Lök-set Sturon: beskrivning och egenskaper hos sorten, foton, recensioner

Löksturon (Sturon) är en av de första mest populära grödansorterna. Trädgårdsmästare föredrar det ofta på grund av dess utmärkta smak, höga utbyte och anspråkslöshet. Dessutom har sorten ökat motståndskraften mot svåra frost och sjukdomar, perfekt för långvarig lagring.

Onion Sturon har en utmärkt presentation, perfekt att sälja

Ursprungshistoria

Sturon-löken uppföddes av holländska uppfödare och har omedelbart efter att ha dykt upp på den europeiska marknaden visat sig väl. År 2009 infördes sorten i Rysslands statsregister. Sorten rekommenderas för odling i den centrala regionen såväl som i de västsibiriska regionerna och är erkänd som en av de mest produktiva för Rysslands förhållanden.

Kommentar! Grödan erhålls från sevka i en årlig, eller nigella i en tvåårig kultur.

Beskrivning och egenskaper hos Sturon-lök

Lök Sturon tillhör de medelstora sena universella sorterna, typen är kryddig. Saftiga rovor och en grön fjäder används till mat. Hybriden är utrustad med uttalade avelsegenskaper, god rot, stark kraft. Vikten av en lök av Sturon-sorten är cirka 100-150 g, med regelbunden befruktning kan massan nå 200 g. Lök har en kryddig-söt pikant smak med en klassisk arom, är en källa till mineraler och vitaminer.

Utseende

Sturon-sorten bildar ett rundat, långsträckt huvud i ena änden, täckt med 4-5 tjocka ljusbruna skalor. Insidan är saftig, köttet är vitt, det kan ha en grönaktig nyans. Bladen är rörformiga, grågröna i färg, växer upp till 0,5 m i höjd. När den växer bildas uppblåsta blommapilar på Sturon-lökens fjädrar som kan stiga upp till 1,5 m över marken. När den är helt expanderad bildar kulturens blomställning en snövit boll. Kapseln innehåller 5-6 små svarta frön.

Pilar med blomställningar av Sturon-sorten lämnas ibland för att få nigella

Mognadstid och utbyte

Sturon-löken når teknisk mognad efter 100-130 dagar från dagen för uppkomsten. Med tidig plantering, gynnsamt väder och klimatförhållanden skördas upp till 35 kg grödor från en trädgårdssäng 1x0,5 m och upp till 250 kg från hundra kvadratmeter. Omedelbart efter skörden är sortens mognad 75%, i slutet av mogningen - 100%.

Sturon-lökens höga utbyte och utmärkta hållkvalitet har bevisats i praktiken av tusentals trädgårdsmästare. Tidigt uppsamlade och vältorkade huvuden behåller sina användbara egenskaper och utmärkta smak i 6-8 månader.

Råd! I södra Ryssland bör Sturon-lök odlas i en årlig kultur genom att så frön i öppen mark, i Sibirien och den centrala körfältet, plantering av sevka är att föredra.

Motstånd mot sjukdomar och skadedjur

När utvecklingen av växtens sortegenskaper genomfördes identifierade en av experternas dominerande förmåga sortens resistens mot sjukdomar och skadedjur. Därför är Sturon-bågens motstånd mot olika olyckor ganska hög. Men trots den starka immuniteten, med dålig vård av kulturen, kan den vara mottaglig för mosaik, nackröta, dunig mögel.Bland insekter anses Sturons fiender vara nematoden och den lurande skalbaggen, i sällsynta fall lökflugan.

För att undvika problem som är förknippade med sjukdomar eller insekter, bör förebyggande växtbehandlingar organiseras i rätt tid och reglerna för växelväxling bör följas.

Uppmärksamhet! Lök blir sårbara för skadedjur och sjukdomar när höga doser gödselmedel appliceras.

Sammansättning och egenskaper

Sturon-sorten har en hög sockerhalt på grund av vilken dess smak är ganska kryddig. Enligt testresultaten har det bevisats att denna lök innehåller många näringsämnen (järn, kalcium, kalium) och vitaminer (A, D, C, E, grupp B). Inte bara glödlampan är användbar utan också fjädrarna. 100 g grönsak innehåller 17,3 g socker, 14,6 g torrsubstans och 7,5 mg askorbinsyra.

Rätter till vilka lök tillsätts smakar inte bara speciellt utan är också hälsosamma.

Var används

All-purpose Sturon-lök. Lämplig för alla typer av bearbetning och färsk konsumtion. Sorten används ofta i matlagning, läggs till hemlagade beredningar. Det är perfekt som ett tillägg till kött, fisk, salladsrätter. Huvudets långsträckta form är praktisk att använda, det är bekvämt att rengöra och skära.

Fördelar och nackdelar

Sturonlök, som alla andra grödor, har sina fördelar och nackdelar. Det är värt att ta hänsyn till dem redan innan du planterar en växt.

Om du använder en stor uppsättning för odling, blir massan av mogna lökhuvuden större.

Fördelar:

 • lång hållbarhet
 • hög produktivitet
 • stora storlekar;
 • motstånd mot kyla
 • utmärkta smakegenskaper;
 • bekvämlighet vid skärning.

Nackdelar:

 • noggrannhet till jordens sammansättning;
 • sårbarhet för mosaik och pulveriserad mögel.

Planteringsmetoder Sturonlök

Vanligtvis odlas Sturon-lök som en tvåårig gröda, det vill säga att vården är uppdelad i två årscykler. Den första innebär att man sår frön för sådd, och den andra - planterar små rovor som växer under sommaren till fullfjädrade lökar. Varje steg ger sina egna egenskaper hos jordbrukstekniken, som måste beaktas.

Växer från frön

Lökuppsättningar av sorten Sturon odlas från nigella. Såningen utförs vanligtvis i slutet av mars, början av april, men den specifika planteringstiden beror på kulturens klimatzon. Utför det enligt följande schema:

 1. Planteringsmaterialet blötläggs i två timmar.
 2. Tomten grävs upp, sängarna förbereds, spår görs i dem upp till 5 cm djupa med ett intervall på 10 cm.
 3. Vattna brunnarna med varmt vatten.
 4. När vattnet lämnar marken sås frön (cirka 90 st per 1 kvm M.).
 5. De är täckta med jord, lätt komprimerade.
 6. Litet groddade skott tunnas ut och lämnar ett avstånd på 2-3 cm mellan dem.

Sevok skördas närmare augusti.

Råd! Om du täcker sängen med folie visas plantorna snabbare.

Att odla självständigt och bibehålla Sturonsorter fram till våren är inte lätt

Plantera plantor på våren i öppen mark

För att få en full skörd kan Sturon sevok planteras på våren. Förfarandet utförs i en beredd, organisk fruktbar jord med en lätt alkalisk reaktion. Sandy loam och loam är bättre lämpade för detta. Tomten grävs upp ett par veckor före plantering, en hink med humus och azofoska (30 g per kvadratmeter) införs i jorden. Tillsätt vid behov dolomitmjöl, aska eller lime. Trots att Sturon-löken är en hälsosam sort bearbetas planteringsmaterialet innan det sås. Lägg rovorna i en påse, strö över dem med Karbofos, låt stå i 24 timmar. Därefter hålls lökuppsättningarna i 30 minuter i en lösning av kaliumpermanganat. Beroende på odlingsplatsen planteras Sturon i slutet av april, början av maj i väl uppvärmd jord. Platsen väljs öppen, upplyst, med en indikator för låg luftfuktighet. Först bildas spår på sängen med ett djup av 5 cm på ett avstånd av 20 cm från varandra. Träaska eller sand hälls i botten av spåren. Sevok planteras med botten ner till ett djup av 3 cm var 15 cm.Sedan täcks planteringen med bördig jord och lätt komprimeras.

Viktig! Huvuden placeras i marken utan att trycka på dem.

Plantering av Sturon-lök före vintern

Vissa trädgårdsmästare planterar Sturon-lök före vintern. Detta praktiseras särskilt av invånare i norra breddgrader. Plantering utförs närmare slutet av september eller i början av oktober enligt ett system som är identiskt med vårsådd, med undantag för blötläggning av plantorna och beskärning. Rovor för en full skörd tas med torra skal och de minsta och för gröna - bevuxna eller bevuxna exemplar. Av vintersorterna anses Sturon-lök vara den mest populära.

Råd! Det är bättre att plantera en gröda i sängarna där majs, tomater, ärtor eller gurkor tidigare växte.

I regioner med svalt klimat är det lämpligt att täcka plantorna med spunbond efter sådd.

Sturon lökvård

Hybridlök Sturon är opretentiös. För att få stora huvuden måste planteringar utföra elementärt agrotekniskt arbete.

Kulturen behöver vattnas främst i början av tillväxten och under bildandet av kålrot. En halv månad före skörden slutar löken att fuktas.

Lossning av sängarna ska utföras 3-4 gånger i månaden. Första gången proceduren utförs när skott visas, sedan efter behov. När blompilar växer tas de omedelbart bort, detsamma görs med ogräs.

Gödsla Sturon-lök med mineraliska och organiska föreningar. När den gröna massan växer aktivt införs kväve i jorden (saltpeter, utspädd gödsel eller kycklingavfall), efter en månad vattnas de med komplexa gödningsmedel med mikroelement, 30 dagar före skörd, matas de med fosfor-kaliumpreparat.

Viktig! Under andra halvan av växtsäsongen är det oacceptabelt att använda kväve som gödselmedel.

När fjädrarna i Sturon-löken blir gula och faller är det dags för skörden. Huvudena tas bort från marken med en gaffel, den återstående jorden skakas av dem och hålls i flera timmar i solen för att torka. Sedan binds lökarna i buntar och hängs eller läggs ut i ett lager på ett torrt, välventilerat område. Efter att topparna är torra, skärs de av, lämnar en två centimeter kolonn, överskottet av skalorna avlägsnas, plantans rötter skärs noggrant av och grödan skickas för lagring. Sturon ligger bra vid en temperatur på + 2-4 ° C, luftfuktighet 80% eller vid +20 ° С, fuktighet 60%.

Slutsats

Sturonlök är en utmärkt vegetabilisk sort som är lämplig för odling i alla regioner i Ryssland. Både sommarboende och stora gårdar är engagerade i att plantera den. Att döma av många recensioner har växten utmärkt smak och utmärkt hållkvalitet, den är lätt att odla. Sturon behåller användbara egenskaper under lång tid, kan användas för att förbereda alla rätter.

Recensioner av trädgårdsmästare om lök Sturon

Spitsina Evgeniya, Ryazan
Av alla kryddiga kultursorter som jag försökte plantera på min webbplats visade sig Sturon-lök vara den bästa. Sorten är inte rädd för överflödig fukt, blir inte sjuk, behöver inte intensivvård. Huvudena är släta, vackra, medelstora. Smaken är utmärkt, måttligt kryddig, pikant.
Milyutkina Ekaterina, Gomel
Sturonlök är en anständig sort som inte kräver särskild uppmärksamhet. Jag har planterat det för mig själv och till salu under lång tid. Det är mycket efterfrågat på marknaden, det har en utmärkt presentation.
Dmitry Gogolev, Tula
Förra året köpte jag en dacha och bestämde mig för att börja odla grönsaker. Sevok Sturon valde som planteringsmaterial för lök. Skörden gladde mig, stora vackra rovor växte från små huvuden. Det är redan februari, men familjen äter dem fortfarande. Har ännu inte börjat försämras.
Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion