Plantering purjolök plantor

Varje år upptäcker trädgårdsmästare nya sorter av grödor. Men ibland blir även kända grönsaker en upptäckt. Purjolök har blivit en så trevlig överraskning för älskare av hälsosam mat. I sommarstugor odlas det sällan. Anledningen är mycket vanligt - brist på information. Få kan dela upplevelsen av att växa. Och den utbredda informationen om purjolökens finhet förhindrar grönsaksodlare från att försöka få sina egna grödor.

Att veta om fördelarna, saftigheten och den utmärkta smaken av purjolök, köps de i stormarknader, även om det inte är billigt. Vi kommer att beskriva i detalj processen med att odla purjolökplantor hemma. Vi kommer separat att fundera på tidpunkten för när vi ska plantera purjolök för plantor. Du måste veta detta för att kulturen ska ta sin rättmätiga plats i sommarstugor.

Fördel för hälsan

Lite om purjolökens näringsegenskaper. Innehållet av näringsämnen i det är mycket balanserat. Pärlök, som botanikerna kallar purjolök, uppskattas för sin sammansättning och mångsidighet. Det ingår i en mängd olika rätter och beredningar. Vilka ämnen tillät växten att ta en sådan hedervärd plats? Det kommer att vara tråkigt och tidskrävande att nämna allt, det kommer att leda oss bort från syftet med artikeln. Därför listar vi kort de mest kända grupperna som är nödvändiga för människokroppen:

 • komplex av vitaminer;
 • en hel lista med eteriska oljor;
 • lista över mineralsalter;
 • spårelement;
 • proteiner;
 • cellulosa.

Nutritionister rekommenderar att personer med metaboliska och ledsjukdomar är noga med att inkludera purjolök i sin meny.

Det finns också en kontraindikation för användningen av en användbar produkt - gastrit och ulcerösa manifestationer i fasen av förvärring. Dessa begränsningar beror på den stora mängden eteriska oljor som kan irritera slemhinnorna i mag-tarmkanalen.

Beskrivning och viktiga egenskaper

Detta är en flerårig gröda, vars utvecklingscykel från utsäde till utsäde tar 2 år. Under det första året bildas en rosett av löv och ett produktivt organ - en falsk stam -.

Det är den blekta falska stammen av lök som är huvuddelen av växten som den odlas för. De äter ”benet” i alla utvecklingsstadier.

Purjolökens löv är plana, ganska långa (80 cm) och breda (upp till 6 cm) med en vaxartad beläggning. Bladets färg kan variera i olika gröna nyanser. Längst ner är bladen rörformade. Med dessa rör stänger de med varandra och bildar ett saftigt "ben". Rörets diameter (2-6 cm) och längd (10-60 cm) beror på sorten.

Växten bildar inte de vanliga lökarna för oss. Under det första året odlar löken falska stjälkar, vilket är huvudvärdet för grönsaksodlare. Under det andra året producerar växten en frön och purjolöfrön mognar.

Trädgårdsmästare odlar vanligtvis inte pärlök för utsäde. Du kan fritt köpa dem genom att välja de mest produktiva sorterna eller hybriderna. Purjolöns groddning varar i 3 år.

Rotsystemet av pärlök är mycket kraftfullt. Om lökrötterna efter skörd lämnas i jorden, berikar de jorden väl med organiskt material.

Purjolök lagras i ungefär sex månader, samtidigt som de behåller sina egenskaper. Denna kvalitet gör det möjligt att få färska gröna nästan hela vintern.

Liksom de flesta växter delas pärlökvarianter ut efter mognadsperioden:

 1. Tidig mognad (sommar). Mogna lökar skördas i slutet av sommaren - augusti.Stammen av tidigt mogna sorter har en dum eller rak form, bladen i en ljusgrön färg ligger i en spetsig vinkel mot stammen. Skillnaden mellan de tidiga typerna av purjolök är löst lövarrangemang och intolerans mot kalla temperaturer. Därför utvecklas direkt utsäde av kulturen endast i de södra regionerna. Ett exempel på en sommarsort är den "bulgariska jätten".
 2. Mellansäsong eller höst. Stammarnas form liknar en tjock cylinder, vissa har bara en liten förtjockning i nedre delen. Bladen är mer intensiva i färgen, gröna eller grågröna, kraftfulla och tätare. Samla skörden av medelstora purjolökar under det första decenniet i oktober. På vintrar med ett milt klimat lämnas växter i marken fram till våren, då kan du få frön nästa år. Sorter Karantansky och Sizokryl.
 3. Sen mognad eller vinter. De växer mycket långsammare än andra purjolökar, men de kännetecknas av ökat kylmotstånd. I regioner med milda vintrar utförs skörden från oktober till april. Den falska stammen i senare arter är kort och förtjockad i nedre delen. Bladen är täckta med en vaxartad blomning, grågrön i färg med ett original fläktformat arrangemang i förhållande till stammen.

Tänk på den viktigaste metoden för odling av purjolök - plantor. Detta beror på längden på grödans växtsäsong, som varar 6-7 månader. Direkt sådd i marken kan inte vänta på skörden under klimatförhållandena i mittfältet. Därför kommer huvuddelen av artikeln att ägnas åt frågan om hur man odlar purjolök genom plantor.

Plantor växer stadier

Den första frågan som odlare ställer är hur man korrekt planterar purjolök för plantor? För att odla purjolök av hög kvalitet måste du följa vissa steg:

 1. Bestäm tidpunkten för plantering av purjolök för plantor. Detta är en viktig punkt som resten av handlingarna är knutna till. Det viktigaste är att förhindra att plantorna växer igen.
 2. Välj önskad sort och köp planteringsmaterial av hög kvalitet.
 3. Förbered jorden för sådd purjolök för plantor. Jordblandningen måste uppfylla grödans krav på sammansättning, näringsvärde och struktur.
 4. Välj praktiska behållare och förbered dem vid utsäde.
 5. Utför beredning av purjolök före plantering.
 6. Så purjolökfrön för plantor.

Varje steg har sina egna nyanser, som vi kommer att fokusera på.

Bestäm såtiden

Såtiden väljs beroende på planerad skördetid. Om mogna stjälkar måste erhållas tidigt på hösten, då plantera purjolökfrön utses i slutet av februari eller början av mars. Sedan, redan i början av april, kan du flytta purjolökarna för odling i växthuset. För att plantera plantor i öppen mark under en film planeras sådd av frön i slutet av mars.
Om det är bekvämare att så frön på hösten, var noga med att kontrollera datumet med väderprognosen. Det är nödvändigt att landa innan frosten börjar.

Naturligtvis är det nödvändigt att ta hänsyn till väderförhållandena, lufttemperaturen i det växande området när du väljer. Mycket av framgången beror på detta. I de norra regionerna bör du inte börja plantera purjolök för plantor 2019 tidigare än april-maj. Det kommer redan att vara möjligt att plantera plantor i öppen mark i juni. I de centrala regionerna börjar sådd i mitten av februari, plantering i ett växthus utförs i mitten av april och i öppen mark under det sista decenniet i maj.

Välja frön

Optimalt - köp en påse frön från en välkänd tillverkare i en specialbutik. Under verkliga förhållanden blir sortens egenskaper något svagare, så det är bättre att välja högavkastande hybridvarianter. Tillverkaren ger rekommendationer om odlingstekniker, så se till att läsa dem innan du köper. Då kan du vara säker på att du ger anläggningen de nödvändiga förutsättningarna och vården. För att plantera purjolök på våren
ta tidigt mogna sorter för att säkerställa att du väntar till skörden.

Förbereda jorden

Plantor av purjolök när de odlas hemma har vissa krav på jorden. Näringsblandningen bereds från lika delar kompost, torv, torv och humus. Kompositionen visar att jorden ska vara näringsrik och lös. Om plantering av purjolök för plantor planeras i torv, tillsätt sedan 5 kg fuktat ämne:

 • dolomitmjöl - 250 g;
 • dubbel superfosfat - 50 g;
 • urea - 30 g;
 • kaliumsulfat - 40 g.

Purjeplantor behöver spårämnen, så om det finns en möjlighet att köpa mikronäringsgödselmedel i tabletter, lägg sedan till dem enligt instruktionerna.

Viktig! Lägg inte i något fall färskt organiskt material - mullein, gödsel för att inte skada växterna.

Förberedelse av behållare

Purjolökplantor tolererar inte plockning bra, så du måste ta en ansvarsfull inställning till valet av behållare för plantor. Behållarens djup bör vara minst 10-12 cm, eftersom växten har långa rötter.

När beslutet fattas att plantera purjolök för plantor i lådor får du inte överstiga den rekommenderade såhastigheten. I lådor som mäter 35 cm x 50 cm kan du inte placera mer än 3 g purjolökfrön. Det finns en bra väg ut - skär jorden i en låda i kuber, så så 3-4 frön i varje. Och det är bäst att så purjolök för plantor i små planteringsbehållare med celler.

Innan sådd purjolök med frön för plantor desinficeras de beredda behållarna med en stark lösning av kaliumpermanganat och torkas.

Fröberedning för sådd

För att få vänliga och högkvalitativa purjolökplantor från frön hemma behöver du:

 • desinficera fröna i 30 minuter i en lösning av kaliumpermanganat, förvärm det till ett varmt tillstånd;
 • härda i 30 minuter i kallt vatten;
 • blötlägg i en fuktig trasa i en vecka;
 • torka och börja sådd.

Efter att ha slutfört alla förberedande åtgärder kan du börja odla purjolök genom plantor.

Så frön

Tänk på nästa steg - hur man planterar purjolök för plantor.
Först är behållaren för framtida plantor fylld med jord, trampad lite och fuktad.

Frön som har tränats sås i rader i lådor. När purjolök odlas från frön, placeras de på ett avstånd av 5 cm från varandra. Såddjupet är inte mer än 1,5 cm. När man planterar i separata behållare planteras 2-3 frön i ett. Grödorna täcks noggrant med folie och överförs till en plats där du kan hålla en temperatur på + 22 ° C ... + 25 ° C och ge plantorna tillräckligt med ljus. Med jämna mellanrum avlägsnas filmen och jorden fuktas. Vanligtvis visas de första skotten på 10-15 dagar.

Så snart de första skotten visas kan filmen tas bort helt och temperaturen kan sänkas till
+ 17 ° C under dagen och +12 ° C på natten. De upprätthåller en sådan temperaturregim i en vecka så att plantorna inte sträcker sig. Därefter ökas dagtidindikatorn igen till + 20 ° C och natten till + 14 ° C. De upprätthåller denna balans under hela plantans utvecklingsperiod.

Plantera purjolök för plantor, användbar video:

Det finns ytterligare ett sätt att nämna hur man odlar purjolök från frön. Detta växer på åsar. Frön sås direkt i öppen mark. Tidpunkten för när purjolök ska sås med hjälp av denna teknik skiljer sig från de som diskuterats ovan. Det är viktigt att ta hänsyn till markens temperatur här. Det bör inte vara under + 2 ° C. Hur man planterar purjolök utomhus för att få en bra skörd? Det är nödvändigt att ägna särskild uppmärksamhet åt beredningen av jorden. Purjolök växer inte på tunga lerjordar. Han behöver en lös, lätt, luftgenomsläpplig jord med tillsats av bladhumus. Reaktionen är något sur eller neutral. Det är tillrådligt att ta marken för plantor under fruktträd, pilar eller akaciaträd. Det är inte möjligt att få full skörd för humus från poppel och ekblad.

Planta vård

Det är viktigt att inte bara så fröna utan också att veta hur man odlar friska purjolökplantor. Tänk på de viktigaste punkterna för vård av purjolökplantor. Förutom att observera temperaturregimen är det mycket viktigt:

 1. Vattning.Använd endast varmt vatten för bevattning och endast när det övre lagret torkar. Överflöd kan orsaka en sådan formidabel sjukdom hos plantor som "svart ben". Du måste fukta jorden försiktigt och försöka att inte skada de känsliga stjälkarna.
 2. Top dressing. Purjolök reagerar bra på organiska gödningsmedel, så det är vanligt att vattna plantorna med "kompostte". Så kallar grönsaksodlare en svag infusion av kompost i vatten (1:10). Du kan förbereda en lösning av mineralgödselmedel "Agricola" (grönsak) "Kemira-Universal".
 3. Beskärning av löv. För att säkerställa god tillväxt av rötterna och för att uppnå en förtjockning av stammen beskärs plantornas löv. Denna procedur kan göras varannan vecka och lämnar bladen 8-10 cm långa.
 4. Vädring. Obligatoriskt krav. Så plantorna sträcker sig mindre och börjar förbereda sig för härdning.
 5. Härdning. Det är nödvändigt för purjolöksplantor som börjar 5-6 dagar innan de planteras på en permanent växande plats.

Om plantorna sås i tid är det perfekt att plantera purjolöken på en permanent plats efter 50 dagar.
Plantering av plantor och ytterligare vård

Marken på platsen befruktas på hösten, de mest önskvärda föregångarna till purjolök är potatis, baljväxter, gurkor, kål.

De väljer en plats för åsarna och förbereder jorden. Jorden grävs upp, planas och räfflas. Det optimala djupet är 15 cm, radavståndet lämnas 20 cm. Plantorna placeras i fårorna på ett avstånd av 15 cm - 25 cm (beroende på sortens parametrar).

Vid plantering kan träaska läggas till fårorna.

Plantornas löv och rötter förkortas med en tredjedel, plantorna vattnas omedelbart efter plantering. Så snart stammarnas diameter når 1 cm är det nödvändigt att lägga till jord runt växterna.

Grundläggande vård består av:

 1. Hilling växter. Denna teknik gör det möjligt för växten att bilda ett välblekt ben.
 2. Rensa och lossa. Sådana åtgärder räddar växten från ogräs och behålla näringsämnen i jorden. Det är bra att täcka planteringarna med halm eller torv.
 3. Top dressing. Använd organiska ämnen 3 veckor efter plantering. Sedan mineralkompositioner - en gång var 2-3 vecka. På våren, ta komplex med hög kvävehalt, i mitten av juli - fosfor och kalium.
 4. Gallring. Nödvändigt för förtjockade planteringar.

Vi undersökte tekniken för att odla purjolök från frön, när man ska plantera och hur man ska ta hand om plantor. Vi stannade i detalj när vi såde purjolök för plantor. Nu kan du odla en näringsrik grönsak på egen hand.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion