Mahonia järnek i landskapsdesign: ett foto av en häck

Holly Mahonia är sällsynt i landskapsdesign. Kulturens dekorativa effekt ges av kronans färg, riklig blommande och ljusblå bär. De använder Mahonia för att dekorera trädgården, stadsparker, områden intill byggnadens fasad.

Användningen av Magonia i landskapsdesign

Mahonia holly tillhör Barberry-arten. Busken växer långsamt, vid 6 års ålder, höjden varierar från 1 till 1,3 m, indikatorn beror på klimatzonen. Växten har förtjänat sin popularitet på grund av dess torkmotstånd, opretentiösitet mot jordens sammansättning, skuggtolerans. Förlorar inte sin dekorativa vana i halvskugga. Om holly mahonia ligger under den täta kronan av högväxande träd, är färgen på bladen blekare än i det område som är öppet för ultraviolett strålning.

Bilden visar Mahonia järnek under blomningen, kulturen är attraktiv för landskapsdesign under hela året. Bladens färg på vintern får en mörkröd färg, ser estetiskt tilltalande ut mot bakgrunden av snö, fungerar som en ljus accent i den "sovande" trädgården. Växten blommar från början av april till maj. Kulturen är helt täckt av stora blomställningar med ljusgula, små och doftande blommor. Magonia jämförs positivt med blommande buskar för blommans överflöd och varaktighet.

I slutet av sommaren (från augusti till september) mognar rundade bär, deras arrangemang på blomställningen liknar en massa druvor. Frukten är cirka 12 mm stora och är blå.

Viktig! Holly mahonia bär används vid matlagning.

Busken används av professionella designers och amatörträdgårdsmästare för att dekorera landskapet. Kulturen är universell i tillämpningen, den kombineras med nästan alla typer av växter. Mahonia i landskapsdesign:

 1. Den används som en bandmask i mitten av en blomsterbädd eller gräsmatta.
 2. Harmoniskt kombinerat med stenar i stenar. En enda plantering bland den huvudsakliga sammansättningen av stenar väcker uppmärksamhet under hela året, men särskilt på vintern när det inte finns något grönska i trädgården.
 3. Används som bakgrundsalternativ nära byggnadens vägg, baksidan av trädgårdsbänkarna, en rabatok.
 4. En buske som planteras längs trädgårdsstigen skapar en visuell uppfattning om gränden.
 5. En planta som ligger längs omkretsen av en alpig rutschkana markerar gränserna för ett improviserat berglandskap.
 6. Ser estetiskt tilltalande i mitten av kanterna på stadsparker.
 7. Holly mahonia-bladen är ljusgröna, taggade längs kanten med taggar. Användningen av en växt som häck har en skyddande funktion, en buske med en tät krona är ett hinder för djur. Massplantering i en rad, avgränsar trädgårdens zoner, på offentliga platser skiljer den sanitära delen från viloplatser.
 8. I stadsparker planteras de som kompositionens förgrundsaccent.
 9. Placeras nära höga träd för att skapa en lägre nivå.
 10. Busken ser färgstark ut i backarna, ger rottillväxt, fyller snabbt det fria utrymmet.
 11. Kultur används för att dekorera ytterdörren.

Förutom estetisk uppfattning har holly mahonia i trädgården en praktisk funktion. Kulturen tillhör tidiga honungsplantor, lockar pollinerande insekter. Ogräs växer inte under buskens täta tak. Bär används för sylt, bakfyllningar, i folkmedicin.Växten är frostbeständig, kan användas i landskapsdesign i regioner med tempererat klimat.

Vilka typer av Mahonia är lämpliga för att skapa en häck

I sin naturliga livsmiljö har Mahonia cirka 80 sorter, olika i buskans form, lövstrukturen, blommans färg. På grundval av vilda arter för landskapsdesign har hybrider från krypande till stora skapats. För att skapa en häck, förutom holly-utseendet, är lämpliga:

 1. Lomarifolia Takeda - växer upp till 2,5 m, blomställningar - 20-30 cm, bladen är fjäderlånga, långa. Aromen är svag, bären är ätliga. Värmekärande, genomsnittligt frostmotstånd, skydd krävs för vintern. Växer snabbt.
 2. Hybrid Vinter sol skapad på basis av vild lomarifolia och japanska. Blommande sker i slutet av hösten; i kalla områden odlas den i botaniska trädgårdar. I en subtropisk zon i ett öppet område. Växer upp till 2 m.
 3. Genom att hybridisera Mahonia-järnek och vanlig berberis skapades arten Magobarbaris Newberg. Anläggningen når 1,2 m i höjd. Kulturen lånade frostmotstånd från berberis och den dekorativa kronan och frånvaron av taggar från Mahonia.
 4. Fremonti - stor storlek (upp till 3 m) med en grågrön färg på löv med bleka (närmare beige) blommor. Unga löv är klaret, gråa på hösten. Frukten är röd med en lila nyans. Plantan växer snabbt, bildar en tät krona och är frostbeständig.
 5. Japansk magonia Chereti - den högsta representanten för arten, växer upp till 4-5 m. Förgrening är genomsnittlig, för häckar planteras de i tät plantering. Bladen är böjda, utan taggar, ljusgröna, vinröd-lila på hösten. Blommorna är gula, bären är mörkblå. Sorten är frostbeständig, tillväxten är långsam, kräver inte kronbildning.
 6. För att skapa gränser är en variation lämplig Denver Strainväxer upp till 35 cm, med svarta glansiga bär och läderiga mörka olivblad.

Hur man planterar Mahonia för att skapa en häck

För att skapa en häck från holly mahonia väljs två år gamla plantor. Arbetet utförs på våren före sapflöde. Plantsekvens:

 1. Planteringshålet ska vara dubbelt så brett som rotsystemet, 45-50 cm djupt.
 2. Dränering och en fertil blandning placeras i botten.
 3. Plantan placeras i mitten, fördjupas med beaktande av att rotkragen förblir på ytan.
 4. Somna, tampa, vattnas rikligt.

Avståndet mellan buskarna lämnas åtminstone 1 m. Kulturen växer långsamt uppåt, men bildar intensivt rotskott, på 3 år kan den helt fylla det fria utrymmet.

Mahonia holly släpper ut berberin i jorden, ett ämne som är giftigt för frukt- och bärgrödor. Plommon, kaprifol, äppelträd kan planteras i närheten. Det rekommenderas inte att placera vinbär, hallon, krusbär i grannskapet, berberin hämmar vegetationen hos dessa växter.

Viktig! Placera inte järnkornsbär nära Mahonia, dess närhet till den leder till spridning av rost.

Detta är det enda hotet mot kulturen. Mahonia järnek blir inte sjuk, trädgårdsskadegörare parasiterar inte på den. Möjlig skada är förbränning av unga löv och frysning av skott, därför krävs skydd för vintern.

Beskära och forma kompositioner

Beskärningstiden för Mahonia holly beror på planteringstätheten. Om planteringen är sällsynt berörs inte växten förrän den fyller hela utrymmet. Tidigt på våren utförs kosmetisk rengöring, gamla grenar tas bort, unga grenar avskärs med en fjärdedel. Om målet med landskapsdesign är att bilda en häck efter att ha uppnått önskad densitet görs beskärning två gånger om året.

I det första steget ger de önskad form, sedan behåller de den under sommaren. Huvudbeskärningen är tidig vår, mitten av augusti. Landskapsdesigntekniken inkluderar ett alternativ när stuntade blommande stauder planteras nära Mahonia.Så att holly mahonia inte stör blommornas tillväxt, i denna komposition skärs de nedre unga skotten från huvudstammarna, bladen tas bort. Endast den övre delen av busken är tät.

Vilka växter kombineras holly mahonia med?

På våren kombineras Mahonia harmoniskt med tidigt blommande växter:

 • narcissister;
 • iris;
 • rosor;
 • tulpaner.

På sommaren ger Mahonia järnek färg till kompositionen med kortare och högre blommor:

 • azalea;
 • magnolia;
 • kamelia;
 • Erica.

Ser harmoniskt ut med cotoneaster, japansk kvitten, irga. I territoriets utformning föredras grannskapet med stora barrträd: thuja, cypress, japansk tall. Magonia definieras i förgrunden, som en bandmask eller i en rad för att tampa barrträd. För att skapa en häck planteras de alternerande:

 • med spirea;
 • blåsmask;
 • hagtorn;
 • snöbär;
 • euonymus.

Buskar har olika termer och varaktighet av blomning, olika färg på bladen. Kraven på vård och beskärningstid är desamma. Bilden visar ett exempel på användningen av holly mahonia i kompositionen i landskapsdesign.

Slutsats

Holly Mahonia i landskapsdesign erbjuder obegränsade kreativa möjligheter för proffs och amatörer. Busken har en dekorativ vana under hela året. Det kompletterar alla kompositioner harmoniskt. Sorten är krävande i vård och jordkomposition, frostbeständig. Den kan växa i ett öppet område och i delvis skugga.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion