Typer och sorter av japanska henomeles (kvitten)

Kvittenarter är numrerade i ett stort utbud av frukt- och prydnadsvarianter. Innan du planterar en växt i ditt eget område måste du studera det befintliga valet.

Typer av japansk kvitten

Kvitten, eller chaenomeles, representeras av flera arter och många hybrider uppfödda på grundval av dem. Skillnader mellan växter är i storlek och form, samt blomning och vårdkrav.

Japansk kvitten (Chaenomeles japonica)

Den japanska kvitten är den viktigaste och mest utbredda arten. Det är en buske upp till 3 m över marknivån, har ett högt frostmotstånd upp till -30 ° C och tolererar väl förhållandena i Moskva-regionen och Sibirien. Det börjar blomstra i maj med ganska stora röda knoppar upp till 5 cm, lövverket på växten är först med en bronsfärg och sedan mörkgrön.

Förblir dekorativt i ungefär en månad. Det producerar ätbara, ljusgula frukter av liten storlek - upp till 6 cm i diameter.

Japanska kvittenblommor dyker ofta upp på grenarna före bladen.

Quince Mauley (Chaenomeles maulei)

Kvitten Maulea, eller japansk kvitten låg, stiger högst 1 m över marken och har välvda skott med långa taggar. Växtens löv är smaragdgröna, knopparna är brunröda och samlas i kompakta blomställningar på upp till sex stycken.

Perioden med dekorativ buske varar cirka tre veckor. När de når 3-4 års ålder bär låga japanska kvitten blekt gula frukter som mognar i oktober strax före frost med en delikat ananasarom. Varje frukt väger cirka 45 g och når 5 cm i diameter.

Chenomeles Maulei skördas vanligtvis före schemat och mognar redan under mognad

Vacker kvitten (Chaenomeles speciosa)

Kvittenvacker är en låg buske upp till 1 m med ljusgröna långa löv, rödaktiga på våren. Artens skott är taggiga, böjda. På senhösten får den vackra kvitten en mycket attraktiv karmosinröd färg. Blommande sker i maj i cirka 20 dagar, plantans knoppar är röda, stora och rikliga.

Utmärkt kvitten tolererar dåliga jordar med höga surhetsnivåer

Catayan kvitten (Chaenomeles cathayensis)

Catayan kvitten är inte så vanlig i landskapsarkitektur, men den har mycket attraktiva funktioner. Nå en höjd på upp till 3 m, har gråbruna skott med glesa taggar. Växtens löv är lansettformade, mörklila på våren och gröna på sommaren, serrat längs kanten. Knopparna är djuprosa, upp till 4 cm breda, i små blomställningar. I mitten av september, från fjärde levnadsåret, bär busken stora äggformade frukter.

Katayan kvitten i kalla vintrar kan frysa något

Japanska kvittenvarianter

Ett stort antal odlade sorter har utvecklats på grundval av populära kvittenvarianter. Vissa av dem värderas för sina dekorativa egenskaper, andra planteras främst för rikliga välsmakande skördar.

De mest populära sorterna av kvitten

Chaenomeles-arter med vacker ljusblomning och god uthållighet är mest efterfrågade bland trädgårdsmästare. Bland de populära sorterna finns långa och korta buskar med långsam och snabb utveckling.

Geisha Girl

Arten når 1,5 m höjd, har en tät mörkgrön krona och bär krämrosa knoppar i början av maj. Föredrar väl upplysta och soliga områden, som används i enstaka och gruppplantningar.

Viktig! Geisha Girl-arten utvecklas långsamt, men är mycket frostbeständig och tål lugnt.

Blomningen av arten Geisha Girl varar cirka 20 dagar.

Yukigoten

Yukigothen kvittenarter växer mycket långsamt och når 1 m vid tio års ålder. Men buskens dekorativitet gör den populär trots sin kompakta storlek. Växten har smaragdblad och producerar ljusa vita knoppar med en lätt grönaktig nyans som täcker skotten i överflöd. Arten växer bra på dålig jord, men kräver högkvalitativ belysning och reagerar dåligt på vattendrag.

Quince Yukigothen är frostbeständig upp till - 30 ° С

Elly Mossel

Låga chaenomeler upp till 1,5 m med snabb tillväxt har vackra mörkgröna blad med en blank yta. I maj ger den mörkröda knoppar i kompakta blomställningar, under dekorativitetsperioden går den in samtidigt med spirande. Frukt i början av oktober och har god smak.

Ellie Mossels kvitten kan växa i full sol och ljus skugga

Nikoline

En vacker lågväxande kvitten upp till 1,2 m sprider ut 1,5 m i diameter. I slutet av maj blommar den i stora ljusröda blomställningar, används ofta för att skapa häckar. Det växer bra inte bara i Moskva-regionen utan också i Sibirien. Fruktindikatorerna för arten är låga, därför förvärvas vanligtvis henomeler för dekorativa ändamål.

Kvitten av Nikolin-arten påverkas måttligt av bladlöss, rost och grå röta

Rosa dam

Pink Lady japanska kvitten når 1,2 m över marken på bara två år. Den har en frodig oval krona av en mörkgrön nyans, blommar med känsliga rosa blommor med ett gult centrum. Har bra indikatorer på frostmotstånd, ger runda ätbara frukter.

Pink Lady-arten föredrar soliga platser och rika jordar

Sargentii

En låg chaenomel med välvda skott växer upp till 1 m och sprider sig upp till 1,4 m i bredd. Artens löv är avlånga, mörkgröna på våren och ljusgula på hösten. I slutet av april och början av maj, redan innan knopp, producerar busken apelsinknoppar med goda mjuka egenskaper. Frukten av arten är sfärisk, mognar i oktober, har en frisk doft av gröna äpplen.

Kvitten Sargenti tolererar frost väl, men i avsaknad av snö krävs skydd

Crimson and Gold

En långsamt växande art av chaenomeles med en kupolformad krona, den når 1,2 m över marknivå. Buskens löv är äggformade, serrat längs kanten och mörkgröna, enkla knoppar, röda med gula ståndare. Det går in i den dekorativa perioden i mitten av maj och blommar i genomsnitt i en månad. 2-3 år efter plantering bär den ätbara gulgröna frukter som mognar i slutet av september.

Quince Crimson & Gold kräver pollinering av besläktade arter

Vinterhärdiga sorter av kvitten

Bland sorterna av kvitten med beskrivningar, foton och recensioner är frostbeständiga arter av särskilt intresse. De flesta av dem kräver fortfarande isolering av rötterna, men skotten från sådana växter fryser inte utan skydd, inte ens i kalla vintrar.

Nivalis

En prydnads kallbeständig buske upp till 2 m i höjd tål frost upp till -30 ° C, med bra skydd växer den, inklusive i Sibirien. Har glansiga släta löv, ger medelstora vita knoppar på våren. Frukten av arten är upp till 8 cm i diameter, syrlig, med en sur smak, viskös och inte för saftig.

Under bra förhållanden blommar Nivalis kvitten igen på hösten.

Simoni

Typen av japansk kvitten når 1 mi höjd och i diameter, har en öppen kronform och mörkgröna glansiga löv. Busken blommar i maj, dess knoppar är små, halv-dubbla, röd-orange i färg. På hösten bär arten päronformade ätbara frukter.

Japansk kvitten Simoni föredrar sura jordar med hög humushalt

Het eld

En frostbeständig kvittenvariant växer upp till endast 40 cm, men har en ganska spridande och tät krona. Blommar i slutet av maj och juni med spektakulära mörkröda knoppar. Frukten på grenarna mognar i oktober, de är gula. Chaenomeles Hot Fire avger en behaglig arom och har god smak.

Quince Hot Fire blommar väldigt rikligt

Självfruktbara kvittenvarianter

Självfruktbar kvitten är efterfrågad eftersom den inte kräver obligatorisk plantering av pollinerare i grannskapet. Du kan plantera den på plats ensam, men du får fortfarande en liten skörd årligen.

Moskva Susova

En medelstor buske med ökad vinterhårdhet och god immunitet kräver inte pollinatorer. Det producerar årligen en gröda bestående av små rundade frukter upp till 50 g vikt. Chaenomeles hud är gul, något pubescent, massan är aromatisk, söttsurig och sammandragande. Frukterna kan ätas färska eller skickas för bearbetning.

Quince Moskovskaya Susova har god hållbarhet och kan lagras från hösten till februari

Värld

Vinterhärdig kvitten. Världen börjar producera grödor när den når 2-4 år. Den bär stora ribbade frukter upp till 300 g per vikt vardera, med glänsande slät hud och medeltät massa. Du kan skörda i början av oktober.

Uppmärksamhet! Chaenomeles Mir förvaras vid låga temperaturer i upp till tre månader.

Kvittenarter Världen sönderfaller inte efter mognad

En utmärkt elev

Kvitten med en rundad krona värderas för rikliga skördar och stora frukter - 250 g eller mer. Mognar i slutet av september, försämras inte under lång tid under lagring. Frukten av sorten är gul, liknar äpplen, med en lätt krämig massa. Huden är blank, medium i tjocklek och något pubescent. Chaenomeles av denna art används vid bearbetning utan ytterligare skalning.

Quince Excellent student mognar efter att ha tagits bort från filialerna på 3-4 veckor

Prydnads kvittenvarianter

Bland sorterna av kvitten med ett foto förtjänar dekorativa sorter uppmärksamhet. De ger magra avkastningar och bär i vissa fall inte frukt alls. Men de uppskattas för den spektakulära blomningen som briljant pryder trädgården.

Texas Scarlet

En vacker utsikt sprider sig till 1,5 i diameter och når 1,2 m över marken vid tio års ålder. Chaenomeles har röda knoppar som dyker upp på grenarna i maj redan innan bladen öppnas. Dekorationsperioden varar cirka tre veckor, små doftande frukter mognar i oktober.

Quince Texas Scarlet har lågt frostmotstånd och kräver bra skydd

Jet Trail

Snövit chaenomel med böjda skott växer 1,2 m och sprider sig på samma sätt i bredd. Knopparna når 4 cm i diameter, dyker upp i maj, vanligtvis före bladen. Arten bär frukt grön-gul, medelstor, med en god arom. Växten föredrar soliga områden och dränerad mark.

Utsikten över Jet Trail planteras ofta nära väggar och staket.

Scarlet Storm

Ett spektakulärt utseende av kvitten med dubbla ljusröda knoppar blommar från slutet av april. Busken är rund i form och tät, upp till 1,2 m i höjd. Det har inga taggar, bladen på chaenomeles är ovala och långsträckta, mörkgröna. Den växer bra i solen och i delvis skugga, tål temperaturer ner till -23 ° C.

Quince Scarlet Storm bildar inte frukt

Cido

En kort buske på upp till 1 m sprider sig bra i en diameter av 2 m. Den har öppna skott utan taggar, stora glänsande löv och ljusa orange-röda blommor.Den går in i den dekorativa perioden i maj, och på hösten i slutet av september bär den många, men små frukter - doftande, ljusgul färg. Du måste plantera en vy i solen på kullar och sluttningar.

På grund av dess spridning används ofta chaenomeles Sido för häckar.

Toyo-nishiki

En ovanlig variation av japansk kvitten producerar korallrosa halv-dubbla blommor med vita fläckar. Den öppnar sent på våren, buskens skott är raka och täckta med många taggar, bladen är ovala och med en skinande hud. Arten producerar gula, äppelliknande medelstora frukter, trivs bäst i fuktiga, näringsrika jordar i soliga områden.

Toyo-Nishiki tål kyla snäpp ner till -26 ° C utan skydd

Cameo

En vacker dekorativ kvitten stiger 1,5 m över marken. Den har täta skott som bildar en spridande krona, artens löv är långa, upp till 10 cm. I slutet av april uppträder halv-dubbla laxrosa knoppar på grenarna. Vid mitten av hösten producerar chaenomeles gulgröna frukter upp till 7 cm i diameter, har en god smak och en behaglig fruktig arom. Ser spektakulär ut i gruppkompositioner och undermåttiga häckar.

Quince Cameo sprider sig upp till 2 meter bred

De bästa kvittenvarianterna i centrala Ryssland

Vissa sorter av japansk kvitten kännetecknas av ökat frostmotstånd. Men de flesta arter känner sig bekväma i mittfältet med mindre stränga vintrar.

Orange Trail

En vacker typ av kvitten blommar i maj och är rikligt täckt med röd-orange knoppar. Den växer i genomsnitt upp till 1 m, buskens skott sprider sig, upp till 150 cm i diameter. Vid varmt väder kan den blomstra igen i augusti; i början av hösten bär den sfäriska frukter med gyllene skinn. Känns bekvämt i mittfältet och Moskva-regionen, föredrar rika jordar med måttlig fukt.

Orange Trail-blommor avger inte arom, men frukterna har en stark behaglig doft

Clementine

En lågväxande buske upp till 1,5 m med välvda skott och rikliga taggar växer bra i mittfältet på lös och dränerad mark. Bladen av arten är stora, ovala, mörkgröna i färg och med en karakteristisk glans. Blommorna är orange-röda, medelstora, uppträder massivt i april och maj, frukter av en citronskugga med en "rodnad" efter mognad.

Quince Clementine luktar ananas

Röd glädje

Buske upp till 1,5 m lång med gröna ovala löv har en mycket ljusröd blomning. Perioden av dekorativitet börjar i slutet av maj och i juni. Knopparna pollineras av bin, i september bär arten medelstora guldgula frukter med behaglig smak.

Quince Red Joy tolererar frost ner till - 25 ° С

Rubra

Vacker kvitten upp till 2 m höjer blommar tidigt på våren med rödaktiga löv, som får en mörkgrön nyans på sommaren. Buskens knoppar är lila, upp till 3 cm, dyker upp i mitten eller slutet av maj. Arten utvecklas långsamt, men i vuxen ålder sprider den sig till 2 m i diameter. Det tål torka bra, föredrar humusjord med hög syra.

Rubra kvitten används i häckar, eftersom det sällan kräver en hårklippning

Eximia

Prydnads kvitten upp till 1,5 m över marken kännetecknas av små ovala blad med räfflade kanter och starka spridande skott som bildar en sfärisk krona. Det öppnar i maj, artens knoppar är enkla, ljus orange. Kräver inte särskild vård från trädgårdsmästaren, tolererar brist på fukt och kyla snäppar bra. Ger avlånga, hårda frukter, används ofta vid beredning av sylt och kompott.

Quince Eximia är särskilt uppskattad för sin vitaminkomposition

Holland (Hollandia)

Medelstor buske, rund i form, upp till 1,5 m med starka stjälkar, kännetecknad av en attraktiv orange-röd blomning. Knopparna är vanligtvis ensamma, men mycket rikliga och täcker växten.Kronan av chaenomeles är mörkgrön, bladen är långsträckta med en taggig kant. Frukterna mognar i september och när de når mognad får de en hög densitet och gul färg.

Kvitten av den holländska arten kännetecknas av sin opretentiösitet och reagerar lugnt på torka

Rosa storm

Mycket känsliga chaenomeler med dubbla, ljusrosa blommor blommar i maj. Växtens skott är raka, utan taggar, kronan är rundad i form, upp till 1 m i bredd och höjd. Känns bäst på fuktiga, näringsrika jordar i solen och i delvis skugga.

Viktig! Chaenomeles Pink Storm i mittfältet vintrar utan skydd vid temperaturer ner till -29 ° C.

Quince Pink Storm bär inte frukt och värderas endast för sina dekorativa egenskaper

Umbilicata

Arten kännetecknas av snabb tillväxt och når 2,5 m efter tio år. Buskens skott är täta och taggiga, bladen är ovala, ljusgula på hösten. I maj blommar arten i mörkrosa knoppar i kompakta blomställningar, och i september bär den ätliga doftande frukter.

Umbilicata kännetecknas av lågt frostmotstånd, men tolererar ogynnsam ekologi väl

Slutsats

Typer av kvitten låter dig välja den vackraste busken med bra avkastningsindikatorer för en sommarstuga. Chaenomeles har inga speciella krav på vård utan dekorerar trädgården och har ofta efterrättskvaliteter.

Recensioner med foton om kvitten

Solovieva Tatyana Vasilievna, 51 år, Samara
I mer än fem år har jag odlat Toyo-Nishiki kvitten vid min dacha. Varje höst skördar jag frukterna, men jag planterade buskarna inte för deras skull utan på grund av den attraktiva blomningen. Jag gillar smaken av chaenomeles mycket mindre än vanliga äpplen, men dess knoppar är mycket vackra, en intressant orange-rosa nyans.

Kharitonova Irina Viktorovna, 57 år, Kazan
Jag odlar Ellie Mossels kvitten vid min dacha, busken är väldigt vacker och inte särskilt krävande att ta hand om. Det viktigaste är att hitta en upplyst plats för kulturen utan onödig vattenloggning och klippa efter behov. Chaenomeles lider inte av skadedjur och svampar, den blommar och bär frukt varje år mycket rikligt. Vi startar upp frukten för bearbetning, vi får läckra kompott och sylt.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion