Tomatvarianter av sibiriskt urval med foton och beskrivningar

Tomater odlas i alla trädgårdar och fruktträdgårdar. Alla älskar tomat för deras smak. Alla vet hur man lagar tomater. Men förmodligen inte alla vet om hälsofördelarna med tomater.

Användbara egenskaper hos tomater

De innehåller mycket vitaminer - ett välkänt faktum. Tomater innehåller lykopen, en mycket kraftfull antioxidant. Lykopen absorberas mycket bättre om tomaterna har kokats, krydda sallad med färska tomater med vegetabilisk olja, då absorberas lykopen så mycket som möjligt. Tomater har en positiv effekt på nervsystemet, eftersom de innehåller serotonin - "glädjehormonet" som kommer att rädda dig från depression.

Det höga järninnehållet skyddar hjärtat och blodkärlen från sjukdomar. Tomatens hud och frön förbättrar tarmens rörlighet. De som vill gå ner i vikt bör definitivt ha tomater i kosten. Kärleken till tomater är välförtjänt, vilket har lett till att de har blivit den vanligaste och mest odlade grönsaken i världen.

Fördelarna med sorter av sibiriskt urval

Varje år blir grönsaker av sibiriskt urval mycket populära bland trädgårdsmästare. Speciellt uppfödda sorter för Sibirien kännetecknas av sjukdomsresistens, högt utbyte och snabb mognad på en kort sommar, plötsliga temperaturförändringar och en liten mängd solljus. Trots det faktum att tomat är en termofil kultur, under förhållandena med ett kraftigt kontinentalt klimat, får trädgårdsmästare i Sibirien en anständig skörd av välsmakande, aromatiska frukter. Sibiriska tomater är lämpliga för Ural och mellanfilen Ryssland, för områden med riskabelt jordbruk, där sommaren inte heller njuter av ett överflöd av värme och sol.

Den framtida skörden beror helt på korrekt utvalda frön. Bestäm vilka krav du kommer att ställa för den framtida anläggningen:

  • Mognande termer;
  • Odlingsmetod;
  • Smakegenskaper;
  • Buskens form och höjd;
  • Produktivitet.

Så du har valt framtida tomater enligt dina kriterier och valt mest givande frön av tomater av sibiriskt urval. Tomater från sibiriska uppfödare är lämpliga för odling både i öppen och skyddad mark. Att odla utan skydd är ett riskabelt jordbruk, grödan beror för mycket på moderns nycklar. I ett växthus är skörden garanterad, mycket rikligare än på det öppna fältet och nästan tre veckor snabbare. Och tomater i teknisk mognad kan tas bort direkt från busken. Det är osannolikt att du kommer att se mogna stående tomater i det öppna fältet. Men det är i början av sommaren som kroppen vill ha mer vitaminer.

Att ta hand om den framtida skörden börjar på våren, även på vintern, när det är dags att plantera frön för plantor. Härd fröna innan du planterar. Placera knappt kläckta frön i kylen i 12 timmar, ta bort dem och håll dem vid rumstemperatur under en dag. Så upprepa 2-3 gånger. Erfarna trädgårdsmästare hävdar att avkastningen ökar med 30-40 procent. Tomatplantor reagerar mycket positivt på god belysning och värme.Glöm inte att vända växterna, då sträcker de sig inte och blir starka. Hur man tar hand om tomatplantor, se videon:

I april - maj, genomför processen att härda unga växter. Öppna fönstret, ta ut lådorna med plantor på balkongen under dagen. När växterna har nått en höjd av cirka 30 cm är de redo att transplanteras i växthusjorden. Plantera höga sorter och hybrider i rad eller förskjutna på ett avstånd av 40 - 60 cm. Förbered jordblandningen i växthuset i förväg. Tomater älskar sandig lerjord eller lätt lerjord.

Uppmärksamhet! Jordens sammansättning förbättras genom införandet av humus, ruttnad gödsel, torv.

Spill brunnarna med en lösning av kaliumpermanganat, något rosa i färg, innan du planterar.

Ytterligare vård består i regelbunden vattning, borttagning av styvbarn. Överdriv inte med vattning. Annars kommer du att sluta med vattna tomater som inte kommer att smaka gott och kommer att spricka. Vatten var 5: e dag. Att ta bort styvbarn är den viktigaste processen för trädgårdsmästare. Det är bäst att ta bort sidoskott som inte har vuxit till en storlek på 5 cm. Binda plantorna efter 14 dagar.

Sibiriska utsäde producenter

Agrofirms of Siberia: "Sibiriada", "Siberian Garden", "Seeds of Altai" har sin egen produktion, utför avelaktiviteter, ger grundläggande information om sorter, erbjuder sina kunder de bästa frön av sibiriska avelstomater. Trädgårdsmästare garanteras bra resultat.

Högavkastande tomatvarianter

Utan tvekan vill alla trädgårdsmästare få en rik skörd. uppmärksamma siberian tomater föder upp:

Abakan rosa

Abakan rosa

Lämplig för växthus, fruktstyp - sträckt. Fruktningen börjar 115 dagar efter groning. Tomater är stora, upp till 500 g, rosa massa. Tomatens form liknar mycket den välkända sorten. Bullhjärta... Massan har en behaglig smak, mer lämplig för sallader. Busken växer upp till 2 m.

Grand

Grand

Avser mellansäsongssorter, 110 - 120 dagar är nödvändiga för att frukt ska se ut. Tomater är välsmakande, aromatiska och väger upp till 350 g. Matlagningstillämpningar: Sallader. Växthöjd 55 - 60 cm.

Stolthet i Sibirien

Stolthet i Sibirien

En tidig mogen tillförlitlig sort, efter att ha planterat plantorna i ett växthus, efter 85 dagar, kan de första tomaterna tas bort. Frukterna är runda, i teknisk mognad, ljusröda, ovanligt stora, de första tomaterna väger cirka 900 g, nästa 600-700 g. Produktivitet: cirka 25 kg tomat per 1 kvm M. m. Tomatjuice, pasta och sallader är gjorda av frukten. Trädgårdsmästarnas recensioner för denna sort är de mest positiva, tillskriver de Stolthet i Sibirien till sorterna av de bästa tomaterna.

en stor krigare

en stor krigare

Stor variation, kräver en strumpeband. Fruktningen börjar 110 dagar efter de första skotten. Tomaternas form är platt rund och väger upp till 500 g. På grund av fruktens storlek är det svårt att använda vid konservering, men de är idealiska för sallader. Produktivitet: 19 kg per 1 kvm. m.

Sensei

Sensei

Ger en tidig skörd. Växten är kompakt, upp till 1,5 m i växthuset, något mindre i det öppna fältet. Frukter som väger cirka 400 g, hjärtformade. Fruktar nästan till frost. Fruktens tekniska mognad bestäms av den röda färgen. Kött som är behagligt att smaka på, sockerhaltigt, lågfröet.

Kung av jättar

Kung av jättar

Mitt på säsongen, väldigt storfruktad... Vikt av tomater 800 - 1000 g. I teknisk mognad, rik röd, trevlig söt smak, mycket köttig... Kulinariskt syfte - sallader.

Alsou

Alsou

En liten växt, växer upp till 80 cm i ett växthus, uppfödare har empiriskt bestämt att avkastningen når 9 kg per 1 kvm. m. Tomater är stora, köttiga, cirka 500 g.

Scarlet ljus

Scarlet ljus

Avser mellansäsongssorter, fruktens form är avlång, cylindrisk, cigarrformad. Frukter som väger 100 - 120 g. Små, men det finns många av dem, hela busken är ströad med tomater. Produktivitet 11, -12 kg per 1 kvm. m. Den täta huden förhindrar att tomaterna spricker.

Kantarell

Kantarell

Cirka 110 cm hög, tål temperaturförändringar väl, högavkastande sort, 9,1 kg från 1 kvm. Frukten är liten, deras vikt är 110 g.I teknisk mognad är de orange. Avlång form. Huden spricker inte vid konservering.

Kung av Sibirien

Kung av Sibirien

Enligt trädgårdsmästare, den bästa och mest produktiva sorten. Frukt som väger cirka 700 g, kännetecknas av rik smak och densitet, spricker inte, färg - orange. Att binda busken krävs, annars går det inte att undvika grenar.

Gyllene kupoler

Gyllene kupoler

Ge från 1 kvm. m 10 - 13 kg apelsintomater. Mellansäsong, fruktvikt 200 - 400 g, trevlig, sötaktig smak. Tyvärr håller Golden Domes inte länge och tolererar inte transport bra.

Malakitlåda

Malakitlåda

Mycket ovanlig tomat av sibiriskt urval. Det skiljer sig från andra sorter i färg och smak. Vid teknisk mognad blir frukterna gula med gröna ränder. Väldigt gott. Upp till 200 g. På skäret är det ljusgrönt. Enligt trädgårdsmästares recensioner är de dåligt transporterade, du måste vänja dig vid sorten, eftersom det inte är klart hur man bestämmer teknisk mognad.

Monastisk måltid

Monastisk måltid

Sorten, som har en ljus orange färg, kan jämföras med en orange. Vikten av en tomat är 150 - 200 g, under gynnsamma förhållanden upp till 450 g. Du kan laga såser, sallader. De är inte lämpliga för konservering eftersom huden spricker och tomaten faller sönder.

Demidov

Demidov

Tomater vikt 80 - 120 g, djuprosa färg med full mognad, god smak, kan lagras under lång tid. Växten är därför svagt grenad behöver inte fästas... Utbytet är högt, sorten är mycket resistent mot sjukdomar, tomater är bundna även under ogynnsamma naturförhållanden.

Mormors hemlighet

Mormors hemlighet

En sort med mycket stora frukter, deras vikt är upp till 1 kg, tomatens form är rund, lätt tillplattad. Massan är tät, saftig. Det gör en mycket framgångsrik tomatjuice, pasta, ketchup. Sallader har en rik tomatsmak. Mycket få frön. Det är svårt att samla in dem för den framtida skörden. Själva växten är stark, kraftfull, lång.

Bovin panna

Bovin panna

Sorten är extremt opretentiös och motståndskraftig mot extrema temperaturer. Utbytet är högt: 17 - 18 kg per 1 kvm. m. Tomater är stora med tät massa. Mer lämplig för att göra färska sallader. Deras vikt är upp till 400 g.

Gåsägg

Gåsägg

En sort som faktiskt liknar ett gåsägg i form. Massan är väldigt tät, sprids inte, skrynklas inte, är täckt med tät hud, det är lätt att ta bort den. Fruktvikt 300 g. Du kan få 9 kg tomater från 1 kvadrat. m. Buskar i växthuset växer upp till 2 m.

Nya artiklar från sibiriska uppfödare

uppmärksamma nya sorter tomater av sibiriskt urval:

Stjärna stör

Stjärna stör

Mer lämplig för växthus. Växthöjd 1,8 m. Frukten är stor. Vissa trädgårdsmästare lyckas gå upp i vikt upp till 1 kg. Medelvikten är cirka 500 g. Tomater är täta, behagliga för smaken, de har få frön. Med så stora storlekar är det svårt att konservera.

Eagle näbb

Eagle näbb

Ovanlig näbbformad tomat. De första frukterna som väger upp till 800 g, därefter upp till 400 g. Från 1 kvm M. m du kan få 8 - 9 kg tomater. Massan är fast, huden spricker inte. Presentationen av tomater lider inte under transporten. De lagras under lång tid.

Sibirisk tidig mognad

Sibirisk tidig mognad

Liten höjd 35 - 95 cm. 120 dagar går från groning till första frukt. 65 - 115 g - fruktvikt, färgen är ljusröd, formen på tomater är rund, lätt tillplattad. Smaken är utmärkt.

Sibiriskt trumfkort

Sibiriskt trumfkort

Skiljer sig i stabil frukt, buskehöjd 90 cm. Stora tomater upp till 700 g. I teknisk mognad, djuprosa färg. Väl lagrad, väl transporterad.

Andreevsky överraskning

Andreevsky överraskning

Tomater är mycket stora upp till 900 g. Under perfekta förhållanden, upp till 1,5 kg. Massan är saftig, med utmärkt smak. Tomater har ett attraktivt utseende.

Grekiska F1

Grekiska F1

Avser tidiga mogna hybrider, sjukdomsresistenta. Frukterna är medelstora och väger 130 g. Rosa färg. Ansökan är universell.

Kinesisk sjukdomsresistent

Kinesisk sjukdomsresistent

Ny sort. Frukter med ljusröd färg 200 g. Utmärkt smak kommer att tillfredsställa även finsmakare. Sorten är resistent mot alla typer av sjukdomar som påverkar tomater.

Jätte Novikov

Jätte Novikov

Frukter i teknisk mognad har en mörkrosa färg, medelstorleken är 500 g, de kan växa upp till 1 kg. Utmärkt smak. Den växer både utomhus och i växthus. I skyddad mark växer riktiga jättar upp till 2 m i höjd. Trädgårdsmästare älskar denna sort för sin höga avkastning och tomats speciella sötma.

Slutsats

Naturligtvis är detta inte en komplett lista över de bästa sorterna av sibiriska avelstomater. Sibiriska forskare fyller ständigt sortimentet av tomater så att trädgårdsmästare har val och kan välja en växt för deras klimatzon. Och, viktigast av allt, att få en rik skörd, som räcker inte bara för färsk mat utan också ger familjen förberedelser för den långa vintern.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion