Stora tomater: de bästa sorterna med beskrivningar och foton

Det finns knappast en person som inte gillar stora tomater. Denna fruktgrönsak, som mognar på växtens luftdel, kännetecknas av en söt, söt massa. Allt stora tomatsorter kräver gynnsamma odlingsförhållanden och god vård. Det är viktigt att mata kulturen i rätt tid. Detta är det enda sättet att få de största frukterna. Och den sista viktiga punkten är att välja bra utsäde. Vi kommer nu att prata om de bästa sorterna av stora fruktade tomater.

Vad är stora fruktade tomater, deras fördelar och nackdelar

Låt oss omedelbart avgöra vilken frukt som anses vara stor. Alla tomater som väger över 150 g passar in i denna kategori. Dessutom ställs särskilda krav på sådana frukter. De ska vara köttiga, inte övermättade med juice och smaka gott. Det finns en grupp nötkötttomater, förenar alla stora fruktade sorter. Tomater från denna grupp, såväl som småfruktade, har olika massafärger och fruktformer.

De flesta sorter av stora fruktade tomater tillhör den obestämda gruppen, det vill säga de är långa. Det maximala utbytet av dem kan erhållas under växthusförhållanden. Det är bra att odla dem i öppna sängar i de södra regionerna. Och då är det bättre att ge preferens semi-determinant och bestämningsgrödor. Du kan få mycket skörd av stora tomater i området riskabelt jordbruk. Avgörande sorter av sibiriskt urval är lämpliga för kalla regioner.

Växande sorter med stora frukter har vissa funktioner. Att hälla stora frukter kräver mycket näringsämnen. Därför måste växtfoder utökas. Ett annat inslag i vården är ett stort antal tomater i en buske. Även med bra utfodring kan växten inte helt förse alla frukter med näringsämnen. För att tomaterna ska bli stora måste överflödiga blomställningar skäras av.

Råd! När du odlar storfruktade tomater måste även små buskar bindas. Även den starkaste växten tål inte fruktens stora vikt.

Fördelen med stora fruktade sorter ligger i tomatens utmärkta smak. Det är utmärkt för olika bearbetning, matlagning och bara utsökt färskt. Av bristerna mer sen mogning av tomaterän det gör i småfruktade grödor. Växter kräver komplex vård och själva frukterna är inte lämpliga för bevarande, eftersom de helt enkelt inte kommer att passa in i burken.

Videon berättar om sådd av stora fruktade tomater:

Översikt över storfruktade obestämda sorter

Oftast storfruktade sorter av tomater är obestämda. En växt med endast en kraftfull buskstruktur kan producera de största tomaterna.

Viktig! Särskilda egenskaper hos obestämda tomater är en lång växtsäsong. Växten kastar ständigt ut nya blomställningar, men de största tomaterna växer från den första äggstocken.Fruktvikten kan nå 0,8 kg och mer.

Mazarin

Mazarin

Höjden på plantans huvudstam når 180 cm. Rosa hjärtformade frukter i den första äggstocken växer upp till 0,8 kg i vikt. Tomater av alla följande äggstockar blir mindre från 0,4 till 0,6 kg. I de södra regionerna bär kulturen frukt på det öppna fältet.

Skorpionen

Skorpionen

Denna tidiga sort är avsedd för växthusodling. Tomater är mycket lyhörda för ljus. Ju mer intensiv belysningen inuti växthuset är, desto ljusare blir fruktens hallonmassa. Tomater blir stora och väger upp till 0,8 kg.

Kardinal

Kardinal

Denna storfruktade sort anses också vara en växthusvariant, men tillhör redan gruppen midsäsongstomater. Basen på buskens stam växer upp till 2 m i höjd. Tomater blir stora, i den första äggstocken når massan av enskilda prover 0,9 kg.

Björntass

Björntass

Frukten av denna sort är mycket välsmakande och många av dem är bundna på växten, vilket garanterar ett bra utbyte. Men du måste tippa med buskarna. Den långa stammen bildar många spridande styvbarn, som ständigt måste tas bort. När det gäller mognad betraktas grönsaken som tidig mognad. Fruktvikt från första äggstocken når 0,8 kg.

Mormors hemlighet

Mormors hemlighet

Växtens huvudstam växer till maximalt 1,5 m i höjd. Trots buskens genomsnittliga storlek är tomaterna i den första äggstocken enorma och väger mer än 1 kg. Växten av denna mängd stora tomater är inte rädd för kylan, därför kan den framgångsrikt odlas i öppna sängar. Värdet av en grönsak ligger i bildandet av ett litet antal korn med så stora volymer massa.

Gåsägg

Gåsägg

Tomatens form och storlek liknar ett stort gåsägg. Det kan inte kallas stort, eftersom grönsaken bara väger 300 g, men ändå tillhör den gruppen med stora fruktade sorter. Tomater mognar om de är omogna.

De Barao

De Barao

Denna sort av tomater har flera sorter, olika i fruktens färg, och alla andra egenskaper förblir desamma. När det gäller mogning betraktas grödan som mellansäsong, den kan odlas i trädgården och i växthuset. Tomater från den första äggstocken väger cirka 300 g.

Kung av jättar

Kung av jättar

Den stora fruktade sorten kan framgångsrikt odlas i Sibirien, eftersom den uppföddes här av inhemska uppfödare och acklimatiserades till lokala förhållanden. Buskarna växer till en medelstorlek på drygt 1,5 m. Upp till 9 kg stora tomater kan skördas från växten. Tack vare den täta massan och den starka huden transporteras grödan väl.

Bullhjärta

Bullhjärta

Enligt sortens namn verkar det som om alla frukter ska vara stora, hjärtformade. Faktum är att formen och storleken på tomaten i varje äggstock är annorlunda. Tomater från den första äggstocken växer upp till 0,5 kg i vikt, och alla efterföljande äggstockar bär frukt som väger bara 150 g. Men i alla fall behåller alla tomater utmärkt smak även efter värmebehandling.

Crimson jätte

Crimson jätte

Denna tidiga mogna sort producerar stora tomater med en klassisk rund form med en platt topp. Ribbning observeras tydligt längs fruktens väggar. Tomatmassan beror på äggstockens ordning, men varje frukt kommer inte att väga mindre än 200 g.

Översikt över storfruktade hybrider

Med tanke på stora fruktade tomater kan hybrider inte ignoreras. Uppfödare har infört i grödor de bästa föräldrakvaliteterna och anpassat dem för odling under mer ogynnsamma förhållanden.

Uppmärksamhet! Alla hybridfrön på förpackningen är märkta med F1.

Ural

Ural

Hybriden är zonad för odling i Ural. Kulturen bär frukt bra i alla typer av växthus. Buskens struktur kännetecknas av stark förgrening, vilket kräver konstant mänskligt deltagande för att klämma skotten. Tomater växer och väger upp till 400 g. Vanligtvis bär en växt 8 kg frukt.

Krasnobay

Krasnobay

När det gäller mogning betraktas tomaten som mitten av säsongen. Grödans popularitet ger hög avkastning och når en indikator på 40 kg / m2... Runda frukter från den första äggstocken växer upp till 500 g i vikt, alla efterföljande äggstockar ger grönsaker som väger cirka 350 g.

Handväska

Handväska

Denna storfruktade hybrid anses endast vara ett växthus. Växten har en mycket hög huvudstam. Tomater mognar tidigt. Fruktvikten når 400 g.

Kavalkad

Kavalkad

Den tidiga tomaten var ursprungligen utformad för odling i ett växthus, men i de södra regionerna kan den framgångsrikt bära frukt utomhus. Fruktvikt 150 g. Högavkastande kultur ger 15 kg / m2 grönsaker.

Gilgal

Gilgal

Den höga växten bildar kluster med 5 frukter. När det gäller mogningen av grödan betraktas hybriden som medium tidigt. Kulturen ger upp till 35 kg / m2 stor tomat som väger 300 g.

Volgograd

Volgograd

Växtens huvudstam blir hög. Mognadshybriden anses vara mitten av säsongen. Tomater med en sötaktig massa av massa väger cirka 300 g. Grönsakets hud är ganska stark, spricker inte med svag mekanisk stress.

Ryska storlek

Ryska storlek

Tillsammans med denna tomat kan du överväga hybrid "Sibiryak". Båda grödorna kännetecknas av gigantiska frukter. Naturligtvis växer inte alla tomater superstora. Vanligtvis är en grönsaks genomsnittliga vikt 0,5 kg, men register har registrerats med enskilda exemplar som väger upp till 3 kg.

Författarens stora fruktade tomater

Vissa grönsaksodlare på jakt efter sorter av tomater med stora frukter mötte fröna i författarens serie Agrofirma Poisk. I 25 år har uppfödare uppfödt många sorter och hybrider av olika grödor, anpassade till olika odlingsförhållanden. Författarens variation av stora fruktade tomater har bevarat alla smaktraditioner med inhemska tomater.

Biff

Biff

Efter att ha planterat plantor i sluten mark kan skörden förväntas på 80 dagar. Den obestämda växten är lämplig för växthusodling, kräver avlägsnande av skott och fixering på trellis. Väggarna på röda frukter är lätt ribbade. Grönsaken väger i genomsnitt 280 g.

Orange hjärta

Orange hjärta

Denna författares sort anses också vara en växthusvariant. Mognad av tomater börjar 90 dagar efter transplantation. Huvudstammen växer upp till 1,5 m i höjd. Stevensonen måste tas bort från växten. Väggarna i den hjärtformade grönsaken är något ribbade. I genomsnitt väger varje tomat 150 g, men exemplar som väger 200 g kan växa.

Persianovsky F1

Persianovsky F1

En storfruktad hybrid kan odlas i trädgården och i växthuset. Rosa tomater anses vara mogna efter 110 dagar. Buskar blir 50 till högst 60 cm höga, men på grund av fruktens svårighetsgrad är det bättre att binda dem. I genomsnitt väger en grönsak 180 g, men det finns exemplar som väger 220 g.

Glad

Glad

Storfruktad författares variation är anpassad till olika odlingsförhållanden. Skörden mognar på 110 dagar. Buskar med medelhöjd upp till 0,6 m. Fruktens svårighetsgrad kräver att växten är bunden till träpinnar och överskott av skott måste tas bort från själva busken. Röda tomater med 4 frökamrar väger upp till 200 g.

Rosanna F1

Rosanna F1

Hybriden anses vara tidig mognad, eftersom grönsaken är redo att äta efter 95 dagar. Små buskar blir bara 40 cm höga, ibland kan de sträcka sig upp till 10 cm högre. Trots detta hängs växten med stora frukter som väger 180 g. Tomater spricker inte och med god matning växer de upp till 200 g.

Rosa hjärta

Rosa hjärta

En mängd rosa tomater uppfödda av uppfödare för växthusodling. En växt med en lång stam upp till 2 m ger en skörd 85 dagar efter transplantation av plantorna i växthusjord. Buskarna är styvbarn och knutna till en spaljé. Grönsaken växer upp till 230 g.

Svart baron

Svart baron

Till höger rankas grönsaken först bland de sötaste tomaterna med en ovanlig mörk färg. Grödan kan odlas i öppna och stängda områden, där den färdiga grödan kan skördas efter 120 dagar. Stammen är hög, sprider sig, kräver fästning på trellis. Den bruna grönsaken har framstående revben. Den genomsnittliga fruktvikten är 150 g, men ibland växer den upp till 250 g.

Videon berättar om författarens sorter och hybrider av POISK agrofirm:

Allmän översikt över de bästa storfruktade sorterna

Så det är dags att bekanta sig med stora fruktade tomater, som har blivit populära bland inhemska sommarboende. Dessa sorter kan med rätta kallas de bästa, och vi kommer nu att lära känna dem.

Jordens mirakel

Jordens mirakel

Mångfalden av inhemska urval är indelade i alla regioner i landet. Stammarna på växten växer inte mer än 1 mi höjden, buskarna sprider sig något. Det är en liten ribbning på väggarna av runda tomater. Hallonfrukter blir stora och väger upp till 700 g. Ibland är det möjligt att odla tomater som väger mer än 1 kg. I de norra regionerna är avkastningen mindre än 15 kg / m2och i söder når den 20 kg / m2.

Alsou

Alsou

Avgörande variation i sibiriskt urval har en avkastningsindikator på 9 kg / m2... Stammar växer upp till 0,8 m i höjd. Kulturen bär frukt bra även i det öppna fältet. Medelstora tomater väger 300 g. Från den första äggstocken kan du få frukt som väger upp till 800 g.

Svart elefant

Svart elefant

Trots den ovanliga mörkbruna färgen har tomater länge vunnit popularitet bland inhemska grönsaksodlare. Kulturen betraktas som mellansäsongen, men lyckas framgångsrikt ge grödor i de norra regionerna. Den obestämda växten bär frukt med en tydligt ribbad vägg. Grönsaken väger maximalt 300 g. När den är helt mogen uppträder ljusa fläckar på huden.

Utsökt

Utsökt

Mångfalden av amerikanskt urval kännetecknas av den utsökta smaken av aromatiska tomater. Frukt blir stora, väger upp till 600 g, ibland är de mer än 1 kg. En obestämd växt kan anpassa sig till alla odlingsförhållanden. Buskar bildas med två stammar, ibland lämnar de till och med tre skott. Sorten hör till mellansäsongsgruppen.

Kung av Sibirien

Kung av Sibirien

Obestämd variation älskare av gula tomater gillar det. Kulturen är anpassad i alla regioner i landet. Gul massa anses vara en kostriktning och är lämplig även för allergiker. En växt med en stark buskstruktur, dåligt folierad. Hjärtformade ribbade frukter väger upp till 400 g.

Grand

Grand

Sorten är anpassad för odling i området för riskabelt jordbruk. När det gäller mognad tillhör den tomater med mognad. Stammar blir 70 cm höga. Ribbning är synlig på väggarna i de hjärtformade frukterna. Medelvikten för en grönsak är 200 g, men den kan växa upp till 500 g. Avkastningsindikatorn är hög upp till 30 kg / m2... Växten älskar regelbunden vattning och utfodring.

Videon visar sorten "Grandee":

Slutsats

Vi har ansett de mest framgångsrika och populära stora tomatsorterna, enligt inhemska grönsaksodlare. Men deras mångfald är inte begränsad till detta, och alla kan hitta en annan bästa sort för sig själva.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion