Gynnsamma dagar för att plantera lök 2021

Lök har varit känt i mer än fem årtusenden; de anses med rätta vara en av de äldsta grönsaksgrödorna. Och under den här tiden har det inte tappat sin popularitet alls, eftersom det både är ett oumbärligt tillskott till de flesta rätter och en behandling för många vanliga sjukdomar. Naturligtvis, om det finns till och med en liten bit mark, försöker alla odla lök på egen hand. Men det finns många sorter av lök.

Kommentar! Förutom de välkända lökarna och lite mindre populära purjolökar är perenner mycket fördelaktiga för odling: gräslök, batun, slem, doftande och andra.

Men för all enkelhet att odla denna grönsaksgrödan, finns det olika faktorer som är viktiga att tänka på för att få en riktigt bra och riklig skörd. I synnerhet, som med alla kulturer, finns det gynnsamma dagar för plantering av lök, som bestäms av både väderförhållanden och den så kallade månkalendern. Under de senaste åren har många trädgårdsmästare i allt högre grad vänt sig till sina förfäders upplevelse, tittar på folketecken, populariteten för månkalendern ökar också. Med korrekt och klok användning av det kan du faktiskt undvika misstag i samband med felaktig användning av naturliga rytmer. De som har arbetat på marken länge kan inte annat än känna och känna dem.

Månekalender

Många erfarna trädgårdsmästare känner till månkalendern, förmodligen länge och kanske använder den aktivt i sin praktik. För nybörjare är det kanske inte helt klart vilka fördelaktiga dagar som är förknippade med att utföra arbete och varför andra dagar är förbjudna.

Det finns faktiskt inte många dagar då det är riktigt bättre att skjuta upp alla bekymmer för trädgårdsarbete. De är förknippade med perioderna för nymåne och fullmåne, som totalt rekryteras cirka 6 dagar under varje månad. Detta är dagen för nymånen eller fullmånen och en dag före och efter den.

Viktig! Under dessa perioder sker en aktiv förändring av alla naturliga processer till det motsatta.

Om vi ​​drar en analogi med andningen, så är det de ögonblick då inandning ändras till utandning och vice versa.

Allt i naturen verkar frysa, så det är mycket avskräckt att utföra något viktigt arbete med sådd, plantering och transplantation av växter i dessa dagar.

Två andra lika viktiga perioder är förknippade med den växande månen (från nymåne till fullmåne), när alla jordens juicer rusar upp och med den avtagande månen (från fullmåne till nymåne), när krafter går ner till rötter. Det är tydligt att alla växter vars huvudsakliga del är den ovanjordiska delen, till exempel lök på en fjäder, bäst sås och planteras när månen växer. Men växter, där det viktigaste för en person är dess underjordiska del, till exempel, planteras rovlök och sås med den avtagande månen.

När det gäller zodiakens konstellationer genom månen är varje grupp känd för sin effekt på en viss del av växterna.

 

Under denna period har månen en effekt

Månen under tecknen på vatten (cancer, skorpion, fiskar)

På bladen

Månen under jordens tecken (Oxen, Jungfrun, Stenbocken)

På rötterna och frukterna som finns i marken

Månen under luftens tecken (Tvillingar, Vågen, Vattumannen)

På blommor

Månen under eldens tecken (Väduren, Leo, Skytten)

På frukterna som är över marken

Således, för sådd och plantering av gröna lök, kommer de bästa dagarna att vara när månen står under vattnet. Men att så och plantera lök för odling av rovor är önskvärt de dagar då månen står under jordens tecken.

Grunderna i lökodling

I allmänhet är lök en grönsakskultur som är ganska krävande för odlingsförhållandena.Det är ganska kalltåligt, fröna kan gro även vid en temperatur på + 2 ° C - + 3 ° C. Och lökskott tål lätt kortsiktiga frost ner till -3 ° С-5 ° С. Därför kan lök odlas på flera sätt:

  • Inom ett år, i de södra regionerna, sås frön (nigella) direkt i marken och fullfjädrade lökar växer till hösten.
  • I en tvåårskultur sås frön det första året och i slutet av sommaren växer små lökar från dem - lökuppsättningar. Han samlas och det andra året på våren planteras det igen i marken. På hösten växer redan fullstora lökar från den.
  • Ibland, för att påskynda utvecklingen, sås lökfrön i marken under inomhusförhållanden i februari eller mars, och lite odlade plantor planteras på våren i öppen mark. Ofta planteras lökplanteringsmaterial, särskilt i små storlekar, i marken på hösten före vintern - detta gör att du kan få en tidigare skörd nästa år.
  • Slutligen sås fleråriga lök oftast i trädgårdssängarna under vårmånaderna, när marken värms upp lite. Men det kan växa utan att transplantera i upp till fem år på ett ställe och växer en av de första tidigt på våren, när det fortfarande inte finns något grönska.

Landningsdatum

Den vanligaste lökgrödan är fortfarande lök, och få trädgårdsmästare odlar den från frön. Planteras oftast på våren, lökuppsättningar köpta i en butik eller på marknaden. Men för att få en bra skörd är valet av rätt tidpunkt för plantering av lök på rovor avgörande. När allt kommer omkring utvecklas glödlampan så mycket som möjligt endast med långa dagsljus, inte kortare än 12 timmar. Det är under dessa förhållanden som alla näringsämnen passerar utan dröjsmål från lökgrönsaker till den underjordiska delen. På våra breddgrader är den här tiden från slutet av juni till början av augusti. Fram till detta ögonblick bör en god bildning av den gröna lövfällande delen av växten fortfarande förekomma. Därför är det nödvändigt att plantera lökuppsättningar så tidigt som möjligt.

Å andra sidan kan lök som planterats för tidigt bli frusna och gå till pilen som ett resultat. Det är nödvändigt att hitta den mest gynnsamma perioden för att plantera lök och för en ledtråd är det bäst att vända tillbaka till naturen. När allt kommer omkring, växter i naturen tar alltid hänsyn till alla svagheter i vädret för innevarande år, så tidpunkten är inte konstant, och varje år växlar de något i en eller annan riktning.

Viktig! Under lång tid ansågs blomningsdagarna för de första bladen på en björk vara den perfekta tiden för sådd av lökuppsättningar.

På det mesta av Rysslands europeiska territorium inträffar denna gång vanligtvis i april - maj.

Men lökfrön kan sås mycket tidigare. I de södra regionerna är det, beroende på väderförhållanden, möjligt att så i öppen mark även i mars, fleråriga och årliga lök kommer att kunna gro och växa tillräckligt med gröna på sommaren.

I andra regioner sås lökfrön bäst hemma för plantor eller i extrema fall under en film. Detta görs vanligtvis antingen i februari eller mars.

Om vi ​​överväger den optimala tidpunkten enligt månkalendern, då kan det plantera lök år 2021? Tabellen nedan visar de mest gynnsamma dagarna för sådd och plantering av lök för både gröna och rovor.

Om det verkar som om det finns för få gynnsamma dagar, kan du använda alla dagar som är lämpliga för väderförhållandena, med bara hänsyn till perioderna av den vaxande och avtagande månen.

Med all information ovan kan du själv justera tidpunkten för plantering av lök och välja de dagar som passar bäst för ditt område. Som ett resultat kommer många problem i odlingen av denna värdefulla gröda att tas bort.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion