Fern fern (man): foto, hur det ser ut, var det växer, reproduktion

Den manliga ormbunken är en vanlig växt som finns i tempererade klimat. Den används för landskapsarkitektur, dekoration av trädgårdar och trädgårdar. Rhizomen innehåller både giftiga och fördelaktiga ämnen. Det används för behandling och förebyggande av sjukdomar.

Hur ser fernen ut (hane)

Enligt bilden och beskrivningen är shitovnikbärnen en representant för släktet Shchitovnik från familjen Shchitovnikovia. Växten består av en kort och tjock rhizom, från vilken en rosett med stora blad avgår. Petioles är korta och tjocka.

Kulturens löv är långa, upprätta, lansettformade, dubbla och dissekerade. Längden på bladplattan är från 20 till 80 cm, dess färg är mörkgrön på toppen och ljusare på botten. Ormbunken når en höjd av 50 - 150 cm.

Enligt beskrivningen har den manliga ormbunken ett medicinskt syfte. Dess rhizom har en syrlig sötaktig smak och lukt. Anläggningen används också för dekorativa ändamål för att dekorera trädgårdar och parker. I naturen äts den av älgar och andra djur.

Förökning av ormbunken under naturliga förhållanden sker genom självsådd. Sporer på baksidan av bladen mognar under andra halvan av sommaren. De flesta av dem gror nästa år på våren. Bushwort förökas också genom att dela busken eller sidoskotten.

Ormbunkehane på bilden:

Var växer ormbunken

Under naturliga förhållanden möts torvmask i skogarna i Eurasien och Nordamerika. På Rysslands territorium finns växten i den europeiska delen av landet och i södra Sibirien. Områdets fördelningsområde täcker det subalpina bältet, barr- och lövskogar, steniga sluttningar.

Den manliga ormbunken föredrar skuggiga platser med bördig och fuktig jord. I norra området växer den på stenig och kalkhaltig mark. Det finns både enstaka exemplar och täta buskar av ormbunkar. Oftast växer den i måttligt träskiga områden i skogen och röjningar.

I kultur har den manliga ormbunken varit känd sedan 1600-talet. Mer än 30 sorter av shititnik har fötts upp från originalformen. De skiljer sig åt i formen och storleken på bladen. Växten värderas för sitt dekorativa utseende, anspråkslöshet och frostmotstånd.

Manlig ormbunke växer bäst på måttligt fuktiga och lösa jordar. Shititnik tolererar skugga bra. Dess rhizom är mycket ömtålig; om den är skadad återhämtar den sällan. För anläggningens utveckling är en belysning på 5% tillräcklig. Därför planteras den för att fylla skuggiga områden.

Varför är manlig ormbunke användbar för kroppen?

Rhizomen hos den manliga ormbunken har användbara egenskaper. Den grävs upp på hösten, rengörs från jord, rötter och löv. Sedan torkas råmaterialet i den friska luften. Växtens rot innehåller tanniner, fenolföreningar, flavonoider, eterisk olja.

Uppmärksamhet! Ormbomben innehåller giftiga ämnen.De kan förlama levande organismer i centrala nervsystemet.

Manlig ormbunnsrot har följande effekter på människokroppen:

 • neutraliserar aktiviteten hos bandmaskar och maskar;
 • lindrar kramper, smärta vid reumatism;
 • desinficerar och läker sår;
 • stimulerar immunitet;
 • lindrar inflammation
 • saktar ner tillväxten av maligna celler.

Användningen av manlig ormbunke i traditionell medicin

Ormbunkens huvudsakliga tillämpning finns i folkmedicinen. Dess medicinska egenskaper har varit kända sedan urminnes tider. Fördelarna med timjan är dess tillgänglighet i naturen och på apotek, liksom dess låga kostnad. Växtens rot och löv skördas på egen hand eller köps i form av färdiga råvaror. Innan du påbörjar behandlingen bör du definitivt rådfråga din läkare.

Sköldbaggen används strikt enligt receptet. Brott mot doseringen av läkemedel och reglerna för administrering kan orsaka förgiftning och andra hälsoproblem. Pengarna tas oralt eller används i form av lotioner och kompresser.

Från maskar

Enligt recensioner är manlig ormbunke ett bevisat och effektivt botemedel mot maskar. När de injiceras i kroppen försämrar parasiterna matsmältningssystemet och urinvägarna. Som ett resultat förändras vävnadens struktur, vilket leder till bildandet av cystor och tumörer.

Phylsyror finns i timjan. När parasiter kommer in i kroppen orsakar deras verkan fullständig förlamning av deras muskler. Därefter avlägsnas maskarna med ett laxermedel. Denna metod är dock utfasad. Ersatt av mer moderna läkemedel som innehåller ormbunkextrakt. I sin rena form används denna komponent för att behandla husdjur.

Det enklaste sättet är att köpa ett färdigt läkemedel i kapslar om 500 g. Om produkten bereds oberoende mätes den erforderliga mängden med hjälp av en skala. Den dagliga dosen av läkemedlet är 5-7 g för vuxna. Läkaren kommer att bestämma normen för barn. Beroende på ålder blir det 2 - 5 g.

Behandlingen består av två steg: förberedelse och mottagning av själva ormbunken. Det rekommenderas att följa en diet 5-7 dagar i förväg. I kosten ingår livsmedel som är rika på proteiner och kolhydrater. Detta inkluderar mjölkgröt, keso, kefir, kokt fisk, gelé, te, vitt bröd. Avvisa fet mat maximalt.

På kvällen inför kvällsmottagningen vägrar de också en rejäl middag. Det räcker att dricka te med en liten bit bröd eller välja andra livsmedel som är lätta att smälta. Därefter dricks en lösning av laxerande salt (30 g).

Regler för att ta manliga ormbunkar från maskar:

 1. På morgonen före frukost, ta flera tabletter var 15: e minut.
 2. En timme senare dricker de ett saltbaserat laxermedel.
 3. Efter 2 timmar kan du äta.
 4. Avföring kommer att visas efter 3 timmar. Om detta inte händer ges en lavemang.

Med åderbråck

Kompresser är ett enkelt och effektivt sätt att behandla åderbråck. Det används i de inledande stadierna när sjukdomen ännu inte har spridit sig. Dessutom kan kompresser av fernen göras för att förhindra åderbråck.

Torkad ormbunnsrot kan lindra symtomen på denna sjukdom. Verktyget används externt. För att göra detta, skär av bladen på växtbusken. Mala dem sedan med en kniv eller matberedare för att få en homogen välling.

Den resulterande massan blandas med sur mjölk i lika stora proportioner. Den resulterande blandningen appliceras på de utvidgade venerna. Skiktets tjocklek är 1 cm. Ett band av gasbind eller annat tyg appliceras på toppen. Efter 4-5 timmar avlägsnas den. Massan tvättas av med rinnande vatten.

Uppmärksamhet! Behandling av åderbråck med ormbunkslotioner upprepas var tredje till fjärde dag. Sedan tar de en paus i en vecka.

Med inflammation i äggstockarna

Ett annat sätt att använda manlig ormbunke är att behandla äggstocksinflammation. För detta används färska eller torkade blad av växten.

Regler för användning av ormbunksblad för inflammation i äggstockarna:

 1. Mät 10 g av löv på busken.
 2. Råvaror placeras i behållare av glas eller keramik.
 3. Häll sedan 250 ml kokande vatten.
 4. Verktyget insisteras i 15 minuter.
 5. Vätskan filtreras.

Graden av ormbunkeinfusion är 60 ml, tre gånger om dagen. Behandlingstiden är inte mer än 20 dagar.

Den resulterande infusionen kan användas som slemlösande medel mot bronkit och andra förkylningar. För detta 2 - 3 gånger om dagen gurgla. Som ett resultat lindras inflammation och smärta.

Med onkologiska sjukdomar

Vid onkologiska sjukdomar används timjan som en ytterligare behandlingsmetod. Ormbunnsroten innehåller ämnen som saktar ner förökningen av cancerceller. Innan du tar, kontakta läkare. En sådan åtgärd kanske inte är kompatibel med andra behandlingsmetoder, eftersom den innehåller alkohol.

För att förbereda läkemedlet, ta jordstammarna från den manliga ormbunken. Det är bäst att använda färska råvaror som skördats på våren. Roten tvättas väl för att avlägsna smuts och skärs i små bitar. Sedan fylls 1/3 av den resulterande massan i en glasbehållare och hälls med högkvalitativ konjak.

Åldringsperioden för den manliga ormbunketinkturen är 3 veckor. Sedan filtreras den, den resulterande massan kasseras. Verktyget tas tre gånger under dagen före måltiderna, 5 ml vardera.

För behandling av leder

Manlig ormbunke är effektiv för behandling av leder med reumatism, gikt, artrit. Färska ormbunksblad skärs på våren eller sommaren. De placeras på en madrass och täcks med ett lakan. Om du ständigt sover på timjan, kan du bli av med manifestationerna av dessa sjukdomar. På morgonen kastas bladen bort.

För att lindra smärta och inflammation i lederna görs kompresser baserat på ett vattenhaltigt avkok av timjan. För 300 ml vatten krävs 2 msk. l. torkade rötter. Ingredienserna läggs i en kastrull som tänds. Vätskan kokas, avlägsnas sedan från spisen och kyls. En avkokskompress appliceras på ömma fläckar.

En tinktur från roten till en manlig ormbunke med vodka hjälper bra till leder i lederna. För att få det, blanda 1 del av råmaterialet i 2 delar vodka. Verktyget insisteras i 3 veckor, varefter det filtreras och används för slipning. Som ett resultat försvinner smärtan, blodcirkulationen och ledrörligheten förbättras.

För hudproblem

När den används externt förbättrar manlig ormbunke hudens tillstånd. Ämnena i dess sammansättning främjar sårläkning och hjälper till att bekämpa hudsjukdomar.

I närvaro av vårtor, papillom och andra formationer tränas med en alkoholisk tinktur av timjan. Ta den krossade roten av den manliga ormbunken för att bereda den och fyll den med medicinsk alkohol. Förhållandet mellan komponenterna är 1: 2. Efter 3 veckor är produkten redo att användas.

Färsk manlig ormbunnsjuice är effektiv för sårläkning. De uppsamlade bladen skärs i stora bitar och förvandlas genom en köttkvarn. Sedan pressas massan ut och bandaget blötläggs i juice. Det appliceras på sår och andra hudskador. Förbandet byts dagligen.

Varför är bad med avkok av sköldmask användbara?

Att ta ett bad kan förvandlas till ett läkande förfarande. För att göra detta, lägg till ett avkok av manlig ormbunke i vattnet. Förfarandet hjälper till att lindra kramper i extremiteterna, ledvärk och läka purulenta sår.

Råd! Förutom timjan tillsätts andra örter i vattnet: hästsvans, johannesört, groblad, lingon, coltsfoot.

För att förbereda buljongen, ta 100 g färsk rot och 50 g torkad rot. Råvaror hälls i 3 liter vatten och läggs på kaminen. Koka produkten på låg värme i 2-3 timmar. Ta sedan bort pannan från spisen och filtrera innehållet.

Det resulterande avkoket av timjan tillsätts till vatten med en temperatur av 30 ° C. Badet tas inom 10 - 15 minuter. Proceduren upprepas varannan dag.

Användningen av sköldbusken i medicin

Sköldkörteln har blivit en av komponenterna i läkemedel. Det läggs till läkemedel för att bli av med parasiter. Ett användbart extrakt erhålls också på basis av manlig ormbunke.

Läkemedel baserade på sköldkörtel

Många läkemedel har skapats på grundval av sköldkörteln. I grund och botten är detta läkemedel för att bli av med maskar och andra parasiter. De tas strikt enligt läkarens recept. Var noga med att följa dosen utan att överskrida den.

Den mest populära manliga ormbaserade medicinen är Filixan. Detta är ett botemedel för att bli av med maskar. Dess huvudkomponent kommer att vara timjanens rhizom. Det produceras i form av tabletter, som tas oralt en gång. Den maximala dosen är 10 g per dag.

Filixan har biverkningar. Dessa är buksmärtor, illamående, yrsel, diarré, förlust av energi, medvetslöshet. För att eliminera dem utförs gastrisk sköljning och ett saltbaserat laxermedel tas. Var noga med att ringa en läkare. Patienten rekommenderas att dricka mer varm vätska. För att normalisera tillståndet kan en specialist injicera en injektion av koffein eller barbiturater.

Manlig ormbunkextrakt

Timianextraktet är ett växtbaserat anthelmintiskt läkemedel som kommer i form av kapslar eller vätska. Det erhålls genom att extrahera användbara komponenter från rhizomen hos den manliga ormbunken. Kapslarna är belagda med ett gelatinöst skal och innehåller 0,5 g extrakt.

Indikationer för att ta läkemedlet är förekomsten av parasitiska infektionssjukdomar. Behandlingen utförs under överinseende av en läkare. Produkten är inte kompatibel med ricinolja. Den maximala dosen är 8 g per dag.

Instruktioner för användning av manlig ormenextrakt:

 • med hymenolepiasis - 1 kapsel var tredje minut, upptagningsperioden är inte mer än 30 minuter;
 • med tidoser - upp till 7 g av läkemedlet under dagen.

Behandlingen utförs i cykler under överinseende av en läkare. Innan du tar extraktet, gör en lavemang. Ett intervall på 10 till 12 dagar bör gå mellan procedurerna.

Begränsningar och kontraindikationer för användning

På grund av innehållet av giftiga ämnen har timjan kontraindikationer. Det är inte tillåtet att ta droger baserat på det för personer som lider av hjärt- och magsjukdomar.

Manlig ormbunke är kontraindicerad i följande fall:

 • angina pectoris;
 • lågtryck;
 • hjärtsvikt;
 • anemi;
 • magsår;
 • tuberkulos;
 • lever- och njurskador;
 • feber.

Det är också förbjudet att använda drogen under graviditet och amning. Dessutom rekommenderas det inte att ge läkemedlet till barn under 14 år.

Vid användning av manlig ormbunke följs doseringen strikt. Vid överdriven användning orsakar läkemedlet förgiftning, vars första tecken är yrsel, synproblem, illamående, kräkningar, kramper, diarré och hjärtsvikt. Med individuell intolerans är en allergisk reaktion möjlig.

Råd! Om symtom på förgiftning uppträder, kontakta genast läkare. Före ankomsten av en specialist utförs magsköljning.

Slutsats

Den manliga ormbunken är en av de vanligaste växterna i världen. Det kännetecknas av sin anspråkslöshet och dekorativa utseende. Rhizomen och bladen av timjan används för medicinska ändamål. Rådfråga läkare före användning. Fern hjälper till att bli av med parasiter i kroppen, läka sår, förbättra symtomen på inflammation i äggstockarna, åderbråck, ledsjukdomar.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion