Hur man behandlar vinbär på våren från skadedjur

Tidigt på våren börjar trädgårdsmästarens arbete med att inspektera träd och buskar. Skadedjurslarver och sporer av olika infektioner tål perfekt även de mest svåra frosten, så att de lätt kan hittas på vinbärsbuskar. Vänta inte tills snön har smält helt eller marken tiner - du måste agera så tidigt som möjligt! Erfarna trädgårdsmästare har sin egen lista över de mest effektiva metoderna och metoderna för bearbetning: från att vattna skotten med kokande vatten, till folkmedicin och starka kemikalier. I vilket fall som helst måste du förstå att förebyggande åtgärder är mest effektiva och du måste börja agera tidigt på våren.

Allt om hur man kombinerar vård och kamp mot vinbärssjukdomar kommer att beskrivas i den här artikeln. Här kan du hitta information om när och hur man sprutar vinbär på våren, från vilka sjukdomar och skadedjur du behöver för att spara buskar av svarta och röda bär.

Betydelsen av vård

Bär av svarta och röda vinbär är mycket välsmakande och friska. Tyvärr är det ganska svårt att odla dessa grödor: buskarna rotar inte bra efter plantering och blir därefter ett bete för olika insekter och infektioner. Om du inte organiserar kompetent vård av vinbär kan du inte förvänta dig en skörd av den.

Vårbehandling av skadedjur kanske inte är nödvändig om vinbärsbuskarna sköts ordentligt. Skötsel av denna buske är nödvändig nästan året runt, och aktiviteter måste börja tidigt på våren:

 1. I början av våren, tills knopparna har vaknat, är det nödvändigt att utföra sanitär beskärning av buskarna. För att göra detta, klipp ut alla torra, frysta och sjuka skott med en skarp beskärare, bilda en buske i enlighet med trädgårdens regler. Under beskärningsprocessen bör det inte finnas några stubbar, eftersom de kan bli "grindar" för infektionsinträngning längre längs skottet.
 2. Buskskott bör inte komma i kontakt med marken. Därför bör du ta hand om de stöd som stöder vinbäret på våren. Tack vare stöden bryts inte skotten som har blivit tunga under mogna bär och blir inte sjuka.
 3. Oftast övervintrar sporer och larver i peri-stamcirkeln, så erfarna trädgårdsmästare tar alltid bort matjorden under vinbärsbusken. På våren måste du ta bort allt skräp runt busken, skopa ut torra löv och grenar. Det är tillrådligt att bränna detta skräp och göra det från vinbären. Det är bättre att ersätta markens ytskikt genom att lägga till torr och ren jord.
 4. När snön smälter och jorden torkar måste du lossa jorden runt vinbären. Detta gör att luft kan cirkulera normalt och tränga in i rötterna på växten.
 5. I början av sommaren det rekommenderas att mata vinbäret kvävegödselmedel, så att växtsäsongen är mer aktiv växer unga skott snabbare på buskarna.
Uppmärksamhet! En viktig roll i den effektiva kampen mot sjukdomar och skadedjur spelas av korrekt utvalda vinbärssorter. För plantering måste du välja de typer av buskar som ursprungligen har god immunitet och är lämpliga för ett specifikt klimat.

Skydd av vinbär från sjukdomar och skadedjur

Som praxis visar är till och med den noggrannaste vården ibland inte tillräcklig - vinbärsbuskar börjar skadas eller påverkas av skadedjur.I detta fall det viktigaste är att identifiera orsaken till växtskador och välja ett effektivt läkemedel för en specifik situation.

De mest populära och farliga sjukdomar och skadedjur som påverkar svarta och röda vinbär i mittfältet listas nedan.

Viktig! Skydd av vinbär från sjukdomar och skadedjur bör börja tidigt på våren med en inspektion av buskarna. Det är också viktigt att ta hänsyn till infektioner och problem som plågade vinbärsbusken förra säsongen (ofta sjukdomssporer och insektslarver sover i busken och vaknar med den på våren).

Njurmider

En av de farligaste skadedjur av vinbär är njure kvalster. Det är lätt att ta reda på närvaron av denna insekt - knopparna på skotten blir onaturligt stora och starkt svullna. När april kommer öppnas inte knopparna utan de börjar lossna.

Uppmärksamhet! Varje knopp i en vinbär kan innehålla mer än tusen skadedjur.

En knoppkvalster kan kraftigt minska produktiviteten och till och med helt förstöra en vinbärsbuske, därför måste metoder för att hantera detta skadedjur vara radikala:

 • tidigt på våren undersöks buskarna och infekterade grenar skärs ut - de måste brännas;
 • de återstående skotten sprayas med en lösning av kolloidalt svavel - 10 gram av ämnet löses i en hink med vatten.

Om ögonblicket missas kommer kvalsterna att förstöra knopparna och vinbärarna kommer inte längre att producera en skörd under den aktuella säsongen.

Vinbärlösslöss

Bladlöss på vinbärsbuskar kan kännas igen även när bladen blommar - på toppen av skotten blir bladen skrynkliga och krullade. Vårsprutning av vinbärsbuskar med kokande vatten är mycket effektivt för att förhindra bladlus, eftersom detta skadedjur går i viloläge direkt på skotten (mer om metoden kommer att diskuteras nedan).

När busken redan är påverkad av bladlus kan endast speciella kemikalier för bearbetning av vinbär hjälpa till. Trädgårdsmästare pratar om effektiviteten av denna komposition:

 • 20 gram klorofos per 10 liter vatten;
 • triklorometafos;
 • karbofos.

Den resulterande lösningen bör sprutas rikligt med vinbärsbuskar och vattna marken lätt nära växten.

Vinbär guldfisk

Larverna från vinbärets guldfisk äter ömma toppar av unga skott, vilket kan få grenen att torka ut helt. På grund av effekten av detta skadedjur blir vinbärbär mindre och buskens totala avkastning lider.

Slåss med guldfisken och dess larver ska vara radikalt - skär av de skadade skotten helt och bränn dem omedelbart.

Spindelmider

Detta skadedjur är farligt eftersom det skadar det mesta av buskens gröna massa på kort tid - det äter bladen. Som ett resultat drabbas vinbärsvegetation, fotosyntes störs i växten.

Viktig! Du kan märka närvaron av en spindelmider i början av maj. Vinbärsblad är täckta med fläckar av en vitaktig eller rödbrun nyans. Från den söta sidan av bladet kan du se fästet i sig.

Du måste bekämpa spindelmiden genom att riva av alla skadade löv och bränna dem. Dessutom bör vinbär behandlas med en 50% lösning av karbofos. Sådan bearbetning kan utföras både på våren och på sommaren.

Svarta vinbärsåg

Det är inte så lätt att upptäcka detta skadedjur, eftersom det gömmer sig och dess livsmiljöform anses vara dold. Vanligtvis förstår trädgårdsmästare att vinbäret påverkas av sågflugan först när äggstockarna bildas och bärna mognar - larverna av denna insekt är inne i frukten.

Vid ett visst ögonblick börjar larverna komma ut och skada frukterna, vilket leder till bärens fall. Tillsammans med vinbärets bär faller sågflyns puppor i marken, där de bor fram till nästa säsong.

Så att vinbäret nästa år inte lider av sågflugan igen, på senhösten eller tidigt på våren, är det nödvändigt att gräva upp jorden i cirkeln nära stammen. Busken själv kan sprutas med en 0,2% klorofoslösning.

Willow sköld

Skalaägg finns på vinbärskott och målas i en rödlila nyans. Det är dock svårt att lägga märke till detta skadedjurs kopplingar, eftersom det gömmer dem under döda vuxnas sköldar. Under blomningsperioden kläcks larver från ägget från skalans insekt.

Insekter matar på juice från vinbärskott, vilket kan leda till fullständig uttorkning av busken. Effektiv rengöring av vinbärsgrenar med en metallborste.

Råd! Om det finns många pälsägg på skotten är det bättre att klippa ut dem och bränna dem.

Frotté vinbär

Ibland hjälper sjukdomsförebyggande inte och växterna blir ändå sjuka. En av de vanligaste sjukdomarna med svarta och röda vinbär är frotté. Terry är farligt eftersom det är svårt att identifiera det i de tidiga stadierna, och sedan är det för sent - busken upphör helt att bära frukt.

Vridna, deformerade löv på vinbär indikerar närvaron av frotté. Sådana löv måste rivas av och brännas så snart som möjligt. Det är bättre att ta bort infekterade skott helt.

Pulveraktig mögel

Det är nödvändigt att behandla pulverformig mögel i rätt tid, eftersom sjukdomen ofta orsakar hela fruktträdgårdarnas död. När äggstockarna bildas, när busken har helt blommat, kan du dessutom spraya buskarna med en lösning av benlat eller karatal (20%).

Uppmärksamhet! Vid omfattande skador på vinbär med pulveriserad mögel, efter en vecka, måste kemisk behandling upprepas.

Antraknos (muhosed)

Detta är en svampinfektion som utgör en fara för vinbärsblad. Den största risken för att denna infektion påverkar buskar förekommer mitt på sommaren. Förebyggande behandling av växter bör dock börja i början av våren.

För att bekämpa antraknos, innan blomman, behandlas skotten med en lösning av kolloidalt svavel, proceduren upprepas efter ett par veckor.

Viktig! Sjukdomar av röda vinbär är desamma som för svarta vinbär - bearbetningen av dessa växter utförs på samma sätt.

Förebyggande åtgärder

Korrekt vård kanske inte räcker, och det är extremt svårt att hantera en redan spridande infektion eller avels skadedjur. Som beskrivits ovan är det möjligt att helt eliminera lesionen endast genom radikala metoder - att skära av skotten, plocka av bladen och frukterna. För att inte starta situationen är det nödvändigt att använda förebyggande åtgärder.

Kokande vatten

Folkläkemedel verkar sällan på det aktiva stadiet av sjukdomen, men de är ofta effektiva som profylax. En av de mest effektiva och säkra metoderna anses vara hallonbearbetning och vinbär med kokande vatten.

hur process vinbär på våren från skadedjur med kokande vatten, för att inte skada växten? Det finns faktiskt inget svårt här: det viktigaste är att inte slösa bort tid. Vid tidpunkten för bearbetning bör vinbärsknopparna vara i vilande tillstånd, så det är bättre att göra detta i början av våren.

Hela processen består av några enkla steg:

 1. Bush-skott är bundna så att de ligger närmare.
 2. Koka upp tillräckligt med vatten (det är bättre att ta en hink).
 3. Häll kokande vatten över vinbären med en vattenkanna med en avdelare.
Uppmärksamhet! Kokande vatten är inte ett universalmedel. Denna åtgärd har visat sig vara effektiv endast mot insekter, vars ägg och larver övervintrar på skott av buskar (till exempel vinbärbladlus).

Kemikalier

Du bör inte vänta på de första tecknen på sjukdomar eller skador på vinbär av skadedjur, på våren kan du utföra förebyggande behandling av busken med speciella kemikalier. Många av dessa läkemedel skadar inte växten och grödan, förutsatt att de används korrekt och i rätt tid.

De mest populära bland trädgårdsmästare och sommarboende är följande läkemedel för förebyggande.

Urea

Detta verktyg bekämpar inte bara sjukdomar, svampar och skadedjur, karbamid (det andra namnet på urea) innehåller en stor andel kväve och är ett naturligt gödningsmedel.

Det är nödvändigt att spraya vinbäret med urea tidigt på våren, innan växtsäsongen börjar. Knopparna på buskarna måste fortfarande sova, eftersom urea kan bränna unga löv. Vid behandlingstidpunkten måste lufttemperaturen nödvändigtvis stiga till + 5- + 6 grader, annars kommer produkten inte att vara effektiv.

För att bereda en lösning i 10 liter vatten måste du lösa upp från 500 till 700 gram urea (beroende på graden av skador på vinbär förra säsongen).

Viktig! Urea-behandling saktar ner växtsäsongen, så busken börjar blomstra 1,5-2 veckor senare.

Kopparsulfat

Kopparsulfat är också ett mikrogödselmedel och ett aktivt fungicidmedel. När det gäller vinbär kan kopparsulfat förhindra sjukdomar som antraknos.

Det är tillåtet att bearbeta buskar med en lösning av kopparsulfat både hösten och våren. Detta måste göras vid en tidpunkt då växten "sover". Höstbearbetning faller i november, på våren måste du agera så snart temperaturen sätter sig på positiva märken.

Lösningen framställs av 10 liter vatten och 50-100 gram kopparsulfat. Cirka 1,5 liter av den färdiga produkten spenderas på vinbärsbusken.

Råd! Bordeauxvätska bereds på basis av kopparsulfat, dess användning har en ännu bättre effekt.

Karbofos

Den malationbaserade produkten har en insekts- och akaricid effekt och är lämplig för vårbehandling av vinbärsbuskar. En funktion av läkemedlet är en snabb åtgärd (insekter dör nästan omedelbart), men man bör komma ihåg att karbofos bara dödar de personer på vars kroppar det sprutas (dolda skadedjur kommer att förbli vid liv).

Om vinbärarna inte skadade förra säsongen kommer det att räcka med en behandling med karbofos. Annars måste sprutning upprepas flera gånger med 7-10 dagars mellanrum.

Slutsats

Vinbär måste bearbetas, för inte bara människor är intresserade av denna läckra bär - den lockar många insekter och är ofta sjuk. Som praxis visar är det mycket lättare att hantera problem i början och förhindra dem än att hantera konsekvenserna.

Mer information om förebyggande av skadedjur och vinbärssjukdomar beskrivs i den här videon:

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion