Gör det själv vattenfall i landet: steg-för-steg-instruktioner

Det moderna konceptet - landskapsdesign, betyder ett stort antal arkitektoniska byggnader, både små och stora. I nätverket kan du hitta många originella idéer om hur du bäst utformar din webbplats. Och arrangemanget av reservoaren är ett mycket vanligt beslut, eftersom vattenmumret lugnar och fyller området med nödvändig fukt och en trevlig atmosfär. Idag finns det många lösningar för hur man designar en damm. En av de ursprungliga lösningarna är anordningen för ett vattenfall. Du kommer att bli positivt överraskad att det inte blir svårt att göra ett vattenfall i landet med egna händer. Naturligtvis, för detta måste du arbeta hårt och göra en stor insats. Men slutresultatet kommer att glädja dig. I den här artikeln kommer vi att försöka berätta om alla nyanser av hur man gör ett vattenfall.

Lämplig plats

Först och främst måste du hitta rätt plats för det framtida vattenfallet i landet. Om du väljer fel plats i landet kan detta orsaka ett antal svårigheter. Så, följande nyanser beaktas:

 • Även om ditt vattenfall vid dacha är litet är det en hydraulisk struktur. Därför bör det inte finnas några stora buskar och träd i närheten. Varför? Vid varmt väder kommer växternas rötter, som luktar fukt, säkert rusa till denna reservoar. Som ett resultat kan vattentätningsskyddet förstöras. Och om du hällde en skål med betong och gjorde mycket ansträngningar blir det synd om rötterna helt enkelt förstör hela strukturen. Av denna anledning är det bättre att donera ett träd eller en buske i landet.
 • Det rekommenderas inte att placera ett vattenfall i landet i närheten av husets grund. Om det plötsligt uppstår ett funktionsfel i dess arbete, kan fundamentet blötläggas, och detta kan framkalla mögel, svamp och andra negativa konsekvenser från grundningen.
 • Om det finns en kulle vid din webbplats dacha, är det på det här stället som det gjorda vattenfallet kommer att se väldigt imponerande ut. Om det inte finns någon höjd, kommer en slätt att göra det. Det enda villkoret är att det inte ska vara lågt. Detta förklaras av det faktum att vinden kommer att driva allt löv och annat skräp till den lägsta punkten. Således kommer vattenfallet i herrgården och reservoaren att bli mycket förorenad.
 • Utsikten över vattenfallet vid sommarstugan borde vara bra. I alla landskapsdesign blir konstgjorda vattenfall ofta en nyckelfigur. Om detta är i ditt fall, bör vattenfallet vara synligt från olika sidor av stugan.

När du har bestämt dig för platsen i landet bör du gå vidare till andra tekniska problem, till exempel materialval.

Nödvändigt material

Det är uppenbart att du inte kommer att bygga ett enormt vattenfall i landet, troligen kommer det att vara ett minivattenfall. Men även för dess tillverkning behövs speciellt material. I vissa fall krävs följande uppsättning material:

 • PVC-film.
 • Glasfiber.
 • Plastbehållare.
 • Förstärkande nät.
 • Cement.
 • Sand.
 • Stenar.
 • Kvartsit.
 • Flodsten och så vidare.

Det handlar om att skapa en reservoar. Bland annat är det också nödvändigt att välja pumputrustning. I detta fall kommer ett kontinuerligt flöde av mumlande vatten att tillhandahållas.

Välja en pump för ett vattenfall

Främst är det värt att vara uppmärksam på enhetens kraft. Ett miniatyrvattenfall i landet kommer att ha tillräckligt med pumpkraft inom 0,1 kW.Förutom pumpkraften är det värt att uppmärksamma dess tryck. Trycket kommer att påverka vattenflödeshastigheten i reservoaren vid dacha.

Det finns två typer av pumpar:

 1. Nedsänkbar.
 2. Yta.

Dränkbara pumpar är små i storlek och praktiskt taget tysta under drift. Installationen utförs direkt i behållarens skål.

Viktig! Om du inte planerar att använda behållaren för vattenprocedurer är det bättre att inte installera pumpen längst ner i behållaren. Om inte, skulle detta vara en bra lösning.

Ytpumpen är monterad på en separat plats från behållaren. Under drift ger det ljud, så försiktighet bör iakttas för att neutralisera det. Kort sagt, besväret med att installera en ytpump är mer än med en dränkbar pump.

Behållarens djup

När du väljer ett djup bör du tydligt förstå syftet du eftersträvar. Om du dessutom vill simma i den, bör djupet vara minst 1,5 meter. Om du har en liten tomt i ditt lantgård, kommer en sådan kombination att vara mycket effektiv. Om det är ett exklusivt dekorativt vattenfall i landet räcker ett djup på upp till 200 mm. I det här fallet måste du oroa dig för att dekorera botten och det omgivande området.

Råd! Om du vill odla olika växter och djur i dammen blir djupet större och lika med 1,5 meter.

Behållarens form

Det finns inga strikta regler och begränsningar här. Till exempel lockas vissa av artificialitet. Och vissa föredrar strikta former. Dessutom bestäms skålens form till stor del av vad den kommer att bli. Det finns alternativ med en färdiggjord plast- eller metallskål. I det här fallet upprepar den formen på denna insats helt. Om den inte kommer att användas kan du skapa absolut vilken form som helst av en behållare med egna händer.

Instruktioner för att göra ett vattenfall

Så vi kommer till huvudfrågan i den här artikeln. Här ger vi dig en praktisk guide och steg-för-steg-instruktioner. Du får reda på i vilken ordning ett eller annat arbete ska utföras.

Pålägg

Först och främst är territoriet markerat. För att göra detta kan du använda garn, röd tät tråd eller bara droppa kanterna med en spade. Det är, det är nödvändigt att göra några ansträngningar så att du, innan du gräver ett hål, har de specifika konturerna för den framtida reservoaren i landet.

Gräva en grop

Detta är den svåraste processen att bygga ett vattenfall i landet. Speciellt om behållarens djup är cirka 1,5 meter. Under grävningsprocessen bör du omedelbart förstå i vilken riktning vattenfallet kommer att ligga. Således kommer du att hälla hela jorden på ett ställe. När man gräver bör man ta hänsyn till det faktum att botten måste täckas med sand och trampas ner. Därför bör botten vara relativt plan.

Råd! Om väggarna börjar smula under grävningen, fukta dem sedan med vatten och ram. Således kommer de att behålla sin form.

Om pumpen för vattenfallet i landet är nedsänkbar, gräva omedelbart en liten fördjupning för den, liksom för matningsslangen. Detta är viktigt, för annars kommer slangen helt enkelt att flyta. Ur estetisk synvinkel är detta inte helt vackert.

Impregnering

I vårt fall fungerar en tät PVC-film som vattentätning. Var uppmärksam på att det är en hel duk. Filmen ska täcka hela området i behållaren. Om ett spår finns, se till att forma filmen till lämplig form. Webbens integritet är viktig. Även om det är möjligt att docka PVC-film kommer detta att vara den svaga punkten i hela reservoaren och vattenfallet.

Som ett resultat bör filmen skjuta ut minst 500 mm. Filmens botten kan gradvis läggas ut med flodstenar. På detta sätt kommer filmen att pressas mot och bilda botten och kusten.

Allt arbete måste utföras noggrant. När allt kommer omkring en skarp rörelse och du skadar filmen.I detta skede bör filmen också stiga upp i bilden, där det kommer att finnas ett vattenfall. Alternativt kan du lägga stora stenar i form av en platta. De kan köpas i närmaste stenbrott. Se till att det inte finns några vassa kanter på alla stenar. När du lägger stenar på vattenfallet, om de är plana, ska du kontrollera nivån så att det finns en lämplig lutning.

Enligt detta schema är hela behållaren vattentät. Huvudelementen här är PVC-film, som pressas mot flodstenarna. Förresten bör de läggas ut så att den svarta filmen helt döljs.

Var särskilt uppmärksam på slangarna genom vilka vattnet kommer att strömma. Stenar ska inte krossa dem och liknande.

Bildandet av en kaskad

En del av detta har redan skrivits ovan. Med en stor sten måste du organisera några slags små områden. Det är nödvändigt att bestämma vilket steg som kommer att vara mellan platserna och hur många det kommer att bli. När det gäller höjden av hela vattenfallet i landet skulle det vara bra om det steg minst 1,5 meter över marknivån.

Sammanfattande allt arbete visar det sig att processen att lägga filmen, installationen av pumputrustning och bildandet av botten och kusten utförs samtidigt. Dessutom utförs dekoration, vilket kommer att diskuteras vidare.

Damm och vattenfall dekoration

Som tillval kan botten dessutom utrustas med originalbelysning. Bakgrundsbelysningen placeras mellan stenar på ett kaotiskt sätt eller i en given form. Stenar bör också läggas över en liten del av kusten för att ge hela strukturen en viss dekorativ effekt. Som ett resultat kommer du att kunna uppnå följande resultat:

Detta gör-det-själv vattenfall i landet på bilden visar tydligt att arbetet inte är så svårt. Det viktigaste är att strikt följa tekniken, köpa pålitlig pumputrustning och ha en önskan att skapa i ditt lantgård! Som ett resultat kommer du att kunna skapa ett vackert hörn på landskapsdesignens territorium med direkt deltagande av vattenfallet.

Designlösningar för dekoration

Förutom all information föreslår vi att du överväger flera originella designidéer för att ordna ett vattenfall i landet med egna händer. Låt oss överväga några ursprungliga idéer:

 • Vattenfallskaskad... I detta fall kommer vattnet att gå ner flera steg. De kan ha olika former och storlekar. Dessutom kan stenar användas för att skapa steg i olika färger. Resultatet blir spektakulärt.
 • Bergströmvattenfall... I det här fallet flyter vattenfallet vid dacha smidigt nerför sluttningen, kantad med flodblock. Den här strömmen kan slingra sig. Naturligtvis kommer den här lösningen att kräva mer utrymme.
 • Rakt vattenfall... Om du föredrar den klassiska versionen av vattenfallet, bry dig inte. Vatten kan omedelbart falla ner i vattenkroppen utan hinder. Du behöver definitivt en kraftfull pump för vattenfallet. Men resultatet blir imponerande.

Slutsats

Så vi har övervägt alla funktioner i hur man gör ett vattenfall i landet med egna händer. Om du har din egen erfarenhet av detta arbete, dela sedan det genom att lämna kommentarer till den här artikeln. Dessutom inbjuder vi dig att titta på en intressant video:

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion