Mixborder av buskar och perenner: foto + scheman

Mixborders är blomsterbäddar på vilka prydnadsväxter som kompletterar varandra planteras. De kan bli en dekoration av en park, ett trädgårdslandskap, en trädgård. Fleråriga och årliga örtartade växter, blommor, buskar och till och med små träd kan användas för att fylla blomsterbäddar. Mixborders från perenner är särskilt populära, eftersom de från år till år kan glädja sig över sin skönhet utan att behöva särskild vård.

Det finns speciella färdiga planeringsscheman som utvecklats av landskapsdesigners med blommaträdgårdszonering och växter. Även en nybörjare trädgårdsmästare kan implementera sådana fördragen mixborder-system.

Viktiga punkter vid planering

En vacker mixborder är en harmonisk sammansättning av växter planterade i en specifik ordning i enlighet med några allmänna regler:

 • Mixborders kan vara ensidiga eller dubbelsidiga... Ensidiga blomsterbäddar är placerade längs gångvägar eller stigar, bakom dem kan det finnas en mur av en byggnad eller ett staket. En dubbelsidig blommaträdgård antar närvaron av stigar eller synpunkter från båda sidor. Ett exempel på en ensidig och dubbelsidig mixgräns visas på bilden:
 • När du skapar en ensidig mixgräns planteras höga växter och buskar i bakgrunden, underdimensionerade eller krypande perenner och gräsmatta i förgrunden.
 • När du skapar en dubbelsidig mixborder ska långa växter planteras i mittfältet och lågväxande perenner ska placeras närmare kanten av blomträdgården.
 • När du placerar stauder i en blomträdgård är det nödvändigt att använda principen med flera nivåer. I det här fallet kommer växterna inte att skugga, drunkna ut varandra och kommer att visa sin skönhet fullt ut.
 • Blomsterarrangemang, som målningar, bör ses på något avstånd för att uppskatta all deras charm, varför det rekommenderas att placera mixborders på något avstånd från synvinkeln. Avlägsnandet av höga växter bör inte vara mindre än deras höjd.
 • Mixborders från perenner har en egenart - de första åren efter enheten är kompositionen inte frodig nog, eftersom växterna måste växa. Vid den här tiden kan den kompletteras med årliga blommor.
 • När du placerar perenner på blomsterbäddar måste du komma ihåg att de över tid kommer att växa, så att du inte behöver plantera växterna för tätt mot varandra.
 • Mixborders kan skapas med en viss semantisk belastning, till exempel genom att placera en blomsterträdgård vid ingången till en byggnad eller på stranden av en konstgjord behållare kan det med fördel framhäva platsens landskap och byggnadens design, arkitektur.

Mixborders former kan vara olika: vanliga, böjda, invecklade. Så landskapsdesigners rekommenderar att du placerar kompositioner i en viss vinkel för en bättre sikt var som helst i trädgården. Ett exempel på en sådan blomträdgård kan ses på bilden:

Växtval

När du har bestämt dig för placeringen och formen på mixgränsen bör du tänka på fyllningen. När du väljer stauder måste vissa nyanser beaktas:

 • Växter i samma blomträdgård måste ha samma ljuskänslighet, skuggälskande och ljusälskande grödor bör inte planteras i närheten. Valet av vissa växter beror på belysningen i området där mixgränsen kommer att ligga.Samma regel gäller vid val av växter med hänsyn till markens fukt och sammansättning;
 • Rotsystemet för alla växter bör stängas och sträcka sig vertikalt nedåt... Växter med ett krypande och horisontellt spridande rotsystem kommer så småningom att förstöra sina "grannar".
 • Blommande perenner ska väljas på ett sådant sätt att perioder av deras blomning ersatte varandra smidigt... Detta kommer att producera en kontinuerlig blommande mixborder. Du bör också utesluta situationen när växten förlorar sina dekorativa egenskaper efter att den har vissnat, den måste klippas av och skärplatsen förblir en "tom plats" i blomträdgården. I det här fallet kan fleråriga plantor av den nedre nivån med en senare blomningsperiod eller ettåriga användas som täckning;
 • Du kan skapa en vacker mixborder från stauder med växter med ett dekorativt blad... Så i kompositionen kan du inkludera geykhera, värdar, ormbunkar.

Således, när du väljer växter för mixborders, är det nödvändigt att ta hänsyn till deras höjd, typen av rotsystem, behovet av solljus, jordens näringsvärde och fukt. Glöm naturligtvis inte växternas färg. Så, blomsterbäddar kan vara:

 • kontrasterande, med en kombination av rött och grönt, lila och gult. Sådana kompositioner är mer lämpliga för att skapa kompakta, låga mixborders;
 • svartvit... För att skapa dem används blommor av lugna, känsliga nyanser av rosa, gul, lila;
 • brokigkombinerar olika ljusa färger. Ett exempel på en brokig mixborder kan ses nedan på bilden:

När du skapar en mixborder från buskar och perenner är följande populära:

 • Berberis och spirea skiljer sig i ovanlig färg på löv och visar sina dekorativa egenskaper hela säsongen. Att trimma buksbom kan skapa vackra gröna barriärer eller unika landskapsformer.
 • Engelska aster, malva, rudbeckia, flox och några andra höga blommor kan användas för att skapa ett exponeringsskelett. Du kan se dem på bilden:
 • Bland växter av medelhöjd bör man föredra för att rita upp den andra linjen i mixgränsen liljor, pioner, krysantemum... Deras höjd kommer att vara ungefär från en halv meter till en meter.
 • Stauder upp till en halv meter är mest populära när du skapar mixborders. De är lämpliga för både ensidiga och dubbelsidiga kompositioner. Bland dessa färger, flerfärgad primula, rökelse, tulpaner, påskliljor.
 • Lågväxande blommor, upp till 25 cm höga, bör också ingå i mixborders. Som regel används de för gränsande stigar och stigar. Landskapsdesigners använder ofta för detta ändamål pushkinia, galanthus, muscari och några andra växter.

Alla dessa stauder har ett blygsamt, upprätt rotsystem och kan komplettera varandra i rabatter. De blommar vid olika tidpunkter, vissa av dem kan växa i skuggan, andra föredrar soliga områden på marken, så varje trädgårdsmästare måste kombinera fleråriga själv i enlighet med befintliga förhållanden och personliga önskemål.

Steg för att skapa en mixborder

Skapandet av en perennkomposition måste behandlas med särskilt ansvar, eftersom resultatet av arbetet bör "glädja ögat" därefter i flera år. Experter rekommenderar att du skapar mixborders i steg, utför åtgärder i en specifik ordning:

 1. Innan du planterar stauder är det nödvändigt att ställa in mixgränsen och förbereda jorden. Om det behövs kan du skapa en dekorativ kant av sten, korg.
 2. Att fylla blomträdgården bör börja med skelettväxter - underdimensionerade träd, buskar (barlind, Bergman-tall, konisk gran, barber), höga blommor. Det rekommenderas att placera dem utan att observera symmetri, eftersom kompositionen i detta fall ser naturlig ut.
 3. Medelstora blommor och växter med ett dekorativt blad (hosta, cineraria) bör planteras i andra nivån så att de vid behov täcker stammarna av höga buskar och foten av prydnadsträd.
 4. Tomma utrymmen i kompositionen bör fyllas med medelstora och lågväxande blommande växter, iakttagande av principen om flerfasad. De bör planteras i grupper för att helt återspegla växternas skönhet.
 5. Under de första åren efter skapandet kan mixborders kompletteras med enåriga. De ger extra fräschör, ljusstyrka och gör blommaträdgården full.

Viktig! Vid plantering av prydnadsträd och buskar bör vuxna växters spridning och storhet beaktas.

Detta gör att du korrekt kan välja de optimala avstånden mellan dem.

Färdiga system

För att välja rätt dekorativa perenner för en mixborder kan det ta mycket tid och litteratur för en vanlig trädgårdsmästare, för det är inte så lätt att hitta information om en växts höjd, rotsystem, dess blomningstid och preferenser . Att jämföra information om olika växter och välja ”bra grannar” är ännu svårare. I det här fallet hjälpte professionella landskapsdesigners till att lindra situationen, som drog upp och erbjöd trädgårdsmästare färdiga mixgränsscheman från perenner och namnen på blommor, buskar, träd som används i kompositionen. Bilder och diagram av några av dem ges nedan.

Doftande blommaträdgård

Denna mixborder kombinerar höga buskar och aromatiska, blommande perenner... Du kan skapa en blomsterträdgård på stenig, väldränerad mark. En sådan komposition är ensidig, därför ska den placeras mot en byggnads vägg, ett staket. Den är perfekt för en välskött, rymlig trädgård eller trädgård nära en solid stuga.

Fyllning av en doftande blomträdgård bör inledas genom att man planterar en vanlig enbär (3). Begränsa inte till en växt, det är att föredra att plantera 2-3 barrträd. Busk cinquefoil (1) är också "skelettet" i en blomträdgård. Växten ska inte vara centrerad. Till skillnad från Potentilla, i enlighet med villkorlig symmetri, bör Ferdinand Coburgs saxifrage planteras (4). Denna växt blommar inte, men har vackra dekorativa löv.

Den efterföljande påfyllningen av blomträdgården äger rum i etapper och följer principen om mono-tiered och villkorad symmetri. Växter placeras i grupper. Olika typer av saxifrage planteras under nummer 5, 6, 7, 8 och 9: hybrid, frodig, kilformad, panikulär, musky. Pinnate nejlika (10) kommer att lägga känsliga färger och en behaglig doft till blomträdgården. Takläggningen (11) underdimensionerade men väldigt originella växter föryngrades, vilket blir höjdpunkten i mixgränsen.

Det rekommenderas att föra Thunberg-bärbäret till kompositionens förgrund (2). Växten är en lågväxande buskar med ett dekorativt lila blad.

Således används många olika sorter av saxifrage för att komponera en aromatisk mixborder. Dessa underbara växter är opretentiösa, har ett kompakt rotsystem, blommar länge och mycket vackert och utstrålar en trevlig arom. Barberry i en sådan blomsterrabatt fungerar som en vacker kant. Cinquefoil och enbär kommer att lägga till "tillväxt" och chic till blommaträdgården.

Alternativ för proffs

Denna färdiga mixborder-krets är ensidig. En sådan blomsterträdgård kan placeras mot en byggnads vägg eller till exempel nära ett staket. Att skapa en sådan frodig komposition är ganska enkel, om du vet var du ska börja: den första ska plantera en buksbom (9), trimmad, i det här fallet, i form av en kon. Det är inte värt att placera den mitt i blomträdgården. Det är bättre att flytta den åt sidan så att den ser naturlig ut.

På något avstånd bakom buksbom ska planteras clematis (14). Du kan kombinera röda och vita sorter av denna fleråriga.Vacker clematis kommer att vara en underbar bakgrund för blomträdgården som helhet.

Gapet mellan clematis och buxbom bör fyllas med medelstora växter: khatma (13), echinacea (12), prydnadslök (6), verbena (8), koreansk mynta (11). Fyller kompositionen med lätthet och skuggar malört (10) med ett dekorativt silverfärgat blad.

I mixborderens förgrund bör ett fänkålsrist (7), buskcinquefoil (5), en majestätisk pelargon (3), en Endress geranium (1), en mjuk manschett (2) och coreopsis (4) planteras.

Ett sådant vackert, frodigt blommarrangemang kan vara en dekoration för en innergård med byggnader i eko, rustik eller klassisk stil. För att dekorera gården med en stor herrgård bör mixborder utvidgas och fler höga buskar och prydnadsträd bör användas.

Blomsträdgård för nybörjare trädgårdsmästare

Även en nybörjare trädgårdsmästare kan genomföra ett sådant färdigt system. Den kan användas både ensidig och dubbelsidig. Blomsträdgårdens skelettväxt är en hög mock-orange (1). Till höger och vänster om det är det nödvändigt att ordna pioner (2) och flox (3). Liljor (4) och mexikansk Ageratum (5) kan användas för att skapa nästa lager av medelstora växter. Bland de stuntade perennerna rekommenderas att du väljer havslobularia (7), turkisk nejlika (8) för att skapa en komposition.

En sådan underbar blomträdgård kan placeras vid verandan, porten, längs stigarna. Mixborder blommar ständigt från juni till september. Du kan se andra exempel och scheman över mixborders från perenner, samt lära dig några av nyanserna i deras skapande, i videon:

Slutsats

En vacker mixborder, om så önskas, kan skapas av alla trädgårdsmästare. För att göra detta är det inte alls nödvändigt att tillgripa professionella designers tjänster, eftersom du kan använda färdiga system med optimalt urval av växter. Med lite fantasi och ta reda på, analysera information om olika typer av perenner är det enkelt att självständigt komponera en komposition eller göra ändringar i färdiga scheman. En vacker mixborder kommer alltid att kunna dekorera en personlig tomt, det är fördelaktigt att markera och betona den befintliga arkitekturen och landskapet.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion