Stenträdgård på platsen - välj, design och dekorera själv

Vissa sommarboar instruerar yrkesverksamma att dekorera sin webbplats, andra försöker förkroppsliga kreativa idéer på egen hand. I alla fall är landskapsdesign inte komplett utan skapande av pittoreska områden, originalkombinationer och oväntade lösningar. Höjdpunkten i många projekt är en alpig rutschkana eller stenhage.

Ursprungligen från Medelhavet, som kombinerar alla naturens egenskaper, förvandlar en sådan exotisk gäst omedelbart hela webbplatsens utseende. Det skapar en verklig känsla av närvaron av en bit av alpina berg med stenar och frodig vegetation bland de kompositioner som är kända för vårt öga.

Gör-det-själv landskapsdesign är extremt spännande, vacker och extraordinär. Trots allt kommer inte ens författaren att kunna upprepa exakt samma lösning. Rätt kombination av växter och buskar, ekologiskt lagt stenar - detta är en sten trädgård. Men samtidigt är det mycket viktigt att planera det så att det inte ser ut som en vanlig stenhög bland den gröna massan utan passar harmoniskt in i resten av landskapet. Liksom alla designelement finns bergsträdgården i olika modifieringar.

Rock trädgård system skiljer sig åt i principen för val och placering av stenar. Vi kommer att försöka fokusera på de vanligaste.

Vilken sten trädgård att välja

Så snart ett beslut fattas om att skapa en sten trädgård på platsen uppstår frågan omedelbart: "Vilket är bättre?" Den mest kända sorten är Alpine Hill. Vissa tror till och med att dessa begrepp är helt identiska. Men det finns mycket fler typer av trädgård. Och det är mycket svårt att avgöra vilken som är bättre. Vem som helst kommer att lägga till skönhet på webbplatsen, men vilken är rätt för dig, låt oss försöka ta reda på det. Möt de minsta idéerna:

Miniatyr eller container sten trädgård

En mycket bekväm vy som kan ordnas i vilken del som helst av webbplatsen. För att skapa det är alla behållare lämpliga, förutom plastbehållare. Olika typer av tråg, en stubbe eller en stock, en sten med hål, ett lerkärl, till och med ett valnötskal - allt kommer att tjäna dig bra. Hemdesigners behöver inte begränsa sig för att få en original stenträdgård. När allt kommer omkring visar det sig att placeras även där det finns mycket lite ledigt utrymme. En vacker design och ett kompetent urval av växter är allt som krävs. För en sådan stenträdgård väljs små stenar och miniatyrväxter. Rekommendationer:

 • det är tillrådligt att ta småsten som är snygga, väl kombinerade med behållaren;
 • växter - långsamt växande eller dvärg;
 • Var noga med att använda kompositionens lagar.
Uppmärksamhet! Rock trädgårdskompositioner är flerskiktade.

Det finns vissa svårigheter i detta, men du måste definitivt följa enhetstekniken. Annars kan du bara få en uppsättning stenar.

Mosaik

En annan typ av sten trädgård för ett litet område. Kostnaderna för dess skapande är minimala och trädgården får mycket mer charm, skönhet och komfort. De viktigaste materialen för utformningen av en sådan stenträdgård är små stenar. De kan vara solida eller flerfärgade. Allt beror på sammansättningen av stenar och växter som du planerar.

Bestäm först var mosaikklippsträdgården ska placeras. Du behöver ett litet område där du behöver gräva ett hål.Dess form ska upprepa det tänkta mönstret och djupet bör inte vara mer än 20 cm. Fördjupningens väggar är förstärkta med brädor eller asbestcement. Ett lager sand läggs först på botten och sedan krossas sten eller grus. Skikten tappas, hälls med cement eller annan bindningsmassa. Nu behöver du lite skicklighet. Stenar fuktade med vatten måste pressas in i detta lager innan massan börjar stelna. När ritningen är klar rullas den med ett tungt föremål.

Miniträdgårdar hjälper till att spara utrymme samtidigt som du skapar originalrutschbanor, vattenfall och vattendrag i mindre storlek.

En större version av bergsträdgården är

Alpin stenig eller stödmur

Mycket vacker vertikal stenträdgård.

Oftast används den här typen vid konstruktion av upphöjda blomsterrabatter och terrasserade sluttningar. Tillverkningstekniken är identisk med konstruktionen av en stödmur gjord av natursten. Vid tiden för murning finns sprickor, nischer eller urtag kvar i den. I dessa hål planteras opretentiösa alpina växter som växer bra med ett minimum av jord. Du kan ta växter som är slående i sin mångfald, timjan, mossfamiljen, föryngrad, ört nejlika. Om storleken på stenträdgården tillåter dig att göra nischer mer, ökar valet av alternativ - krypande enbär, dvärgbuskar. Detta är mycket viktigt eftersom det vertikala elementet kräver "aktiv" dekoration. Och detta måste göras med hjälp av olika växter, för monotonin i detta fall kommer inte att markera stenträdgården mot bakgrunden av webbplatsen. Fördelarna med denna typ av sten trädgård:

 1. Ingen speciell växtvård krävs... Tillräckligt med sällsynta förband med mineralgödselmedel, medan lösningen görs svag i koncentration.
 2. Möjlighet att skapa stenväggar i olika storlekar... Om höjden inte överstiger 50 cm är det tillräckligt med en grund av stenblock för att förstärka. En högre vägg kräver en grus- eller betongkudde. I det här fallet är varje nivå fodrad med näringsrik jord och nästa stenrad läggs på den. Med denna metod används ingen konkret lösning. Växtrötterna har tillräckliga förutsättningar för utveckling och bidrar till att förstärka den alpina väggen. För att öka stabiliteten måste du lägga stenarna inuti kompositionen med en smal del, samtidigt som du bibehåller en liten lutning mot bergsträdgårdens botten.
Viktig! När du planerar en alpin vägg måste du överväga dess orientering. I södra riktningen kommer växterna att glädjas av sin ljusa färg och rikliga blommor.

Alpint kvarhållningssteg

Höjden på en sådan stenträdgård är liten, projektet är tillverkat av natursten, det ser väldigt mycket ut som ett vanligt steg. Det speciella med denna art är arrangemanget av växter. De planteras horisontellt i ett urtag på strukturen. Botten måste vara utrustad med dränering, sedan fylls jorden, en stenkomposition läggs ut och olika växter ingår i den. Resultatet är en design som liknar ett blomsterbed-steg, dekorerad med stenar. Den kan placeras som ett separat element, eller så kan den ingå i en ensemble med riktiga steg. I den här versionen kommer det att se ut som en fortsättning på trädgårdsstegen.

Alpinträdgård

Detta namn användes för att skilja en komposition från en grupp växter som heter "Alpines". Det ser mycket ut som en liten trädgård där stenar ger mindre betoning än växter. Det finns få av dem, men de är placerade så att stenträdgården inte blir en vanlig blomsterbädd.

Bäst av allt är att en sådan trädgård ser ut på ett mjukt plan eller en sluttning. Det finns många designalternativ för det - från monoträdgård till lyxiga kombinationer. En sådan alpin "blomsterrabatt-trädgård" tar lite utrymme, men det kan perfekt betona stilen på din webbplats.

Stenträdgård

En annan typ av alpinträdgård, endast gjord med en övervägande av stenar. I en sådan stenträdgård placeras ett minimalt antal växter eller gör i allmänhet utan dem.Huvudvillkoret är att växter inte ska distrahera uppmärksamheten, så träd och stora buskar används inte. Stenarna väljs utifrån kombinationen, formen spelar ingen roll. Trädgården kan innehålla stora stenblock, små och medelstora stenar.

Rock trädgård-ravin

Det hjälper bra om konstgjord sänkning av jorden är nödvändig. En sådan stenträdgård är placerad i ett urtag, vars kanter är förstärkta med grävda stenar. De är ordnade i form av en rutschkana, spelad med mossvarianter, ett konstgjort vattenfall eller en bäck.

Det här alternativet ser väldigt dekorativt och originellt ut. Ett slags ravin kan övervägas klippträdgård - ravin... Det skiljer sig åt genom att det ligger mellan kullarna. Låter dig slå kompositionen med ljus om du skapar väggar i olika höjder från stenar.

Alpin bild

Det mest kända och populära alternativet.

Men inte alla vet att det krävs ett visst område och kunskap för att skapa det. På ett litet område skapar bilden en känsla av besvärlighet. Dessutom hänvisar det till flerskikts- och volymetriska strukturer. Att göra en sten trädgård i form av en bild kräver kunskap om tekniken för enheten för sådana designobjekt, förmågan att kombinera typer av stenar och växter.

Förutom ovanstående typer kan du ofta se följande stenhagar på webbplatsen:

 1. Bergssluttning... Klippträdgården imiterar en högbergig region. Stora stenar är överst, små vid basen. Växter tas högbergiga.
 2. dal... En sådan stenträdgårdskomposition är placerad horisontellt, inkluderar stenar av vilken storlek som helst i ett fritt arrangemang. Växter av olika slag.
 3. Gräsmatta... Snygg men svår att skapa komposition. Kan vara en del av en dal, sluttning eller kulle. En egenskap hos den alpina gräsmattan är att den uteslutande är utrustad med vilda arter av växter som växer under höga bergförhållanden. Bland dem - mattsaxifrage, edelweiss, dvärghyacint, krypande pil.
Uppmärksamhet!Rockery bör markeras separat. Det bör inte förväxlas med en sten trädgård. Rockery inkluderar flodblock, stora stenar och andra typer av stenar. Bergsträdgården består av stenar.

Vi börjar bygga

Att skapa en sten trädgård med egna händer är en spännande och mycket kreativ handling. Grunden för att skapa stenhagar är system. De utförs i skala, planerar noggrant placeringen av stenar och planteringsplatser. När du placerar en sten trädgård i djupet av platsen, ta samtidigt hänsyn till platsen för stigarna som leder till den. Platsen väljs med bra belysning och bakgrund. De omgivande träd och buskar kommer att göra bra för honom.

Om det finns en plats med en naturlig lättnad på webbplatsen är detta ett mycket bra alternativ. Det är bra att placera en sten trädgård bredvid en damm eller en skickligt utformad stig.

Rock Garden-enheten innehåller flera steg. Enligt det ritade diagrammet är stenträdgården markerad på platsen. Klippträdgårdens optimala bredd är inte mer än 100 cm. Om du gör den mycket bredare blir det problematiskt att ta hand om växterna i den centrala delen. Platsen förbereds lite större än den planerade stenträdgården. De viktigaste byggnadsstadierna:

 1. Förberedelse av sten- och avloppssystemet för att ta bort fukt... Välj en solig dag. Det översta jordskiktet avlägsnas och befrias från ogräs, rötter, skräp. I botten av urtaget läggs ett lager av små tegelfragment, sedan sand och i slutet - spillror. Nu returneras den rengjorda jorden efter att ha blandat den med torv, kalk och sand.
 2. Stapla stenar... Från det totala antalet väljs stenar som är nödvändiga i form och storlek. En efterlikning av ett berglandskap kan tillhandahållas av sandsten eller kalksten, dolomit, travertin, basalt, skogblock med bevuxen mossa eller lav. Det är bättre att inte använda rundade stenar, brutna med en skarp kant. Några stora stenar ger stenträdgården mer originalitet än en hög med små.Stenarna är av samma typ - det här är mycket viktigt! Först placeras flera stenar runt platsen. Detta skyddar mot jorderosion.
 3. Rock trädgård plats dekoration... I det här skedet skapar de en lutning eller planar ytan - åtgärderna beror på vald typ av bergsträdgård. Stenarna läggs naturligt ut i form av en terrass, klippa, platå eller ravin. De svåraste kommer att kräva insatser från flera personer. För en stor sten måste du förbereda ett hål för att lägga det. Tillsätt sedan jord och spillror under basen, tappa försiktigt. I mellanrummen mellan stenarna hälls jord, men det finns utrymme för planteringsblandningen. För beredningen tar de krossad sten eller trasig sten, torvjord, torv eller högkvalitativ humus. Förhållandet mellan delar är en till en. Växternas behov måste beaktas, så det kan vara nödvändigt att lägga sand till blandningen.
 4. Plantera växter... Var noga med att överväga graden av växtspridning. Kontrollera data för varje växt innan plantering. Det är nödvändigt att ta reda på kraven för vattning, näring, belysning, marksammansättning. En viktig aspekt är blomningstiden. Du bör inte kombinera växter som skapar dekorativitet på bara en period. Leta efter växtarter med olika blomningstider.

Några tips för plantering:

 • höga växter placeras inte ovanpå klippträdgården;
 • barrträd "dvärgar" kombineras inte i grupper;
 • marköverdrag växter placeras nära stenar så att de kan växa på dem;
 • i bergsträdgården kombineras gröda och marköverskott.

Innan du planterar växter är jorden väl vattnad. Först placeras växterna mellan stenarna och skisseras sedan för terrasserna och fickorna. Det återstående utrymmet täcks av små stenar och vattnas igen.

Hur man bryr sig

Klippträdgården behöver inte bara formaliseras utan också att ge honom kompetent vård. Det inkluderar:

 1. Vattning... Var noga med att överväga växtens behov av fukt. Det är bäst att ha ett vattenschema för varje växtgrupp.
 2. Lossning och mulching... Det utförs i stenarna utan stenar.
 3. Rengöring och formning... Detta steg är särskilt relevant på hösten. Fallna löv måste tas bort. Bevuxna buskar och träd - klipp av, isolera vid behov. Våraktiviteter inkluderar skadedjursbekämpning, markpackning. Ibland är det nödvändigt att tvätta stenarna, ta bort jorden från dem.

För att klippträdgården ska behaga ägaren under lång tid måste du noggrant välja växterna. Vissa gör det bra i solen på toppen av en kulle eller sten, andra gillar lite skugga mellan stenar. Välj lämpliga grödor beroende på jordens sammansättning i ditt område.

Detta kommer att göra stenträdgården ljus och välskött. Referensböckerna anger tidpunkten för blomningen, växternas höjd, belysningsbehovet. Detta gör det möjligt att välja arter för landning på södra eller norra sidan av bergsträdgården.

Det viktigaste villkoret är att du inte är rädd för att experimentera! Använd mer välbekanta växter, stenar tillgängliga nära platsen, läs råd från proffs och skapa din egen unika stenträdgård från vackra stenar och växter.

Ge feedback

Trädgård

Blommor

Konstruktion