Lök Stuttgarter Riesen: sortbeskrivning

Det finns många sorter av lök i samlingen av inhemska och utländska uppfödare, och vissa av dem kräver särskild vård. Lökuppsättningar Stuttgarter Riesen är en opretentiös, högavkastande art. På grund av dess särdrag är det populärt inte bara bland ryska trädgårdsmästare. Det odlas på sina tomter av många växtförädlare i utlandet.

Avelshistoria av sorten

Stuttgarter Riesen är en av de mest populära lökvarianterna. Det höga utvecklingsresultatet uppnåddes tack vare det noggranna arbetet från uppfödare från det berömda tyska företaget "Replacement Mauser Quedlinburg". För att få en nyhet använde de sorter med liknande egenskaper, medan de bara betonade deras bästa egenskaper. Lök ingick i det ryska registret över sorter som godkändes för odling i landet 1995.

Lök Stuttgarter Riesen är motståndskraftiga mot effekterna av genetiska mutationer, under förekomsten av sortkvaliteter har bevarats. Detta bidrog till dess omfattande antagande. På Rysslands territorium är trädgårdsmästare i alla regioner engagerade i odlingen av sorten; de lockas av dess anpassningsförmåga till olika klimatförhållanden.

Beskrivning av fören Stuttgarter Riesen

Stuttgarter Riesen är en sort med höga utbyten och mångsidighet. Färska sallader, olika rätter, konserver för vintern tillagas med det. På grund av halten av torra ämnen är långvarig lagring i torkad eller fryst form möjlig. Destillation gör att du kan få friska unga gröna.

Det är ett utmärkt botemedel mot förkylning tack vare C-vitamin, den viktigaste ingrediensen i lök.

Lök Sevok Stuttgarter Riesen: beskrivning

Medelstora till stora lökhuvuden är rundade med något tillplatta ändar. När de når mognad får vågarna en gulstrå eller gyllenbrun nyans. Smaken är trevlig, medelstark, stark lukt.

Variationsegenskaper

Stuttgarter kännetecknas av sina höga sortkvaliteter.

Avkastning

Detta är en högavkastande tidig mognad gröda. Den färdiga grödan erhålls efter 10 veckor när man planterar plantor i jorden. När den odlas genom sådd av frön ökar perioden till 3,5 månader.

Den genomsnittliga glödlampans vikt är 130-150 g. Under optimala odlingsförhållanden kan den överstiga 200 g.

På grund av det höga utbytet av sorter från 1 m² med minimalt underhåll skördas 5 kg lök om alla krav är uppfyllda - upp till 8 kg.

Motstånd mot sjukdomar och skadedjur

Stuttgarter Riesen-lök har hög resistens mot sjukdomar och skadedjur.

Uppmärksamhet! Genom att köpa planteringsmaterial av hög kvalitet och vägledas av reglerna för jordbruksteknik i odlingsprocessen kan du förhindra utveckling av växtsjukdomar.

Fördelar och nackdelar med sorten

I beskrivningen av löksorten Stuttgarter Riesen indikeras positiva egenskaper, av vilka det är värt att lyfta fram:

 • hög produktivitet
 • tidig mognad;
 • opretentiösitet för plantering och vård;
 • mångsidighet vid användning;
 • obehagliga lagringsförhållanden;
 • utmärkt bevarande;
 • motståndskraft mot många sjukdomar och skadedjur;
 • möjligheten att odla plantor för grönska.

Med så många fördelar har Stuttgarter Riesen flera nackdelar. Lök är benägna att ruttna om det regnar ofta och är vått på sommaren. Processen med att skala och skära löken är obekväm på grund av dess platta form. Men med tanke på de många positiva egenskaperna kan du ignorera sådana bagateller.

Plantering och vård av lök

Processen med att plantera Stuttgarter-lök och vård är nästan densamma som med andra sorter.

Många trädgårdsmästare tror att det är effektivare och lättare att odla lökuppsättningar, så de föredrar att bara använda den här metoden.

Planteringsdatum för lök

En gynnsam period för plantering av Stuttgarter Riesen-plantor är hösten eller före vintern. Ofta planteras den i trädgården på våren.

När man planterar Stuttgarter-lök på hösten

På hösten planteras plantor 30 dagar före frostens ankomst. Genomförandet av denna process under det första decenniet i oktober gör att grönsaken kan rota tills temperaturen sjunker kraftigt.

Trädgårdsbäddsförberedelse

Lökbädden Stuttgarter Riesen borde vara på den soligaste platsen så att våren kommer upp på våren snabbare, snön smälter tidigare.

Råd! Det är värt att kontrollera att det inte finns någon stagnation av fukt i jorden, vilket är den främsta orsaken till röta.

Lök kan växa i någon annan jord än sur. Men för att få en rik skörd och stora lökar väljs områden med bördig jord, svart jord eller lerjord.

Marken befruktas med kompost eller humus, träaska och superfosfat för att förbättra dess fertilitet och grävs upp.

Planterar lök Stuttgarter Riesen före vintern

Innan du börjar plantera Stuttgarter-löken före vintern sorteras den ut och bearbetas. Efter att ha blivit av med ruttna, trasiga och mögliga glödlampor lämnar de prover av rätt form utan betydande skador.

Därefter värms de upp till + 42 ° C i 8 timmar med en spis eller centralvärmebatterier. Denna process måste behandlas noggrant så att planteringsmaterialet inte torkar ut eller överhettas, vilket leder till frånvaro av plantor.

Många grönsaksodlare rekommenderar att planteringsmaterialet desinficeras i en lösning med kaliumpermanganat eller kopparsulfat i 10 minuter, följt av daglig torkning. Det är bara nödvändigt att tillhandahålla att det är lättare för torra lökar att uthärda en skarp kall snäpp än för svullna. Sådana åtgärder kommer också att påskynda groningsprocessen.

För plantering, förbered långa hål, avståndet mellan vilket är 0,25 m. Lökar placeras där, indraget från det ena till det andra ska vara 10 cm, lätt vattnat.

Ytterligare vård

Det finns inga speciella krav på vård av plantorna av denna sort och dess förnyade art, Stuttgarter Stanfield. Ogräs rekommenderas 2 veckor efter plantering före frost. Så att svaga växter inte stör andras utveckling, tas de bort.

Samtidigt matas växten med en lösning som inkluderar mullein eller fågelskräp och urea. Denna blandning kan ersättas med universalgödselmedel som köpts från en specialaffär. Proceduren upprepas efter 5 dagar från dagen för den första behandlingen.

Mulching med torv, sågspån, torra löv med ett lager på 3 cm eller mer skyddar lökgården från den första frosten.

Växande lök Stuttgarter Riesen från frön

För att få en full skörd inom en säsong använder grönsaksodlare följande beprövade odlingsmetoder:

 1. Rak fjäder... Kulturen är inte rädd för temperaturer - 5 ° C. Att så frön tidigt på våren gör att du kan få en mogen gröda i slutet av säsongen.
 2. Podzimny... För att förhindra att grönsaken gro, är det optimalt att skicka frön till marken när de första höstfrostarna kommer.
 3. Växande plantor i behållare... Såtiden är andra halvan av februari, mars. Växter måste förses med ytterligare belysning och alla regler för jordbruksvård måste följas.

För att odla lök Stuttgarter Riesen grävs en trädgård från frön direkt i marken och raderna skärs. Avståndet mellan dem ska vara 15 cm. Löken sås punktvis, vilket hjälper till att förhindra överanvändning. För att göra detta placeras var 10: e cm, 2-3 frön i hålet.

Skörd och lagring

För att förhindra att lök växer över, ta inte för lång tid att skörda dem. Det första tecknet på att det är dags att skörda är bladens vissnande och gula. Lökens fullständiga mognad är det viktigaste lagringskriteriet.

 

De skördade grönsakerna sorteras, onödiga rötter och löv tas bort. De måste torkas på soliga dagar precis i sängarna. I regnigt väder lämnas de i ventilerade, torra rum. En välgjord skördeprocess kommer att hålla grönsakerna bevarade hela vintern.

Lökförädlingsmetoder

Stuttgarter Riesen tillhör inte hybrider, vilket gör att du kan få utsäde på egen hand genom att plantera flera lökar som bevarats från föregående säsong för pollinering inbördes.

Viktig! Närheten till andra sorter och typer av grödor kan leda till överbestämning, vilket är oacceptabelt för Stuttgarter Riesen.

Sjukdomar och skadedjur, metoder för bekämpning och förebyggande

Grönsaken måste skyddas från skador av lökflugor och röta. Från skadedjurens ägg som läggs på lökbäddarna uppträder larver, från vilka den inre delen av rovan lider. Växten hotas med förfall och död.

Röta orsakad av överdriven fukt är också mycket farligt för grödan.

Som förebyggande åtgärder på raderna utför de:

 • blötlägg fröet och sådd i en lösning av kaliumpermanganat och salt innan du skickar dem i marken;
 • plantering bredvid grönsaker (dill, morötter) som skyddar lök från skadedjur;
 • årlig ersättning av såplatsen för sorten (växelväxling);
 • snabb lossning av jorden;
 • höstgrävning av jorden, vilket kommer att innebära frysning av insekter vid låga temperaturer;
 • kompostering.

Slutsats

Om trädgårdsmästaren vill odla en god skörd av vackra, välsmakande, saftiga grönsaker är Stuttgarter Riesens lökuppsättningar den mest lämpliga sorten för detta.

Detta är möjligt på grund av dess motståndskraft mot väderförändringar. Det är utmärkt för både plantering med frön och sevkom. Glöm inte de grundläggande rekommendationerna för deras odling, då säkerställs ett bra resultat.

Vittnesmål

Maria Alekseevna Voronova. 56 år gammal. Orenburg
Jag har länge velat odla en bra skörd av lök. I fröbutiken rekommenderades sorten Stuttgarter Riesen. Jag förväntade mig inte ett sådant resultat. Jag var nöjd med dess motståndskraft mot väderförändringar, sjukdomar och skadedjur, opretentiös mot växande förhållanden. Smaka på en höjd, både när du använder färska grönsaker och i rätter. Den skördade grödan lagrades praktiskt taget fram till slutet av vintern. Jag rekommenderar denna sort till alla.
Valentina Sergeevna Nikitina. 38 år. Smolensk
För första gången planterade jag Stuttgarter lökuppsättningar. Jag gjorde inga speciella ansträngningar under plantering och vidare vård. Förvånad över skörden. De stora glödlamporna njöt av hela familjen. Under hela lagringen förblir de intakta, friska fram till början av våren. Jag bestämde mig för att plantera en grönsak före vintern för att få tidiga grönsaker. För att förse sig med planteringsmaterial sådd Riesen Stuttgarter. Jag är nöjd med min bekantskap med denna sort.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion