Tomatriddle: egenskaper och beskrivning av sorten

För att säkerställa en generös och varierad skörd planterar trädgårdsmästare flera sorter av grönsaker. Och naturligtvis försöker alla skörda tidigt. För detta ändamål väljs tidigt mogna tomater. Zagadka-tomatsorten är bara optimal för både erfarna och nybörjare sommarboende.

Kännetecken för sorten

Avgörande buskar av tomatkulturen Zagadka bildas av starka och kraftfulla stammar. På det öppna fältet växer tomater till en höjd av cirka 50 cm och i ett växthus kan de stiga med 60 cm. Dessutom är buskarna formade i en ganska kompakt form. Ovanför det femte eller sjätte bladet växer det första klustret, på vilket cirka fem till sex frukter är bundna. Tomatriddle ger praktiskt taget inte styvbarn.

En särskiljande egenskap hos Riddle-tomatsorten är tidig mognad. Från ögonblicket av groddning av frön till skörd passerar 85-87 dagar.

Ljusa röda gåttomater mognar i en rund form, något ribbade nära stjälken (som på bilden). Massan av en tomat som odlas i ett öppet fält är cirka 80-95 g, och i växthus kan en grönsak gå upp i vikt cirka 112 g. Köttmassa av tomater Gåten smakar gott. Grönsaker har en tät hud som inte spricker, så tomater transporteras utmärkt över långa sträckor.

Det genomsnittliga utbytet av Zagadka-sorten är cirka 22 kg per tomt per kvadratmeter. De första mogna tomaterna av Riddle-sorten dyker upp tidigt till mitten av juni. Tomater behöver inte särskild uppmärksamhet under tillväxtprocessen.

Växande tomater

Riddle-sorten växer bra på skuggiga platser, och det är bättre att plantera plantor i öppen mark eller i ett växthus.

Plantering av frön

Om planteringsmaterial från en välkänd tillverkare används, finns det inget behov av att utföra speciell utsädesberedning. Såning av frön i en låda rekommenderas i slutet av mars.

Plantor växande stadier:

  1. En behållare med bördig jord förbereds. Lådans tillräckliga höjd är 5-7 cm. I våt mark dras flera parallella fåror på ett avstånd av 2-4 cm från varandra.
  2. Tomatfrön Riddle läggs ut i rad med ett steg på 1,5-2 cm. Om du planterar frön oftare kan du skada växterna när du planterar groddar. Kornen är lätt täckta med jord.
  3. Behållaren är täckt med transparent plastfolie eller glas och placeras på en varm plats. Den optimala temperaturen för groddning av frö är + 22-23˚ С.
  4. Efter ungefär fem till sex dagar gro frön och lådan placeras i ett upplyst område.
  5. När plantorna har två löv är det möjligt att plocka och plantera groddarna i separata koppar eller små behållare.

Ungefär två veckor innan du planterar plantor till platsen bör du börja härda det. För detta måste plantorna tas ut i det fria. Det är nödvändigt att börja med några minuter och gradvis öka härdningstiden. Inför transplantationen bör plantorna vara utomhus hela dagen. Plantor planteras Riddle endast när det är varmt väder och sannolikheten för nattfrost blir minimal.

Råd! Plantor måste transporteras försiktigt, groddarna ska inte skadas. Planteringsmaterialet får inte ligga i sidled.

Plantera plantor

Det är bättre att transplantera en molnig dag eller välja en tid på kvällen så att växten blir starkare över natten. Innan transplantationen måste jorden i kopparna fuktas något för att göra det lättare att ta bort plantorna och rötterna skadas inte.

Det rekommenderade schemat för plantering av planteringsmaterial är 6-8 buskar per kvadratmeter yta. Tomater bör inte störa varandra. Varje tomat av Riddle-sorten ska få maximalt ljus och luft. Därför placeras hålen i en rad med en stigning på 35-40 cm och lämnar 70-80 cm mellan raderna. Det bästa alternativet är att placera plantor i två rader (på ett avstånd av 35 cm) och lämna 70-80 cm på stigen.

Brunnar 15-20 cm djupa förbereds i förväg. Varje hål är helt fyllt med vatten och du måste vänta tills det absorberas. Tomatsorten Riddle tas ut ur behållaren, placeras i ett hål och lite kompost ströms runt växten. Plantan är täckt med jord och lätt komprimerad. Cirka en liter vatten hälls under varje buske. Omedelbart bredvid groden placeras en 50 cm hög pinne för att binda upp stjälkarna. Det rekommenderas inte att använda syntetiska trådar för att fixera tomater, eftersom de kan skada stjälkarna. Det mest lämpliga alternativet är ett hamprep.

Råd! Under veckan kan tomaterna inte vattnas, och efter två veckor är det tillrådligt att spudda plantorna.

Växthus i sängarna

Om det fortfarande är relativt svalt ute täcks planteringen av Riddle-tomater med folie tills det blir varmare. Detta görs så att plantorna rotar bra och inte lider av uttorkning. I ett växthus kräver plantor halva vattnet.

Råd! Filmen för att arrangera strukturen kan tas med transparent polyeten eller speciell agrofiber.

Agrofiber har flera fördelar: ett slitstarkt och pålitligt material, motståndskraftigt mot starka vindar, skyddar växter under kraftigt regn eller från starkt solljus, en slitstark duk som kan rengöras väl.

Som stöd kan du använda PVC-rör som är lätta att böja. Om dragband dras på duken blir det lätt att sätta in rör i dem. Sedan drivs pinnar in längs kanterna på tomatbäddarna och rören har redan satts på dem. Det är inte svårt att fästa strukturen över landningen. För att inte omedelbart ta bort duken kan du helt enkelt samla in den och öppna tomaterna.

Vattningsrekommendationer

Låt inte vatten tränga in i stammen eller bladen av tomater. Därför måste du vattna Riddle-tomaterna uteslutande vid roten. Dessutom är det tillrådligt att göra detta på kvällen, då mättar vattnet jorden väl och avdunstar mindre.

Innan frukten är härdad är det inte nödvändigt att bära bort vattning, det är bara nödvändigt för att förhindra att jorden torkar ut och sprickor uppträder i jorden.

Råd! Det bästa bevattningsalternativet är arrangemanget av ett droppsystem. Rör läggs längs raderna med tomater och vatten rinner under varje rot utan att falla på stammen eller bladen.

När du ställer in frukten av Riddle-sorten rekommenderas att vattna tomaten rikligt var 4-6 dagar. För att bättre absorbera vatten kan du lossa jorden något före vattnet. Att mulka jorden med halm eller hö förhindrar att jorden snabbt torkar ut.

Naturligtvis är klimatförhållandena i regionen också av stor betydelse för bildandet av bevattningsregimen.

Toppdressing av tomater

Under säsongen är det lämpligt att befrukta jorden tre till fem gånger. De viktigaste kraven är: att befrukta jorden i tid och inte överskrida dosen.

En och en halv till två veckor efter plantering av tomatplantor Riddle införs en lösning av ammoniumnitrat i jorden (10-20 g gödselmedel löses i 10 liter vatten).

Under blomningsperioden befruktas en bädd med tomater med en lösning av gödsel med Azofoska (för 10 liter räcker 20 g).

Därefter vattnas Riddle-tomaterna varannan vecka med mullein eller oorganiska lösningar (15 g ammoniumnitrat och 25 g kaliumsulfat tillsätts till 10 liter).

Sjukdomar i tomat

På grund av den tidiga mogningen av frukterna lyckas Riddle-tomaten undvika massinfektion med sjukdomar. Därför krävs ingen speciell profylax eller användning av speciella kemikalier.

Zagadka-tomatsorten är ett utmärkt val för trädgårdsmästare som är vana att plocka mogna tomater i mitten av juni.Tack vare de enkla reglerna för vård kommer även nybörjade trädgårdsmästare att skörda en anständig skörd.

Recensioner av trädgårdsmästare

Svetlana Andreychik, Gomel
Tomatoes Riddle är en ny sort för mig. Jag planterade plantor i öppen mark i slutet av maj (jag var rädd för sena frost). Därför skördades den första grödan i juli. Men ändå gillade jag verkligen tomaten, speciellt eftersom det inte var nödvändigt att nypa. Läckra köttiga frukter glädde vår familj under mycket lång tid.
Ilya Sergeev, Rostov vid Don
Jag håller med om att denna Riddle-sort inte kräver mycket uppmärksamhet. Men i allmänhet gjorde tomaterna inte så mycket intryck. Gourmeter Ett mysterium är inte förvånande. Jag planerar inte att plantera fler tomater av Riddle-sorten.
Stepan Nosov, Belgorod
Jag planterar en tomatriddle på platsen för tredje säsongen. Jag är nöjd med sådana fördelar med sorten: det finns inget behov av att nypa, tomaterna mognar i kluster på en gång, de blir inte sjuka. Han började plocka upp lite omogna frukter så att de kunde nå rummet. Men tomaterna på busken får mer näring. Tomater av Riddle-sorten lagras perfekt, nästan 4-6 veckor. Smaken är utmärkt och storleken är lämplig för konservering.
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion