Pergolaer i landskapsdesign

Intresset för landskapsdesign har tydligt ökat de senaste åren. Och detta är inte förvånande, för idag finns det ett stort antal små arkitektoniska strukturer som pryder det intilliggande territoriet. En av dessa strukturer är pergola. I den här artikeln kommer vi att berätta om hur du kan använda pergolaer i landskapsdesign och vilka typer av dem som finns. Dessutom inbjuder vi dig att titta på det förberedda videomaterialet, vilket kommer att komplettera hela teorin tydligt.

Pergola - vad är det och varför är det?

En pergola är en kapellkonstruktion. Det imiterar valv från flera sektioner, som är sammankopplade av tvärbalkar. Pergolan kan vara stillastående, som en integrerad del av terrassen, eller fristående i landskapsdesign. Den kan användas som ett lusthus genom att installera bänkar eller bänkar i den. Som du kan se tar den här strukturen en mängd olika former. I alla fall har den upprepade sektioner, stödpelare och välvda element, liksom ett gallertak och ibland väggar.

Den viktigaste och viktigaste uppgiften för pergola i landskapsdesign var skydd mot solens brännande strålar. Det kan vara riktade druvor eller andra klätterväxter. Men genom åren började den användas inom en mängd olika områden, särskilt:

  • För markindelning.
  • Som dekor för ett rekreationsområde.
  • Skapar en vertikal grön zon.
  • Dekorativt element.
  • Ett element för att maskera byggnader och andra strukturer som inte passar in i det övergripande konceptet.
  • Dekoration för porten, gången och ingången till trädgården.

Pergola fördelar

Det är bland annat värt att lyfta fram de positiva aspekterna av denna struktur. Främst kan pergola skydda lekplatsen eller annat rekreationsområde från den brännande solen. Och om klätterväxter växer på den, kan pergolaen ge den nödvändiga skuggan på platsen. När det regnar kan en presenning dras över taket, vilket gör att du kan gömma dig en kort stund.

I modern landskapsdesign spelar pergola en nyckelroll. Så du kan odla matsalar på den druvsorter... Naturligtvis ger närvaron av en vingård i en sommarstuga mer soliditet. Byggnaden kan också stänga blicken från nyfikna grannar eller förbipasserande.

Olika sorter

Under konstruktionen av pergola kan balkar, galler och stöd användas. Den kan tillverkas av en mängd olika byggmaterial. Till exempel bygger vissa människor den av sten, metall och trä. Dessa material kan kombineras eller användas helt och hållet. Börja med den allmänna idén och konceptet för din landskapsdesign.

I landskapsdesign har pergola olika mönster, på grund av vilken den förvärvade olika typer:

  • Grön korridor... Detta är en komplex struktur. Den kan tillverkas av flera bågar som är anslutna till en tunnel med guider. För det mesta är en sådan struktur byggd ovanför stigarna. Utifrån ser det väldigt snyggt och imponerande ut. Det används också för blommor. I en sådan grön korridor kan du installera en bänk. I det här fallet kommer denna tunnel att användas som ett lusthus.
  • Visir... Detta är en annan typ av pergola. Om dina fönster är på solsidan skapar den installerade strukturen den nödvändiga skuggan. För det mesta är en sådan visir gjord av trä och transparent material. Så det tar upp de flesta solstrålarna och mörknar inte mycket.
  • Skärm... Detta gör att du kan gå i pension från nyfikna granners nyfikna ögon. Dessutom zonerar detta alternativ idealt landskapsområdets territorium. I det här fallet kan du läsa boken i tystnad och utan distraktioner. En sådan skärm kan också gömma sig från ögonen på främmande byggnader och strukturer som har ett ful utseende.
  • Markiser... I det här fallet används pergolaen som en baldakin. Byggnadens skugga gör det lättare att tåla varmt väder.
Uppmärksamhet! Utformningen av pergolorna ger inte skydd från regnet.

Och detta är inte förvånande, för dess huvudfunktion är annorlunda. Du kan dock helt enkelt täcka pergolorna med ett skyddande material, till exempel cellulärt polykarbonat, plexiglas och liknande.

Om du bestämmer dig för att täcka pergolorna med ett skyddande material från regnet, kom ihåg att du inte ska täcka den helt. Annars blir byggnaden ett vanligt skjul. Följaktligen kommer landskapsdesign att förlora en sådan originalbyggnad. Oftast används en pergola för att skapa en vertikal "blomsterbädd".

Hjälpsamma tips och tips

Om du bestämmer dig för att bygga en pergola i din sommarstuga, kan du vara säker på att landskapsdesignen får ett underbart dekorativt element som kommer att fånga ögat. Omedelbart före byggandet är det också värt att överväga ett antal funktioner och nyanser. Oavsett vilket material det är tillverkat av, oavsett om det är metall, trä, plast, aluminium, smide eller andra material, måste det vara tillräckligt starkt för att motstå vindbelastning.

Om strukturen är av trä ska du täcka alla träelement med en skyddande korrosionsskyddsförening. Detta kommer att utesluta att det ruttnar och också gör träet motståndskraftigt mot de negativa effekterna av miljön. Den konstruerade pergola bör inte vara ett främmande element i landskapsdesignen. Försök att tänka över allt så att det blir ett vackert tillskott till hela bilden. Tja, och viktigast av allt, tänk på dess konstruktion så att den håller så länge som möjligt. Om det finns en möjlighet att välja är naturligtvis smidda pergolaer mycket starkare än plast. Och om det krävs mycket finansiella kostnader kommer hela strukturen att vara ganska tillförlitlig.

Slutsats

Så vi har övervägt med dig frågan om vad som är alternativen för pergolaer i landskapsdesign, och bilderna i den här artikeln illustrerar detta tydligt. Vi och våra läsare kommer att vara intresserade av vilket alternativ du har valt. Var noga med att lämna kommentarer i slutet av den här artikeln om hur du implementerade denna ursprungliga idé i landskapsdesign.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion