DIY trädgårdsvägar från däck + foto

Stigar i trädgården förbinder alla delar av sommarstugan, det är bekvämt och bekvämt att röra sig längs dem. Trädgårdstomotens territorium får ett välskött utseende. Trädgårdsstigarna tvättas bort av regn och smältvatten och täcks av vegetation. Ingen vill flytta runt i sin sommarstuga i gummistövlar. En smutsväg är oftast ett tillfälligt alternativ. De flesta trädgårdsmästare bestämmer hur man ska göra stigarna permanenta i landet, vilken typ av beläggning de ska använda utan att spendera mycket pengar och så att stigarna håller så länge som möjligt.

Typer av trädgårdsstigar

Beroende på vilken typ av beläggning som används finns det olika typer av trädstigar:

Sten

Naturlig en sten, på grund av dess naturlighet och naturlighet, kommer att passa in i alla landskapsdesigners utformning. Trädgårdsstigar av sten är särskilt hållbara och hållbara. De kollapsar inte, är resistenta mot klimatpåverkan, glider inte och pölar bildas inte på dem. Stenens yta bleknar inte i solen. För att skapa en stenbeläggning används stensten - olika stenar (kalksten, skiffer, sandsten), uppdelade i plattor, upp till 3 cm tjocka. Tillverkarna erbjuder sten med råa kanter, släta kanter och färdiga stenläggningsplattor för utformningen av trädgården tomter. Den enda nackdelen med stengårdsvägen är det höga priset för källmaterialet och dess leverans.

Trä

Trädgårdsstigar av trä är överkomliga, förutsatt att det finns skogar i ditt område. Trä är ett naturligt och miljövänligt material. Inte lika hållbart som sten. Om den behandlas ordentligt och skyddas mot fukt kommer träytan att hålla i många år. Det finns trädarter - lärk och ek, som är motståndskraftiga mot sönderfall utan ytterligare bearbetning. Sedan antiken har trä använts för att bygga trottoarer. Numera finns trottoarer av trä i avlägsna städer.

Sudd

Gummispår för sommarstugor är gjorda av moderna material och uppfyller alla operativa krav. De har en grov yta, glider inte, vatten ackumuleras inte på ytan, eftersom beläggningen har en porös struktur. Gummilaken är inte intressant för gnagare, ogräs och växter gro inte genom beläggningen. Klimatförhållanden tolereras utan negativ påverkan. Den är gjord av gummikrumma, som kombineras med en polymerförening som är ofarlig för människor och miljön. Beläggningens form kan vara mycket varierande:

  • Gummispår i rullar har olika bredder och längder. Du kan till exempel lägga en smal rullduk mellan sängarna... Klipp av överskottet med en vass kniv. Och sedan kommer beläggningen smidigt att gå runt trädgårdsbädden eller andra inslag av landskapsdekor. Det tar inte mycket ansträngningar att lägga rullduken. Den kan placeras både på marken och på gräsmattan. Det är önskvärt att ytan är plan, utan gropar och stötar. Kan lätt rullas upp och lagras på vintern. Även om detta inte är nödvändigt.
  • Gummikakel och beläggningsstenar av gummi varierade i färg, form, storlek och färgschema. Motståndskraftig mot fukt och bleknar inte när den utsätts för solljus. Det är helt ofarligt, därför används sådana brickor för lekplatser. Höga dämpningsegenskaper skyddar dig mot nötning vid fall.Typerna av gummikakel visas på bilden.
  • Trädgårdsstigar av däck sommarboarna är särskilt angelägna om att bygga, eftersom de inte kräver stora finansiella investeringar. Trädgårdsstigar av däck ser inte lika imponerande ut som den färdiga gummiduken. Även om de samtidigt inte är sämre än hans egenskaper. Motståndskraftig mot extrema temperaturer, mot nederbörd i någon form. Ytan deformeras inte från värme eller frost, glider inte. Gummiarket är lätt att underhålla.

Betong

Betong är ett billigt material, hållbart och motståndskraftigt mot mekanisk belastning och ogynnsamma väderförhållanden. Livslängden är lång om tekniken för förberedelse av basen följs. Betong ger utrymme för kreativitet. Du kan få ett annat färgschema genom att lägga till ett färgpigment i lösningen eller göra stenstenar från en betongsandblandning i landet med egna händer. Installationen av en betongduk kommer att kräva lite tid och att tekniken följs för att undvika sprickbildning i framtiden.

Göra trädgårdsstigar - steg för steg instruktioner

Att göra trädgårdsvägar med egna händer till låg kostnad ligger inom alla sommarboendes kraft, utan undantag. Det viktigaste är att inte vara lat och sätta på din fantasi.

Gjort av trä

Trä är ett tillgängligt material. Trädgårdsstigar tillverkade av trä med olika tekniker. Du kan skapa en trädgårdsöverdrag för att flytta från plankor. En enkel lösning är att köpa färdigt sågat virke, lägga brädorna på plankor för att minska trädets kontakt med marken. Hela strukturen läggs på en krossad sten. Träskivor ska höjas över hela ytan.

Viktig! Behandla brädans yta med fläckar, antiseptisk medel eller annan skyddsutrustning. Då håller träprodukterna mycket längre.

Tänk på ett billigare alternativ för att skapa en sommarstuga från träsågsnitt. Så du behöver träsnitt bättre än hårda raser, upp till 30 cm höga. Behandla botten med bitumenmastik.

Viktig! Ta bort bark från träbitar. Därefter börjar den flaga av och ruttna.

Och välj ett träd utan sprickor. Ju mindre skada desto större är chansen att trädet inte kommer att förstöras.

Nästa steg är att förbereda grunden. Planera en rutt, ta bort det översta lagret av jord längs hela spårets längd och bredd, skapa en dike, lägg en plastfolie på botten av urtaget. Därefter lägger vi ett lager grus eller krossad sten. Detta är dräneringsskiktet. Sedan kommer sandlagret att gå. Spill och tampa det väl.

Basen för banan är klar. Börja stapla skärningarna. De måste drunkna något i sanden och justera höjden till nivån. Lägg träsnitt som du vill: tätt mot varandra eller på något avstånd. Eller kombinera träbitar med olika diametrar. Fyll utrymmet mellan snittet med jord, sand eller grus. Eller plantera krypande marköverdrag. Trädets yta måste behandlas med sönderfallsskydd en gång om året.

Exempel på utformningen av en trädgårdsstig från träsågsnitt, se videon:

Från däck

Om du bestämmer dig för att skapa trädgårdsstigar från däck med dina egna händer, behöver du direkt bildäcken själva. Deras antal beror på längden på det avsedda spåret. En skarp kniv med ett styvt blad kommer också att behövas för arbete. Istället för en kniv kan du använda en sticksåg om du har en.

Beakta säkerhetsföreskrifterna när du arbetar med en vass kniv och separera däckskyddet noggrant från sidan av det. Det separerade skyddet visas som en ring. Vidare måste den också skäras för att få en remsa. Detta kommer att vara förberedelsen för det framtida spåret.

Delar av däcket ska fästas på någon bas, till exempel spikade på träklossar. Annars tenderar däcket att återgå till sitt ursprungliga tillstånd, det vill säga att avrunda. Om du har breda spår, gör sedan 2-3 remsor tillsammans.

Nästa steg är att lägga beläggningen på marken.Markbasen måste planas, stampas. Gör spår under stängerna så att däcken själv fastnar på marken. Trädgårdsvägar av gummidäck är redo att användas. Och de kommer att tjäna dig troget i många år.

Idén att använda däck för de trädgårdsområden där det krävs en stegväg. Däck kan fungera som steg. De överlappar varandra ovanpå varandra. Marken hälls inuti och markytan kan dekoreras med grus.

Betong

Och ytterligare en typ av trädgårdsvägar som är överkomliga och enkla att tillverka. Det här är konkreta vägar.

Börja med markeringen, bestämma dimensionerna för det framtida spåret. Använd pinnar och rep. Låt oss sedan gå vidare till att förbereda basen för banan.

Det är nödvändigt att ta bort det övre bördiga jordskiktet. Och installera formen. Använd plywood för formning. Den kan böjas om trädgårdsstigen är utformad i släta linjer.

Lägg därefter agrofiber eller polyeten. Detta är nödvändigt så att sandlagret som du lägger inte blandas med jorden. Släta ut sandkuddens yta och spill med vatten. Detta ger den krympning som krävs. Lägg filmen ovanpå sanden. Och på den bitar av förstärkning. Det är inte alls nödvändigt att köpa specialinredning. Alla metallbitar och skrot, rördelar kommer att användas.

Förbered injekteringsbruk. Blanda 3 delar torr sand och 1 del cement. Tillsätt vatten, blanda allt väl. Häll på beredd bas, slät. Täck betongdäcket med polyeten. Detta är nödvändigt så att betongbeläggningen inte torkar ut utan hårdnar. Då blir det inga sprickor. Det är bra om du dessutom fuktar betongytan. Efter 3-5 dagar kan du gå längs trädgårdsstigen och ta bort formen. Detaljerade instruktioner för installation av en betongbana under en sten i videon:

Den konkreta vägen är praktisk. Dessutom kan det i framtiden bli grunden för en annan typ av trädgårdsskydd.

Slutsats

Lägg inte trädgårdsstegen på bakbrännaren. Låt dina drömmar gå i uppfyllelse, experimentera. Dessutom kräver det inte stora finansiella investeringar att skapa spår. Flera bilder för inspiration.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion