Forest ormbunke: foto, beskrivning

Ormbunken i skogen finns kvar från dinosauriernas tid, tror vissa forskare. Uttalandet är sant, men delvis. De fleråriga växterna som nu växer i skogen är bara en kvarleva av florariket som bebodde planeten för flera miljoner år sedan. Som ett resultat av klimatförändringar dog de flesta av de äldsta växterna. Människor letar efter den mystiska blomman av skogsbärnen på Ivan Kupala och tror att den kommer att ge lycka. Att ge är dock mycket för romantiska naturer, medan trädgårdsmästare uppskattar den örtartade fleråriga för sitt unika utseende.

Vilka ormbunkar växer i skogen

Växter från familjen Dennstedtiye finns i hela Ryssland. I den tempererade delen finns det flera dussin sorter. De mest kända skogsperenner med icke-växande löv används i trädgårdar.

Skogsbärnor inkluderar:

 • Vanlig struts - formen på bladen liknar en strutsfjäder. Den vackraste utsikten är mitt på sommaren. Rekommenderas för plantering som en stor buske eller som bakgrund. Utvecklas helt i våta och öppna områden;
 • Centipede broschyr - i naturen väljer den fuktiga, halvmörka platser för tillväxt. Finns på kalkstensjord. På bilden liknar en broschyr som växer i skogen vagt en tropisk ormbunke;
 • Japansk kochedzhnik är en vinterhärdig art. Kan växa i centrala Ryssland utan skydd. Ett fuktigt, löst näringsmedium är lämpligt för denna växt. Växer i halvskugga. Skogbärnan kan reproduceras genom metoden att dela busken;
 • Scabbard chartres - växer bra i torra, öppna områden. Ett välkänt botemedel inom folkmedicin;
 • Orlyak Orlyak är en ätbar växt. Berömd och iögonfallande i skogarna. Visas i slutet av april eller början av maj. Unga skott är vördade i Fjärran Östern, Japan, Kina;
 • Browns fleråriga ormbunke - Beskrivningen indikerar att denna fleråriga skogsbärnsten har en tjock rhizom. Finns i skuggiga skogar, på kalkstensjord. Använd den för att skapa en gruppkomposition.

Allmän beskrivning av skogsbärnsten

Fern är det vanliga namnet på sporväxter. De är alla lika i utseende. Skogen förtjockas med plantager, snår av olika slag. Örtartad kultur ligger i skogens övre och nedre nivå, oavsett art.

Beskrivning av skogsbärnsten:

 1. Höjden varierar, dess räckvidd är 30-150 cm. Bredden är 25-30 cm.
 2. Stammen är liten, slät eller fjällig.
 3. Bladen är komplexa, har en fjäderliknande, tandad form.
 4. Färgen är ljus eller mörkgrön, beroende på tillväxtplatsen. Bladet består av en skärning och en tallrik med karakteristisk förgrening.
 5. Lövverk deltar aktivt i processen för fotosyntes, är en bärare av sporer, på grund av vilken skogsbärnor reproducerar.
 6. Sori ligger under bladplattan.
 7. Rotsystemet är grenat, kraftfullt, välutvecklat.
 8. Färgen är mörkbrun, platt, avlång med en böjd kant.
Viktig! I naturen blommar inte ormbunkar och reproduktion sker med hjälp av sporer, men inte bara. Vissa arter kan skapa sin egen typ genom att dela huvudskotten.

Var växer ormbunken i skogen

Skogsbärnor växer på alla kontinenter utom Antarktis. Favoritlivsmiljön i Ryssland är lätta skogar. Domineras på platser där det är fuktigt och varmt.Sporväxter föredrar lätta, sandiga jordar. Förmågan att växa under förhållanden med brist på näringsämnen i jorden är en dygd för skogsbärnor.

Oftast finns skogsväxter på öppna skogskanter, kullar, buskar. De växer i både barrskog och lövskog. Ofta i röjningen täpps de till det stuntade gräset. De växer aktivt och skapar solida, svåråtkomliga snår. Ofta utvecklar en skogsväxt röjningar.

Viktig! Vild skog ormbunke anses vara en svår ogräs att ta bort på grund av dess starka rotsystem.

De medicinska egenskaperna hos skogsbärnsten

Den största fördelen med skogsbärnsten är kampen mot tarmparasiter. Den kemiska sammansättningen inkluderar derivat av floroglucinol: albaspidin och aspidinol, samt flavaspidinsyror och ormbunnsyror. Dessa ämnen orsakar förlamning av musklerna hos de sjukdomsframkallande maskarna.

I folkmedicinen används den vegetativa delen och jordstammar för att behandla sjukdomar. Grundläggande recept från skogsväxtens löv kommer till nytta vid behandlingen:

 • trängsel i tjocktarmen och mjälten;
 • bronkit;
 • angrepp med helminths;
 • leukemi;
 • strålsjuka;
 • ledvärk.

Pulver är tillverkat av torrt lövverk och färska örter finhackas. Tillsätt sedan 1 tsk. i en sallad eller försträtt.

De fördelaktiga egenskaperna hos skogsbärnsten kan överraska även moderna läkare. Unika komponenter ackumuleras i anläggningens nedre del. På grund av detta har avkoket från rötterna rengörande, antiseptiska, antiinflammatoriska, smärtstillande egenskaper. Det tar bort gifter och toxiner väl från kroppen. En folkmedicin hjälper till att bli av med huvudvärk, reumatism, sår, kronisk förstoppning. Främjar läkning av omfattande sår, återställer arbetet i det kardiovaskulära systemet.

Ett avkok av skogsbärnstammar är enkelt att förbereda: häll 10 g torkat naturmaterial med ett glas vatten. Koka i 1,5-2 timmar. Du kan ta det med älskling. En sådan mirakulös buljong hjälper till vid behandling av:

 • gulsot;
 • förkylning;
 • abscesser
 • kramper i vadmusklerna;
 • mellanöratens sjukdomar.
Viktig! Systemet för att ta läkemedel från skogsbärnen ordineras av läkaren. Det är omöjligt att använda droger baserat på det på egen hand.

Vilka typer av vildbärn är giftiga

Av de många skogsarter som växer i centrala Ryssland är Orlyak Orlyak och Male Shitovnik giftiga.

Skogsbärnsten Orlyak vulgaris orsakar förgiftning hos djur när man använder grön massa. Växtens löv innehåller tiamin, vilket kan framkalla vitaminbrist hos hästar. Ett annat, än ännu odefinierat ämne, orsakar cancertumörer hos nötkreatur. Utvecklingen av sjukdomen och effekten beror på dosen. Samtidigt, under värmebehandling, är Orlyak en delikatessprodukt.

Skogbärnor, som tillhör släktet Shchitovnik, är de mest giftiga. Löv - låg risk, skadliga - jordstammar. De första symtomen på förgiftning: kräkningar, yrsel, diarré, synstörningar, buksmärta. Ett tillstånd av dåsighet, tillfällig förlamning utvecklas.

På grund av att skogsbärnor innehåller giftiga ämnen har läkemedel från dem kontraindikationer för användning. Det är inte tillåtet att ta dem under graviditeten, liksom till personer som lider av:

 • njure, leversjukdom
 • magsår;
 • tuberkulos;
 • anemi;
 • allergiska reaktioner mot alkaloider.

Slutsats

Ormbunkar i skogen är vanliga. Men inte alla vet hur mycket användbara dessa växter har. Den ovanliga kompositionen kan bekämpa tarmparasiter. Ljus, rik smak uppskattas av matälskare. Och utseendet och den krävande vården lockar landskapsdesigners.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion