Flox i landskapsdesign: foto, kombination, komposition

Trädgårdseksperter säger med tillförsikt att du kan plantera flox med ett stort antal följeslagare, vilket skapar utmärkta ensembler och kompositioner. Dessa ljusa, pråliga blommor är årliga och fleråriga, långa och krypande och har olika blomningsperioder. Det rikaste utbudet av deras varianter och färger öppnar gränslöst utrymme för designerns fantasi.

Idéerna för att använda flox i landskapsdesign är verkligen outtömliga. Du kan fokusera på dem eller använda dem som bakgrund. Det ser bra ut som en självständig plantering av en eller flera arter, liksom deras kombination med andra dekorativa och blommande växter. En genomtänkt komposition med deltagande av dessa blommor kan göras i vilken stil som helst, från strikta klassiker till mysigt land, och kommer att vara en utmärkt lösning för att återuppliva en blomsterbädd, trädgård eller plats.

Designplaneringsfunktioner med flerårig flox

Nordamerika anses vara födelseplatsen för flox. I inhemsk prydnadsskötsel fick dessa färgglada frodiga växter popularitet under 1800-talet.

Kommentar! Hittills är mer än 85 arter av flox kända, varav de allra flesta är fleråriga. Undantaget är Drummond-blomman, som bara växer under en säsong.

Ordet "flox" översätts från grekiska till "flamma"

Landskapsarkitekter älskar dessa växter och noterar ett antal inneboende dygder:

 • en mängd olika blommor, som skiljer sig åt i färg, höjd, form på stammar osv .;
 • frodig och riklig blomning;
 • opretentiöshet i blomvård;
 • universellt syfte - förmågan att använda i trädgårdar av alla storlekar och stilar;
 • frostbeständighet
 • förmågan att växa snabbt och bra;
 • enkel transplantation även under blomningsperioden;
 • snabbt vänja sig vid ny jord.

Dessa växter blommar inte så länge. Men på grund av den korrekta kombinationen av arter med olika spirande perioder kan du kontinuerligt beundra dem i nästan fem månader om året.

Befintliga klassificeringar hjälper dig att navigera i den varierade sorten av arter och sorter och välja exakt de floxer som du vill se i din egen trädgårdsdesign.

Beroende på form och höjd är de vanligtvis uppdelade i tre stora grupper:

 1. Busk, när flera dussin stjälkar härstammar från en rot. De representeras av långa, medelstora och lågväxande former.
 2. Mellanliggande eller löst gräs. Dessa är former med krypande stjälkar, från vilka upprätt växande skott stiger upp.
 3. Krypande eller marköverdrag. Under blomningen ser de ut som en solid ljus matta och kan uppta ett stort område.
Viktig! Var och en av de presenterade grupperna har sina egna krav på jordbruksteknik, vård och odlingsförhållanden, som måste beaktas vid planeringen av webbplatsens design.

I enlighet med formen på peduncles är phlox oftast:

 • panikulera;
 • Sprid ut;
 • subulera.

Deras blomningsperioder kan anges enligt följande:

 • tidigt, när blommor dyker upp i maj;
 • medium, om de första blomställningarna öppnas i juni;
 • sent, så att du kan beundra blommorna i juli-september.

Mångfalden av arter, sorter och former av flerårig flox är imponerande

För att phlox i trädgårdsdesign ska förbli frodig och ljus under lång tid, samtidigt som du bibehåller hälsa och ett vackert dekorativt utseende, måste du komma ihåg några av de svårigheterna att ta hand om dem:

 1. Dessa blommor kan inte växa på ett ställe utan transplantation i mer än 6-8 år. I slutet av denna period försvagas växten ordentligt och förlorar sin attraktionskraft. Det bör föryngras då och då genom att dela rhizomen och placera sidodelarna.
 2. Om somrarna är torra och heta, behöver dessa blommor definitivt regelbunden riklig vattning. Annars blir de nedre bladen gula och faller av, och de utsätts för en del av stammen.
 3. Om valet föll på sorter som anses sårbara för mögel, är det bättre att inte vara lat och i rätt tid förhindra denna sjukdom.
 4. Ett korrekt sammanställt gödslingsschema och korrekt valda formuleringar hjälper dem att blomstra länge och rikligt och dekorera trädgården.

Vad flox kombineras med

När du planerar en komposition i trädgården med deltagande av floxer måste du välja grannar för dem som kommer att vara nöjda med liknande odlingsförhållanden:

 • soligt eller halvskuggat område, helst med diffust ljus;
 • planteringsplatsen på en liten kulle, exklusive stagnation av vatten vid rötterna;
 • tillhandahålla en riklig mängd fukt;
 • lös sand- eller lerjord berikad med torv eller humus;
 • lätt sur eller neutral jordreaktion.

Det är också viktigt att ta hänsyn till att floxrötter är kraftfulla och grenade, ligger nära ytan.

Strukturen i rotsystemet för följeslagande växter bör vara sådan att den utesluter "konkurrens" för fukt och näringsämnen inom ramen för plantering.

Vilka blommor kan planteras bredvid flox

Nu är det värt att stanna mer detaljerat på de blommor och prydnadsväxter som floxer i trädgården kombineras mest intressant med. Ett urval av bilder hjälper dig att föreställa dig hur sådana kompositioner ser ut i webbplatsens design.

Kan floxer i olika färger planteras bredvid

En av de enklaste och samtidigt effektiva lösningarna är en kombination av flera varianter av flox av olika typer, storlekar och färger på en blomsterbädd. När du väljer vilka som ska planteras bredvid varandra måste du vara uppmärksam på andra detaljer:

 • hur blommorna är färgade - monotona eller kombinerar två eller flera färger;
 • hur nyanserna fördelas - i form av fläckar, ränder, kanter;
 • färgintensitet - mild eller tvärtom mättad, ljus färg;
 • kronbladens form är jämn, korrugerad eller vågig.
Viktig! Färgen på blommor av många populära sorter kan uppfattas olika beroende på tid på dagen, ljusets infallsvinkel och dess intensitet.

Erfarna blomsterhandlare rekommenderar att man undviker skarpa kontraster av sorter och försöker kombinera paletten harmoniskt

Du kan också välja en färg genom att kombinera nyanser och toner i olika alternativ.

Exempel på användning av flox i landskapsdesignen för en sommarstuga visas på bilden:

Genom att placera höga eller medelstora sorter i mitten av kompositionen och föra låga till förgrunden kan du enkelt ordna en vacker ceremoniell blomsterträdgård

På en grön gräsmatta ser ett ljust område av monokromatiska sorter av flox av rosa, röda, vita eller lila blommor eller deras kombination mycket imponerande ut.

Efter att ha planterat remsor av marköverdragssorter i närheten är det lätt att få en ljus brokig "matta" i vilken form och färg som helst

Från kompakta, låga former av sorter uppnås bäst blommande gränser nära en grön zon eller stig

Panikulär flox av flera sorter med samma blomningsperiod ser bra ut i utformningen av en rabatka eller bara i en gruppplantering

Kan flox planteras bredvid rosor

När du bestämmer vad du ska plantera flox med i trädgården är det värt att överväga alternativet att kombinera dem med rosor.Man bör komma ihåg att en magnifik skönhet, som finns i vilken komposition som helst, alltid fungerar som huvudväxt, och uppgiften för "följeslagarna" kommer att vara att framgångsrikt skugga och betona den.

Så, en tjock matta med krypande former av dessa blommor, utspridd vid foten av en buskros, får den att se ännu mer imponerande ut. Men de vanligaste kombinationerna av "trädgårdsdrottning" och phlox panikulerar blommor.

Om rosorna är långa kommer sådana "följeslagare" att vara en utmärkt gräns, om de är låga - de kommer att vara lämpliga som bakgrund

Tidiga sorter av flox blommar samtidigt som rosor och senare kommer att fortsätta att dekorera kompositionen även när den senare redan har bleknat.

Det är viktigt att färgen på "följeslagarna" är väl definierad för att undvika disharmoni och effekten av variation.

Du kan välja växter "för att matcha" och kombinera blekrosa, persika eller gula rosor med floxer av blå, lila, mörkblå blommor

Monokrom komposition ser bra ut när du till exempel väljer nyanser av känslig krämvit

Kontrastspelet är också framgångsrikt.

Varning! Eftersom både rosor och många sorter av panikulär flox är benägna att skada av mögel, bör buskarna i dessa blommor inte placeras nära varandra. Det är nödvändigt att säkerställa god luftcirkulation inuti landningen.

Kombination av hortensia och flox

Utan tvekan kan floxer bli underbara "följeslagare" för hortensior.

Hemligheten med hortensiaens charm ligger i det faktum att den kan passa organiskt i kompositionen av vilken stil som helst, men partnerplantor måste "sätta tonen" för temat för utformningen av detta hörn av trädgården.

När du väljer en hortensiabuske för att dekorera en blomsterbädd, är det lämpligt att prioritera lågväxande sorter med smala löv. När det gäller blomställningens form och färg finns det ett rikt utrymme för manifestationen av fantasi.

Treelike hortensia kombinerar bra i mixborders med växter i olika höjder. Hostas breda löv, planterade i förgrunden, kommer att lägga till dekorativitet i blomsterträdgården och täcka stjälkarna av panikulär flox, vars rosa blommor i sin tur kommer att gnista med ljusa färger mot bakgrunden av snövita bollar.

Ett annat exempel på en kombination av flox och hortensia i ett landskap visas på bilden. Vita blomställningar av isbjörnhortensia gör perfekt avväxt av höga floxer, målade i kontrasterande lila toner.

Dessutom kan locken på vit flox själva likna en blommande hortensia. Och om du plockar upp sorter av lämpliga nyanser, storlekar och former, liksom de som matchar blomningsperioden och bara planterar dem sida vid sida, får du ett mycket intressant resultat.

Kombinationen av flox med andra blommor i blomsterbädden

Floxer i trädgården kombineras harmoniskt med många blommor. Sammanfattningsvis kan ett antal regelbundenheter noteras. Tidiga blommande subulatsorter ser bra ut i alpina kullar och stenar, i utformningen av gränser runt stigar och gräsmattor. Marköverdrag blommande perenner: saxifrage, kattens tass, alpina tvåfrön, nejlika, periwinkle, aubrieta kommer framgångsrikt att bli "följeslagare" för dem.

Underbara "följeslagare" för phlox blommar på sommaren kan vara asters, veronica, highlander, pelargoner, vissa sorter av klockor

I närheten av sommar-höstvarianter kommer astilbe, basilis, lungwort, sibiriska iris underbart att manifestera sig. Spirea eller Thunbergs dvärgberberis kommer att vara ett mycket bra företag för senblommande flox.

I kombination med flox, ser delphiniums, geleniums, somedago, lupiner, pyretrum, orientalisk vallmo spektakulära ut

Sådana potentiella "följeslagare" för dessa blommor som pioner och dagliljor förtjänar särskild uppmärksamhet.

Med pioner

Pioner på platsen förblir dekorativa från tidig vår till höstfrost. Om sorterna väljs framgångsrikt kan blomningen pågå i nästan två månader.

Oftast placeras dessa växter "i parterre" eller i kompositionens förgrund. Även efter blomningens slut kommer deras snidade löv att fungera som en magnifik bakgrund för ljus panikulär flox, och buskens frodiga grönska täcker de nedre delarna av den senare, som ofta förlorar sitt attraktiva utseende.

Du kan också plantera flox med pioner i en hög blomsterbädd, som den på bilden:

Kantningen, gjord av glöm-mig-inte och turkiska nejlikor, betonar formens snygghet och ger blommoträdgården ett komplett utseende

Med dagsliljor

Fleråriga floxer i landskapsdesign existerar perfekt tillsammans med dagsliljor. Bilden nedan visar exempel på framgångsrika kompositioner:

Daylilies, som phloxes, förvånar över variationen i variationer och färgrikedom. När du planerar en dekorativ plantering måste du ta hänsyn till nyansernas kompatibilitet och tidpunkten för blommande växter. Om dessa villkor är uppfyllda kan en blomsterbädd där låga dagsliljer kompletterar höga sorter av flerfärgad panikulär flox se mycket fördelaktig ut.

Den "finaste timmen" för duetten med dessa blommor kommer vanligtvis under andra halvan av sommaren. Både de och andra vid denna tid framträder i all sin härlighet. Stora blomsterbäddar och mixborders på flera nivåer, där de spelar en ledande roll, ser bra ut på avstånd, så de kommer att vara en utmärkt dekoration för stora territorier och parker.

Men samtidigt kan även en liten snygg blomsterträdgård med dessa växter mycket väl bli "höjdpunkten" i ett litet område, om du till exempel placerar den mot väggen i ett lantgård.

De agrotekniska förhållandena för odling av phlox och daylilies är mycket lika, dessutom kan varken den ena eller den andra blomman kallas nyckfull. Därför kommer nyckeln till deras framgångsrika kombination att vara harmoni med nyanser och väl vald höjd.

Vilka prydnadsväxter flox kombineras med

Det är värt att notera att inte bara blommor kan användas som "följeslagare" av flox i webbplatsens design. Bilden nedan visar utförandet av bra idéer med deltagande av prydnadsväxter.

Marktäckssubstratfloxar lockar ögat i den centrala nivån på en blomsterbädd i flera nivåer. Blommans ljushet och skönhet betonas av snygga rosetter. prydnadskål och den färgglada rödbruna lövverket av Thunberg berberis.

Ett moln av små känsliga blommor av flox som sprids ut kommer att återuppliva ett avskilt hörn av trädgården i sällskap med ormbunkar och värdar

Grupper av flerfärgad panikulär flox kombinerar underbart i en färgstark mixborder med Hoopsie-gran, astrantia, liljor och rosor

Dvärgbuskar - euonymus, cotoneaster, vissa typer av sprit - ser särskilt pittoreska ut mot bakgrunden av ljusa fläckar av krypande flox och stora stenar

Höga panikulära floxar kan se väldigt organiska ut inom ramen för stora vintergröna stauder

Nära vilken flox som inte ska planteras i en blomsterbädd och i en trädgård

För att en kant, blomsterbädd, mixborder eller rabatka ska kunna utföra sin dekorativa funktion, bör du veta väl vad du ska plantera flox bredvid på platsen och med vilka växter dessa blommor inte överensstämmer alls.

Det är mycket oönskat att träd och buskar med ett kraftfullt ytligt rotsystem ligger i omedelbar närhet. Rivaliteten med lila, gran, björk, plommon, körsbär, pil eller poppel kommer att sluta med floxens död: han kommer definitivt att förlora kampen med dem om mat.

Slutsats

Exemplen ovan ger oss möjlighet att dra slutsatsen att du säkert kan plantera floxer med en mängd "grannar" i vanliga och liggande kompositioner i vilken form och stil som helst och alltid får ett utmärkt resultat. Dessa ljusa, vackra blommor är lätta att odla och kräver inte komplicerat underhåll eller speciella miljöförhållanden. Att veta vilka floxer i en blomsterbädd kombineras med, med hänsyn till storleken, formen och färgområdet för prydnads- och blommande växter som de har valt som "följeslagare", kan du skapa en utmärkt ensemble som kommer att dekorera alla gröna hörn.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion