Tinkturrecept på vinbärsblad och grenar

De fördelaktiga egenskaperna hos svarta vinbär används populärt för att behandla många sjukdomar. Officiell medicin känner inte igen växten som medicinsk, om än som ett vitamintillskott. Tinktur på svarta vinbärsblad visar sig vara doftande och behaglig för smaken.

Fördelarna och skadorna med infusion av vinbärsblad

Officiella studier av egenskaperna hos infusion från vinbärsblad har inte utförts. Därför kom information om dess helande effekter endast från erfarenheten av att använda den i traditionell medicin.

Uppmärksamhet! Om du använder tinkturer på alkohol och vodka för okontrollerad behandling kan du skada kroppen.

De fördelaktiga egenskaperna hos vinbärsinfusioner kan bedömas utifrån ämnen och spårämnen som finns i växten. Bärbusken är känd för sin stora mängd vitaminer. Vinbärsblad innehåller upp till 400 mg askorbinsyra per 100 g råvara. Under olika perioder av växtutveckling förändras innehållet av kemiska element i kvantitativ sammansättning. Men deras uppsättning förblir oförändrad:

 1. Askorbinsyra är en naturlig antioxidant. Deltar i redoxprocesser i celler.
 2. Vitamin A - främjar utvecklingen av immunitet, påverkar slemhinnorna (ögonen).
 3. Fytoncider - påverkar patogener negativt.
 4. Eteriska oljor har en fördelaktig effekt på matsmältningssystemet, tar bort överflödig slem från bronkierna och lungorna.

Bland annat innehåller växten ett komplex av mineraler: natrium, kalium, mangan, magnesium och andra.

I folkmedicin rekommenderas en infusion av svarta vinbärsblad för behandling av vitaminbrist. Alkoholpreparat baserade på vinbär används och som ett antireumatiskt medel. Med diabetes mellitus rekommenderas vatteninfusioner av löv och grenar.

De antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaperna hos buskdelarna hjälper till med hosta, bronkit och eventuella inflammatoriska sjukdomar.

Hur man gör en tinktur på vinbärsblad och grenar

För beredning av den medicinska tinkturen skördas växtbaserade råvaror i maj. Innan fruktningen börjar är det bladen som innehåller den största mängden ämnen som är användbara för kroppen.

Vinbärsgrönsaker skördas i torrt, klart väder. Du kan använda skott och lövverk av trädgårdsvart vinbär om platsen ligger långt från motorvägar. Men det mest värdefulla är vilda buskar. Vinbär växer i naturen nära bäckar och träsk. Bladen har en rik musky arom. Inte konstigt att namnet innehåller roten "vinbär". Vild vinbärstinktur är mer aromatisk än trädgårdsodling.

Det är lämpligt att förbereda tinkturen i en mörk glasskål. Färska löv placeras i en burk och hälls med alkohol eller annan alkoholhaltig produkt. Det rekommenderas att insistera på läkemedlet i minst tre veckor. De flesta källor innehåller information om olika perioder av infusion av vätska. Men de allmänna reglerna för beredning av infusioner från växtråvaror indikerar behovet av en lång exponering av medel. Ämnen måste inte bara impregneras med ett flytande ämne utan också ge upp användbara komponenter.

Om grenar med bark används för att förbereda infusionen är vätskan brunaktig. Bladinfusionen kan vara ljusgul eller grönaktig.

Efter att den erforderliga infusionsperioden har löpt ut dräneras vätskan och bladen och grenarna pressas ut.

Recept för tinkturer på vinbärsblad och grenar

De flesta alkoholhaltiga tinkturer är beredda enligt ett standardrecept. Löv och kvistar kan användas färska eller torra. Det är viktigt att den alkoholhaltiga vätskan har en hög grad av rening, utan fuseloljor och innehållet av tekniska typer av alkohol.

Tinktur på vinbärsblad med vodka

En utmärkt aromatisk vodka erhålls från vinbärsblad, som kan drickas vid en fest. För att förbereda 1 liter dryck måste du fylla burken med unga örter med en tredjedel. Lägg till innehåll:

 • 0,5 tsk citronskal;
 • 1 - 2 kryddnejlika (kryddor);
 • 1 msk. l. strösocker;
 • 1 liter vodka.

Stäng burken tätt. Insistera på en mörk plats i 7 till 10 dagar. Sila vätskan genom ostduken och pressa ut innehållet. Försegla behållaren tätt med drycken och förvara i kylen.

Råd! För förkylning och hosta kan en tesked vinbärsvodka läggas till te. Medlet värmer upp kroppen och har en slemlösande effekt.

Tinktur på vinbärsblad på månskin

Älskare av hemlagade tinkturer förbereder drycker baserade på månskin från vinbärsblad. Bladen antas ge en behaglig doft till drycken, dölja den naturliga lukten och eftersmaken av den hemlagade drycken.

Receptet för tinktur av månskin på svarta vinbärsblad har flera alternativ. En enkel infusion bereds genom att hälla månskenet i en burk fylld med färska buskgrönsaker. Du kan förbättra drycken genom att lägga till bär eller kryddor.

För att förbereda en smaksatt dryck behöver du:

 • 30 vinbärsblad;
 • 200 g mogna bär:
 • 1 msk. Sahara;
 • 800 g renat månskin.

Längst ner i en ren torr behållare, skiktade växtkomponenter, strö med socker. Häll med månskin och insistera i tre veckor på en mörk plats. Under infusionsperioden måste behållaren skakas 1-2 gånger. Sil av den färdiga drycken, pressa bären och blanda med vätska.

Bladen ger infusionen en behaglig doft och bären - färgen. Det är viktigt att hålla drycken bra korkad.

Tinktur på vinbärsblad med alkohol

Receptet för att göra alkoholhaltig tinktur av solbärsblad skiljer sig lite från den vanliga infusionen av medicinska örter. Men du bör inte använda en sådan dryck outspädd.

För att förbereda en liter vinbärsalkohol behöver du:

 • 500 g unga svarta vinbärsblad;
 • 100 g socker (valfritt);
 • 500 g alkohol 96%;
 • 500 g vatten.

Skölj gröna, torka och knåda lite. Vik växtmaterialen i en burk och tillsätt alkohol. Insistera lite mer än en vecka i mörkret. Sil av den färdiga tinkturen och späd med vatten.

Viktig! För att förhindra att drycken blir grumlig bör vattnet filtreras, kokas och kylas.

Om medlet används som ett terapeutiskt eller profylaktiskt medel är det möjligt att inte späda ut det med vatten. Hemläkemedel används i små doser (1 tsk) för att lägga till varma drycker för förkylning och influensa.

Tinktur på vinbärsgrenar

Tinkturens smak på svarta vinbärkvistar är mer sammandragande än när man använder greener. Om lignifierade vinbärkvistar används, får infusionen en trevlig guldbrun nyans.

Grenarna för att bereda drycken kan skördas efter att ha plockat bären. Resterna efter trimning av busken är också lämpliga. Det viktigaste är att grenarna är friska, utan uppenbara tecken på svamp och skadedjurens vitala aktivitet.

För att förbereda en drink skärs grenarna i bitar på 1,5 - 2 cm och placeras i en behållare och fyller inte mer än en tredjedel. Vegetabiliska råvaror hälls med alkohol. Du måste insistera på kvistarna i minst en månad. Vid slutet av perioden bör vätskan filtreras och spädas med kallkokt vatten.

Kontraindikationer

Begränsningar av användningen av svart vinbärstinktur avser kontraindikationer i samband med användningen av alkoholhaltiga vätskor.Växtens löv innehåller inte skadliga ämnen, därför kan de i vattenhaltiga infusioner användas externt och internt om det inte finns någon individuell intolerans.

Alkoholtinkturer är kontraindicerade:

 • barn;
 • gravida kvinnor och under amningsperioden;
 • med alkoholberoende
 • med gastrit och magsår;
 • med hjärt-kärlsjukdomar.
Råd! Använd inte alkoholhaltiga vinbärsprodukter under antibiotikabehandling. För att undvika de negativa konsekvenserna av att använda infusioner bör du rådfråga din läkare innan du använder dem.

Villkor för lagring

Tinktur av svarta vinbärsblad med vodka bör förvaras i högst ett år på en sval plats. Var noga med att försegla behållaren tätt. Alkoholbaserade tinkturer utan tillsatt vatten kan lagras på en mörk plats i upp till 3 år.

Slutsats

Tinktur på svarta vinbärsblad är populär bland finsmakare av hemmet. En aromatisk alkoholhaltig dryck, enligt recensioner, är mjuk och behaglig för smaken. Men glöm inte att missbruk av till och med en sådan användbar infusion kan leda till oönskade konsekvenser.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion