Barrträdskompositioner i landskapsdesign

Varje år börjar fler och fler använda barrträd i landskapsdesign för att dekorera trädgårdar och sommarstugor. Villan för att ordna gräsmattor och gräsmattor påverkar populariseringen av landskapslag och sorter av barrträd bland växter.

Artikeln presenterar de viktigaste reglerna för att komponera kompositioner från barrträd i landskapsdesign, samt foton och särdrag hos varje barrträd.

Funktioner av barrträd i landskapsdesign

Den största fördelen med trädgårdskompositioner med barrträd i design anses vara de unika dekorativa egenskaperna hos dessa växter: vintergröna buskar och träd ser bra ut både på egen hand och i kombination med andra prydnadsgrödor.

Dessutom har växter många användbara egenskaper:

 • absorberar aktivt dammpartiklar;
 • fördröja vindbyar;
 • mjuka upp mikroklimatet runt huset och landningsområdet;
 • stoppa reproduktionen av virus, bakterier och skadliga insekter;
 • absorbera ljud
 • berika luften med syre och fytoncider.

I en stadsmiljö kommer företrädare för barrträd att bli goda hjälpare i kampen mot smog och avgaser.

Utsökt utseende, ett brett utbud av former, färger och storlekar av barrträd hjälper till att skapa unika landskapskompositioner för både stora och medelstora tomter. Det finns flera alternativ för att placera barrträd i landskapsdesign:

 • som häckar;
 • i form av skulpturella kompositioner;
 • längs stigarna;
 • i den centrala delen av webbplatsen.

Typer av design av barrträd i landet

Inom landskapsdesign finns det ett stort antal sorter och typer av barrträd för att dekorera territoriet. När man utarbetar ett schema för en framtida komposition är det mycket viktigt att ta hänsyn till egenskaperna hos varje växtsort: storlek i vuxen ålder, färg på nålar, kronform och tillväxthastighet.

Barrträdshäck.

Förutom dekorativa egenskaper har en sådan landskapskomposition i designen sin egen funktionalitet: täta och taggiga grenar av häcken kan skydda platsen från omgivande folks ögon såväl som från oönskade gäster. Barrträd intar en speciell plats i skapandet av ett "levande staket": ett sådant konstgjordt barrstaket, som förblir grönt under hela året, är perfekt kombinerat i design med både en sommargräsmatta och ett vitt snötäcke på vintern. Häcken kompletterar väl utformningen av platsen både runt det lilla lanthuset och runt den enorma herrgården.

Användningen av spetsiga barrgrödor (gran, tall, gran) kommer att avsevärt förbättra de skyddande egenskaperna för landskapshäcken och kommer också att ge aktiv luftjonisering på grund av utsläpp av fytoncider i miljön.

Beredning av material för plantering

Det mest populära alternativet för barrträd i landskapet är förökning av sticklingar. Det utförs ofta i ett växthus- eller växthusmiljö.

Lignifierade sticklingar måste planteras tidigt på våren när knopparna sväller. För förökning av enbär, thuja och gran används gröna sticklingar, vars rötter är flera gånger långsammare. Sticklingar i växthus utförs på hösten och vintern, och den genomsnittliga rotningstiden för de flesta barrträd är 70 - 80 dagar.

Funktioner för att plantera en barrhäck i landskapsdesign.

För att plantera ett levande staket i landskapsdesign, ta hänsyn till:

 1. Rätt val av landningsplats. Det är viktigt att komma ihåg: bland barrträdsraserna finns både ljusälskande och skuggtoleranta representanter. Trädgårdsmästare rekommenderar dock att man planterar sticklingar i upplysta områden med enkel åtkomst till skugga. Detta spelar en viktig roll för unga växter, vars nålar tenderar att brinna under påverkan av den aktiva solen. För att nålarna på trädet ska behålla sin ljusa färg måste de då och då skuggas med hjälp av skyddande skärmar.
 2. För de södra regionerna är höstens mest optimala period för plantering och för de norra regionerna våren. Växter med ett stängt rotsystem får planteras under hela växtsäsongen.

Top dressing av häckar

Barrträd växer bra och trivs på icke saltlösning. Samtidigt har varje liggande efedra sina egna preferenser angående marken:

 • för tallar är sandjord det bästa alternativet;
 • för gran - lera;
 • för idegran - lövrik, rik på humus;
 • för thujas och enbär - lätt surt.

Barrträd reagerar positivt på utfodring med sågspån, flis, kompost och mineralgödsel (utom gödsel!). Från mitten av mars till augusti är det nödvändigt att införa kvävefosfat (25-30 mg / m²) i jorden var 2-3: e vecka. Om landskapshäcken har ett tjockt lager av bark, kan dosen ökas. Toppförband i form av tabletter och speciella granuler med långvarig effekt bör appliceras en gång om året på våren. Speciellt salt tillsätts också i jorden för att förhindra missfärgning av nålarna.

I slutet av sommaren bör utfodring av barrhäckar stoppas så att växterna kan förbereda sig för vinterperioden.

Bevattna en barrhäck

Att vattna barrhäckar är nödvändigt under hela växtsäsongen. Men på hösten bör vattning hållas på ett minimum för att inte stimulera den aktiva tillväxten av skott.

Vattna häcken regelbundet (1-2 gånger i veckan).

Cypress, thuja, idegran och gran behöver fuktig luft, så under den heta sommaren är det nödvändigt att regelbundet spraya växternas krona. Detta hjälper till att upprätthålla en optimal fuktnivå och avlägsnar eventuellt damm som samlas på kronan.

Bevattna inte jorden i varmt väder, eftersom det kan leda till många brännskador och även på kvällen - på grund av den ökade risken för svampsjukdomar i landskapskompositionen.

Tall och enbär tolererar lätt periodisk torkning av jorden, men uttorkning av jorden kan hota unga barrträd med döden.

Häckklippning

Trimma landskapshäckar på våren (april och maj) eller hösten (september och oktober). Thuja, cypress och idegranar anpassar sig bäst till en frisyr.

En speciell frisyr (varje år skärs 1/3 av den årliga tillväxten av häckens sidor och toppen) för att göra granhäcken mer voluminös, vilket avsevärt förbättrar utseendet på denna design. Granhäckar bör formas regelbundet, eftersom kapning av trä som är äldre än tre år kan ha en dålig effekt på dess tillstånd.

För tallar är det nödvändigt att förkorta de övre skotten, vilket främjar den aktiva tillväxten av sidogrenarna. Det bör utföras från maj till juni, efter att en ung tillväxt uppträtt.

Viktig! Man bör komma ihåg: vilande tallknoppar vaknar inte på gamla grenar, så klippningen ska göras "på ringen".

Skär inte ändarna på tallgrenar med sax när du formar. När nålarna börjar separeras på unga skott måste de klämmas fast med tummen och pekfingret och vridas. Därefter börjar nya knoppar vakna och grenarnas ändar blir tjockare och mer voluminösa.

För andra typer av barrträd kan plockning endast utföras på våren och för enbär under hela året.

Barrbäddar

Förutom att vara vintergröna under hela året har barrklubben många fördelar för landskapsapplikationer:

 • enkelt och enkelt underhåll;
 • förmågan att bevara barrplantningar under många år;
 • fleråriga växter behöver inte årligen förnyas;
 • skapandet och underhållet av en sådan blomsterrabatt kräver mycket lägre kostnader;
 • att hålla blomsterbädden i rätt skick tar inte mycket tid.

Funktioner av barrbäddar:

 1. Lågväxande och kompakta växter används ofta för en barrträdsbädd i landskapet, och kontrast mellan färg och form fungerar som grund för dess skapande.
 2. En gräsmatta eller alpiga rutschkanor fungerar som bas för att dekorera en barrträdsbädd.
 3. För ytterligare dekoration av blomsterbäddar används stenar och bark;
 4. De mest populära klubbväxterna är barrträd som tall, gran, gran och enbär.

Buskar (rododendroner, berberis, vanlig ljung, buxbom) och fleråriga örtartade växter (spannmål, ormbunkar) kombineras bra med barrträd i designen. För att skapa bakgrunden till en liggande blomsterbädd används marköverdragsväxter: flox, timjan, krypande tålig eller sedum.

För stora utrymmen skulle en stor blomsterbädd (foto nedan) vara en bra idé där barrträd som enbär, västra thuja och bergspin planteras längs staketet.

Sten från barrträd (kort)

Sten från barrträd är en av sorterna av blomsterbäddar i en stenmiljö, vilket perfekt kompletterar landskapsdesignen i landet. Den kan skapas både på platt terräng och i en sluttning.

En idealisk plats för att arrangera ett stenar kommer att vara ett upplyst utrymme i den sydvästra delen. En sådan landskapskomposition av barrträd kompletterar perfekt designen längs huset, nära dammen eller i den centrala delen av trädgården.

När de dekorerar trädgårdsrockar följer designers följande landskapsprinciper:

 1. I design är det bättre att undvika strikt symmetri och ordning i elementens arrangemang.
 2. Du bör välja naturliga former och släta konturer.
 3. Försök att hålla dig till ett diskret färgschema.
 4. Kombinera stenar och barrträd på rätt sätt.
 5. Se till att landskapskompositionens visuella integritet bibehålls både på nära håll och på avstånd.

När man skapar en stenartad design är det vanligt att plantera små barrträd nära stora stenar: kanadensisk gran, thuja Smaragd, bergspin, kosack-enbär eller bärträd. Det tomma utrymmet mellan stenarna bör fyllas med krypande barrträd (horisontell eller fjällande enbär, mikrobiota, kanadensisk hemlock) och dekoreras med blommande växtarter (stonecrop, stonecrop, etc.).

Barrträdsgräns

Miniatyrvarianter av barrträd tillåter dig att skapa en annan typ av landskapskomposition för utformningen av en sommarstuga - en barrskog längs vägen. För dess dekoration används krypande sorter av barrträd, komplettera kompositionen med stenar, grus och blommande växter.

Med hjälp av understora barrträdsbuskar och träd i områdets design får landskapsplanerare vackra okomplicerade staket som utåt liknar en monolitisk vägg.

Växter är förskjutna, planterar i 2-3 rader. Att plantera en barrträd kan ta mycket tid och ansträngning, men resultaten är väl värda resurserna.

För landskapsindelning av trädgårdsområden används medelstora (1 - 2 m höga) sorter så att de inte döljer den allmänna sikten.Dessutom kan barrgränsen fungera som en bra bakgrund för plantering av ljusblommande perenner: denna designteknik används för att dekorera trädgårdar i landskap eller modern stil.

Växter som är kompatibla med barrträd

Barrträd tenderar att sura marken, vilket kan komplicera utvecklingen av trädgårdsgrödor som växer i den.

De mår bäst nära barrträd: hortensia, calla, ormbunke, daglilja, miscanthus, lila, forsythia, anaphalis. Bland stora träd samexisterar ek och björk bekvämt bredvid tall.

Heathers och eriks passar också bra med dem: båda typerna av växter föredrar samma jord i sammansättning och surhetsgrad. Av buskarna passar krusbär bäst med barrträd. 7

Barrträds kompatibilitet med viburnum

Viburnum-buskar används aktivt av designers i landskapskompositioner. Ljusa greniga buskar av växten kompletterar perfekt designen av trädgårdsområdet på vintern och är inte heller kräsna på planteringsplatsen (viburnum växer bra både i ljuset och i ett skuggat utrymme). Närheten till vissa barrträd är dock dålig för anläggningens utveckling. Viburnum känns särskilt obekväm bredvid gran: på grund av ett sådant område kan busken skada och snart dö helt. Av alla barrträd är thuja western viburnum bäst kombinerad med viburnum: trädet skapar inte hinder för utvecklingen av buskens rotsystem.

Landskapsdesigners kombinerar ofta rosor med vertikala barrträd (smaragd, brabant och sfärisk thuja). Det är bara viktigt att inte tillåta tillväxt av thuja i bredd, eftersom efedran täcker rosenbusken. Rosor går också bra i design med enbarsorter som Blue Arrow, Moonglow och SkyRocket.

Hur man gör kompositioner av barrträd

På grund av sina unika dekorativa egenskaper kan barrträd perfekt komplettera landskapsdesignen för både ett stort trädgårdsområde och en liten tomt.

För att korrekt planera en sådan landskapskomposition på territoriet är det dock viktigt att överväga flera nyanser: dess placering i design, utseende, form och alla dess beståndsdelar. Därefter är det nödvändigt att välja lämpliga växter med hänsyn till egenskaperna för den valda kompositionen.

Utformningen av trädgården och fasaden på huset är alltid i första hand slående: det är därför landskapsdesigners rekommenderar att dekorera dessa områden något högtidligt och elegant. För sådana fall kan du i designen använda landskapsarkitektur med element i en vanlig stil, som inkluderar ett symmetriskt arrangemang av alla beståndsdelar eller en repetition av rytm. Denna typ av dekoration innebär användning av ett rikt grönsakssortiment.

Huvudrollen i en sådan komposition tas av ett pyramidalt eller vanligt barrträd som når en höjd av 2,5 - 3 m i vuxen ålder. På båda sidor av det är landskapet barrträd av andra ordningen (subaccent) med storlekar upp till 1,5 m planteras symmetriskt. när ett tomt utrymme finns kvar kan dvärg- och utbredda barrträdsarter, kompakta lövbuskar eller marköverdrag växtsorter placeras mellan dem.

Om en informell planteringsstil används för att skapa en landskapskomposition i designen, rekommenderar experter att placera elementen på gräsmattan i form av en blomsterbladsäng. Från dem kan du bilda mixborders (komplexa designlandskapskompositioner av blommor och buskar) längs områdets kontur och genom att kombinera dem med dekorativa lövträd, skapa zonindelning av trädgårdsutrymmet. I det här fallet är det bäst att välja växter enligt "oregelbunden mångsidig triangel". Resten av platsen är vanligtvis fylld med ytterligare element, eftersom deras betydelse för landskompositionens utseende minskar.

Lågväxande arter bör planteras i förgrunden, och högre och mer voluminösa närmare centrum. För att landskapets blomsterbädd ska se ljus och rik ut är det nödvändigt att välja växter med nålarnas olika färger.

Om nålarna på den centrala växten är silverfärgade, bör en kontrasterande nyans placeras bredvid den. Det är också värt att komma ihåg om belysning och lägga till säsongsbetonad vegetation i designen av blomsterbädden: ljusa färger mot bakgrunden av gröna barrträd kommer att göra utseendet på kompositionen oförglömlig.

För landskapsdekoration av alpiga rutschkanor eller blomsterbäddar med representanter för årliga och marköverdrag är det bäst att använda miniatyrtyper av barrträd med sfäriska och kuddformade tillväxtformer. En sådan landskapsdesign kan passa bra med marköverdragssorter som är fodrade på marken i form av en matta eller hänger ner från stödmurarna.

För att skapa en vacker harmonisk landskapskomposition med barrträd måste du komma ihåg följande viktiga punkter:

 1. Formgeometri... Professionell landskapskomposition bygger på principen om färg och formkontrast. Genom att kombinera kontrasterande färger och former kan en mängd visuella effekter erhållas som avsevärt förbättrar utseendet på en design. Växter i form av en pyramid är väl kombinerade med kullar av barrträd, och långa arter kompletterar harmoniskt de understora; stora träd kommer att vara mer synliga mot bakgrunden av miniatyrelement, och övergångarna mellan kronans storlek och form hjälper till att jämna ut linjerna på utsidan.
 2. Principer för symmetri och asymmetri i design... Att dekorera ett utrymme med barrträd innebär en kombination av oförenliga saker. För att dekorera webbplatsen kan du använda både symmetriska kompositioner och helt asymmetriska element: de kommer också att se harmoniska ut och ge stor unikhet till helhetsbilden.
 3. Färgkombinationer... Det finns ett stort antal arter och sorter av barrträd, olika i färg. Det är dock värt att komma ihåg: för rik färgskala kan "bryta" landskapskompositionen. Formgivare rekommenderar att du använder högst två nyanser i en grupp av tre barrträd och högst tre blommor i en grupp om fem eller fler växter. I betydande barrträdsgrupper (mer än 30 plantor) är det tillåtet att använda växter med ett rikt färgintervall och kombinera dem i små undergrupper: tre element i samma färg.
 4. Kronans höjd och form... När du skapar en komposition är det viktigt att vara uppmärksam inte bara på plantans färg utan också på trädets storlek i vuxenlivet. För att förstå hur den färdiga landskapskompositionen kommer att se ut i designen måste du bekanta dig med alla huvudfunktioner i de valda barrträdssorterna.

Du kan läsa mer om funktionerna i att använda ephedra i landskapsdesign och komponera kompositioner från dem i videon:

Tips för val av barrträd för platsinredning

Det finns ett stort antal arter och sorter av barrträd, varav några är bäst lämpade för landskapsarkitektur av stora och små trädgårdar.

 1. Enbär... Denna typ av barrträd är ett bra alternativ för att dekorera trädgården med en genomsnittlig höjdnivå. Kosack, horisontella och vanliga enbarsorter är mest utbredda i Ryssland. Juniper Cossack når upp till 1 m i vuxen ålder och växer snabbt över hela ytan. Den horisontella sorten har liknande egenskaper, skillnaden är de långsträckta grenarna med nålarna i en grågrå färg som på vintern blir brun. Vanlig enbär är en vintergrön buske som växer upp till tre meter i höjd, som ofta odlas av trädgårdsmästare som ett träd.
 2. Gran... Landskapsdesigners använder det som en av de mest traditionella landskapsarkitekturen.Gran har många sorter, som alla har sin egen unika färg: från silvermynt till rik smaragdgrön, med en lila eller lila nyans. Oftast används ephedra för plantering längs territoriets omkrets i stora områden.
 3. Thuja... Thuja är ett kort träd som når 1,5 till 2,5 m i höjd vid mognad. Denna typ av barrträd används oftast av landskapsdesigners för att skapa häckar, och lite mindre ofta i landskapskompositioner. De dekorativa egenskaperna hos thuja i trädgårdsdesign ligger i dess mjuka ljusgröna blad och snabb anpassning till beskärning och formning. De mest populära sorterna är smaragd Smaragd, kompakt ljusgrön West Danica och ljusgrön Brabant.
 4. Idegran... Denna typ av barrträd anses vara lite finicky: växten växer och utvecklas bäst på svart mark i frånvaro av vind. Trots detta har idegran en stor fördel: busken trivs även i skuggade områden, vilket gör att den kan odlas i de norra delarna av platsen.
 5. Lärkträd... Det är ett tall som når mer än 50 m i mogen ålder, varför det praktiskt taget inte används för plantering i små områden. Under förhållandena i det ryska klimatet är de mest odlade larksorterna europeiska (en grön växt med en blåaktig blom på nålarna) och japanska (med en bred pyramidkrona).
 6. Gran... En av de mest originella företrädarna för barrträd. Man tror att trädets barrträd doft har en gynnsam effekt på kroppens andnings- och nervsystem. Den har en voluminös tät krona och djupgröna nålar. För normal tillväxt och utveckling behöver gran utrymme, varför det är bättre att plantera växten i stora områden.
 7. Dvärg barrträd... Dessa inkluderar underdimensionerad tall, gran, gran, thuja, samt vissa undergrupper av specialrepresentanter. Gruppen av barrträd av miniatyr kan också inkludera kanadensisk hemlock Jeddeloh, enbär, östlig och serbisk gran, bergspin och Menzis pseudo-klump, koreansk gran och cederträ. Alla dessa grödor odlas aktivt i Ryssland. Dessa växters höjd, beroende på formationen, överstiger inte 1,5 m.

Efedrascheman i landskapsdesign

Efter att du har valt en planteringsplats för barrträd är det nödvändigt att bestämma layouten för landskapskompositionen. Det rekommenderas att tillämpa designdiagrammet för den framtida kompositionen på ett pappersark med hänsyn till följande nyanser:

 1. Det är nödvändigt att ta hänsyn till storleken på de ingående elementen: stenar och växter.
 2. Välj rätt färgpalett med stenar: designers rekommenderas att välja gula, bruna och beige nyanser.
 3. Det är mycket viktigt att återskapa den naturliga imitationen av den naturliga placeringen av stenhyllor på markytan. I design fungerar ephedra ofta också som en accentbakgrund för kompositioner från andra växtarter.

När du skapar en landskapskompositionsdesign är det också viktigt att vara uppmärksam på avståndet från den plats det ses bäst från: det ska vara mer än två höjder av hela kompositionen.

Landskapsdesigners anser att gräsmattor och gräsmattor är det bästa bakgrundsalternativet för ephedra. Den mest optimala platsen för barrskompositioner anses vara den östra eller västra delen av platsen.

Mycket beror också på kompatibiliteten mellan de valda elementen med varandra. Den bästa visuella effekten ges av kombinationen av barrträd med rosor. Det är viktigt att komma ihåg att barrträd oxiderar jorden, vilket kan påverka utvecklingen av rosenbuskar. På grund av detta kan en sådan design av en landskapskomposition kräva stora ekonomiska kostnader för att hålla jorden i optimalt skick.

Slutsats

Varje dag använder fler och fler människor ephedra i sin landskapsdesign.Barrträd är mycket uppskattade för sina dekorativa egenskaper, lämpar sig bra för beskärning och formning, är kända för sin kräsna jord, enkla underhåll och behåller sitt gröna utseende under hela året. När du skapar designen av landskapskompositioner med barrträdsmedverkan är det viktigt att komma ihåg designens huvudsakliga nyanser: växternas kompatibilitet med varandra, kontrasten av form och färg samt särdragen hos att odla var och en av beståndsdelar.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion