Hur man sår svarta lökar

Nästan alla trädgårdsgrödor är årliga och ger avkastning under samma säsong. De enda undantagen är lök och vitlök, som har en lång växtsäsong och odlas därför i två steg. Som regel, under det första året erhålls en uppsättning från lökfrön, och först i slutet av andra säsongen skördar trädgårdsmästare en fullfjädrad gröda - stora lökhuvuden. Men urvalet står inte stilla, och idag har en ny metod för odling av lök blivit möjlig - plantor.

Hur man sår svarta lök för plantor, när man ska plantera det i marken kommer att beskrivas i den här artikeln. Här beskrivs reglerna för sådd av nigella och alternativa alternativ för plantering av lök föreslås.

Fördelarna med plantan metoden

Vanligtvis sår trädgårdsmästare först nigella för att samla små huvuden i slutet av sommaren - sevok. Nästa vår planteras dessa ettåriga lökar, från vilka fullvärdiga huvuden kommer att växa till hösten, lämpliga för att äta och långtidsförvaring.

Nackdelen med en tvåårscykel är inte bara den tid som spenderas på hela processen. Mycket ofta försämras de flesta plantorna under vintern: huvuden kan torka ut, torka ut eller ruttna på grund av olämpliga lagringsförhållanden.

Några sommarboende försöker minimera förlusten av planteringsmaterial, så nigella före vintern... Denna metod kan avsevärt minska tid och materialkostnader, men garanterar inte heller ett 100% resultat. För att lök ska växa utan problem måste klimatet i regionen vara mycket stabilt. När allt kommer omkring kommer nigellan sådd för tidigt att rensa ut och sen plantering hotar med frysning av frön.

Ett alternativt sätt att odla nigellök är plantor. Användningen av denna metod blev endast möjlig med utvecklingen av moderna lökvarianter med en kort växtsäsong.

För dessa ändamål är vissa utländska hybrider utmärkta, till exempel sorterna Siberian, Exibishen, Strigunovsky, Myachkovsky, Danilovsky, ett år gamla. Det har noterats att den bästa årliga skörden erhålls från söta och halvsöta lökvarianter.

Uppmärksamhet! Du kan odla plantor från nigella av dessa sorter, vars mognadsperiod ligger inom 120-140 dagar.

Du kan odla lökplantor från nigella på samma sätt som plantor från trädgårdsgrönsaker (tomater, paprika, äggplantor) eller trädgårdsblommor. Denna metod har sina fördelar:

 1. Möjligheten att odla lök i regioner med hårt och kallt klimat.
 2. Erhålla stora volymer grödor från ett litet planteringsområde.
 3. Spara planteringsmaterial, eftersom chernushka-frön spenderas flera gånger mindre och avkastningen alltid är bättre.
 4. Mindre pilbågning, eftersom fjädrarna i uppsättningen ofta går till pilarna på grund av ogynnsamma väderförhållanden eller felaktiga planteringstider.
 5. Den bästa kvaliteten på årslökarna, som kan förvaras utan problem i 6-9 månader.

För många trädgårdsmästare är de viktigaste fördelarna med att odla plantor från svarta lökfrön mindre arbetskraft och en minskning av tiden i sängarna.

Växande årliga rovor

Inte alla sommarboende vet hur man sår svartlök för plantor. Övning visar att det inte finns något särskilt komplicerat i denna fråga, du behöver bara ta hänsyn till några av funktionerna i lökplantor.

Plantans metod för odling av lök är endast lämplig för dem som har små tomter och odlar grönsaker i begränsade mängder.

Råd! Att odla ett stort antal plantor och sedan transplantera det i marken anses vara opraktiskt - i sådana fall är det bättre att så björnbär före vintern eller odla en gröda i två steg.

Villkor

Först och främst bör du lära dig när du ska så lökfrön för plantor. För att få ett exakt svar på denna fråga måste du noggrant läsa instruktionerna på påsen med lökfrön - växtsäsongen för en viss sort måste anges där. Vanligtvis mognar årliga lökvarianter inom 120-130 dagar efter att de första skotten uppträder. Fram till tidpunkten för transplantation i marken bör plantorna växa och bli starkare, allt detta tar från en och en halv till två månader.

Lök är en opretentiös kultur som tål lätt frost och ogynnsamma väderförhållanden. För att få en tidig skörd av rov kan du plantera plantor i marken i slutet av april eller i början av maj.

Med tanke på allt ovanstående kan vi beräkna de ideala såddagen för svartlök är tidigt eller i mitten av mars. Såning tidigare är oönskad på grund av för korta dagsljus och brist på sol - detta kommer att leda till sträckning av plantor.

Råd! Det är svårare för invånarna i de norra regionerna att odla lök genom plantor, men i princip är det möjligt.

Sådd av nigella bör vara redan i mitten eller slutet av februari, belysa plantorna artificiellt och täck sängarna med lutrasil eller annat icke-vävt material efter att ha överförts till marken.

Förarbete

Lökfrön är små korn av svart färg, som populärt kallas "nigella". Innan sådd måste nigella beredas för att öka spiring av frön och påskynda spiring.

Beredningen av nigella består i dess preliminära blötläggning. Vissa för dessa ändamål använder en svag lösning av kaliumpermanganat (1 gram kaliumpermanganat per liter vatten), där nigellan placeras i en linnepåse i högst 45 minuter.

I de flesta fall är det tillräckligt med blötläggning av nigella i vanligt vatten, vars temperatur är 30-35 grader. För att upprätthålla temperaturen kan du använda en termos eller lägga en behållare med frön på batteriet. Svarta lök kan förvaras i varmt vatten under en dag.

Råd! Omedelbart efter blötläggning i vatten eller kaliumpermanganat bör nigellök sänkas ner i Epins lösning, beredd enligt instruktionerna på flaskan. Bearbetningstiden bör vara högst 15 minuter.

Efter de förberedande åtgärderna torkas nigellan genom att sprida fröna i ett jämnt lager på en pappers- eller bomullsduk. Detta är nödvändigt för att små frön ska bli smuliga och lättare att separera från varandra.

Plantering av svartlök

Det är bekvämt att så nigella lökfrön i vanliga plastbehållare med förseglade transparenta lock, men i princip kommer alla behållare (koppar, blomkrukor, plastflaskor som skärs längs osv.) Att göra.

Marken för lökplantor ska vara lös och näringsrik. Förbered ett substrat från mark, humus, sand och torv. Du kan förbättra jordens sammansättning med dolomitmjöl, kalk, träaska - jordens surhet bör vara neutral.

Landning utförs i flera steg:

 1. Behållarna är fyllda med jord så att dess lager är 7-8 cm.
 2. Vattna jorden med en svag lösning av mangan, Bordeaux-blandning eller fungicid för att förhindra utsäde.
 3. Grunda spår är gjorda med ett trubbigt föremål på 5 cm avstånd från varandra.
 4. Lägg ut nigellan med en pincett så att intervallen mellan fröna är 3 cm (då behöver du inte dyka lökplantorna).
 5. Strö svartlök med ett tunt lager av torr jord och tryck som det lätt ned, klappa det.
 6. Spraya marken med en sprayflaska.
 7. Täck behållaren med lock eller folie och lägg den på en varm plats för grobarhet.

Så snart öglorna på lökplantorna dyker upp (efter 3-7 dagar) placeras behållaren på ett fönster där det finns mycket ljus och temperaturen är 18-20 grader. Locket får inte tas bort omedelbart, men sedan torkas det dagligen för att ta bort kondens.

Uppmärksamhet! Det är fullt möjligt att odla lökplantor i grupper, vilket kommer att öka avkastningen, men påverkar storleken på rovorna.

Det är också bekvämt att så små nigella i speciella kassetter för plantor eller i "sniglar".

Växande nigellök i "sniglar"

Lökplantor är mycket ömtåliga och känsliga och måste hanteras med stor försiktighet. För att underlätta sitt arbete kommer trädgårdsmästare med alternativa sätt att odla lökplantor, till exempel i "sniglar".

Sådd nigellök i "sniglar":

 • 15x40 cm remsor skärs från laminatbaksidan (eller annat liknande material);
 • ett lager toalettpapper läggs ovanpå;
 • fukta papperet med vatten och strö det från en sprayflaska.
 • gå tillbaka från remsans nedre kant 2 cm, lägg ut nigellan jämnt med ett intervall på 1-1,5 cm;
 • nu måste du rulla upp arbetsstycket med frön till en rulle och fixa det med ett elastiskt band;
 • placera "snigeln" i en tät plastpåse och lägg den på ett varmt ställe;
 • två veckor senare viks "snigeln" försiktigt ut och fröerna ströms med ett lager löst jord, sprutas från en sprayflaska och placeras i en bricka.

Viktig! "Snigel" med nigellafrön måste hållas på en varm och ljus plats, övervaka ständigt jordens fuktinnehåll.

Landar i marken

Lökplantor som odlas av frön kommer att bli starkare cirka 45-50 dagar efter groning - vid den här tiden kan de överföras till en permanent plats. Den bästa tiden för att plantera svartlök i sängarna är början av maj. Vid den här tiden måste du förbereda webbplatsen.

I den befruktade och grävda jorden görs hål eller grunda spår. Lökplantor ser ut som ungt gräs - tunna gröna fjädrar. Om sådd av nigella utfördes i vanliga behållare separeras plantorna noggrant och försöker inte skada rötterna.

Råd! Lök odlad av nigella kommer att rota bättre och går inte i pilar om du trimmar plantornas rötter och toppar något innan du planterar.

Avståndet mellan plantorna bör vara minst 5 cm, djupet på planteringsrötterna i jorden är 1-1,5 cm. Efter plantering är jorden komprimerad något runt stammen. Det återstår att vattna trädgårdsbädden och täcka den lätt med torv eller humus.

Slutsats

Att odla lökplantor från nigella är en noggrann och mödosam uppgift. Denna metod är lämplig för dem som odlar en begränsad mängd grönsaker, är engagerade i avel av intressanta sorter och försöker få tidiga skördar. När man sår nigella måste man komma ihåg att inte alla grödor kan utvecklas under en säsong - det finns speciella ettåriga planteringar för plantan.

Detaljer om plantering av svartlök för plantor beskrivs i den här videon:

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion