjas i början av topparna och vid tiden för ökningen av antalet randiga skadedjur.

Vissa förhållanden måste iakttas för att uppnå maximal effekt:

 1. Börja spruta på kvällen. Vid den här tiden avtar värmen, solens aktivitet minskar. Växter får mindre stress och senap kommer inte att förlora sina fördelaktiga egenskaper från direkt solljus.
 2. Välj en varm och lugn kväll. Kompositionen passar bra på växter och sprutas inte utanför sängarna. Och värmen hjälper komponenterna att bättre visa deras effekt.
 3. Behandla regelbundet. Sista gången är tre veckor före skörden.
 4. Kompositionen måste användas inom 3 timmar efter beredning. Annars är det värdelöst.
 5. Om det regnar efter sprutning måste du upprepa behandlingen. Droppar vatten tvättar lösningen från buskarna och dess effekt upphör.

Kompositioner används inte bara för sprutning av potatisryggar utan också för vattning.

Recensioner av trädgårdsmästare

Elena Sergeevna, Pavlodar
Utan potatis på platsen på något sätt. Detta är den mest grundläggande skålen i vår familj. Därför måste Colorado-potatisbaggen kämpas ständigt. Jag köpte alla typer av gift, hela familjen samlade frossiga parasiter - effekten var mycket svag. Nu strö jag med senap och vinäger. Kostnaden för sådan bearbetning är mycket mindre, men resultatet är bättre.

Alexander Maximov, Krasnodar stad
Jag är en trädgårdsmästare med liten erfarenhet. Han började bearbeta potatis med folkrättsmedel på råd från grannar i landet. Jag spädar senapspulver, tillsätt vinäger och malurt - kompositionen för sprutning är klar. Ibland ändrar jag till och med proportionerna lite. Men det fungerar fortfarande. Nog en gång i veckan. Jag kommer på helgen, bearbetar och tills nästa besök överlever potatisarna perfekt. Det är viktigt här att mina grannar regelbundet sprutar sängarna så att skalbaggen inte flyttar från en plats till en annan.

Slutsats

När du bekämpar Colorado potatisbaggen det måste komma ihåg att den största skadan orsakas av skadedjurets larver. Därför bör du inte dra med hjälp av det valda sättet. Folkrecept är säkra för både människor och den omgivande naturen. Därför kommer deras användning inte bara att bli av med den frossiga parasiten utan skadar inte heller.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion