Svarta vinbär lämnar lock: vad man ska göra

Trädgårdsmästare står ofta inför det faktum att vinbärsblad plötsligt krullar på våren eller på sommaren, när bären fortfarande mognar. Busken, som tills nyligen såg helt frisk ut, kan snabbt förlora upp till hälften av sin gröna massa: de drabbade bladbladen tappar snabbt färg, torkar ut och faller av. För att effektivt bekämpa denna sjukdom är det nödvändigt att korrekt fastställa varför bladen vrids: på grund av svampsporer eller insektskadegörares aktivitet. Tidig behandling hjälper till att rädda busken, och förebyggande åtgärder som vidtas i tid kommer att förhindra att situationen återkommer under nästa säsong.

Varför vinbär lämnar lock

För att förstå varför vridna blad dök upp på vinbär, kommer en noggrann undersökning av en sjuk växt att hjälpa. Varje detalj betyder:

 • unga eller gamla blad krullar;
 • finns det fläckar, vilken färg de har;
 • om plack, spindelnät märks;
 • lämnar krulla inåt eller utåt;
 • hur ser baksidan av den drabbade plattan ut;
 • Finns det tillväxter, svullnader, stötar.

Tidpunkten för utseendet av dessa tecken på löv och skott av vinbär spelar också en roll.

Ofta räcker det att försiktigt fälla ut plantans deformerade organ för att se insektslarverna inuti.

Skadedjur

Om blad av vinbär krullar in i ett rör eller en klump kan detta mycket väl vara resultatet av aktiviteten hos ett antal parasitiska insekter.

Bladrulle

En liten (cirka 2 cm) brun mal, ofta med ett mörkt mönster på vingarna, som viks platt på baksidan. En fjäril kan lägga upp till hundratals ägg på den inre ytan av vinbärsblad inom en månad, varifrån gula eller ljusgröna larver kläcker sig. De äter upp bladbladen och efter ett tag vrider de sig till kokonger i dem, spända med en spindelnät från insidan. På hösten, efter att de skadade bladen fallit av, poppar larverna i dem och övervintrar. På våren kommer fjärilar att dyka upp igen från pupporna, som börjar lägga ägg på vinbäret.

Viktig! Vinbärsblad, som är krullade på grund av skador av en bladrulle, måste klippas av och brännas. Att lämna dem i en cirkel nära stammen eller i en komposthög, kommer trädgårdsmästaren att ge larverna möjlighet att övervintra, och på våren kommer fjärilarna tillbaka igen.

Bladlus

En annan mycket vanlig fiende för vinbär är bladlöss. Dessa är kolonier av små, inaktiva insekter som matar på bladjuicer, varför de senare blir gula, torkar ut och krullar.

Vinbär skadas vanligtvis av två typer av denna parasit:

 1. Skjut (krusbär) bladlöss - grönaktig färg. Oftast är det hon som är anledningen till att svarta vinbärens övre blad löper. Först suger insekten saften från knopparna och rör sig sedan till toppen av skotten. Som ett resultat krullar unga löv utåt i formlösa klumpar. Myror som matar på honungsdagg, den söta viskösa vätskan som den utsöndrar, hjälper till att sprida bladlöss på vinbärsbuskar. De tar också skadedjuret till myrstolen för vintern, och på våren returnerar de det till växten igen.
 2. Ark (gallisk) bladlöss lever på egen hand och föredrar röda eller vita vinbär. På mitten av sommaren utvecklar kvinnor vingar, på grund av vilka parasiten kan resa betydande avstånd och lägga ägg på hösten nära plantans knoppar. Insekter kläckta från ägg på våren fyller vinbärsbladens undersida och matar på deras juice. Som ett resultat uppträder karakteristiska utbuktningar på plattans yttre sida, som liknar "blåsor" av brunröda eller gula färger. Bladen (både unga och mogna) tappar snabbt form, krullar och dör.

Spindelmider

Ett litet skadedjur av gul-orange färg, endast synligt genom ett förstoringsglas: kvinnans storlek når 1 mm, hanen är hälften så stor. Vinden hjälper spindelmider att röra sig. Kolonier av denna parasit lever på den söta sidan av växtblad. Till en början visas små ljusprickar där. Med tiden bildar de hela fickor som bleknar och sedan blir bruna. Bladen torkar, krullar och faller av.

Varning! Ett tecken på skador på vinbärsblad av en spindelmider är förekomsten av tunna spindelnät på baksidan av dem.

Glastillverkare

En liten fjäril med nästan genomskinliga vingar och en svart kropp, markerad med tre tydligt synliga tvärgula ränder. Lägger ägg på vinbärsbuskar i skadade områden av barken. Larver, som uppträdde efter 10-15 dagar, äter upp passagerna inuti skotten och matar på sin kärna. Först är skadorna på vinbärsbusken nästan omärkliga, men nästa år, när larverna har tid att mogna, börjar de skadade grenarna att dö och bladen på dem torkar snabbt och krullar.

Hittills har inga sorter av vinbär och krusbär utvecklats som är resistenta mot aktiviteten hos glas.

Vinbärsgall (blad och skott)

Gallmidge är en liten (upp till 1,5 mm) vinge framsyn. Följande typer är farliga för vinbär:

 1. Vinbärsbladgallmyg av gulbrun färg. Lägger ägg på toppen av unga skott. Larverna som kommer ut ur dem äter bladen, varför skottens toppar vrids, blir "sönderrivna", blir gradvis svarta och torkar ut. Mestadels unga buskar påverkas.
 2. Vinbär skott gall midge, den har en gul-orange färg och har bruna ränder på baksidan. Hon lägger ägg i sprickor i barken. På platser för ackumulering av larvkolonier får vinbärets bark en brun nyans, fläckar och "deprimerade" platser visas på den. Eftersom larverna dricker växtens juice blir grenarna spröda och torkar snabbt medan bladen på dem vrids och dör.

Sjukdomar

Anledningen till att vinbär lämnar lock kan vara en sjukdom. För det mesta lider denna buske av svampsjukdomar. Att känna till symtomen på de vanligaste av dem hjälper till att avgöra hur man behandlar växten.

Antraknos

Denna sjukdom manifesterar sig vanligtvis mitt på sommaren. På bladen uppträder först holmar med brunröda fläckar, vars område gradvis ökar. Mörka märken kan också ses på petioles och unga grenar, i sällsynta fall även på bär. Gradvis blir vinbärsbladen röda och lockar och faller sedan av. Om antraknos upptäcks är det nödvändigt att behandla med kemikalier inte bara vinbär utan också buskar och träd som växer i närheten. Sjukdomen påverkar vinterhårdheten, utvecklingen och produktiviteten hos ett antal trädgårdsväxter negativt.

Spheroteka

På ett annat sätt kallas denna sjukdom amerikansk mjöldagg. Dess första manifestationer kan ses i maj. Huvudsymptomet är en vit beläggning som påminner om mjöl eller pollen, tydligt synlig på unga skott, löv, äggstockar och bär. Gradvis blir placket tjockare och får en brun färg och blir som en mögel. Bladen mörknar och krullas, skotten deformeras och slutar växa och bären förlorar sin smak och presentation.Om behandlingen inte startas i tid dör vinbärsbusken snabbt.

Viktig! De mest gynnsamma förhållandena för sfären är hög luftfuktighet i varmt (+ 23-28 ° C) väder. Torra och varma somrar hindrar sjukdomens utveckling.

Septoria

Du kan också märka att vinbärsblad krullas när växten påverkas av septoria sjukdom (annars vit fläck). Orsaken till denna sjukdom kan vara dålig ventilation av busken på grund av att överflödiga grenar som inte tagits bort i tid har vuxit.

Risken för septoriainfektion ökar om:

 • luftfuktigheten ökar;
 • busken växer i skuggan.

Ett tecken på sjukdomen är många små fläckar av gråaktig färg med bruna konturer som visas på bladen. Vidare uppträder mörka fläckar på dem (svamp och dess sporer). Bladen krullar sig snabbt, tappar färg och faller av, stammen blir brun. Denna sjukdom är inte bara farlig för vinbär utan även för andra trädgårdsodlingar, eftersom den snabbt kan spridas över ett stort område.

Kolumnrost

Det huvudsakliga symptomet på kolonnrost på vinbär är gulorange fläckar som förekommer på bladen. Sjukdomen manifesterar sig i mitten av växtsäsongen. Baksidan av bladbladen är täckt med täta växter med rostiga sporer, som gradvis mörknar och växer över hela den tillgängliga ytan. Infekterade löv blir gula, krullar och faller av i förtid.

Bägarrost

En annan vanlig typ av rost som är farlig för vinbär är bägare. Infektion med denna sjukdom inträffar tidigt på våren, men du kan märka de första tecknen på skott, löv, blommor på försommaren. Orange fläckar med små mörka prickar visas på bladbladens undersida. I stället bildas pustler och knölar gradvis, formade som bägare. Inuti finns ett brunt pulver - svampsporer. Bladen som lider av rost krullar och smuler snabbt. Vinbärsbusken, som försvagats av sjukdomen, producerar färre skott, bär mindre frukt och tål inte vintern bra.

Varning! Sporer av bägarrostsvampen kommer ofta på bladen av odlade växter från sumpgräs. Om trädgården ligger i ett lågland, i ett träskområde, är det bättre att välja vinbärssorter som är resistenta mot denna sjukdom.

Hur man bearbetar vinbärsblad om de krullar

Efter att ha bestämt vad som orsakade currant leaf curling, måste du börja behandlingen så snart som möjligt. Man bör komma ihåg att bearbetning av vinbär med kemikalier som regel utförs före blomning och efter skörd. Mellan dessa steg är det att föredra att spraya busken med biologiska produkter eller tillämpa folkrecept.

Kemikalier

Styrkan i kampen mot skadedjur och sjukdomar, på grund av vilken vinbär lämnar sig, med hjälp av kemikalier - hög effektivitet och snabba resultat. Det är dock viktigt att noggrant följa instruktionerna: överskrid inte de rekommenderade doserna och följ de angivna bearbetningstiderna för växter. Det är lämpligt att använda kemikalier om vinbärsbladen påverkas allvarligt och det inte är meningsfullt att använda säkrare medel (folkliga, biologiska produkter).

Varning! Endast en produkt ska användas under en behandling. Nästa gång kan du applicera en ny (helst med en annan aktiv substans). Alternering av droger är tillåten.

Om vinbärens löv krullar som ett resultat av parasitiska insekts aktivitet kommer kemiska insektsmedel att vara effektiva mot dem:

Aktiv substans

En drog

Vilka skadedjur (från vilka lämnar krullning)

När ska man spraya

Imidacloprid

Tanrek, Confidor-Extra, Biotlin

Bladlus

Före blomning

Tiametoxam

Aktara

Lambda Cyhalothrin

Karate Zeon

Kvalster, bladrulle, bladlöss, glas

Cypermetrin

Inta-vir

Glas, bladlöss

Före blomning och efter skörd

Permetrin, cypermetrin

Spark "Double Effect"

Bladlöss, bladmask

Under växtsäsongen

Beta-cypermetrin

Kinmix

Bladrullar, bladlöss, gallmider

Cypermetrin, malation (karbofos)

Inta-Ts-M

Bladrullar, glasskålar, bladlöss

Diflubenzuron

Härold

Bladlöss, bladmask

Karbofos

Fufanon, Aliot

Kvalster, bladrulle

Under spirande

Bladlus

Under växtsäsongen

Pyrimifos-metyl

Actellic

Fästing, bladlöss, gallmider

Strikt enligt instruktionerna

För att klara svampsjukdomar, vilket manifesteras i det faktum att vinbär lämnar lock, kommer kemiska fungicider att hjälpa:

Aktiv substans

En drog

Vilka sjukdomar (från vilka lämnar krullning)

När ska man spraya

Kopparsulfat

 

Antraknos, septoria, pulverformig mögel

Enligt instruktionerna, senast 15-20 dagar före skörden

Kopparsulfat och kalk

Bordeaux mix

Rost, septoria, antraknos, mögel

3% lösning - tills njurarna öppnas; 1% lösning - vid "rosebud" -stadiet

Kopparoxiklorid

Abiga Peak, Hom

Pulveraktig mögel

Enligt instruktionerna senast 3 veckor före skörden

bläcksten

 

Antraknos, septoria, pulverformig mögel

1-3% lösning på våren innan knopparna öppnas och på hösten (när bladen börjar falla av)

Kolloidalt svavel

Tiovit Jet

Kvalster, mjöldagg

Under växtsäsongen

Difenokonazol

Raek, hastighet

Pulveriserad mögel, septoria

Propikonazol

Lutning, prognos

Pulveraktig mögel, rost, antracnos, septoria

Före blomning och efter skörd

Penconazole

Topas

Pulveraktig mögel

Under växtsäsongen

Benomil

Fundazol

Triadimefon

Bayleton

Biologiska medel

Till skillnad från kemikalier är biologiska produkters verkan mildare. Som en del av dessa medel - levande mikroorganismer (virus, bakterier, svampar).

Biologiska produkter är lämpliga för bearbetning av vinbär när bladen krullar, om:

 • sjukdomen upptäcktes i det inledande skedet;
 • antalet insektskadegörare är litet.
Viktig! Aktiviteten hos många biologiska produkter påverkas negativt av solljus, så det är tillrådligt att behandla växter med dem på kvällen.

Den överväldigande majoriteten av biologiska produkter verkar endast vid en lämplig lufttemperatur (+ 10-15 ° C). Följaktligen är det möjligt att använda dem vid behandling av vinbär, där bladen krullar, är endast möjligt vid "rosknoppens" stadium och omedelbart efter blomningen.

En typ

En drog

Vilka skadedjur / sjukdomar (från vilka lämnar krullning)

Insektsmedel

Aktofit

Kvalster, bladlöss

Bitoxibacillin

Fästing, bladlöss, bladmask, gallmid

Lepidocide

Bladrulle

Fitoverm

Bladlöss, fästingar, bladrullar

Svampdödande medel

Fitosporin

Rost, pulverformig mögel

Pentaphage

Pulveraktig mögel

Ampelomycin

Mikosan

Alirib B

Pulveraktig mögel, antraknos, rost, septoria

Insektssvampmedel

Gaupsin

Pulveriserad mögel, rost, septoria, bladlöss, bladmask

Folkläkemedel

För behandling av skador och vinbärssjukdomar (inklusive de till följd av vilka bladen krullar) används också folkrecept för infusioner och avkok, huvudsakligen på växtbasis. Deras effektivitet är inte lika hög som för biologiska och dessutom kemiska läkemedel, och effekten måste vänta, men de kommer inte att skada växter, djur och människor.

Bland de mest effektiva folkmedicinerna för bearbetning av vinbär, där bladen krullar, är följande (proportionerna anges per 10 liter vatten):

 1. Lök och vitlök. 100 g skalade ingredienser måste skäras så små som möjligt och fyllas med varmt vatten. Insistera på en dag, sila och spraya vinbärsblad (denna mängd räcker för 2-3 buskar). Används för att kontrollera bladlus, bladmask, larver och insektslarver.
 2. Tobaksblad. Du behöver 400 g av deras torra pulver, som måste fyllas med vatten och lämnas i två dagar. Häll sedan ytterligare 10 liter vatten i kompositionen och tillsätt ca 80 g spån av tvål.Sil och använd om vinbär lämnar krullning och blir svart till följd av bladlöss eller spindelmider.
 3. Celandine. Du bör ta 3-4 kg färskt eller 1 kg torrt gräs. Täck med varmt vatten och låt stå i 1,5 dagar. Det hjälper till med nederlag av vinbärsblad av bladlöss eller glas.
 4. Tomattoppar. Häll 3 kg färska krossade löv, stjälkar och styvbarn (eller 1 kg torra råvaror) med vatten och låt stå i 3-4 timmar. Koka sedan kompositionen i en halvtimme, svalna och späd med vatten i förhållandet 1 till 4. Det är effektivt om buskens löv krullar på grund av aktiviteten hos vinbärsgall.
 5. Maskros. 400 g blad och rötter från växten bör hällas med varmt vatten och hållas i ett par timmar. Sil tinkturen. Processbär, vars blad krullas av bladlus.
 6. Jodlösning (10 ml per 10 liter vatten). Effektiv mot pulveriserad mögel (spheroteka).
 7. Träaska. Rör om 1 kg pulver i en hink med vatten, låt stå i 5 dagar. Tillsätt flytande tvål. Spraya vinbärsblad, som är krullade till följd av skador av spheroteka. Används också i kampen mot bladlöss.
Viktig! För att uppnå resultatet måste folkmedicin användas upprepade gånger och upprepa proceduren för sprutning av buskarna var 5-7 dagar (det maximala intervallet är 2 veckor).

Du kan också lära dig om de olika metoderna för bearbetning av vinbär från skadedjur och svampsjukdomar (inklusive de som lämnar krusningar på buskarna) i olika stadier av växtutveckling, du kan också lära dig av videon:

Agrotekniska åtgärder

Om vinbärens löv krullar, är kampen mot sjukdomar eller skadedjur inte bara begränsad till att spruta växten med olika kompositioner. Trädgårdsmästaren måste vidta andra åtgärder:

 • regelbundet ta bort och bränna skott och blad som drabbats av sjukdom eller larver;
 • under vinbärsbuskar är det värt att plantera några medicinska växter (rölleka, ringblomma, solbränna) samt dill: de lockar nyckelpigor, snöringar, svävar, som hjälper till att klara bladlöss, spindelmider och andra skadedjur;
 • att locka fåglar (bröst, sparvar) till bärträdgården med hjälp av matare och drickare;
 • det är nödvändigt att förstöra myrstackar vid plantans rötter, och det rekommenderas att behandla grenarnas nedre delar på buskarna med speciellt trädgårdslim;
 • om fjärilar visas ovanför buskarna, måste du bearbeta vinbär med folkmedicin med en stark skarp lukt (vitlöks- eller tobaksinfusion);
 • var noga med att vara uppmärksam på förebyggande åtgärder - detta kommer att hjälpa till att undvika sjukdomar och skador av parasiter, från vilka vinbär lämnar krullning.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande av sjukdomar och skadedjur är nyckeln till en hälsosam och fruktbar bärträdgård. Det är lättare att förhindra en situation där unga och mogna blad av vinbär krullar än att senare eliminera konsekvenserna av en sjukdom eller insekternas destruktiva aktivitet.

De viktigaste förebyggande åtgärderna:

 1. När du planterar vinbär på platsen måste du se till att avståndet mellan buskarna är minst 70-80 cm. Detta bidrar till god ventilation av växterna, gör att bladen får tillräckligt med solljus och värme och torkar också snabbt efter regn .
 2. Allt planteringsmaterial måste vara friskt, utan synliga infektionsställen och skador.
 3. Innan de planteras i marken bör vinbärsplantor hållas i 15 minuter i varmt (cirka 45 ° C) vatten för att desinficera dem från parasitiska insekter.
 4. Du kan inte plantera barrväxter bredvid vinbärsplantningar (de bidrar till infektionen med bägarrost), såväl som krusbär (de lider av samma sjukdomar och skadedjur som vinbär).
 5. Det är nödvändigt att bli av med ogräs under buskarna, klippa bevuxet gräs.
 6. En gång vartannat år (oftare vid behov) bör vinbärsbuskar förtunnas och föryngras genom att man tar bort bevuxna skott.
 7. Två gånger om året (på våren och hösten) måste du gräva upp marken i nästan stammcirklarna, mulka den med tillsats av träaska och applicera toppdressing i rätt tid.
 8. Tidigt på våren (innan knopparna dyker upp) rekommenderas att spraya vinbäret med Bordeaux-vätska eller kopparsulfatlösning. Detta hjälper till att förhindra svampinfektioner.

Slutsats

Lägg märke till att vinbärsblad krullar, du måste försöka förstå så snart som möjligt vad som orsakade detta symptom. Efter att ha identifierat en svampsjukdom eller identifierat en insektsparasit bör du välja rätt läkemedel och omedelbart behandla busken. När du väljer medel (kemiska, biologiska, folkliga) är det nödvändigt att ta hänsyn till hur illa växten påverkas, liksom i vilken fas av dess utveckling behandlingen ska genomföras. För att förhindra att detta händer i framtiden måste särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion