Gör det själv trellis och valv för att klättra rosor

Genom klättringsros du kan skapa en underbar plats att koppla av. På grund av sin förmåga att montera på vilken yta som helst, dekorerar trädgårdsmästare gränder, valv, lusthus, staket och andra byggnader. Klätterrosor kan också fästas på ett vertikalt stöd, vilket gör det ännu mer märkbart. I vilket fall som helst kommer rosen att se attraktiv ut endast på en speciellt förberedd yta. Om du lämnar busken obevakad finns det en risk att den helt enkelt kommer att ligga på marken.

Naturligtvis, efter att ha sett tillräckligt med bilder från Internet kan den här uppgiften verka överväldigande. Men ändå kan du skapa en helt okomplicerad struktur som kommer att se imponerande ut och bli den viktigaste dekorationen i din trädgård. Vi kommer att överväga i detalj i den här artikeln vad du behöver tänka på när du gör ett stöd för att klättra rosor med egna händer. Vi kommer också att se specifika exempel på hur du kan stödja en klätterros.

Sitsval

När du väljer en plats för en struktur måste du tänka inte bara på var du vill skapa ett underbart hörn. Det är mycket viktigt att rosen känns bekväm på denna plats, annars kommer alla ansträngningar att gå ner i avloppet. Olämplig mark eller för mycket dagsljus kan hindra busken från att växa aktivt. Som ett resultat kommer det inte att kunna krulla på det konstruerade objektet.

Rosor bör planteras på något upphöjda platser så att vattnet inte dröjer sig kvar och som ett resultat visas inte svampsjukdomar. Det är önskvärt att från norra sidan växten är något skuggad av byggnader eller träd, då kan de kalla vindarna inte skada den växande rosen. Men ändå borde de inte helt täcka busken med en tjock skugga, för rosen är en fotofilös växt. För att växa och bilda blommor behöver hon helt enkelt solens strålar.

Råd! Plantera inte rosor på ett öppet område där de kommer att utsättas för direkt solljus hela dagen. På grund av detta kommer växten att vara svag och blommorna kommer att vissna för snabbt.

Att välja en mängd olika rosor

Inte alla klätterrosor är lämpliga för odling på alla stöd. De kan alla delas in i två typer:

 • skrubbar;
 • vandrare.

Buskar är övervägande kraftfulla buskar med tjocka, praktiskt taget oböjliga grenar. Dessutom växer de sällan längre än två meter. Dessa sorter har stora blommor med en behaglig arom. Bland fördelarna framhäver de också att det finns väldigt få taggar på buskarna. Och även om det kan tyckas att de inte behöver stöd, så är det långt ifrån fallet. Kanske kommer de inte att krulla längs en båge eller ett lusthus, men åtminstone ett vertikalt stöd är helt enkelt nödvändigt för dem. På grund av blommans vikt kan grenarna på sådana buskar böjas och helt enkelt brytas. Stödet ger rosorna ett mer attraktivt utseende och skyddar busken från vinden.

Rambler, till skillnad från skrubb, kan absolut inte existera utan stöd. Deras grenar är för tunna för att de ska kunna stå på egen hand. Dessa buskar kan växa upp till 4–5 meter i höjd, vilket gör dem lätta att anpassa till alla stöd, även till de mest komplexa strukturerna. Dessa växter har vanligtvis små blommor, men de är mycket rikliga och blommar länge.

Kom ihåg att stöd för klättring av rosor inte bara är en bra dekorativ lösning utan också en nödvändighet. Kraftiga vindar kan få busken att bryta och skadas allvarligt.

Viktig! Om en vägg ska vara ett stöd för en ros, ska busken planteras på ett avstånd av minst en halv meter från den. En nära planterad ros kommer inte att kunna få tillräckligt med luft.

Typer av stöd för rosor

Även om det bara finns ett otänkbart antal supportalternativ idag, finns det grundläggande typer som du kan slå efter eget gottfinnande. Sådana stöd inkluderar:

 1. Bågar och pergolaer.
 2. Vertikala galler.
 3. Pyramider.
 4. Gitter eller trappor.
 5. Pilar.

Oavsett struktur, under buskens tillväxt, måste du ständigt rikta den i rätt riktning. I sig själv kommer rosen inte att krulla i önskad riktning. I detta fall måste grenarna fästas på stödet. För att busken ska få ett dekorativt utseende måste huvudgrenarna fästas horisontellt mot jordytan. Blommor på klätterrosor växer på unga skott, som oftast ligger vinkelrätt mot huvudstammen. När blommorna vissnar måste de tas bort från busken för att ge växten styrka för att bilda nya rosor.

Uppmärksamhet! Genom att rikta skotten uppåt kan du få dålig blomning någonstans på toppen av busken.

Du måste göra stöd redan innan den här busken planteras. Genom att installera den kan du allvarligt skada de redan svaga unga rötterna.

Båge för klättring av rosor

Vanligtvis installeras bågar vid ingången till gården. Den kan också placeras nära lusthus, hemma eller vid ingången till en trädgård. Basen för bågen är gjord av material som trä och metall. Var och en av dem har sina egna fördelar.

Trädet passar till exempel mycket bra med blommor och gröna blad. Tjocka stjälkar är vanligtvis fästa vid träbågar. Men på metallstrukturer ser tunna skott med små blommor bättre ut. Den enda fördelen med metallbågar framför träbågar är att de håller mycket längre.

Råd! För att förlänga en träbågs livslängd bör den lackeras eller målas.

En sådan beläggning skyddar strukturen från fukt och kan tjäna i ungefär tio år.

För bågens botten måste du använda ett tillförlitligt material, ofta är de fästa i marken med betong. Vidare bygger de ett valv eller lägger ett gitter om det är en pergola. Inläggens höjd bör vara cirka 1,8–2 meter. Metallstavar eller trästänger är fästa vid dem för att fästa grenar på dem i framtiden. För konstruktion av pergola används ett trägitter eller ett repnät. Efter att ha gjort en sådan struktur på hösten blir det mycket lättare att ta bort busken, eftersom den helt enkelt kommer att tas bort tillsammans med gallret.

Gobeläng för rosor

Med hjälp av en spaljé kan du dela trädgården i zoner eller stänga av någon del av den. För konstruktionen av spaljéen gör de en rektangulär ram och ett galler av trä eller metall som är fäst inuti. För att inte komplicera roboten med en svetsmaskin är gallret vanligtvis tillverkat av metalltråd eller träplattor. Färdiga plastgaller kan köpas, men av någon anledning är de inte mycket efterfrågade. Trellisen kan också placeras efter önskemål, till exempel som visas på bilden.

Alternativt kan du göra en så enkel design:

 1. Begrava stativ av metall eller trä cirka 2 meter högt vertikalt till marken.
 2. I dessa rack måste hål göras på ett avstånd av 25 cm till 50 cm.
 3. Krulla långa naglar i form av en krok och placera dem i hålen.
 4. Dra metalltråden över de fastsatta krokarna.
 5. Desinficera och måla den färdiga strukturen

Pelare

Pelaren är ett mångsidigt rosstöd som kan placeras var som helst i trädgården. Det kommer att se bra ut både på egen hand nära stigar eller bänkar och mitt i blomsterbädden. De kan placeras vackert på samma avstånd längs en gränd eller staket. Rosor, som växer till pelarens höjd, hänger vackert ner och skapar blommande träd.

Alla material är lämpliga för konstruktionen av pelaren. Den vanligaste sten, trä och metall. Men de cirkulära strukturerna runt pelaren måste vara gjorda av metall eller trä. Det är på dem som grenarna kommer att fästas. Enligt principen om pelare kan pyramider eller monument också uppföras.

Slutsats

Klättringsrosor kan förvandla din trädgård till en utomordentligt vacker plats. Detta kommer dock att kräva lite ansträngning. Stödet för trädgården är gjord av de enklaste materialen till hands. En ram för rosor kan till och med byggas av träskivor. Dina nära och kära kommer definitivt att gilla denna dekorativa lösning.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion