Landskapsarkitektur och deras egenskaper

Idag finns det många möjligheter att vackert utrusta en personlig tomt. En av dessa möjligheter är landskapsdesign. Idag är en mängd olika stilar av landskapsdesign kända. I den här artikeln ger vi en kort översikt över befintliga mönster, deras funktioner samt de distinkta aspekterna av deras design.

Landskapsdesign i ett nötskal

Idag finns det ett stort antal stilar och trender inom landskapsdesign. Var och en av dem har sina egna designfunktioner. Till exempel föredrar vissa blommor, stenar, arkitektoniska element och mer. I den här artikeln föreslår vi att du bekantar dig med dessa stilar:

 • Land.
 • Provence.
 • Regelbunden.
 • Skandinaviska.
 • Landskap.
 • Rustik och liknande.

Det finns ett foto för varje stil av landskapsdesign, så att du omedelbart kan identifiera huvudfunktionerna i vart och ett av alternativen. I vilket fall som helst, kom ihåg att huvuduppgiften i utvecklingen av landskapsdesign är att skapa komfort, mysighet, harmoni och skönhet i din sommarstuga.

Landskap och engelsk trädgård

Landskapsstil i landskapsdesign utesluter strikta former och betonar maximal naturlighet landskap... När du skapar och utvecklar en design måste du helt överge de rätta geometriska formerna. Som ett resultat bör allt vara i perfekt harmoni och smälta samman med den omgivande naturen. Det innebär att det innebär en partiell ingripande i landskapets natur med obligatorisk hänsyn till den rådande vegetationen i ditt område.

Denna stil har följande designelement:

 • Naturligt formade reservoarer med näckrosor, liljor. En bro över dammen och bänkar nära dammen av naturliga material.
 • Slingrande stigar av naturmaterial såg kapat trä, sten.
 • Förekomsten av en kvalitetsgräsmatta.
 • Den dominerande färgen är grön med silverfärgad.
 • Element av vertikal trädgårdsskötsel.
 • Blommande områden, bland vilka påskliljor, krokusar, tulpaner, penséer, malva, rosor uttrycks tydligt. I det här fallet rekommenderas blommor att planteras i grupper för att skapa en frodig komposition.
 • Obligatorisk användning av dekorativ pil, buksbom, thuja, enbär, jasmin, fläderbär.
Viktig! Den engelska stilen i landskapsarkitektur kräver ständig vård.

Det kan organiseras på ett område på minst 12 tunnland. Om området i det lokala området är mindre kan du ta några delar av landskapsdesignen.

Klassisk eller vanlig stil

Regelbunden stil i landskapsdesign innebär strikta symmetrier, geometriska och tydliga former. Om det finns buskar måste de klippas perfekt, detta gäller även träd. Den franska stilen i landskapsdesign utesluter helt naturens natur. Först och främst läggs tonvikten på konstgjordheten i designen.

Följande designelement sticker ut levande:

 • Strikt formade blomsterrabatter.
 • Dammar och fontäner i mitten av webbplatsen.
 • Raka gränder.
 • Gazebos installerade vid korsningen av stigar. Byggnaderna själva bör ha en rund form och imitera den antika grekiska portiken.
 • Använda naturliga material.
 • Fördelen ges till toppväxter. På platsen planteras sfärisk thuja, lönn, lind, pyramidal enbär, jasmin, lila, flickaktiga druvor.
 • Olika blommor används för att plantera blomsterbäddar, till exempel salvia, flox, begonier, rosor.
 • Smidda bänkar.
 • Pergolaer.
 • Dekorationer - valv, grekiska blomkrukor med ben, klassiska pelare, stenbollar, antika skulpturer.

Utformningen av en sådan design är relevant på ett område på minst 15 tunnland.

Skandinavisk stil

Skandinavisk landskapsdesign har också särdrag. Det föredrar det naturliga landskapet. När du skapar den läggs tonvikten på följande detaljer:

 • Blommor planterade i behållare.
 • Spansk-morisk gräsmatta.
 • Behållare i olika former.
 • Ljungträdgård.
 • Oaser och ängar där vilda växter växer.
 • Levande häckar, representerade som staket och barriärer.
 • Maximalt öppet utrymme.

Land och förutsägbar by

Landsstil i landskapsdesign är den vanligaste idag. Den stora populariteten beror på enkelhet, naturlighet och enkel design. Det är också känt som en rustik stil i landskapsarkitektur. Det bör inte finnas några strikta linjer, precis som det inte finns några strikta regler för landskapsdesign.

Du kan utrusta absolut alla områden i det lokala området. För det mesta används ljusa färger i designen. I ett sådant landskapsprojekt prioriteras också naturliga material som foder, vinstockar, virke, metall, sten, grus, trä. Ofta planteras territoriet med fruktträd, till exempel plommon, körsbär. Läkemedelsväxter som mynta, timjan, ringblomma och timjan kan också odlas. Buskar är också populära - fågelkörsbär, lila, viburnum och andra. Kort sagt, allt som är populärt i en vanlig by.

Råd! För denna landskapsdesign av territoriet prioriteras de växter för vilka minst försiktighet krävs.

Den rustika stilen i landskapsdesign innehåller också alla typer av dekorativa element, till exempel kan det vara:

 • Handgjorda tillbehör.
 • Original blomsterbäddar.
 • Vagnar.
 • Hjul.
 • Bänkar av metall / trä.
 • Fågelhus.
 • Wicker och häck.
 • Dekorativa brunnar.
 • Siffror av husdjur och sånt.

Modern

Art Nouveau i landskapsdesign är, utan överdrift, en stil relaterad till stora kontroller! Särskild uppmärksamhet ägnas små arkitektoniska byggnader och alla slags tillbehör. Växter, blommor och liknande bleknar helt i bakgrunden. Med allt detta borde det finnas en perfekt kombination av alla objekt i designen. Dessutom kräver en sådan utformning av trädgårdsområdet gott och regelbundet underhåll av landskapet.

Art Nouveau-landskap inkluderar välvda former och linjer som smidigt skär varandra. Det är också tillåtet om vissa mönster kommer att upprepas, till exempel när det gäller stigar, rabatter etc. Huvudelementet i landskapet är huset, och alla typer av spiraler och andra element kommer redan från det, som strålar från solen.

Naturliga material föredras. När det gäller färgpalett i ett sådant designprojekt finns det ett brett utbud, inklusive blå, beige, svart, choklad, silver, gul, röd och lila. Om det här eller det här möblet är installerat, rekommenderas det att smide det. Den idealiska lösningen, men inte nödvändigtvis en liten fontän eller bäck. Sammantaget kommer detta att betona denna typ av landskapsdesign.

Japans filosofi

Landskapsdesign i japansk stil döljer alltid en mystisk betydelse. Vi kan säkert säga att den japanska stilen i landskapsdesign är en riktig filosofi.Nyckelelementen är stenar, växter och vatten. Det betonar den perfekta harmonin och balansen mellan alla delar av landskapet. Alla element som används måste ha olika form, storlek och färg. Inga repetitioner!

Det finns inga begränsningar för landskapsområdet. Basfärgerna är bruna, vita, gröna och gråa. Hårda och ljusa färger är undantagna från designen. Som redan nämnts är stenar grunden för denna stil. De ska vara i perfekt harmoni med de planterade växterna. I vissa fall är det viktigt att plantera eller installera ett bambustaket.

När det gäller växterna är dessa enbär, lönn, äpple, plommon, körsbär, tall, japansk kvitten, jungfrudruvor, rododendroner, ormbunkar, pioner, iris och spannmål. Som dekorativa element - torra strömmar, tehus, stenlyktor, rötter, bambufigurer, trädgårdsskärmar, drivved etc.

Råd! I denna designstil är vatten ett måste. På en landskapsplats kan det vara i alla manifestationer, oavsett om det är en fontän, en bäck, en reservoar etc.

Holländsk stil

Den holländska stilen i landskapsdesign påminner mycket om den lantliga stilen. Men vegetationens särdrag från Holland måste beaktas. Företräde ges till vilda djur. Barrträd och vintergröna planteras ofta. Prydnadsväxter finns också i sådana landskapsområden. Även om det finns en likhet med landet finns det dock ingen säker försummelse av designen.

Mystiska Kina

Nästa steg är den kinesiska stilen i landskapsdesign. Detta är en kategori av det östra landskapet, som kännetecknas av sina kullar. Dessutom kan en tredjedel av hela platsen ockuperas av en reservoar. Närvaron av lusthus, broar, gallerier och verandor är ett måste. Ljusa färger är välkomna i designen, vilket inte kan sägas för en annan orientalisk stil - japanska.

När det gäller vegetation är detta ett relativt brett utbud som inkluderar vintergröna, barrträd och träd. När den skapas bevaras den naturliga egenskapen hos en viss webbplats huvudsakligen.

Vackra Mauretanien

Den moriska stilen i landskapsdesign betonar mystiken i öst och den europeiska trädgårdsskonsten. Detta inkluderar en uteplats, som inkluderar inredning av en uteplats. Bågar, pergolaer och andra strukturer på vilka vinstockar, druvor, klätterrosor växer är obligatoriska. Alla växter ska inte klippas, de kan vara ganska naturliga i landskapet.

Minimalism

Landskap i stil med minimalism innebär lakoniska former och ett minimum av detaljer. För all till synes enkelhet är det inte så lätt att organisera en sådan webbplats. En viktig funktion är att denna designidé kan implementeras på en tomt på upp till tre tunnland. En förutsättning är zonindelning. Samtidigt är närvaron av landskapssymmetri inte nödvändig. Stegar, byggnader, podier och mer uppmuntras. När det gäller toningen i designen bör grädde, ljus terrakotta, silver och vitt råda här.

När man utvecklar en design och ett projekt rekommenderas användning av konstgjorda och naturliga material. I detta fall bör materialet användas för alla byggnader samma, till exempel alla byggnader och element av tegel, inklusive jämna stigar. För vegetation finns det inga strikta regler. Du kan plantera fruktträd, barrträd, lönn, björk, pil och andra växter. Med tanke på det lilla fotavtrycket, vertikal trädgårdsskötsel landskapsområde. När det gäller dekorativa element bör det inte vara många av dem. Små stenblock, speglar, metallbollar, drivved etc. kommer att göra.

Råd! Om det finns en behållare måste den ha rätt geometrisk form och passa perfekt in i det övergripande landskapet.

Högteknologisk

Högteknologisk stil i landskapsdesign kan tillskrivas den moderna trenden. Här kan du göra dina vildaste fantasier till verklighet när du ordnar landskapet. Högteknologisk stil kräver inte asymmetriska och symmetriska linjer och dekorer. Den största fördelen med ett sådant landskap är att det inte tar mycket tid att ta hand om det, det är en idealisk lösning för mycket upptagna människor. Den kan implementeras i en mängd olika områden, både stora och små.

Användning av metall, glas, polykarbonat, plast och andra moderna material uppmuntras. När du anordnar stigar i ett sådant landskap används vit eller färgad grus. Alla växter planteras i blomkrukor eller behållare med strikta geometriska former. Du kan också plantera pyramidformade granar, cypresser, thuja, boxwood. Använder sig av trädgårds sax, växter bör ges strikta former. Med en sådan design hör inte ljusa och varierade färger här.

När det gäller dekoration ägnas särskild uppmärksamhet åt belysning. Det är accepterat att införa modern belysningsutrustning som använder LED-belysning. Det är väldigt bra om bakgrundsbelysningen är färgad och belyser landskapsprojektet jämnt. Dessutom kan du installera soldriven belysning. Förutom belysning kan området dekoreras med glas- och metallformer, som bollar, kuber och andra abstrakta former.

Medelhavsstil

Medelhavsstil i landskapsdesign kombinerar färgstarkhet, barrträd och citrusväxter, liksom pittoreska vattendrag. Det blir inte lätt att genomföra ett sådant landskapsprojekt, eftersom subtropiska växter bara kommer att kunna slå rot i den södra regionen i vårt land. I alla andra fall måste du försöka anpassa växtanaloger som klarar det hårda klimatet.

Präglade områden uppmuntras i denna stil. Om de inte finns där kan du skapa konstgjorda kullar, sluttningar och trappor. Du kan tilldela en plats för en uteplats. En häck kommer att vara en utmärkt lösning för zonindelning och design av hela området. Av alla dessa stilar anses Medelhavet vara det mest pittoreska och färgglada. Den använder färger och färger som blå, orange, azurblå, vit, sand.

Stigarna kan förfinas med havsstenar eller naturstenar. Möblerna är placerade i rotting med blå och vita randiga kuddar. För att vara specifik, gillar denna landskapsstil palmer, citrus- och olivträd. De kan dock ersättas med vintergröna, till exempel gran, tall, enbär. Kryddiga örter och brokiga blomsterrabatter är också ett inslag i denna stil. Blommor i en liknande design är lila, orange, röd, blå. Det ser original ut om det planteras i grupper. Trädgårdsfigurer, amforor, träbänkar, antika rätter används som dekorativa designelement. Det måste finnas någon form av vatten, vare sig det är en bäck, ett vattenfall eller en sjö.

Provence

Landskapsarkitektur i Provence-stil har vunnit hjärtan hos många finsmakare av klassiker och pragmatism. Det kombinerar Frankrike och lantlig stil. Här bör du inte följa strikta linjer i designen. En lätt försumlighet kan observeras. Trasiga geometriska linjer är vanliga här. Gamla vagnar, hjul, bänkar och alla slags handgjorda förfalskningar, läckande korgar, spruckna kannor - allt detta är en del av landskapet i Provence. När du utvecklar ett designprojekt kan du omedelbart tilldela platser för installation på webbplatsen.

När det gäller växterna borde det finnas en ljust blommande trädgård. Sammansättningen av ringblomma, ringblommor, bönor, zucchini, nasturtium, lök, solrosor ser bra ut. Vägarna kan stenläggas.

Mystiska Italien

Den italienska landskapsstilen är lämplig för områden med en naturlig och präglad sluttning. Stödväggar och rymliga terrasser ser bra ut. Denna stil kännetecknas av ett stort antal stenar. En mängd olika objekt kan byggas från dem:

 • Fontäner.
 • Kaskader.
 • Balustrader.
 • Ramper.
 • Stegar.
 • Staket.
 • Paviljonger.

Vatten i italiensk stil spelar en nyckelroll. Därför är det bra om det finns ett stort antal plaskande vattendrag, fontäner och reservoarer. Det kommer inte att vara en lätt uppgift att återskapa ett sådant landskap, eftersom det är nödvändigt att ordna trädgården på svår terräng. Det är viktigt att placera stenarna korrekt så att din trädgård inte liknar en plats där stenar ackumuleras.

Hela bilden av designen skapas längs axlarna. På den viktigaste finns parterre gräsmattor, som är dekorerade med skulpturer, rabatter och andra landskapselement. Planteringar i bosketter ser originella ut. Den del av den anlagda trädgården, som är platt, är utrustad med stenar från en halvcirkelformad vägg, som en amfiteater. För att organisera en avskild plats skapas nödvändigtvis ett isolerat hörn av trädgården.

Det är också värt att tilldela en plats för reservoarer, långa raka stigar som är utlagda med italienska mosaiker. Antika skulpturer, synpunkter och mycket mer. Allt detta kombinerar den italienska stilen i landskapets design på inmarken.

Kolonial amerikansk ande

Idag är den koloniala stilen i landskapsdesign mycket populär. Denna lösning är optimal för små hus med verandor. Verandan kan förpackas i murgröna, på grund av vilken det alltid finns sval luft i rummet. Det finns inga strikta regler och krav för användning av exklusivt material. Du kan till exempel klara dig med en tegelsten och en vanlig bräda. Resultatet borde vara en lite slarvig trädgårdsdesign, som i koloniala Amerika, där denna designstil kommer ifrån.

När det gäller växter är allt väldigt enkelt här. De ska placeras i träkar eller vita tallrikar. Träfigurer av djur ser också original ut. En fontän, korgbänkar, solstolar kommer också att vara relevant.

Ett sådant landskap kombinerar vårdslöshet, svårighetsgrad, enkelhet och anda av frihet. Detta betonas av växterna som skär utomordentligt. Vid första anblicken kan det tyckas att allt är väldigt enkelt, men det är inte lätt att uppnå den perfekta designharmonin mellan kaos och avkoppling i ett sådant landskapsprojekt. Alla små saker i design bör noggrant genomtänkta.

Exklusiv lösning

Exklusiv landskapsdesign kommer att vara av intresse för dem som inte är nöjda med standarderna. Den huvudsakliga designidén är att göra utrymmet funktionellt och estetiskt. Det skapade landskapsprojektet bör visa en positiv syn på livet, vilket kommer att väcka extremt positiva känslor. Denna design är baserad på trädgården nära byggnaden. Särskild uppmärksamhet bör ägnas bildandet av lättnad, vegetation, reservoarer och andra kompositioner. Allt måste ha en emotionell inverkan.

Trädgården utförs i en mängd olika stilar, till exempel kan den spegla Japan, Frankrike och till och med Italien. Exklusivitet uppnås genom att spela med ljus och skuggor, samt ställa in originalfigurer.

Blandad stil

Om du inte är ett fan av att hålla fast vid en planka, kommer blandade landskapsstilar att passa dig. Slutsatsen är att enskilda områden i territoriet kommer att ha sin egen unika stil och ursprungliga landskapsdesign. En landskapsstil bör dock råda. Resten går smidigt från det ena till det andra. Bland annat kan vissa landskapsstilar blandas med varandra.

Du kan till exempel hålla fast vid följande koncept när du utvecklar ditt landskapsdesignprojekt:

 • Paradområdet är en vanlig stil.
 • Huvudingången och entrén är liggande.
 • Området bakgård är i fransk stil.
 • Blomsträdgårdar - land.

I det här avsnittet finns en presentation av designen av denna design på fotot, efter att ha tittat på dem kan du föreställa dig din drömträdgård och återskapa den på din landskapsplan. Ett viktigt villkor är att undvika plötsliga övergångar från en design till en annan.

Miljostil till stöd för naturen

Eco-stil i landskapsdesign innebär maximal naturlighet. Slutresultatet borde helt likna orörd natur. Det borde inte finnas någon antydan om att en mänsklig hand var här. För att skapa det kommer det därför att krävas mycket ansträngningar för att uppnå maximal naturlighet i ett sådant landskap.

Området för landskapstomten kan vara väldigt annorlunda. Färgtoner är naturliga. Broar av brädor, stockar, gräs, grus, stenar, bark - allt detta är en funktion i ECO-stil och landskapsdesign. När det gäller växterna, här bör du tydligt följa den rådande floran i ditt område. Vilda blommor gräsmattor, skogsväxter, trädgård blommor kommer att skapa en trevlig och mysig atmosfär. När du väljer möbler bör du föredra grovt, till exempel stubbar, drivved etc.

Råd! Om det finns en damm måste det finnas levande invånare i den.

Skog - harmoni i naturen

Skogstilen i landskapsdesign liknar den tidigare. Det innebär också det minst mänskliga ingripandet. Huvuduppgiften är att korrekt placera accenter i ett landskapsdesignprojekt. Om det finns störningar läggs bara till naturliga färger, till exempel trä, gräs, bark och så vidare. Med denna stil används stenläggning väldigt lite. Vegetationen är främst skog - buskar, spannmål, smörblommor, kamomill, klockor och andra medicinska växter. Möbler ska vara så enkla som möjligt, till exempel trä, lackerat.

1700-talets ryska stil

Den ryska stilen i landskapsdesign uppstod på 1700-talet. Dess särdrag är användningen av tallar, ekar, björkar och cedrar. Den är baserad på grändplantningar, spaljéer, vackert utformade vägar. Grunden för hela landskapsensemblen är en vacker fontän och skulptur.

Alla byggnader kan dekoreras med klätterväxter. Dessutom hänger vackra blomkrukor på fasaderna. Hela landskapsstilen påminner lite om Provences landskapsstil.

Slutsats

Så vi har övervägt de mest olika stilarna av landskapsdesign och deras karakteristiska egenskaper. Var och en av dem har en viss glädje som gör den speciell och unik på sitt eget sätt. Presentationen av alla dessa landskapsstilar kompletteras med fotografier och videor. Vi hoppas att allt detta material hjälper dig att bestämma den valda riktningen. Naturligtvis kan du skriva oändligt om varje stil, vi försökte välja åt dig de viktigaste särdragen i detta eller det här landskapet.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion